Το πρώτο “λουκέτο”-για 14 ημέρες- σε σχολείο λόγω Κορωνοϊού

Δημοσίευση: 26/02/2020

Τελευταία Ενημέρωση: 27/02/2020, 21:14

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το πρώτο “λουκέτο”-για 14 ημέρες- σε σχολείο λόγω Κορωνοϊού

ψυχραιμία, ηρεμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών, ζήτησε ο υπ. Υγείας

Το πρώτο λουκέτο λόγω Κορωνοϊού, μπαίνει αύριο  και για 14 ημέρες , για προληπτικούς λόγους, σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται  για το 105ο Δημοτικό της συμπρωτεύουσας.

Σχετική Κοινή Απόφαση υπέγραψαν απόψε οι υπουργοί Παιδείας Ν. Κεραμέως και Υγείας Β. Κικίλιας, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κρούσμα στο σχολείο.

Ο λόγος που κλείνει  το σχολείο είναι ότι ένα άτομο της κοινότητας του Δημοτικού Σχολείου έχει έρθει σε επαφή με νοσούντα απο κορωνοϊο, και εικάζεται ότι είναι   η  38χρονη από τη Θεσσαλονίκη που διαγνώσθηκε ως «ασθενής μηδέν» του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ψυχραιμία ζήτησε ο υπ. Υγείας

"Θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει ψυχραιμία, ηρεμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών. Αυτό θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια, κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες. Θα ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα, για την κατάσταση αυτή της Δημόσιας Υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία, θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα".

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Υγείας , μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και υπογράμμισε τα εξής:

  • Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ECDC και, φυσικά, των κορυφαίων επιστημόνων μας, γιατρών, λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, οι οποίοι μας δίνουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε σε κάθε περιστατικό.
  • Ελέγχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά ύποπτα περιστατικά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα νοσοκομεία αναφοράς. Έχουμε πλέον ένα θετικό περιστατικό, το οποίο βρίσκεται σε νοσοκομείο αναφοράς, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.
  • Τώρα, η οργανωμένη Πολιτεία δια των οργάνων της, κάνει την ιχνηλάτηση των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή αυτές τις δύο ημέρες με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Επίσης, με την αεροπορική εταιρεία και, όπως λένε τα πρωτόκολλα, των επιβατών αυτών που βρίσκονται σε συγκεκριμένες αποστάσεις γύρω της και του πληρώματος.
  • Θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει ψυχραιμία, ηρεμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών. Αυτό θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια, κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες. Θα ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα, για την κατάσταση αυτή της Δημόσιας Υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία, θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα.
  • Ευχαριστώ για την φιλοξενία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Βρίσκονται εδώ και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, οι δύο ΥΠΕάρχες, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι αρμόδιοι για την Υγεία.
  • Θα ήθελα να παρακαλέσω για μία ακόμη φορά να ακούμε τους ειδικούς, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, τους γιατρούς μας, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν το ζήτημα καλύτερα από όλους.
  • Ο ιός αυτός προσομοιάζει στον ιό της γρίπης. Τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά. Θα υπάρχουν περιστατικά τα οποία σε ό,τι έχει να κάνει με τα συμπτώματα θα προσομοιάζουν ακριβώς με τη γρίπη. Όταν και εφόσον αισθάνεται κάποιος ότι έχει τέτοια συμπτώματα πρέπει να μείνει σπίτι του και να συμβουλεύεται τον προσωπικό του γιατρό, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Περιφέρειες, τα νοσοκομεία αναφοράς.
  • Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πορευθούμε.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Συζητήσαμε με όλους τους συναρμόδιους φορείς για το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και πώς θα το αντιμετωπίσει η Πολιτεία. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε εδώ έτοιμοι να συνδράμουμε το έργο των καθ’ ύλην αρμοδίων, δηλαδή του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας όπου και όταν μας ζητηθεί. Όπως και πριν το πρώτο κρούσμα, έτσι και στο επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να έχουμε πολύ στενή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο, όσο και με την Πολιτική Προστασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Δεν χρειάζεται πανικός. Το μόνο που χρειάζεται σε αυτή τη φάση είναι ψυχραιμία».

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε το πρώτο κρούσμα και θεωρώ ότι και ο Περιφερειάρχης και ο Υπουργός έδωσαν το πραγματικό στίγμα. Κι αυτό είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε απολύτως ψύχραιμοι. Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος πανικού. Αυτό που χρειάζεται είναι να ενημερωνόμαστε και να υπάρχει αυτοπειθαρχία. Ο καθένας που νιώθει αδιαθεσία ή κάτι που τον προβληματίζει να απευθύνεται στο γιατρό του και στις δομές της υγείας και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες. Είμαστε έτοιμοι, ενεργοποιήσαμε τα απαιτούμενα πρωτόκολλα προληπτικά πάντα για να μπορέσουμε να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις και όσα προβλέπονται στα ειδικά σχέδια και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και θα πάνε όλα καλά».

Σχόλια (27)

Κ.Δ.
|

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στα σχολεία θα γίνουν; Αποκριάτικο πάρτι, καρναβάλι κλπ;

Μαρία
|

Το υπουργείο πολύ σωστά μιλά για πρόληψη και συμφωνώ. Εργάζομαι σε ένα δημόσιο σχολείο-γυμνάσιο που ζέχνει ολοσχερώς!!! Τα παιδιά, προφανώς μη μαθημένα από τους γονείς τους (σε φτωχική περιοχή), δεν σιχαίνονται να μην πλύνουν τα χέρια τους μετά την τουαλέτα ή πριν το φαγητό!!! Στις τουαλέτες δεν υπάρχει ούτε σαπούνι ούτε αντισηπτικό (ουρούσαν μέσα στα μπουκάλια) Αλίμονο στους καθηγητές!!!

@@Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

Εντάξει Νίκο.Το κατάλαβα.

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

@@Ανήσυχος εκπαιδευτικός
Τα ίδια πάλι! Η πραγματική αξία και ικανότητα κάποιου κρίνεται εν τοις πράγμασιν! Κι εκεί ήταν που ο Φίλης υπερείχε ξεκάθαρα όλων αυτών που στο μυαλό σου υπερέχουν λόγω τίτλων. Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί φαντάζεσαι ότι ο Φίλης είχε τέτοιες αναστολές που λες. Δεν νομίζω! Είναι ένας θαρραλέος και έντιμος άνθρωπος, με άποψη για τα θέματα πάντα τεκμηριωμένη, διαλλακτικός και άκρως ανεκτικός, διαχειρίστηκε με μεγάλη λεπτότητα το θέμα της εκκλησίας και πάνω απ' όλα είναι ένας άκρως καλλιεργημένος άνθρωπος, όσο κι αν αυτό δεν πιστοποιείται με τον τρόπο που θα ήθελες. Δε νομίζω πως μπροστά του μπορεί να σταθεί ούτε στο ελάχιστο καμία Κεραμέως σε επίπεδο καλλιέργειας. Σου θυμίζω ότι ένα από τα πιο καλλιεργημένα πνεύματα που ανέδειξε αυτός ο τόπος ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος βέβαια δεν πήγε σε πανεπιστήμια, ούτε σε μουσικές σχολές, αλλά γνώριζε άριστα την τέχνη του και όχι μόνο!

Πώς λειτουργεί η Διεύθυνση ΠΕ Ανατ.Θεσσαλονίκης;Κο Πλατάρο
|

Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης συνταξιοδοτήθηκε.Ο Αναπληρωτής της Προιστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων επίσης.Άρα σύμφωνα με τον νόμο ΔΕΝ υπάρχει διοίκηση.Ποιός υπογράφει και αποφασίζει;Είναι νόμιμες οι δοικητικές και μη πράξεις;Το Υπουργείο γιατί το ανέχεται και δεν επεμβαίνει εδώ και 6 μήνες;Ένας να απαντήσει για την νομιμότητα όλων των πράξεων.

Ελένη
|

Στο σχολείο της κόρης μου επέστρεψε μια καθηγήτρια από τη Ρώμη και μετά από διαμαρτυρίες γονιών της έδωσε ο Προϊστάμενος Δ/θμιας ...15 μέρες υποχρεωτική αναρρωτική. Ωστόσο, δεν έχουν ακυρώσει ακόμα όλες τις μετακινήσεις μαθητών!!! μεγάλο σφάλμα. Τι δουλειά έχουν τα παιδιά σε λίγες μέρες να μετακινηθούν σε Erasmus, συνέδρια κ.λπ. που μεγάλος αριθμός μαθητών συνωστίζεται σε κλειστούς χώρους. Εδώ ακύρωσαν τα καρναβάλια που γίνονται σε ανοικτό χώρο.

Κορωνοιός στο 105 Δημ.Σχολείο;
|

Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης του σχολείου και ο Προιστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων συνταξιοδοτήθηκαν.Πως λειτουργεί η Διεύθυνση ΠΕ;Ρωτήστε τον Γαβρόγλου με τον νόμο του και την Κεραμέως που ανέχεται παράταση θητείας κοντά στους 20 μήνες.

Νίκος
|

Πάντως αν αρχίσουν να κλείνουν τα σχολεία για 14ήμερα έχει να γίνει κακός χαμός. Πότε θα αναπληρωθούν οι ώρες αυτές; Τι θα γίνει με τις πανελλήνιες;

@Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

Παρέλειψες τους αντισυνταγματικούς νόμους του Φίλη.Είναι δε ανεύθυνο πράγματι όπως λες και παγκόσμια πρωτοτυπία απόφοιτος Λυκείου να έγινε υπουργός Παιδείας.Δεν έχει ξαναγίνει πουθενά αλλού.Και για αυτό ίσως να απέφευγε τις διεθνείς συναντήσεις με ομολόγους του.Καταλάβαινε και ο ίδιος ότι δεν μπορούσε να σταθεί σε αυτές.Αυτά γίνονται μόνο στην κομματοκρατούμενη Ελλάδα της σανοφαγίας.Δεν υπάρχει και πληροφόρηση αν ξέρει κάποια ξένη γλώσσα έστω και σαν απόφοιτος του τότε Λυκείου .

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

@εκπαιδευτικός-26 Φεβ 2020 21:22

Ρατσισμό και ανευθυνότητα αναδίδουν σχόλια αυτού του είδους. Αν λοιπόν αξιολογείς τον Φίλη ή τον κάθε Φίλη από αυτό το κριτήριο, δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ στο μεγαλείο της "αριστείας"! Στην πραγματικότητα βέβαια όλοι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε καλά ποιος υπουργός τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξε ο πιο δραστήριος και αποτελεσματικός λύνοντας τουλάχιστον τα στοιχειώδη που άλλοι αδυνατούσαν να λύσουν επί πολλά χρόνια! Γιατί ξέρεις, η "αριστεία" από την "αχρηστία" και την "αχαριστία" ουσιαστικά μόνο σε ένα γράμμα διαφέρει!

γκ
|

για τους μαθητές που ηρθαν απο ιταλια θα πρεπε να κλεισουν τα σχολεια για 1-2 βδομαδες .. αλλα που να τη βρεις τη σοβαροτητα και υπευθυνοτητα ;

Μην κρύβεσαι
|

@ ... 26 Φεβ 2020 23:40
Πανικοβληθήκατε; Αφού έχουμε επιτελικό κράτος και Κικίλια-Κεραμέως. Α πα πα. Βάλτε γρήγορα ΣΚΑΪ να πάρετε τη δόση σας. Ξεφύγατε.

@το σχολείο
|

Με Κυριάκο, μην παίρνετε όρκο για την άνοιξη...

το σχολείο
|

έκλεισε γιατί σε αυτό πηγαίνει το παιδί της 38χρονης.
Σε λίγες ώρες - ημέρες θα αρχίσουν να κλείνουν κι άλλα σχολεία με τα απανωτά κρούσματα που θα βρεθούν.
Ο μόνος σύμμαχος μας, η άνοιξη που μπαίνει.

Μαίρη Δασκαλίτσα
|

Σπεύδω στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσω την 38-χρονη ώστε να μπει λουκέτο και στο δικό μας σχολείο.

...
|

Επικρατεί μια σύγχυση στο μυαλό ορισμένων. Κάνεις ένα σχόλιο και ο κάθε σχολιαστής σου προσάπτει άλλα δέκα. Σας αφήνω, πάω να πιάσω σειρά στο super market. Με πανικοβάλατε.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ!!!
|

Είτε Πολάκης-Φίλης είτε Κικίλιας-Κεραμέως, μια από τα ίδια είναι όλοι τους, όπως αποδεικνύεται εν τέλει!!!

@@εκπαιδευτικός
|

Αγαπητέ που σπεύδετε να κατηγορήσετε το συνάδελφο εκπαιδευτικό για υπερβολή, γνωρίζετε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο 12 σχολεία που οι μαθητές τους γύρισαν την προηγούμενη εβδομάδα από εκδρομή στην Ιταλία ή έχουν κλείσει προληπτικά για λίγες μέρες ή με εντολή των αρχών οι εν λόγω μαθητές και συνοδοί καθηγητές παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό κι ας μην έχει νοσήσει (ακόμα) κανείς; Προφανώς κατ' εσάς υπερβάλλουν και οι Βρετανοί και μόνο η δική μας πολιτική ηγεσία βλέπει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, σωστά;

Νίκος
|

@εκπαιδευτικός 26 Φεβ 2020 22:04
Εντάξει το καταλάβαμε ότι λατρεύετε το επιτελικό κράτος των ΜΑΤ, των πλωτών φραγμάτων, της επένδυσης στο Ελληνικό και των κολεγίων της κας Κεραμέως.

@@εκπαιδευτικός
|

@εκπαιδευτικός 26 Φεβ 2020 22:04
Είναι θλιβερό σε ένα τόσο σοβαρό θέμα υγείας που έχει φέρει αναστάτωση σε όλο τον πλανήτη εσείς να μιλάτε για τον Πολάκη!!!! Φορέστε τα κομματικά σας γυαλιά και απολαύστε τα ρεπορτάζ των καθεστωτικών μέσων αποχαύνωσης που υμνούν το κώμα σας. Μην μας ταλαιπωρείτε.

@@εκπαιδευτικός
|

Δεν μίλησα για τους οικείους της 38χρονης όπως ψευδώς αναφέρεστε αλλά για συνεπιβάτες της στο αεροπλάνο. Κοινή γρίπη δεν είναι, και σταματήστε να διαδίδετε την άγνοιά σας. *Δεν θα ήθελα να έχω έναν υπουργό υγείας να αντιμετωπίσει την "κοινή γρίπη" που λέτε όταν που επί των ημερών του η κοινή γρίπη έχει αφαιρέσει 100 ζωές.

ζορρο
|

καρναβαλια τωρα στη λαρισα ελεγχεται μαθητης που ηταν εκδρομη στο μιλανο την δευτερα τους εστειλαν σχολειο σημερα τον ψαχνουν στο πανεπιστημιακο η λεξη προφυλαξη αγνωστη στη ελλαδα η ανευθυνοτητα διαδεδομενη

@εκπαιδευτικός
|

Ακούστε κάποιον ειδικό. Ο έλεγχος στα αεροδρόμια ( θερμομέτρηση) είναι ανεπιτυχής καθώς πολλοί μπορούν να νοσούν και να μην έχουν συμπτώματα ή να έχουν συμπτώματα (πυρετό) και να έχουν πάρει αντιπυρετικά, όποτε πάλι δεν θα φανεί. Η καλύτερη πρόληψη είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Μια απλή γρίπη είναι, δεν χρειάζεται πανικός. Στους οικείους της 38χρονης επουδενί δεν συνέστησαν αυτό που αναφέρετε. Εν ολίγοις, μην πανικοβάλλεστε και προφυλαχθείτε. Μία κοινή γρίπη ειναι, η διαφορά είναι ότι μεταδίδετε πιο εύκολα. *Δεν θα ήθελα να έχω έναν υπουργό υγείας που καπνίζει σε κλειστούς χώρους ούτε υπουργός παιδείας απόφοιτο Λυκείου, συνεπώς προτιμώ Κεραμέως-Κικιλια

πίσω έχει η αχλάδα την ουρά
|

Έλα τώρα μη δικαιολογείτε τα αδικαιολόγητα.
Η ανικανότητα στο ζενίθ της. Εδώ κάνει ευρεία σύσκεψη, άκουσον άκουσον για την παραλαβή δικαιολογητικών στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αν είναι δυνατόν.
Και μετά απ' αυτό θεωρείτε το δίδυμο Κεραμέως - Κικίλια, καλύτερο απ αυτό των Φίλη - Πολάκη; Περιμένετε να σας διαψεύσουν τα γεγονότα.

@@εκπαιδευτικός
|

Αγαπητέ, εννοείτε τους αρμόδιους φορείς που δεν έκαναν κανέναν έλεγχο σε αυτούς που ήρθαν από την Ιταλία ή τους αρμόδιους φορείς που συστήνουν σε αυτούς που ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη να κυκλοφορούν άνετα κι αν νιώσουν κάτι να τους πάρουν τηλέφωνο; * Ευτυχώς έχουμε στη προκειμένη περίπτωση υπουργό υγείας τον Κικίλια που θα καταφέρει να σπάσει τους 100 νεκρούς από την κοινή γρίπη χωρίς να παραιτηθεί

@εκπαιδευτικός
|

Αγαπητέ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι την απόφαση να μην μπούνε σε καραντίνα τα παιδιά που επέστρεψαν από την Ιταλία δεν την πήρε η Υπουργός από μόνη της αλλά κατόπιν συστάσεως των αρμόδιων φορέων. Έλεος με την παραπληροφόρηση. * Ευτυχώς δεν έχουμε το δίδυμο στην προκειμένη περίπτωση Φίλη ( απόφοιτος Λυκείου) - Πολακη...

Εκπαιδευτικός
|

Α, καλά....
Δεν έβαλαν σε καραντίνα τους μαθητές που ήρθαν από το Μιλάνο και κλείνουν τώρα ένα δημοτικό σχολείο. Έχουν χάσει τη σοβαρότητα και τον έλεγχο της κατάστασης σε όλα τα επίπεδα εδώ και καιρό.
Ούτε χρόνο δεν έχουν κλείσει και είναι εντελώς ανυπόληπτοι.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/66352/proto-loyketo-gia-14-imeres-se-sholeio-logo-koronoioy