Κονδύλι 2,5 εκ ευρώ στα ΑΕΙ για να αγοράσουν μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό κλπ

Δημοσίευση: 03/08/2020

Τελευταία Ενημέρωση: 03/08/2020, 13:43

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Κονδύλι 2,5 εκ ευρώ στα ΑΕΙ για να αγοράσουν μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό κλπ

To συνολικό κόστος έχει υπολογιστεί βάσει του αριθμού των ενεργών φοιτητών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών (423.552 άτομα, στοιχεία 29/1/2020)

Το ποσό των των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ θα κατανεμηθεί στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα , προκειμένου να αγοράσουν  μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό, συσκευές για υγρό σαπούνι και για αντισηπτικό, χαρτί χειρός, υλικά απολύμανσης χώρων και εξοπλισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις προστατευτικές φόρμες (π.χ. ιατρικές ειδικότητες).

To συνολικό κόστος έχει υπολογιστεί βάσει του αριθμού των ενεργών φοιτητών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών (423.552 άτομα, στοιχεία 29/1/2020) και έχουν ληφθεί υπόψη προσαυξήσεις σε συγκεκριμένες σχολές (όπως ιατρικές, πολυτεχνικές, φυσικών επιστημών) στις οποίες θα διεξαχθούν εκτός από τις εξετάσεις και εργαστηριακά μαθήματα.
 
 Η κατανομή των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στα ΑΕΙ, που έγινε  βάσει του αριθμού ενεργών φοιτητών και με σχετικές προσαυξήσεις σε σχολές με εργαστήρια, έχει ως εξής ως εξής:

Σχόλια (15)

Αμφιθέατρο
|

Τελικά θα επιστρέψουμε από Οκτώβρη? Ή τσάμπα το έξοδο?

Ανεξάρτητα από την ονομασία
|

Μονοθεματικά ΑΕΙ με ελάχιστα τμήματα (5-10) θα έπρεπε να συγχωνευθούν.

@χρήματα για ΑΕΙ
|

Σωστά τα λέτε! Παρεμπιπτόντως, είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (με 6 σχολές) και όχι Γεωπονική (σχολή). Επίσης είναι το Πάντειο Πανεπιστήμιο και όχι η Πάντειος (σχολή).

Χρήματα για ΑΕΙ
|

Στην Γεωπονική, όπου κάθε τμήμα έχει υποχρεωτικά εργαστήρια (30.000 ευρώ), δίνονται λιγότερα από τα μισά που θα πάρει η Πάντειος (70.000 ευρώ). Το ίδιο μειωμένα και στο Πολυτεχνείο Κρήτης (35.000 ευρώ) σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (70.000 ευρώ). Καμία λογική.

Κωνσταντίνος
|

Πως γίνεται το Πανεπιστήμιο Πατρών να παίρνει περισσότερα χρήματα από το ΠΑ.Δ.Α και το Α.Π.Θ που είναι μεγαλύτερα πανεπιστήμια και μαζί με το Ε.Κ.Π.Α αποτελούν τα τρία μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας;

Πίνακας κρουσμάτων
|

Τα κρούσματα του ιού σε ηλικίες 1 έως 39 ετών έχουν αυξηθεί όμως δεν υπάρχουν σοβαρά περιστατικά, μόνο 3 απώλειες. Αντίστοιχα, στις ηλικίες 40 έως 64 ετών, μόνο 44 απώλειες και σχετίζονται με υποκείμενες νόσους.

Μέση ηλικία κρουσμάτων είναι πλεον τα 47 έτη, όμως η μέση ηλικία των διασωληνωμένων και των απωλειών παραμένει υψηλή, πάνω από τα 70 έτη.

Άρα ας μην υπερβάλλουμε, η ασθένεια είναι υπαρκτή και μεταδίδεται εύκολα όμως είναι κρίσιμη η διαχείριση κυρίως για εξασθενημένους οργανισμούς. Δε είναι ούτε εφικτό ούτε αναγκαίο να μπει όλη η χώρα σε γενική καραντίνα.

Ανέκαθεν οι ανθρώπινες κοινωνίες ζούσαν με μολυσματικές ασθένειες, δε διαλύθηκαν τα πάντα - με βασικά μέτρα προστασίας (πχ. πλύσιμο χεριών) και σύγχρονη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, που ακόμα και τον 20ο αιώνα έπρεπε να ζήσουν με επιδημίες χολέρας ή φυματίωσης.

ΑΕΙ με φυσική παρουσία
|

Τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν τον Οκτώβριο, όπως τα σχολεία θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο. Όλες οι επιχειρήσεις είναι ανοικτές, συνεπώς δεν έχει νόημα να μένουν οι φοιτητές εκτός αιθουσών διδασκαλίας αλλά να κυκλοφορούν ελεύθερα με τα μέσα μεταφοράς ή να συνωστίζονται σε εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης.

Το γενικό κλείσιμο δεν είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμόζεται ως πανάκεια - έγινε μια φορά την άνοιξη, λόγω ειδικών συνθηκών σε όλη την Ευρώπη, τώρα δεν έχει όφελος για την κοινωνία.

Στοχευμένες δράσεις ίσως γίνουν σε περίπτωση που εμφανιστεί αύξηση των κρουσμάτων που να συνδέεται με τα πανεπιστήμια, κάτι μάλλον απίθανο.

Σε μερικούς μήνες, ίσως και μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, θα προχωρήσουν οι έρευνες για θεραπεία και εμβόλιο και θα καταλαγιάσει ο πανικός. Μην ξεχνάμε, οι περισσότεροι που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί αλλιώς θα είχαμε εκατόμβη.

Θύμιος
|

Αν πάμε πάλι για εξ' αποστάσεως εξάμηνο, προς τι το έξοδο;

Γιαγμα!
|

Από τα υπάρχοντα δεδομένα της αυξανόμενης διασποράς του COVID-19, διαφαίνεται ως μονόδρομος η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και για το ερχόμενο έτος. Άδικη κατασπατάληση εκατομμυρίων για αυτό τον σκοπό. Να δοθούν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία (καθότι κονδύλια υπουργείου παιδείας) ως έκτακτη ενίσχυση καθόσον αναμένεται με βεβαιότητα η δραματική αύξηση νοσηλευομένων από Σεπτέμβριο.

Σύγκριση
|

To ΑΠΘ είναι 2ο σε μέγεθος μετά το ΕΚΠΑ, αλλά το Πατρών παίρνει περισσότερα από το ΑΠΘ; Δεν γνωρίζω βέβαια μήπως πλέον με τις συγχωνεύσεις το Πατρών είναι το 2ο μεγαλύτερο ΑΕΙ.

ένας απλός εκπαιδευτικός
|

Εξ αποστάσεως μαθήματα και εξετάσεις (και Σεπτέμβριο, ακούω). Δεν επέστρεψαν (οι περισσότεροι) στα διά ζώσης τον Μάιο. Με την Α'βάθμια και τη Β'βάθμια τί θα γίνει; Θα δώσουν τίποτα;

Επιδοτήσεις
|

Πώς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας λαμβάνει υψηλότερη επιδότηση από άλλα περιφερειακά (πχ. Δημοκρίτειο Παν. Θράκης, το οποίο έχει Ιατρική και Πολυτεχνική Σχολή λαμβάνει μονο 75.000 ευρώ);

Μήπως υπάρχει λάθος στον πίνακα;

Αποφάσεις για υγειονομικό υλικό
|

Το υπουργείο έχει επίσημα στοιχεία που δείχνουν πόσοι φοιτητές σπουδάζουν σε κάθε ίδρυμα: ιδρύματα με διπλάσιο αριθμό τμημάτων από άλλα (πχ. 20 έναντι 10) έχουν λιγότερους φοιτητές.

Οbservator
|

Εννοείται ότι πρέπει να γίνει διαγωνισμός κτλ

mary
|

Θα αξιοποιηθούν κατάλληλα από τους αρμόδιους.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/68826/kondyli-25-ek-eyro-sta-aei-gia-na-agorasoyn-maskes-gantia-antisiptiko-ygro-klp