Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα ζητούν οι ιδιοκτήτες Ιδιωτικών Σχολείων

Δημοσίευση: 20/01/2021

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα ζητούν οι ιδιοκτήτες Ιδιωτικών Σχολείων

“Να παρακαμφθεί το οπισθοδρομικό και χουντικής προέλευσης κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση που εκφράζεται μέσω του άρθρου 16”

Να δοθεί το “πράσινο φως” για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ζητά ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων, με σημερινό ανακοινωθέν , ενώ κάνει λόγο για   “οπισθοδρομικό και χουντικής προέλευσης κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση που εκφράζεται μέσω του άρθρου 16”.

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών Σχολείων τάσσονται υπέρ του Σχεδίου Νόμου “Κεραμέως” που βρίσκεται σε δημόσια δημόσια διαβούλευση, τονίζοντας  ότι  “η κατεύθυνση προς την οποία κινείται   είναι θετική”, ενώ υπογραμμίζουν τα εξής:

Ελάχιστη  βάση  εισαγωγής: Η θέσπιση του συντελεστή ελάχιστης βάσης εισαγωγής είναι ένα εργαλείο για την διοίκηση κάθε ιδρύματος ώστε να καθορίζει το επίπεδο γνώσεων των εισακτέων. Είναι ένας ουσιαστικός μηχανισμός για αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών, αλλά και παράγοντας που θα δημιουργήσει ένα πρώτο -μικρό, αλλά απαραίτητο- πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στα ΑΕΙ. Η ύπαρξη μιας γενικής ελάχιστης βάσης εισαγωγής είναι επίσης ένας τρόπος να εξορθολογιστεί το τοπίο των δεκάδων τμημάτων ΑΕΙ που έχουν εμφανιστεί χωρίς κανένα ουσιαστικό αντικείμενο, παρά μόνο την αλόγιστη σπατάλη κρατικών πόρων και την απομύζηση του Έλληνα φορολογούμενου, την γέννηση του φαινομένου του «φοιτητικού τουρισμού»,ενώ ποτέ δεν πρόσφεραν καμία ουσιαστική απάντηση στις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς .

Ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ:  Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η θέσπιση του ορίου διάρκειας φοίτησης που θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο των «αιώνιων» ή «επαγγελματιών» φοιτητών που διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα για άλλους λόγους, όμως όχι με στόχο την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι για πρώτη φορά εμφανίζονται διατάξεις που
επιχειρούν να βάλουν μια τάξη στο θλιβερό περιβάλλον ανομίας που απαξιώνει τα κρατικά πανεπιστήμια και διασύρει τη χώρα διεθνώς. Ίσως εκεί έπρεπε να
γίνουν ακόμα πιο τολμηρά βήματα, δίνοντας τη δυνατότητα και την υποχρέωση σε κάθε ίδρυμα να έχει τις δικές του υπηρεσίες φύλαξης, όπως γίνεται σε πολλά
κράτη στον κόσμο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

«Τριτοβάθμια εκπαίδευση: ένα σημαντικό βήμα»

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων με ενδιαφέρον παρακολουθεί τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως εκφράζονται με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». Πάγια θέση των ιδιωτικών σχολείων είναι ότι η αναβάθμιση της Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες, περνάει μέσα από την αύξηση της ελευθερίας και της αυτονομίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τη σύνδεση με την πραγματική οικονομία, την αξιολόγηση από την κοινωνία και την αγορά, αλλά και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, διαφάνειας και τήρησης των νόμων. Επανειλημμένα, άλλωστε, έχουμε υπογραμμίσει ότι η ευθυγράμμιση με τις καλές πρακτικές του ΟΟΣΑ, κάποιες από τις οποίες πρόσφατα συμπεριλήφθηκαν στο «Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» της Επιτροπής Πισσαρίδη, είναι από τις σημαντικότερες δομικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν
το εκπαιδευτικό τοπίο προς το καλύτερο.

Συνεπώς, η κατεύθυνση προς την οποία κινείται το νομοσχέδιο είναι θετική. Η θέσπιση του συντελεστή ελάχιστης βάσης εισαγωγής είναι ένα εργαλείο για την διοίκηση κάθε ιδρύματος ώστε να καθορίζει το επίπεδο γνώσεων των εισακτέων. Είναι ένας ουσιαστικός μηχανισμός για αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών, αλλά και παράγοντας που θα δημιουργήσει ένα πρώτο -μικρό, αλλά απαραίτητο- πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στα ΑΕΙ. Η ύπαρξη μιας γενικής ελάχιστης βάσης εισαγωγής είναι επίσης ένας τρόπος να εξορθολογιστεί το τοπίο των δεκάδων τμημάτων ΑΕΙ που έχουν εμφανιστεί χωρίς κανένα ουσιαστικό αντικείμενο, παρά μόνο την αλόγιστη σπατάλη κρατικών πόρων και την απομύζηση του Έλληνα φορολογούμενου, την γέννηση του φαινομένου του «φοιτητικού τουρισμού», ενώ ποτέ δεν πρόσφεραν καμία ουσιαστική απάντηση στις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η θέσπιση του ορίου διάρκειας φοίτησης που θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο των «αιώνιων» ή «επαγγελματιών» φοιτητών που διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα για άλλους λόγους, όμως όχι με στόχο την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι για πρώτη φορά εμφανίζονται διατάξεις που επιχειρούν να βάλουν μια τάξη στο θλιβερό περιβάλλον ανομίας που απαξιώνει τα κρατικά πανεπιστήμια και διασύρει τη χώρα διεθνώς. Ίσως εκεί έπρεπε να γίνουν ακόμα πιο τολμηρά βήματα, δίνοντας τη δυνατότητα και την υποχρέωση σε κάθε ίδρυμα να έχει τις δικές του υπηρεσίες φύλαξης, όπως γίνεται σε πολλά κράτη στον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση,υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Το τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να βελτιωθεί όσο υπάρχει το κρατικό μονοπώλιο. Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες, με βάση τις δεσμεύσεις τη χώρας μας όπως προκύπτουν από την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, να παρακαμφθεί το οπισθοδρομικό και χουντικής προέλευσης κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση που εκφράζεται μέσω του άρθρου 16 (το οποίο έπρεπε να έχει αναθεωρηθεί αν το πολιτικό προσωπικό της προηγούμενης Βουλευτικής περιόδου είχε την ανάλογη
τόλμη) και να δοθεί το δικαίωμα επιλογής στους Έλληνες πολίτες.

Σχόλια (29)

ΠΕ01.....ΠΕ90
|

Επειδή μάλλον από αυτά που διαβάζεις καταλαβαίνεις ότι σε βολεύει. ΑΤΕΙ η χώρα μας είχε μόνο ένα (Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα), όλα τα άλλα ήταν ΤΕΙ και του Πειραιά είχε γίνει ΑΕΙ ΤΤ.
Από τα λίγα που γνωρίζω, η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και είναι Μέλλος της ΕΕ. Μπορείς να μας αναφέρεις κάποια ιδιωτικά πανεπιστήμια Ευρωπαϊκά που είναι ψηλά στις κατατάξεις των Πανεπιστημίων; Ένα, δύο όχι παραπάνω.
Μην μπερδευτείς πάλι, όσα έχουν δίδακτρα δεν είναι ιδιωτικά, πχ ΕΑΠ, τα περισσότερα ΜΠΣ στην Ελλάδα (που έχει μόνο δημόσια/κρατικά Πανεπιστήμια ) έχουν δίδακτρα.
Καλή λευτεριά!!!

@Απηυδισμένος
|

Κατ' αρχήν εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία σε όσους αγαπάς και εκτιμάς. Ωστόσο, δεν μίλησα ποτέ για την ουσία του θέματος περί ΤΕΙ πανεπιστημίων αλλά για το νομικό πλαίσιο. Το νομικό πλαίσιο εφόσον ψηφίστηκε έχει σημασία, όχι το αν εφαρμόστηκε. Μη ξεχνας ότι πριν τον εν λόγω νόμο που ανέφερα τα ΤΕΙ ταυτίζονταν με την ανωτέρα εκπαίδευση, όχι με την ανωτάτη. Συμφωνώ με αυτό που λες, το είναι και το φαίνεσθαι στην Ελλάδα χαρακτηρίζει τη χώρα μας. Δεν γίνεται να είσαι μηχανικός και να μη μπορείς να κάνεις τίποτα* χωρίς υπογραφή διπλωματούχου ( Δεν θα μπω στον κόπο να ορίσω το τίποτα, υπάρχουν και πράγματα που μπορείς να κάνεις μόνος που αν τα διαβάσει κάποιος, δύσκολα δεν θα ξεσπάσει σε γέλια)... Όλοι αυτοί που δε μπορούν να κάνουν κάτι στην Ελλάδα, ανήκουν στην κατηγορία που αναφέρω και αξίζουν μάντεψε που θα πάνε; Στο εξωτερικό, προφανώς εκεί μέσα από διαδικασίες γίνονται κανονικοί μηχανικοί!

HΡΑ*
|

Ο ΣΙΣ - όπου ΣΙΣ = ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, οι Σχολάρχες δηλ. - εννοείται ότι τάσσεται αναφανδόν υπέρ του προτεινόμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας ! Εκείνο όμως για το οποίο κυριολεκτικά έχουν λυσσάξει είναι το περίφημο άρθρο 16 του Καταστατικού Χάρτη της πατρίδας μας. Ιδού κλασικό παράδειγμα πώς οι λέξεις χάνουν το πραγματικό τους νόημα : “οπισθοδρομικό και χουντικής προέλευσης κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση που εκφράζεται μέσω του άρθρου 16”. Θράσος απύθμενο να μιλάνε οι σχολάρχες για "οπισθοδρομικό και" - άκουσον, άκουσον! - χουντικής "προέλευσης κρατικό μονοπώλιο" !

Απηυδισμένος
|

Χαίρομαι που με αφορμή όσα έγραψα γίνεται μια αντιπαράθεση γνώμεων. Ειλικρινά όμως παρατηρώ μια υπέρμετρη εσωστρέφεια, μια υπερηφάνεια (που βέβαια δεν δικαιολογείται), και μια ισχυρή έως απόλυτη άποψη ότι "μόνο εμείς υπάρχουμε". Λοιπόν για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Όσον αφορά αυτό που ειπώθηκε ως "αβάσιμοι ισχυρισμοί"... 1) όποιος θέλει μπορεί να απευθυνθεί στην Alpha bank και να ζητήσει την διαβαλκανική έρευνά της για τα ετη 2014-15 όσον αφορά τα οικονομικά, 2) τα φαινόμενα ανομίας, παραβατικότητας κτλ όσο κι αν δε μας αρέσουν υπάρχουν... Και δεν είναι η εξαίρεση...είναι πλέον ο κανόνας... 3) αφού τελικά δεν θεωρούμε ότι τα κολλέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι άξια να ανταγωνιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια γιατί τόσο μένος εναντίων τους; (δε το βλέπω και πολύ δημοκρατικό αυτό) 4) όσον αφορά το νόμο του 2001...επειδή εγώ ήμουν φοιτητής το 2003 σε ΤΕΙ να ενημερώσω άπαντες πως αυτός ο νόμος αν και ψηφίστηκε ποτέ δεν εφαρμόστηκε γι'αυτό άλλωστε και τα ΤΕΙ πολύ αργότερα μετονομάστηκαν σε ΑΤΕΙ... 5) δυστυχώς είμαι σε θέση να γνωρίζω (κι όποιος θέλει το πιστεύει, άλλωστε συζήτηση κάνουμε και δεν είναι υποχρεωτικό να επιβάλλουμε τις θέσεις μας σε κανένα) ότι οι απόφοιτοι των κολλεγίων τυγχάνουν καλύτερης απορρόφησης (και εκτίμησης) τόσο εντός Ελλάδος όσο κ εκτός... Απλά ο αριθμός των αποφοίτων αυτών των ιδρυμάτων είναι πολύ πολύ μικρότερος από αυτών των δημοσίων ιδρυμάτων...οπότε είναι εύκολα αντιληπτό γιατί οι απόφοιτοι των δημοσίων ιδρυμάτων απαντώνται σε πιο πολλές θέσεις (ιδίως στο δημόσιο στο οποίο οι των ιδιωτικών ιδρυμάτων δεν έχουν ούτε δικαίωμα συμμετοχής) . 6) Δεν διαφώνησα ΠΟΤΕ για την ουσιαστική διαφορά των κερδοσκοπικών ιδρυμάτων και ΜΗ... Απλά τόνισα ότι ακόμη και τα ΜΗ κερδοσκοπικά ιδρύματα έχουν σα στόχο το κέρδος... Αλλιώς δε θα συντηρούνταν... θα είχαν σβήσει πολύ γρήγορα παντού. Το πώς όμως διαχειρίζονται τα των οικονομικών τους είναι αξιέπαινο... Σε αντίθεση με τα δικά μας ιδρύματα... Και εν κατακλείδι είναι Ιδιωτικά είτε μας αρέσει είτε όχι... Αν θέλουμε να κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον στην παιδεία το θέμα δεν είναι να απαγορεύουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, ούτε να τσακωνόμαστε μεταξύ μας σα 5χρονα (εγώ έχω δίκιο, όχι εγώ κτλ), το θέμα είναι να θέλουμε να υπάρχει ΚΑΙ ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά με έλεγχο από το κράτος έτσι ώστε να μην υποσκάπτει τα δημόσια συμφέροντα και πτυχία...(καλώς ή κακώς εδω κολλάει το "Ελλάδα είμαστε" και όντως αυτό είναι ένας βάσιμος φόβος για να "παραλείπεται" η εποπτευση). Όπως επίσης θα πρέπει μόνοι μας όταν ακούμε πρωτοβουλίες που περιφρουρούν τα δημόσια ιδρύματα (όλων των βαθμίδων) να τις στηρίζουμε... Έτσι ώστε να αποκτήσει και πάλι η χώρα μας την παιδεία (που είχε) και της αξίζει...Με ιδρύματα στολίδια τόσο εξωτερικά όσο και "εσωτερικά", όχι όπως τώρα (και με το εσωτερικά δεν εννοώ τις αίθουσες και ις κολόνες). Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους που με καλή προαίρεση και διάθεση ασχολούνται με τέτοιου είδους σκέψεις και ανησυχίες και που συμμετέχουν σε αυτή την ανταλλαγή γνώμεων, ΚΑΛΉ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΆ, ΜΕ ΥΓΕΊΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΊΑ. Ελπίζω να μην έχω θίξει κάποιον/α, κ αν κατά λάθος και εν αγνοία μου το έκανα ζήτω ταπεινά συγγνώμη. Η όλη μου δε, σκληρή κριτική, γεννάται από την πολύ μου αγάπη για την παιδεία την οποία και θεωρώ ως τη μόνη σίγουρη επένδυση για το μέλλον μας (εξού και το "απηυδισμένος" που προέρχεται από την κατάντια που έχει φτάσει η παιδεία της χώρας μας). Και έχοντας πάντα κατά νου πως "μόνο αυτός που είναι σκληρός με τον εαυτό του μπορεί να κάνει καλύτερο τον ίδιο του τον εαυτό" (σε ελεύθερη απόδοση αρχαίου γνωμικού) προτιμώ να κρατώ μια τέτοια στάση από το να υπερηφανεύομαι χωρίς λόγο... Καλή συνέχεια σε ΌΛΟΥΣ.

ΧΨ
|

Συμφωνώ σε όλα. Είχα την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) ήταν υπέρ.

@XY
|

απλά να σημειώσω ότι δεν είμαι ο απηυδισμένος. Οσο για τις πολιτικές δυνάμεις πέρα από την ΝΔ νομίζω καμία δεν έχει επίσημη θέση κατάργησης της απαγόρευσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Εξαιρέσεις α) το Ποτάμι (αλλά δεν υπάρχει πλέον) β) κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ (πχ ο ΓΑΠ παλιότερα). Όμως η θέση αυτή δεν απηχεί την θέση του κόμματος. Νομίζω ότι για ΚΚΕ, Συριζα, Μερα25 ισχύει η εμμονή στην απαγόρευση.

Τεσπα. Θα είχε ενδιαφέρον να διατυπωθούν κριτήρια που θα διασφάλιζαν στα πανεπιστήμια -ιδίως τα μη κρατικά- την ακαδημαϊκή τους οντότητα. Φοβάμαι ότι το νομικό πλαίσιο περί μη κερδοσκοπικού ιδρύματος -όπως είναι σήμερα- δεν διασφαλίζει την ανθεκτικότητα απέναντι σε εξωγενείς επιδράσεις. Και να βλέπαμε τότε και τα κρατικά κατά πόσο ανταποκρίνονται.

Ένα τελευταίο (περί ανταγωνισμού). Μη κρατική μέση εκπαίδευση υπάρχει. Δεν βλέπω να έχει ευεργετική επίδραση στην δημόσια. Θαύματα να μην περιμένουμε.

ΧΨ
|

Ο.Κ.
Γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται η ίδρυση Πανεπιστημίου μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα και απο άλλους φορείς πέραν του κράτους . Π.χ. το ίδρυμα Ωνάση με μια μεγάλη δωρεά θα μπορούσε, άλλωστε και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο με δωρεά Μετσοβιτών έγινε, η Εκκλησία της Ελλάδος θα μπορούσε, κλπ.
Στην Ελλάδα όμως όσοι είναι υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων θέλουν διακαώς τα ιδιωτικά με σκοπό το κέρδος.
Και πολιτικές δυνάμεις αριστερότερα της Ν.Δ. είναι υπέρ της δυνατότητας ίδρυσης μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων , πέραν του κράτους και αυτό θα μπορούσε να έχει ήδη φηφιστεί.
Αλλά είπαμε........

@XY
|

Είμαστε σύμφωνοι. Άλλο τα κερδοσκοπικά ιδιωτικά και άλλο τα μη κερδοσκοπικά. Στην χώρα μας όμως απαγορεύονται όλα.

ΧΨ @Απηυδισμένος
|

Αυτό που για σένα είναι λεπτομέρεια (κερδοσκοπικού ή μή) είναι όλη η ουσία.
Αν σε ενδιαφέρει η αλήθεια μπορείς να το ψάξεις. Αν πάλι βλέπεις το Πανεπιστήμιο σαν Ίδρυμα που μοιράζει πτυχία για βόλεμα σε κάποια καλή θέση, όλα καλά.
Αν το ψάξεις θα διαπιστώσεις τις ανακρίβειες σου.
Μην νομίζουμε ότι αν ένα Πανεπιστήμιο έχει δίδακτρα είναι κατ' ανάγκην Ιδιωτικό. Μπορεί να είναι και Κρατικό.
Όλα τα Πανεπιστήμια που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στις παγκόσμιες κατατάξεις είναι ή Κρατικά ή Μή Κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ είναι έννοιες ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ.

@ Απηυδισμένος
|

Το HARVAD κλπ δεν είναι επιχειρήσεις που σκοπό έχουν το κέρδος των μετόχων τους. Τα κέρδη που προκύπτουν επενδύονται υποχρεωτικά (βάσει καταστατικού ίδρυσής τους) στο πανεπιστήμιο.
Ετσι έχουν την δυνατότητα να προσελκύουν τους καλύτερους φοιτητές παγκοσμίως (με υποτροφία του πανεπιστημίου), τους καλύτερους καθηγητές παγκοσμίως (με τεράστιους μισθούς) και να διαθέτουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια στην έρευνα.
Δηλαδή οι έννοιες μή κρατικό πανεπιστήμιο- ιδιωτικό με σκοπό το κέρδος- μή κερδοσκοπικό , δεν είναι ασήμαντες όπως νομίζεις.
Ιδιωτικό πανεπιστήμιο με σκοπό το κέρδος δεν υπάρχει σε παγκόσμια κατάταξη κανένα στα χίλια πρώτα..

@Απηυδισμένος
|

Είναι ο Ν. 2916/2001 ανακρίβεια και δεν το γνωρίζω; Μήπως δεν γνωρίζεις τι σημαίνει ΑΕΙ; Τα ΑΕΙ είναι τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, έτσι έληξε κάθε αμφισβήτηση για θεσμικό πλαίσιο των ιδρυμάτων, τελεία και παύλα.

Ιδιωτικά και Δημόσια Πανεπιστήμια
|

Τα "ιδιωτικά" πανεπιστήμια στην Ελλάδα δε θα μπορούν να ανταγωνιστούν σε επίπεδο σπουδών καθιερωμένες σχολές των Δημόσιων ΑΕΙ (πχ. Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνική) - άρα δεν προκύπτει ότι θα υπάρχει "υγιής" ανταγωνισμός, μόνο υπερπληθώρα διπλωμάτων χαμηλής ποιότητας.

Ακριβώς όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη, το μόνο που θα ανταγωνιστούν τα κολλέγια που θα "αναβαθμιστούν" σε ιδιωτικά ΑΕΙ είναι χαμηλόβαθμες σχολές τύπου ΙΕΚ:

Στην Γερμανία υπάρχουν 83 ιδιωτικά πανεπιστήμια όπου σπουδάζει μόλις το 1% των Γερμανών φοιτητών. Στην Πορτογαλία από το 1980 ακολουθήθηκε η «μαγική» συνταγή που προτείνεται και για την Ελλάδα, άνοιξαν εκατοντάδες πανεπιστήμια και τα περισσότερα έκλεισαν λόγω τραγικής ποιότητας και έλλειψης φοιτητών.

@ Απηυδισμένος
21 Ιαν 2021 10:15

Σαφέστατα υπάρχει διαφορά μεταξύ ιδιωτικών και μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Επιπλέον, στις ΗΠΑ λειτουργούν δεκάδες δημόσια Πανεπιστήμια υψηλότατου επιπέδου, εφάμιλλου των ιδιωτικών (University of California, University of Maryland, University of Michigan, University of Washington, University of Illinois, Rutgers University κ.α.)

Το endowment του Harvard, είναι 35 δις, δηλαδή περίπου το 1/5 του ελληνικού ΑΕΠ - αλήθεια, είναι ρεαλιστική εκτίμηση ότι υπάρχει ιδιωτικός οργανισμός που θα κάνει επένδυση τέτοιου μεγέθους στην ελληνική εκπαίδευση;...

Το επιχείρημα του ανταγωνισμού δεν στέκει: Μέχρι τώρα δεν βοήθησε ο ανταγωνισμός τα ιδιωτικά κολλέγια να γίνουν όσο καλά είναι τα δημόσια πανεπιστήμια - μην ξεχνάμε, στην ιδιωτική αγορά εργασίας αναγνωρίζονται πλήρως οι τίτλοι σπουδών που παρέχουν. Κι όμως πάλι οι απόφοιτοι ΑΕΙ υπερτερούν.

Καμία αλήθεια, μόνο ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί:

1) Μια από τις τρεις κύριες αιτίες οικονομικής υστέρησης της Ελλάδος είναι και το μονοπώλιο της δημόσιας παιδείας...

2) Ένας υγιής ανταγωνισμός με ιδιωτικά ιδρύματα μόνο θετικά μπορει να δράσει στον πάτο που έχουμε φτάσει (ίσως κιολας να έχουμε σκάψει και πιο κάτω από τον πάτο)...

3) Το ελεύθερο εμπόριο ναρκωτικών, την πορνεία, το λαθρεμπόριο κτλ που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Μη φέρνουμε την καταστροφή: Τα ελληνικά ΑΕΙ χρειάζονται αναδιάρθρωση όμως σε πολλές σχολές το επίπεδο των φοιτητών και καθηγητών ήταν και παραμένει υψηλό.

Αντιγραφή παρατηρείται σε όλα τα ιδρύματα διεθνώς, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια και σίγουρα τα φαινόμενα ανομίας δεν αποτελούν καθημερινότητα για τους χιλιάδες φοιτητές στην Ελλάδα - δε είναι εστίες λαθρεμπορίου και πορνείας (!) οι δεκάδες σχολές στην Κρήτη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, τη Θεσσαλία, τη Θράκη ή ακόμα και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη!

Απηυδισμένος
|

Διαβάζω κάθε λογής ανακρίβεια (από το ότι στις διεθνείς κατατάξεις δεν υπάρχει ούτε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο μέχρι το ότι το 2001 τα ΤΕΙ ήταν ΑΕΙ). Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κατ'αρχην στις διεθνείς κατατάξεις το 95%+ των πανεπιστημίων είναι ιδιωτικά...άσχετα αν θέλουμε να τα λέμε κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα. Είναι επιχειρήσεις που σκοπό έχουν να βγάλουν κέρδος. Επιχειρήσεις όπως το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ, το Κέμπριτζ, το ΜΙΤ, το Γέιλ κ.α. Πανεπιστήμια στα οποία όλοι οι απόφοιτοι των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων θα πέταγαν και τη σκούφια τους να πάνε να σπουδάσουν. Από εκεί και πέρα αφού είμαστε τόσο σίγουροι σαν Έλληνες ότι η δημόσια παιδεία μας είναι η κορυφαία παιδεία στον κόσμο γιατί φοβόμαστε τόσο τον ανταγωνισμό; (Να σημειωθεί εδώ ότι μια από τις τρεις κύριες αιτίες οικονομικής υστέρησης της Ελλάδος είναι και το μονοπώλιο της δημόσιας παιδείας). Επίσης να αναφέρω ότι σε κανένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, (άρα ούτε καν και στα συνεργαζόμενα με αυτά κολλέγια εντός της Ελλάδας) δεν γίνεται δεκτός κάποιος που ξέρει να γράφει μόνο το όνομα του...όπως γινόταν με τα ελληνικά πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια... (Γιατί το να μπαίνει κάποιος σε πανεπιστήμιο με 600, 800, 3000 μόρια δηλ με 0,6 0,8 κ 3 σημαίνει πως ξέρει με δυσκολία να γράψει το όνομά του). Επιπλέον μη μιλάμε για ποιότητα παιδείας στα δημόσια πανεπιστήμια όταν ακόμη θυμόμαστε τον καθηγητή Φακελάκι, την ομαδική αντιγραφη και 1002 παρόμοιες ακαδημαϊκές καταπτώσεις.... για να μην αναφέρω τις καταστροφές, το ελεύθερο εμπόριο ναρκωτικών, την πορνεία, το λαθρεμπόριο κτλ που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Ένας υγιής ανταγωνισμός με ιδιωτικά ιδρύματα μόνο θετικά μπορει να δράσει στον πάτο που έχουμε φτάσει (ίσως κιολας να έχουμε σκάψει και πιο κάτω από τον πάτο).... Οι αλήθειες πονάνε αλλά καλό είναι να μάθουμε κάποια στιγμή σα λαός να ακούμε κ να βλέπουμε τα λάθη μας και να προσπαθούμε να τα διορθώσουμε... Κι όχι αμέσως να καταδικάζουμε...

παρεξήγηση
|

Μην μπερδεύεται τα δίδακτρα με το δημόσιο ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο.
Πληθώρα ξένων και πού γνωστών Πανεπιστημίων επιβάλλουν δίδακτρα και παράλληλα αντλούν μεγάλα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οπότε σε αυτές τις χώρες πληρώνει κανείς 2 και 3 φορές. Τα ισχυρότερα δε, δεν είναι βιώσιμα από τα δίδακτρα και μόνο, και βασίζονται σε χορηγίες, πατέντες κτλ κτλ.
Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ...προ Γαβρόγλου (και άλλων ίσως) και προ κρίσης...διατηρούσαν φοιτητές υψηλού επιπέδου σε όλες τις σχολές, όπως αναδεικνυόταν από τις βάσεις εισαγωγής και τις θέσεις εργασίας μετά. Παράλληλα τα ΤΕΙ κάλυπταν εξαιρετικά τον τεχνολογικό/τεχνικό τομέα.
Με τον μαρασμό του Γυμνασίου/Λυκείου, την αδιαφορία της πολιτείας και την αύξηση των μαθητών που μπαίνουν σε ένα Πανεπιστήμιο αυτό το επίπεδο έχει πέσει (ρωτήστε να σας πουν) κατακόρυφα.
Η πτώση αυτή οδηγεί ακόμα περισσότερο τους καλούς φοιτητές να αποφεύγουν τμήματα με χαμηλές βάσεις καθώς εκεί οι συμφοιτητές δυσκολεύονται στην μάθηση και καθυστερούν την όποια εκπαιδευτική διαδικασία, για να μην αναφέρω το λεγόμενο brand-name...
Οπότε σε τμήματα (βλέπε Θράκη, Μακεδονία, Αιγαίο) με χαμηλές βάσεις, θα παγιώνεται η κατάσταση και θα αποτελεί προορισμό μαθητών χαμηλών επιδόσεων, ενώ ακόμα και οι ντόπιοι καλοί μαθητές θα φεύγουν για κεντρικά Πανεπιστήμια.
Τι κάνει η κυβέρνηση για να κρατήσει η Περιφέρεια τους καλούς μαθητές??

Κάποιος να απαντήσει στα ερωτήματα
|

Ισχύει ότι μόλις ψηφίστηκε ο νόμος για τα ιδιωτικά σχολεία έγιναν απολύσεις εκπαιδευτικών που δούλευαν Χρόνια στα ιδιωτικά σχολεία; Ισχύει ότι μπορεί να εφαρμόζουν ο,τι προγραμμα θέλουν με επεκτάσεις ωραρίου ; Ισχύει ότι μπορεί το ωράριο ενός εκπαιδευτικού μπορεί να είναι το μισό το πρωί και το μισό το απόγευμα ;

ΧΨ
|

Στις διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων στις 1000 πρώτες θέσεις δεν υπάρχει κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο κερδοσκοπικού χαρακτήρα,( δηλ. σαν αυτά που θέλουν να ανοίξουν στην Ελλάδα)
Αν βρεί κάποιος έστω και ένα να μας ενημερώσει.

Δημόσια ή μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια
|

Και η Πολωνία και η Τσεχία έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτό δεν τις καθιστά ελκυστικές χώρες για σπουδές.

Ας κατανοήσουν όλοι τα καλά Πανεπιστήμια στο εξωτερικό είναι είτε δημόσια είτε μη-κερδοσκοπικά. Σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ το κράτος εποπτεύει και χρηματοδοτεί την έρευνα και την επιστήμη - ποιος ιδιώτης έχει τα μέσα και το κίνητρο θα επενδύσει για καλή ποιότητα σπουδών σε μια χώρα με αδύναμη οικονομία όπως η Ελλάδα;

Τα μεγάλα ξένα πανεπιστήμια του εξωτερικού ανοίγουν παραρτήματα σε χώρες της Ασίας και της Ν.Αμερικής, όπου υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και αυξημένη ζήτηση για σπουδές. Σε μια χώρα της ΝΑ Μεσογείου δεν έχουν λόγο να επενδύσουν σε προπτυχιακά προγράμματα - εδώ και χρόνια έχουν συνεργασίες σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, αντλώντας τους πιο αξιόλογους αποφοίτους από τα ελληνικά ιδρύματα.

Γι'αυτό τα μόνο ιδιωτικά προγράμματα που επιβιώνουν είναι διετή κολλεγιακού τύπου -συχνά χαμηλότερου επιπέδου σε σχέση με τα περισσότερα Πανεπιστήμια- σε ειδικότητες όπως Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ναυτιλιακά, Πληροφορική, Ψυχολογία κ.α. που δε χρειάζονται μεγάλη ειδίκευση και απλώς παράγουν μερικές χιλιάδες αποφοίτους που εργάζονται σε διάφορες δουλειές γραφείου (μη παραγωγική οικονομία)

@ Επιτέλους!
20 Ιαν 2021 22:37

Κάθε νομοταγής πολιτης, απαιτεί να έχει το παιδί του τη δυνατότητα να σπουδάσει ΚΑΙ σε ιδιωτικό ΑΕΙ!

Επιτέλους!
|

Κα Υπουργέ, προχώρα ΤΩΡΑ τη μεταρρύθμιση αυτή!
Είναι εξωφρενικό να είμαστε ως χώρα όμηροι των σταλινικών απολιθωμάτων (Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ)!!!
Κάθε νομοταγής (και όχι μπαχαλάκης) πολιτης, απαιτεί να έχει το παιδί του τη δυνατότητα να σπουδάσει ΚΑΙ σε ιδιωτικό ΑΕΙ!

@Για
|

Τα Τει ήταν Αει από το 2001, λυπάμαι που ακόμα και σήμερα κάποιοι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν και διατυμπανίζουν ανακρίβειες.

@Ποδοσφαιριστης
|

“ όπως αυτό στα Πανεπιστήμια (και πρωην ΤΕΙ) της επαρχίας, εκεί που με 3 στα 20 ή 5 στα 20 μπορούσες να μπεις και λογικά να πάρεις και πτυχίο;”
Το τελευταίο επιχείρημα σας είναι φοβερό, δικαιολογεί πλήρως το ψευδώνυμο που διαλέξατε και προκαλεί γέλιο ως καλό ανεκδοτο, συνεχίστε κ. Ποδοσφαιριστή!

Ούτε γι αστείο!
|

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα!!!!!!
Εδώ το βασικό πτυχίο μηχανικού(4-ετη) απ το ΜΙΤ δεν αναγνωρίζεται αυτόματα απ το ΔΟΑΤΑΠ και το ΤΕΕ(θέλει βεβαίωση ΔΟΑΤΑΠ), τι συζητάτε!

θα είχε ενδιαφέρον
|

να αναφερθεί ο σύλλογος για την βαθμίδα που το αφορά. Ποια είναι η άποψη του για το Δημόσιο σχολεία?? Για το σύστημα των εξετάσεων?? Για το πρόγραμμα σπουδών?? Για την απόσταση των γνώσεων που λαμβάνουν στην δευτεροβάθμια οι μαθητές σε σχέση με το πρώτο έτος σε κάποιο πανεπιστήμιο...και άλλα πολλά...
Αρκεί μόνο να δει κανείς το απαιτούμενο επίπεδο για τον καθηγητή σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και σε ένα κολλέγιο για να βγάλει τα συμπεράσματα του....

ρητορική ερώτηση
|

Τις ίδιες απόψεις περί βάσεων εισαγωγής, ποιότητας φοιτητών κ.ά. έχετε και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που ζητάτε να ιδρυθούν;
Ή το μόνο κριτήριο εισαγωγής και προβλεπόμενης εξόδου με το πτυχίο στα ν+2 χρόνια θα είναι ποσοτικό, δηλ. το ύψος του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε πελάτη, συγνώμη φοιτητή ήθελα να πω.

Μάλλον κάποια εκπαιδευτήρια, οραματίζονται να συμπληρώσουν τη χασούρα τους από το μειωμένο αριθμό εγγραφών μαθητών με ροή φοιτητικού πληθυσμού.

Έπαθα Συνταγματικο-virus τώρα
|

Δεν πιστεύω στα μάτια μου! "Να παρακαμφθεί το άρθρο 16"?!?! Έτσι γίνεται στις δημοκρατίες? Μπορούμε δηλαδή να προτείνουμε-ζητούμε (και μάλιστα δημόσια) ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΦΘΕΙ το Συντάγμα???

Επίσης, αφού συμφωνείτε με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και με το ανώτατο όριο φοίτησης, τότε ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ κι εσείς από σήμερα, στις ιδιωτικές σας επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να είναι "καλά".... μόνο για το Δημόσιο ε?

Για
|

ποιά επαγγελματικά δικαιώματα μιλάμε; Όσων δεν θα καταφέρουν ποτέ να εργαστούν στο αντικείμενο των σπουδών τους; Θα έχει σημασία αν πήραν το πτυχίο από δημόσιο ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο; Οφελήθηκε επί της ουσίας κανείς απόφοιτος / πτυχιούχος από την μετατροπη των ΤΕΙ σε ΑΕI εκτός από τα ίδια τα Πανεπιστήμια;

Ποδοσφαιριστής
|

Μα πως θέλετε να σας επιτραπεί αυτό! Η παιδεία είναι δημόσια και δωρεάν (βλ. τα χιλιάρικα που δίνουν για ιδιωτικά σχολεία αλλά σίγουρα για φροντιστήρια οι γονείς). Επίσης, πως θέλετε τα λεφτά να πηγαίνουν στα ιδιωτικά πανεπιστημια ώστε να μη χρειάζεται να στείλω το παιδί μου σε άλλη πόλη στην επαρχία, αντί να πάνε στον ιδιοκτήτη διαμερίσματος στην επαρχία, τον σουβλατζή κλπ; Επίσης πως θέλετε να πιστέψουμε ότι θα έχετε καλό επίπεδο σπουδών όπως αυτό στα Πανεπιστήμια (και πρωην ΤΕΙ) της επαρχίας, εκεί που με 3 στα 20 ή 5 στα 20 μπορούσες να μπεις και λογικά να πάρεις και πτυχίο; Δε βγάζουν νόημα τα αιτήματά σας.

ΖΗΣΗΣ
|

Επιτέλους! Έχει ωριμάσει ο καιρός για κάτι τέτοιο.

Γιατί;
|

Ποιος ο λόγος που κόπτεστε να δημιουργηθουν ιδιωτικά πανεπιστήμια; μπορείτε κάλλιστα να κάνετε ένα κολλέγιο!
Σκεφτείτε το, θα βάλετε να εκπαιδεύουν όλοι οι ωρομίσθοι που έχετε και περισσεύουν ώρες στο γυμνάσιο και λύκειο..
θεωρητικά μπορείτε να το κάνετε και κανένας δεν μπορεί να πει τίποτα σύμφωνα με το πρόσφατο νόμο της κυρίας Κεραμέως!
Θα Βρείτε ένα πανεπιστήμιο που θα σας δεχτεί ως παράρτημα από το εξωτερικό και θα μοιράζετε απλόχερα επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με πολυτεχνεία και άλλες σχολές ελληνικές...

Φιλόλογος
|

Να αγιάσει το στόμα σας!
Προσοχή όμως: Οι αντιδραστικές και φαύλες δυνάμεις αυτού του τόπου ανασυντάσσονται και μεθοδεύουν για μια ακόμη φορά το σαμποτάρισμα αυτού του τόσο προοδευτικού νομοσχεδίου.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/71235/idiotika-panepistimia-stin-ellada-zitoyn-oi-idioktites-idiotikon-sholeion