Υπ. Παιδείας: Παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση-Άμεσα εκτελεστή η αποφαση και ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

Δημοσίευση: 13/10/2021

Τελευταία Ενημέρωση: 13/10/2021, 21:06

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπ. Παιδείας: Παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση-Άμεσα  εκτελεστή η αποφαση και ποινή 3.000 ευρώ  για κάθε παράβαση

Δείτε ολόκληρη την απόφαση στο esos

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Εφετείο Αθηνών την απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών,σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο εξέτασε τις δύο  εφέσεις των Ομοσπονδιών, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ , και της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Επίσης το Εφετείο έκρινε άμεσα εκτελεστή την απόφαση .

Η απόφαση προβλέπει ακόμη ποινή 3.000 ευρώ για για κάθε παράβασή της από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

Η απόφαση αφορά τη συγκεκριμένη απεργία-αποχή  ενώ δεν απαγορεύει να επαναπροκηρυχθεί νέα  από τις Ομοσπονδίες.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

"Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, το Εφετείο Αθηνών έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών κατά της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου. Απαγορεύει τη συνέχισή της και ορίζει ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση της απόφασης" αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ESOS:

Με τη σημερινή  απόφαση 4242/2021  του Εφετείου Αθηνών κρίθηκε παράνομη η απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ λόγω μη υποβολής αιτήματος για διεξαγωγή δημοσίου διαλόγου, της ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ λόγω αναρμοδιότητας του ΔΣ τους να προκηρύξουν απεργία-αποχή, της ΟΙΕΛΕ ως καταχρηστική γιατί αποτελεί πολιτική απεργία.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ  ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Η υπουργός Παιδείας με την έφεση που έκανε,    ζήτησε  από το Εφετείο  να ικανοποιήσει τα αρχικά αιτήματά της αγωγής που απέρριψε  το Πρωτοδικείο , δηλαδή:

Α. Να απαγορεύσει  τη συνέχιση της επίμαχης απεργίας .

Β. Να απαγγείλει, άλλως και επικουρικώς απειλήσει, ποινές έμμεσης εκτέλεσης για κάθε παράβασή της .

Γ. Να κηρυχθεί προσωρινώς εκτελεστή η απόφαση του Πρωτοδικείου.

Δ. Η ένδικη απεργία είναι καταχρηστική.

Κατά την ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας  το δικαστήριο απέρριψε  το αίτημα   αναβολής εκδίκασης της έφεσης της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κατά της πρωτόδικης απόφασης για την απεργία -αποχή από την αξιολόγηση

Με την έφεση τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών ζητούσαν  να ανατραπεί η απόφαση του Πρωτοδικείου με την οποία κρίθηκε  παράνομη η απεργία αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση.

ΕΦΕΣΗ ΟΛΜΕ -ΔΟΕ

ΑΙΤΗΤΙΚΟ:  

ΖΗΤΟΥΜΕ

1. Να γίνει δεκτή η παρούσα έφεση.

2. Να εξαφανιστεί η εκκαλουμένη με αρ.534/2021 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

3. Να απορριφθεί η με ΓΑΚ 75447/2021 και ΕΑΚ 1902/2021 αγωγή του εφεσιβλήτου.

4. Να καταδικασθεί το αντίδικο στην εν γένει δικαστική δαπάνη της εκκαλούσας και των δύο βαθμών δικαιοδοσίας.

Αρχικά η συζήτηση είχε ορισθεί για τις   25 Ιανουαρίου του 2022.

Ωστόσο η  υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επικαλούμενη του "ακραίου επείγοντος" του ζητήματος,  ζήτησε  από το δικαστήριο  επίσπευση εκδίκασης της έφεσης, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό.

Η αποφαση του Πρωτοδικείου

Υπενθυμιζεται ότι το  Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη την   «απεργία-αποχή» των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση.

Ειδικότερα  το Πρωτοδικείο Αθηνών  κατά τη συζήτηση  έκανε δεκτή  την  κατεπείγουσα αγωγή  της υπουργού  Παιδείας   Ν. Κεραμέως κατά των Διδασκαλική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (ΔΟΕ), Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ),    να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία-αποχή».

Το δικαστήριο τονίζει στην απόφαση ότι “οι εναγόμενες Ομοσπονδίες όφειλαν να διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό εγγυημένης ελάχιστης υπηρεσίας, ώστε να μη ματαιωθεί , αλλά και να ικανοποιηθεί, έστω και ένα ουσιαστικό ποσοστό , η ανάγκη της εκπαίδευσης, δηλαδή η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων”

Σχόλια (45)

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

@Πλατάρος Γιάννης
Αγαπητέ μου, και πάλι με ύφος αφ' υψηλού σχολιάζετε εναντίον των αντιδράσεων κατά της υπουργού, ενώ θα μπορούσατε το ορθό σημείο (1) του σχολίου σας να το διευρύνετε λίγο παραπάνω αναδεικνύοντας τον εξωφρενικό ισχυρισμό της υπουργού ότι δεν μπορεί μια απεργία να στρέφεται εναντίον ψηφισμένου νόμου! Αυτό το πρωτοφανές είναι άξιο σχολιασμού και όχι τα υπόλοιπα που και πάλι προβάλλετε ως τόσο σημαντικά!

Περιμενω
|

Περιμένω πως και πως να πέσουν τα πρώτα τριχιλιαρα πρόστιμα.

@Λογικος
|

Και γω που νόμιζα ότι προκειται για δελτίο τυπου της Κουμουνδουρου...
Ευτυχώς το διευκρινίσεις...

νικος
|

Γιατι δεν βγάζει ανακοίνωση η ΔΟΕ και αφήνει στο έλεος τόσους συναδέλφους, οι οποίοι συμμετέχουν στην απεργία αποχή με δήλωση τους! Κανένας δεν την έχει ανακαλέσει τη δήλωση του. Μήπως πρέπει να ανακληθεί γιατί συμμετέχουν σε μια παράνομη απεργία; Εάν γίνει άλλη απεργία χρειάζεται άλλη δήλωση!

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

@KOSTAS
Αγαπητέ Kostas (στα ελληνικά μάλλον Κώστας), αν είναι έτσι μονοκόματα και μονοδιάστατα τα πράγματα, τότε αυτομάτως δεχόμαστε την άποψη της υπουργού ότι δε νοείται απεργία κατά ψηφισμένου νόμου, άρα δεν υφίσταται δικαίωμα απεργίας! Εκτός κι αν κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας υποστηρίζοντας ότι υπάρχει καμιά απεργία που να μη στρέφεται εναντίον ψηφισμένου νόμου!
Δε θα ήθελα ν' αρχίσουμε τώρα και τις κοινοτοπίες περί νομίμου και ηθικού, για τις οποίες ο κυβερνών χώρος έχει αμαρτωλό παρελθόν , ή να ανατρέξουμε μέχρι τον Σοφοκλή και την Αντιγόνη. Αναρωτιέμαι όμως με θλίψη μήπως η υποκρισία πια έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής και λέμε ό,τι θέλουμε, προκειμένου να υπερασπιστούμε νομοθετικά εκτρώματα!

ph
|

Επειδή μιλάμε για αξιολόγηση σχολικών μονάδων και ακούγονται μερικές φορές διάφορα, οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε ότι είναι και αξιολόγηση εκπ/κών (απλώς τα συμπεράσματα θα αργήσουν). Ο νόμος είναι ένας και τα στάδιά του είναι ξεκάθαρα.

Πόση Δημοκρατία πχια τελευταία
|

@ KOSTAS 08:06
Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, όταν απεργούν 100.000 υπάλληλοι-πολίτες, ο-η υπουργός που κατέθεσε το νομοσχέδιο παραιτείται.... ή τον-την "παραιτούν".

Λογικός
|

Οποιαδήποτε διοίκηση καταφεύγει σε νόμους και σε δικαστήρια προκειμένου να αναγκάσει το προσωπικό της να προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες είναι εξ'ορισμού αποτυχημένη (δεν είναι προσωπική γνώμη είναι βασικές αρχές διοικησης επιχειρήσεων και οργανισμών).

alastor
|

Εξαιρετική Απόφαση!
Η κ. υπουργός περνάει ό,τι νομοσχέδιο θέλει απαξιώνοντας οποιαδήποτε μορφή διαλόγου και μετά, στέλνει στα δικαστήρια τις ομοσπονδίες διότι... κατέβηκαν σε απεργία χωρίς να κάνουν πρώτα δημόσιο διάλογο!! Και κερδίζει!!

Η Δημοκρατία νίκησε!! ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!! (επίκαιρο λόγω των ημερών).

Όχι στα "σκληρά"
|

@Αναμενόμενο... 13 Οκτ 2021 15:23
Νομικός δεν είμαι.... αλλά νομίζω ότι η απεργία κρίθηκε παράνομη ΓΙΑΤΙ δεν προκηρύχθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ΚΑΙ ΟΧΙ γιατί στρέφεται εναντίον ψηφισμένου νόμου. Μήπως μπορείτε παρεμπιπτόντως να μας αναφέρετε κάποια απεργία, που να έγινε για ΜΗ ψηφισμένο νόμο?

KOSTAS
|

Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς τηρούνται ο νόμοι που ψηφίζονται στην βουλή. Σε όποιον δεν αρέσει η κυβέρνηση που καταθέτει τέτοια νομοσχέδια, απλά δεν την ψηφίζει στις επόμενες εκλογές και προσδοκά αλλαγή κυβέρνησης. Τα να καθόμαστε να διαφωνούμε για πράγματα τα οποία είναι προφανή δεν μας τιμά.....

Άλλος γονιός!!
|

Η Ομοσπονδία γονέων συντάσσεται με τους εκπαιδευτικούς..
Πάρα πολλοί γονείς στην περίοδο της πανδημίας εκφρασθήκανε -και δη δημόσια- με τα καλύτερα λόγια για την υπέρτατη προσπάθεια και δουλειά που κάνανε οι εκπαιδευτικοί στην τηλεκπαίδευση των παιδιών μας.
Πολλά συγχαρητήρια δέχθηκε η υπουργός Παιδείας και ο πρωθυπουργός από Ευρωπαϊκές χώρες για την υψηλής ποιότητας τηλεκπαίδευσης από τους Έλληνες εκπαιδευτικούς.
Αυτό δεν είναι αξιολόγηση;
Ή κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο για να μη βλέπουμε αυτό για το οποίο δώσανε επαίνους στους εκπαιδευτικούς μας χώρες πιο προηγμένες τεχνολογικά, με καλύτερα συστήματα θεωρητικά, και με πάρα πολύ καλούς μισθούς στους δικούς τους εκπαιδευτικούς;
Και οι Έλληνες εκπαιδευτικοί τους ξεπέρασαν, έχοντας μισθούς των "μία κι είκοσι". Που το κράτος θα έπρεπε να ντρέπεται για αυτά που δίνει..
Θα προσπαθήσουν να τους λοιδωρήσουν άνθρωποι χωρίς πτυχία, ζηλιάρηδες και φθονεροί. Ίσως φταίει η κρίση που η μία κοινωνική ομάδα βάλλεται εναντίον της άλλης. Τρώνε τις σάρκες τους. Και το χειρότερο είναι ότι δεν εκτιμάνε..
Αλλά ποιός άγιασε στον τόπο του;
Ας μην ξεχνούν τις ρήσεις: "Διαίρει και βασίλευε" και " Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται"..
Ολονών ήρθε, έρχεται και θα έλθει η σειρά..
Ουαί κι αλίμονο!
Αλλά θα "είναι αργά για δάκρυα Στέλλα"..
Έχουν ξεχάσει οι Έλληνες το: "Ισχύς εν τη Ενώσει".

Γιώργος Π.
|

@ φιλόλογο. Για τυπικούς λόγους;; Είναι τυπικός λόγος το ότι πρέπει η ΟΛΜΕ να ορίσει προσωπικό ασφαλείας για να κάνει την αξιολόγηση; είναι τυπικός λόγος ότι κρίθηκε πως η απεργία - αποχή προξενεί βλάβη στην κοινωνία;
@Χρύσα. Το δικαστήριο δεν ασχολήθηκε με την καταχρηστικότητα της απεργίας επειδή έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος αφού είναι παράνομη. (Φύλλο 4 κάτω μέρος της απόφασης) Αν κατάλαβα σωστά μια απεργία μπορεί να είναι παράνομη οπότε το δικαστήριο την απαγορεύει ή νόμιμη αλλά καταχρηστική οπότε πάλι το δικαστήριο την απαγορεύει.

Μινα
|

ΤΟ ΕSOS ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΕΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΒΗ/ΨΕΥΔΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Βασιλης
|

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΨΕΜΑΤΟΣ!
Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΒΓΗΚΕ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΧΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ!

Αλλος γονιος
|

@
Εχετε καταλαβει οτι μιλαμε για την αξιολογηση των σχολικων μοναδων και οχι των εκπαιδευτικων;

Ζορρο
|

να βγαλουν ενα κειμενο οι συνδικαλιστες να αλλαξουμε το ονομα του σχολειου να το υπογραψουμε να τελειωσει αυτη η παρωδια που ειναι το προβλημα μπορει να κινηθει και υπογειως και ναμαστε συνομοι νομιμοι και οτι θελει η υπουργος και η πιτα ολοκληρη και ο σκυλος χορτατος και να γελαει και η αρκουδα τερμα το χαρισμα χρηματων στην κεραμεως ερχεται δυσκολος χειμωνας τζαμπα απεργιες τελος και κυριως χωρις αποτελεσμα

Χρυσα
|

Η απεργία ΟΛΜΕ ΔΟΕ βγήκε παρανομη μόνο!! Της ΟΙΕΛΕ βγήκε και καταχρηστική ειναι δυο διαφορετικά πραγματα μπορεί να επαναπροκηρυχθει με τους τυπους που προβλεπει ο νόμος! Μην πανικοβαλλεστε η Κεραμέως έχασε σημερα αν δεν το χετε καταλαβει διαβάστε την απόφαση του Εφετείου προσεκτικα και μην ακουτε τα ΜΜΕ ρωτήστε έναν νομικό άλλο παρανομη άλλο καταχρηστική!

Δημήτρης
|

Η απεργία δεν βγήκε καταχρηστικη και αυτό είναι ξεκάθαρο. Περιμένουμε οδηγίες από τις ομοσπονδίες για τη συνέχιση του αγώνα. Προχωράμε αφήστε το υπουργείο να σκούζει έφαγε μεγάλη ήττα!!

@διαβάζουμε όλοι το ίδιο;
|

Κεραμέως στη Βουλή και γίναμ' όλοι νομικοί! Εδώ μέχρι και το esos.... μοιάζει πια σαν τη σελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου!

@πολεμώντας ανεμόμυλους...
|

Όταν παίζεις lose-lose είσαι loser.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι winners.

διαβάζουμε όλοι το ίδιο;
|

Αφού λέει ότι απαγορεύει τις κυρηχθείσες από τις οργανώσεις απεργίες με αυτό το θέμα, από πού προκύπτει ότι συνεχίζουμε; δηλαδή θα προκηρύξουμε νέα, θα πάμε πάλι στα δικαστήρια, εκεί θα κριθεί και πάλι παράνομη και εμείς πάλι τα ίδια; και πού θα οδηγήσει αυτό; Έχω την αίσθηση ότι η απόφαση δεν εξαιρεί το δικαίωμα της απεργίας - αποχής γενικά για άλλους λόγους, όχι για αυτόν όμως. Μήπως δεν διάβασα κάτι σωστά;

Ερωτημα
|

Στη στάση απεργίας της ΑΔΕΔΥ για το θέμα είχε καθόλου συμμετοχη;

Πλατάρος Γιάννης
|

Ακόμα και στον ποιοτικά πιο πάνω χώρο του esos ακούγονται κραυγές πάρα πληροφόρησης.
1) Όλες οι απεργίες χωρίς εξαίρεση, ζητούν την αλλαγή, μη ισχύ κάποιου νόμου. (για την μισθοδοσία ή θεσμικού αιτήματος) Αυτό το γνωρίζουν όλοι.
2) Άλλο το "δεν εφαρμόζω νόμο" χωρίς επιπτώσεις.
Όσοι δεν αντιλαμβάνομαι την χαοτική διαφορά στα (1) και (2) επιχειρηματολογουν υπέρ της επιμόρφωσης τους! (ως έσχατη επίπτωση κακής αξιολόγησης)

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

Ημέρα εθνικής ανατάσεως η σημερινή. Οι θεσμοί λειτουργούν και προστατεύουν τον απλό πολίτη υπενθυμίζοντάς του ότι όποιος δε συμπλέει με τις κυβερνητικές αποφάσεις είναι εχθρός του έθνους! Η δημοκρατία ενίκησε. Πού ακούστηκε απεργία εναντίον ψηφισμένου νόμου; Πρωτοφανές! Όλες οι απεργίες γίνονται για όσα δεν έχουν νομοθετηθεί. Γιατί το νόμιμο είναι εξ ορισμού και ηθικό. Μια παραλλαγή του δόγματος Μεταξά: "Είστε ελεύθεροι να συμφωνείτε μαζί μας"! Μεγάλη μέρα η σημερινή!

ΠΕ04
|

Εντυπωσιάστηκα, δεν το περίμενα!!!

Μπάμπης
|

Δεν είναι καταχρηστική!! Μόνο παράνομη! και θα προκηρυχθεί πάλι νόμιμα!

Γυρίσαμε σελίδα
|

Σε ποιο σημείο της απόφασης λέει τη λέξη "καταχρηστική";

Στοίχημα ότι …
|

Θα προκυρηξουν άλλη απεργία!
Εμπρός συναγωνιστές του δωρεάν αγώνα!!

Μάκης Τσουμάνας
|

Παράνομη και καταχρηστική μόνο για την ΟΙΕΛΕ. Για ΟΛΜΕ και ΔΟΕ μόνο παράνομη!!!

"Τι αναφέρει η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ
Σε συνέχεια της 534/2021 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή την αγωγή του Δημοσίου κατά της απεργίας-αποχής των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ και υπέρ των δύο πρώτων εκ των οποίων είχε ασκήσει παρέμβαση η ΑΔΕΔΥ και της 542/2021 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή την αγωγή του Δημοσίου κατά της απεργίας-αποχής της ΑΔΕΔΥ, επισυνάπτεται η απόφαση 4242/2021 του Εφετείου Αθηνών που δημοσιεύθηκε σήμερα επί της εφέσεως του Δημοσίου που στρεφόταν κατά των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΕΙΛΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ και επί των συνεκδικασθεισών εφέσεων των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ κατά του Δημοσίου, υπέρ των δύο πρώτων εκ των οποίων άσκησε παρέμβαση η ΑΔΕΔΥ.

Με την απόφαση 4242/2021 κρίθηκε παράνομη η απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ λόγω μη υποβολής αιτήματος για διεξαγωγή δημοσίου διαλόγου, της ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ λόγω αναρμοδιότητας του ΔΣ τους να προκηρύξουν απεργία-αποχή, της ΟΙΕΛΕ ως καταχρηστική γιατί αποτελεί πολιτική απεργία.

Με την απόφαση απαγορεύεται η συνέχιση των προκηρυχθεισών από 16.09.2021, 13.09.2021, 21.09.2021 και 20.09.2021 απεργιών στο μέλλον και απειλείται έκαστη εκ των συνδικαλιστικών οργανώσεων με χρηματική ποινή τριών χιλιάδων ευρώ για κάθε παράβαση του διατακτικού της απόφασης."


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/74999/yp-paideias-paranomi-kai-katahristiki-i-apergia-apohi-ton-ekpaideytikon-apo-tin