ΟΛΜΕ: Εκβιασμούς και απειλές δέχονται εκπαιδευτικοί λόγω των μαθητικών καταλήψεων

Δημοσίευση: 17/01/2022

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 ΟΛΜΕ: Εκβιασμούς   και απειλές δέχονται εκπαιδευτικοί  λόγω των μαθητικών καταλήψεων

"Οι πιέσεις που δέχονται συνάδελφοι να δηλώσουν «κανονική άδεια» παρά τη θέλησή τους ή ακόμα και να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία ώστε να παράσχουν τηλεκπαίδευση είναι μακριά από κάθε λογική, συνιστούν κατάφορη παραβίαση και καταπάτηση των δικαιωμάτων"

Σε μια σοβαρή καταγγελία προέβη σήμερα η ΟΛΜΕ, σύμφωνα με την οποία:

Υπάρχει πλήθος καταγγελιών εκπαιδευτικών, που δέχονται προφορικές  –πάντα– πιέσεις, εκβιασμούς ακόμα και απειλές από ορισμένους δ/ντες σχολείων και Διευθυντές Εκπαίδευσης λόγω των μαθητικών καταλήψεων.

Η  ΟΛΜΕ τονίζει   ότι:

  • Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δικό τους εξοπλισμό ή χώρο για την παροχή τηλεκπαίδευσης.
  • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στη νομοθεσία που να υποχρεώνει να γίνεται τηλεκπαίδευση από το σπίτι των εκπαιδευτικών ή από άλλον χώρο, πέραν του σχολείου υπηρέτησής τους.
  • Οι εκπαιδευτικοί δεν οφείλουν να υπακούν σε προφορικές «εντολές», πολύ περισσότερο όταν αυτές είναι πέρα και έξω από κάθε θεσμικό και νομικό πλαίσιο.
  • Οι πιέσεις που δέχονται συνάδελφοι να δηλώσουν «κανονική άδεια» παρά τη θέλησή τους ή ακόμα και να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία ώστε να παράσχουν τηλεκπαίδευση είναι μακριά από κάθε λογική, συνιστούν κατάφορη παραβίαση και καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
  • Ειδικά η «εντολή» να πάνε οι εκπαιδευτικοί σε άλλα σχολεία είναι απαράδεκτη και υγειονομικά, αφού κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τα σχολεία αυτά με την προσέλευση δεκάδων επιπλέον συναδέλφων στους χώρους τους.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς  και τους Συλλόγους Διδασκόντων να παρίστανται καθημερινά στα σχολεία τους και να μην υποκύπτουν σε προφορικές πιέσεις.

Παράλληλα  κάνει λόγο για " αυταρχικές και αντισυναδελφικές συμπεριφορές και μεθοδεύσεις που δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο το τεταμένο κλίμα στα Δημόσια Σχολεία".

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ δηλώνει ότι θα σταθεί αμέριστα στο πλευρό όλων συναδέλφων και των Συλλόγων Διδασκόντων που δέχονται ή θα βρεθούν αντιμέτωποι με τέτοιου είδους συμπεριφορές και μεθοδεύσεις από τη μεριά της Διοίκησης.

Τέλος, αλεί  τέλος τους εκπαιδευτικούς  να ενημερώνουν και να καταγγέλλουν στις ΕΛΜΕ τους τέτοια φαινόμενα, τις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν άμεσα σε παρεμβάσεις στα συγκεκριμένα σχολεία αλλά και στις ΔΔΕ να σταματήσουν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα.

Σχόλια (22)

ΠΕ19
|

@Πλατάρος Γιάννης
Δάσκαλε Δίκαιο και λογικό δεν είναι το πήγαινέ στο δίπλα σχολείο να κάνεις τηλεκπαίδευση έχω μιλήσει με τον Διευθυντή !!!! και δεν είναι και η λογική της τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας να σουλατσάρεις δεξιά αριστερά για να κάνεις πως κάνεις μάθημα. Λογικό ήταν ενώ έδωσε στον κάθενα (πέρα από τους υγειονομικούς) ταβερνιάρη με έσοδα 1000 000 και έξοδα 998 000 το κάτι τι του να δώσει σε ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς τη φοιτητική μέριμνα ειρήσθω εν παρόδω ακόμα και τέκνο 2 Νεοδιόριστων Εκ/κων δεν μπορεί να πάρει το 200ρι.
Από την άλλη δεν είναι λογικό τα παιδιά να κάνουν κατάληψη για την πανδημία και εμείς ενώ έχουμε όλο τον εξοπλισμό να σφυρίζουμε αδιάφορα και να λέμε άρες μα΄ρες κουκουνάρες.
Δηλαδή θέλουμε ή δε θέλουμε να σταματήσει το φαινόμενο κάνω κατάληψη για τις τουαλέτες που αν φυσήξει νότος μυρίζουν ? ή για το τετραγωνισμό της τυρόπιτας ? Ο μόνος τρόπος να σταματήσει το φαινόμενο αυτό είναι η εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Τώρα αν μας φαίνονται δίκαια τα αιτήματα των παιδιών (πχ Τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ 2πλά 3πλά μηχανογραφικά και ότι παράξενο τους έρθει στο κεφάλι) αντί να κάνουμε τους έξυπνους καλύτερα είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε απεργία και πορείες, είναι τουλάχιστο ποιο έντιμο και δεν κρυβόμαστε πίσω από τα παιδιά.
Σε περιπτώσεις που τα παιδιά συμπεριφέρονται ποιο ώριμα και κάνουν καταλήψεις για να προλάβουν την διάδοση ενός Ιού νομίζω πως το καλύτερο θα ήταν να κάνουμε ΣΩΣΤΟ μάθημα εξ' αποστάσεως.

Εκπαιδευτικός
|

Οι καταλήψεις αποφασίζονται από τις συνελεύσεις των μαθητών (τις 3ωρες που δικαιούνται). Η εφαρμογή του νόμου εφόσον η κατάληψη είναι παράνομη αφορά το υπουργείο και γενικότερα τη διοίκηση. Η ΟΛΜΕ δεν έχει κανέναν τέτοιο ρόλο και δεν επιτρέπεται να έχει. Η νοοτροπία του υπουργείου που ζητά να γίνει τηλεκπαίδευση θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως τουλάχιστον γελοία, διότι δέχεται τους καταληψίες ως διοικητές του σχολείου και μετατοπίζει την εκπαιδευτική διαδικασία στα σπίτια τω ν εκπαιδευτικών και μαθητών. Κατά συνέπεια η αδυναμία του ίδιου του υπουργείου να χειριστεί την καυτή πατάτα , καταλήγει σε χαμηλού επιπέδου προτάσεις χαφιεδισμού που σαφώς αρμόζουν στην δική τους την κουλτούρα.

Τάσος
|

Προς νόμο α λα καρτ
Αγαπητέ δεν είμαστε αστυνόμοι εκπαιδευτικοί είμαστε .Δεν καταλαβαίνω τι πρέπει να κάνουμε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας? Εμείς δηλώνουμε στην Αρχή μας την παράνομη πράξη ότι δηλαδή το σχολείο μας τελεί υπό κατάληψη και μέχρι εκεί μετά ας αναλάβουν οι αρμόδιοι που σαν λύση προτείνουν να επιστρέψουμε τρέχοντας σπίτι και με δικά μας μέσα πληρωμένα από τα χιλιάδες ευρώ που μας δίνουν να κάνουμε τηλεκπαίδευση για την οποία δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ για να μας επιμορφώσουν και βεβαίως βεβαίως ούτε ένα ευρώ για να την στηρίξουν υλικοτεχνικά. Το σχολείο μας που θα αξιολογηθεί έχει κάτι pc 20 ετών και τα μισά δεν λειτουργούν . Εγώ λέω επειδή πολλοί από εμάς έχουμε και αυτοκίνητο από αύριο να μεταφέρουμε και τους μαθητές σπίτια τους υπέρ πατρίδας ώστε κάποιοι του κολεγίου με μισθούς άνω των 5000 ευρώ να βγουν ξανά υπουργάρες ....
Καληνύχτα σας ...

Μπαμπά μην τρέχεις....
|

Λαμβάνω προφορική "εντολή" να πάω σε άλλο σχολείο.... 200m μακριά. Στο δρόμο με πατάει νταλίκα. Ενώ δηλαδή κανονικά θα έπρεπε εκείνη την ώρα να είμαι μέσα στο σχολείο μου(που δεν έτυχε ως τώρα να μπει καμιά νταλίκα), με υποχρέωσαν να είμαι στο δρόμο μετακινούμενος. Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη, γιατί και με ποιού εντολή-απόφαση, ήμουν εκείνη την ώρα στους 5 δρόμους?
Σκόπιμα υπερβάλω βέβαια.... αλλά ακόμα και για τσιγάρα από το περίπτερο, αν βγει κανείς εκτός σχολείου και "κάτσει η στραβή", κανείς δεν θα τον καλύψει λέγοντας ότι εκτελούσε δικές του "εντολές"....

ερτ
|

@@ΟΛΜΕ, από δω και πέρα, μόνο γραπτές εντολές στους μαθητές. Θα είμαστε μουγκοί και θα γράφουμε χαρτάκια. Επίσης η τροχαία, ΜΟΝΟ γραπτές εντολές. Το ίδιο και ο γιατρός στον νοσηλευτή. Ας σοβαρευτούνε επιτέλους κάποιοι που τρώγονται με τα ρούχα τους με εξυπνάδες από τα lidl...

@OΛΜΕ
|

Οι εκπαιδευτικοί δεν οφείλουν να υπακούν σε προφορικές «εντολές», πολύ περισσότερο όταν αυτές είναι πέρα και έξω από κάθε θεσμικό και νομικό πλαίσιο.

Κύριοι της ΟΛΜΕ σύμφωνα με τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να υπακούσει στην "εντολή". Όμως, μπορεί να δηλώσει την αντίρρησή του ενώπιον μαρτύρων και να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό (Τον διατάξαντα την "εντολή").

Όχι συνδικαλιστικές μπαρούφες.

@Πλατάρος Γιάννης
|

Το παραπάνω είναι νόμιμο, λογικό και δίκαιο.
Κυρ' Γιάννη δεν τα ξέρεις καλά.
Κανένας Εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται διδάξει σε άλλο σχολείο πέραν της οργανικής θέσης όταν έχει πλήρες ωράριο.
Πριν μερικά χρόνια κάποιος σύλλογος έδωσε ώρες σε έναν ωρομίσθιο και ανάγκασε κάποιο συνάδελφο να συμπληρώσει ωράριο σε άλλο σχολείο (αποφασίζομεν και διατάσσομεν).
Ο συνάδελφος πήγε, αλλά προσέφυγε στο διοικητικό εφετείο, όπου έκρινε παράνομη την απομάκρυνση από το σχολείο και δικαιώθηκε.
Δεν γνωρίζω αν προσέφυγε και στα ποινικά δικαστήρια, αλλά αν ήμουν εγώ θα το είχα κάνει.

Do you understand John?

ένας απλός εκπαιδευτικός
|

"τηλεργασία, ένας νόμος που αναφέρεται σε όλο το δημόσιο εκτός απο τους εκπαιδευτικούς"
Όλο το υπόλοιπο δημόσιο ασχολείται κυρίως με τη διοίκηση.Είναι τελείως διαφορετική δουλειά, από την εκπαίδευση ανηλίκων ανθρώπων.
Όλο το υπόλοιπο δημόσιο, στο βαθμό που χρειάζεται η διά ζώσης επικοινωνία, συναντάται διά ζώσης με τον πολίτη.
Η ίδια η Υπουργός παραδέχτηκε την ανάγκη της διά ζώσης καθώς και το αναντικατάστατο αυτής.
Οι διοικητικές εργασίες των εκπαιδευτικών (απουσίες κ.λπ.) γίνονται ηλεκτρονικά, άρα και με τηλεργασία.

@ Πλατάρος Γιάννης 17 Ιαν 2022 14:16
|

Αγαπητέ κ. Πλατάρε πιστεύω σε στρατοκρατούμενα αριστερά καθεστώτα ή χούντα αυτό θα ήταν αποδεκτό. Με δημοκρατική κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει κατόπιν εντολής ΠΥΣΔΕ που είναι το μόνο αρμόδιο για την υπηρεσιακή κατάσταση και μετακίνηση εκπαιδευτικών.
Παράβαση εντολής είναι μόνο γραπτώς εκτός και συντρέχει κατάσταση πολέμου.
Τηλεφωνικές εντολές στο δημόσιο δεν ισχύουν.
Ξέρεις κάποια στιγμή υπάρχει και το άι σιχτίρ.

Ert
|

Η ΟΛΜΕ δικαιούται δια να ομιλεί ΟΤΑΝ καταδικάσει απερίφραστα τις καταλήψεις ως παράνομες και φασιστικές πράξεις. Μέχρι τότε είναι απλά Δευτέρα...

Dimitris
|

Η αξιολόγηση απο το esos της ανακοίνωσης της ΟΛΜΕ ως μιας σοβαρής καταγγελίας είναι το πιο ανησυχητικό απ' όλα. Η οποία ΟΛΜΕ, συνεχίζει να παραπλανά τον κόσμο με τον νόμο για την τηλεργασία, ένας νόμος που αναφέρεται σε όλο το δημόσιο εκτός απο τους εκπαιδευτικούς. Τουλάχιστον όμως έχουν χιούμορ όταν λένε οτι το "να πάνε οι εκπαιδευτικοί σε άλλα σχολεία είναι απαράδεκτη και υγειονομικά, αφού κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τα σχολεία αυτά με την προσέλευση δεκάδων επιπλέον συναδέλφων στους χώρους τους !!"

Λευτέρης
|

Η ΟΛΜΕ μας εκθέτει! Με την αξιολόγηση προτρέπει στην παρανομία και εδώ στέκεται σε λεπτομέρειες. Πάντως είναι απόλυτα νόμιμο ο εκπαιδευτικός να παρέχει τηλεκπαίδευση από άλλο σχολείο ή από το σπίτι του. Στις καταλήψεις προτιμούν να συζητούν στις καφετέριες, παρά σε δημόσιο χώρο που παρέχει ο Δήμος, έλεος!!!

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

@νόμος αλα καρτ
Εντελώς άστοχο και ατυχέστατο σχόλιο! Δεν αντιλαμβάνομαι πώς εμπλέκονται δυο τόσο διαφορετικά πράγματα στο μυαλό σας. Και κυρίως δεν αντιλαμβάνομαι τι σχέση έχει η ΟΛΜΕ ή οι εκπαιδευτικοί με τις καταλήψεις. Προφανώς στο μυαλό σας είναι σφηνωμένη η παρανοϊκή ιδέα ότι τις καταλήψεις τις οργανώνει ...η ΟΛΜΕ, γιατί αυτή τη βολική ανοησία διασπείρει και το ανεύθυνο υπουργείο!!!
Για να τελειώνουμε: Οι καταλήψεις είναι παράνομες ασφαλώς. Αλλά το νόμο ποιος οφείλει να τον επιβάλλει; Η ΟΛΜΕ ή το υπουργείο; Εσείς, με περισσή σιγουριά και προπέτεια, λέτε η ΟΛΜΕ, γιατί η ΟΛΜΕ είναι ...το κράτος! Οπότε στο μυαλό μου έρχεται η λαϊκή έκφραση: "Κουτσοί, στραβοί κι ανάποδοι στον Άη Παντελεήμονα"!!!

Αναστασία
|

1. Οι καταλήψεις είναι πληγή για το δημόσιο σχολείο. Δεν κερδίζουν τα σχολεία μόνο χάνουν. Αγώνας με λίγους να κλείνουν το σχολείο και οι υπόλοιποι να είναι για καφέ ή ξάπλα,δεν είναι αγώνας.
2. Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να το λύσει αυτό το πρόβλημα.
3. Το webex δεν το λύνει. Συνδέονται με το κινητό από το σχολείο, το καφέ ή δεν από οπουδήποτε αλλού, απουσίες δεν παίρνουν και μάθημα δεν γίνεται, δυστυχώς ούτε για αυτούς που το επιθυμούν, γιατί μάθημα και webex δεν συναντώνται. Υποκρισία του Υπουργείου να λέει ότι γίνεται μάθημα.
4. Μας βάλατε εν μέσω κορύφωσης κύματος πανδημίας να κάνουμε μάθημα σε τμήματα που τα παιδιά είναι το ένα πάνω στο άλλο και.μας ζητάτε και τα ρέστα. Μπορούσατε να δώσετε μια παράταση 10 ημερών, η να κάνουμε για δύο εβδομάδες εκ περιτροπής, αλλά όχι. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί δεν το κάνατε. Εμμονή, κάποιο άλλο σχέδιο, δεν ξέρω.
Στο τέλος τα παιδιά χάνουν. Δε σας νοιάζει όμως εκεί στο Υπουργείο.

Με ενδιαφέρον στο μαθητή!
|

Η καλύτερη διαφήμιση των ιδιωτικών σχολείων. Η απαξίωση των δημοσίων !!! Ομαδικές μετεγγραφές!!!

sto_zoumi
|

Τώρα αποδεικνύεται περίτρανα για ποιο λόγο το Υπουργείο δεν έλαβε κανένα μέτρο για την προστασία των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Γνώριζε για το Βατερλό που θα υποστεί αν καθυστερούσε το άνοιγμα των σχολείων και ζητούσε να γίνει τηλεκπαίδευση. Τόσο απλά τόσο κατανοητά.

Πλατάρος Γιάννης
|

Κάποιος υπακούοντας στις «εντολές» ΟΛΜΕ, να κάνει τηλεκπαίδευση επικαλείται ΑΔΥΝΑΜΙΑ για πολλούς και διάφορους λόγους που ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν αποδεκτοί ΑΣΜΕΝΩΣ.
Σε δεύτερο επίπεδο, σε όσους αρνούνται, γίνεται η υπόδειξη από την ΔΕ, του τύπου «πήγαινε στο διπλανό σχολείο δημοτικό γυμνάσιο ή λύκειο που ΔΕΝ τελεί σε κατάληψη και να παράσχεις από εκεί υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης, έχουμε συνεννοηθεί με τον Διευθυντή....»
Το παραπάνω είναι νόμιμο, λογικό και δίκαιο.
Το υποθέτω , ότι έτσι έγινε...
Επίσης υποθέτω, ότι κάποιοι, ακούγοντας την ΟΛΜΕ, ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ...
Υποθέτω ότι -με αγάπη και ενσυναίσθηση- τους ζητήθηκε να πάρουν κανονική άδεια μιας μέρας για να δικαιολογήσουν την παράβαση της εντολής που πήραν (η εντολή είτε προφορική είτε γραπτή, είναι εντολή) για να μην πλέξουν με κατηγορία αγνόησης εντολής, παράβασης καθήκοντος κτλ
Η ΟΛΜΕ με αυτά που γράφει, αυτά που υποθέτω υπονοεί.
Οι εκπαιδευτικοί, στο ωράριο 8.00-14.00 είναι εργαζόμενοι, αμειβόμενοι και άρα δεν μπορούν να αρνηθούν διδακτικά καθήκοντα όταν τους παρασχεθεί ο εξοπλισμός.
Συνιστώ να κάνουν την δουλειά τους για την οποία αμείβονται και έχουν προσληφθεί.
Συνιστώ σε όλους τους συναδέλφους να μην εκλαμβάνουν τον εαυτό τους ως εξυπνότερο από την οιαδήποτε εξουσία στην οποία υπόκεινται , διακονούν και πληρώνονται. Ενίοτε σπανίως εν Ελλάδι, λειτουργούν οι νόμοι! Ίσως γίνει και αυτό στην περίπτωση αυτή...

Εκπαιδευτικός
|

Προς νόμο α λα καρτ
Αγαπητέ μου, εφόσον είναι παράνομη πράξη, οφείλει η πολιτεία να λύσει το ζήτημα και όχι να πετά το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς.

@ νόμος αλά καρτ
|

Προφανώς πιστεύετε ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εκτελούν χρέη θεματοφυλάκων. Έλεος με το μένος εναντίον τους. Ασχοληθείτε με κάτι άλλο να ξεδώσετε!

Τότε …
|

Το νόμο για την αξιολόγηση γιατί δεν τη δέχεται εφόσον είμαι νόμος της πολιτείας και υποχρέωση των εκπαιδευτικών; Βλέπουμε όσα θελουμε;

Χαζομάρες
|

Ο νόμος λέει τηλεεκπαίδευση, όχι κανονική άδεια. Φυσικά η ΟΛΜΕ όπου τη συμφέρει επικαλείται το νόμο και όπου τη συμφέρει το μπάχαλο και τους δήθεν "αγώνες". Εξω τα κόμματα από τα σχολεία.

νόμος αλα καρτ
|

Η ΟΛΜΕ θέλει να εφαρμόζεται κατά γράμμα ο νόμος σχετικά με την τηλεκπαίδευση. Τι κάνει όμως για τις μαθητικές καταλήψεις που είναι μία παράνομη πράξη; Επιτρέπει σε ανήλικους να καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους;


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/76421/olme-ekviasmoys-kai-apeiles-dehontai-ekpaideytikoi-logo-ton-mathitikon-katalipseon