Κοσμητεία Σχολής Μηχανικών ΔΙΠΑΕ: Πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθεί η εισήγηση του κ. Καϊση
Δημοσίευση: 12/04/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
H Κοσμητεία της Σχολής Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος , με ομόφωνη αποφαση (8 ΚΑΤΑ, 0 ΥΠΕΡ), απέρριψε το σύνολο της εισήγησή του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής κ. Καϊση για για μεταφορά τμημάτων της Σχολής Μηχανικών από τη Σίνδο στις Σέρρες.
Τα μέλη της Κοσμητείας, 4 εκ των οποίων προέρχονται από τμήματα των Σερρών:
1. Εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους προς το υπουργείο Παιδείας για την εισήγηση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής
2 .Θεωρούν ότι η εισήγηση αυτή είναι σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της Εσωτερικής αξιολόγησης της ΜΟΔΙΠ του ΔΙΠΑΕ (16-2-2022) η οποία υπογράφεται από την Αντιπρόεδρο Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΔΙΠΑΕ και έχει κατατεθεί στην ΕΘΑΑΕ.
3. Συμφωνούν με την καταγεγραμμένη στο πρακτικό της Διοικούσας Επιτροπής τοποθέτηση του Κοσμήτορα, η οποία είναι σύμφωνη με τις προτάσεις των Τμημάτων, και στην οποία καταγράφεται αιτιολογημένα η συνολική διαφωνία του με την εισήγηση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής στο μέρος που αυτή αφορά τα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών.
4. Θεωρούν ότι η υλοποίηση της εισήγησης του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής για τα τμήματα της Σχολής Μηχανικών είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθεί.
Σχόλια (20)
Το αναφέρω γιατί στο (α) λέτε για τα "υπόλοιπα Πανεπιστήμια", τα οποία (εκτός του ΠαΔΑ) δεν συγχωνεύθηκαν μεταξύ τους, αλλά "απορρόφησαν" το κατηργημένο ΤΕΙ... δηλαδή δεν είναι στα άλλα Πανεπιστήμια αυτή η περίπτωση του ΔιΠαΕ... αν και το Παν. Πατρών από το 2019 από μόνο του έκλεισε 2-3 τμήματα (αυτά που με την ΕΒΕ θα είχαν 0 εισακτέους από ΓΕΛ)
Πάμε τώρα και στα 5 σημεία, που θέλετε λεπτομέρειες...
(α) Στο ΔιΠαΕ έγινε πάνω-κάτω ό,τι και στο ΠαΔΑ (συγχωνεύσεις ΤΕΙ μεταξύ τους για νέο ΑΕΙ)... αυτό το ξαναέγραψα... Το Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν το βάζω καν στη συζήτηση, γιατί δεν είχε προπτυχιακά για να συγκρίνουμε.
(β) Καλά τα λέτε, αλλά δεν είναι αυτή η "λογική" του Υπ. Παιδείας, που θέλει και γεωγραφικές ισορροπίες. Καλώς ή κακώς εκεί στο Βορρά (ναι, είμαι στο νότο) είχατε για κάθε 1 ώρα ταξίδι σε διπλανές πόλεις και από ένα ΑΕΙ (πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ) με πολλά τμήματα το καθένα και τώρα όλοι θέλουν από κάτι και όχι όλα στο νομό Θεσσαλονίκης. Άρα μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, αξιόλογο έργο, κ.λπ. καλούδια δεν έχουν και μεγάλη βαρύτητα στο τι θα αφήσουμε.
(γ) Μηνύματα από ανθρώπους που ξέρουν για Σέρρες (προσωπικά, όχι) λένε τα αντίθετα. Στα υπόλοιπα, θα έλεγε κάποιος άλλος το ότι ίσα-ίσα μερικοί φοιτητές θα πάρουν και "πιο εύκολα πτυχίο"... και αυτά που λέτε πιθανά να συμβούν για μερικούς. (εξαρτάται βέβαια και το αντικείμενο σπουδών, αν έχει πολλά εργαστήρια).
(δ) Βλέπε και το (β), που όλοι θέλουν κάτι και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη όλα. Αφού είχαν και αυτοί εκεί ΑΕΙ, δεν θα αποδεχθούν τώρα να μην έχουν τίποτα. Ωραία τα λέτε για εστίες και σίτιση, αλλά οι πολιτικοί κάνουν έργα στην πλάτη των άλλων (το ευκολότερο για αυτούς), όχι να δημιουργούν. Έτσι κιόλας μαζεύουν και τα ψηφαλάκια τους.
(ε) Η Θεσσαλονίκη έχει τόσα άλλα ΑΕΙ για το "οικοσύστημά" της... Για παράδειγμα, την πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ που ήδη βγάζει χιλιάδες μηχανικούς. Άλλωστε, και αυτοί δεν θα θέλουν στη γειτονιά τους και άλλους ίδιους... και γενικά δεν έχουμε και καμιά βαριά βιομηχανία ως χώρα για 4η επανάσταση κ.λπ.. Χωράφια και τουρισμό έχουμε, οικογενειακές επιχειρήσεις δηλαδή...
Λέτε ότι "Τα Τμήματα που αναφέρετε ήταν ΤΕΙ, όχι Πανεπιστήμια". Αυτό γιατί το αναφέρετε; Ποια η σχέση του με όσα έγραψα; ....
Θα απαντήσετε σε κάποιο από τα 5 σημεία;
Ναι το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (δεν υπήρξε ποτέ ΤΕΙ Σίνδου) άργησε να μπει στο εγχείρημα αλλά αυτό που σας ενοχλεί; Που είναι το πρόβλημα;
Τα Τμήματα που αναφέρετε ήταν ΤΕΙ, όχι Πανεπιστήμια. Και στο ΠαΔΑ (μέσω της κατάργησης των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά), τα ίδια είχαν γίνει πάνω-κάτω σε αριθμό τμημάτων και συγχωνεύσεις (από τα 40+... στα 25-26, κάπου τόσα έχουν απομείνει). Επίσης, το ΔιΠαΕ φτιάχτηκε όπως-όπως την τελευταία στιγμή, γιατί το ΤΕΙ Σίνδου (κυρίως) όλο τον προηγούμενο καιρό "έλεγε"... α, δεν μου χρειάζεται!
ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.
========
Πριν διατυπώσουμε οποιαδήποτε άποψη πρέπει να ξέρουμε τα εξής:
(α) Το 2019 κάποια Τμήματα στο νέο ΔΙΠΑΕ πρότειναν στο Υπουργείο Παιδείας και αυτό συμφώνησε τη συγχώνευση τους. Αυτά τα Τμήματα είναι το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (προήλθε από συγχώνευση των Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Μηχανικών) και το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (προήλθε από συγχώνευση των Μηχανικών Αυτοματισμού και Μηχανικών μηχανολόγων Οχημάτων). ΑΡΑ το ΔΙΠΑΕ ήδη από το 2019 έχει προχωρήσει σε εξορθολογισμό των Τμημάτων του. Το Υπουργείο να κοιτάξει να συζητήσει με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια που δεν τον έχουν αρχίσει.
(β) Τα Τμήματα που ουσιαστικά καταργούνται είναι αυτά που το 2019 ήδη έχουν συγχωνευτεί και αυτή τη στιγμή είναι στα μεγαλύτερα του ΔΙΠΑΕ (1ο και 3ο σε μέλη ΔΕΠ με πολύ καλά βιογραφικά και πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο). Επίσης τα μεγαλύτερα από αριθμό φοιτητών (5000+ φοιτητές). Μήπως τελικώς το Υπουργείο τα τιμωρεί αντί να τα επιβραβεύσει;
(γ) Τα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ στις Σέρρες δε συμπληρώνουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις (δεν επιλέγονται από τους μαθητές για να σπουδάσουν σε αυτά). Αυτό όχι λόγω της ποιότητας τους αλλά της γεωγραφικής θέσης τους. Συνεπώς τι θα συμβεί όταν μεταφέρεις στις Σέρρες επιπλέον Τμήματα; Μεγαλώνεις ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Προφανώς και πολλοί από τους φοιτητές που μεταφέρονται στις Σέρρες θα διακόψουν τις σπουδές τους.
(δ) Σε κάποιο σημείο ο διορισμένος Πρόεδρος της Διοικούσας που κάνει την πρόταση αναφέρεται σε "ενίσχυση του Κόμβου των Σερρών". Αν θέλεις να ενισχύσεις περιφερειακά Τμήματα το σωστό και λογικό είναι να χτίσεις φοιτητικές εστίες και να παράσχεις σίτιση στους φοιτητές. ΟΧΙ να διαλύσεις Τμήματα στη Θεσσαλονίκη που είναι πλήρως στελεχωμένα και λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα.
(ε) Είναι παραλογισμός να καταργείς από τη Θεσσαλονίκη (στην Σίνδο, λίγα μέτρα μακριά από τη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης) το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων και το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.
Με αυτό το τρόπο στερείς από το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης και της Κ. Μακεδονίας 2 εξαιρετικά Τμήματα που είναι στην καρδιά της παραγωγής.
Κατά τα άλλα συζητούμε για 4η Βιομηχανική Επανάσταση και Ψηφιακό Μετασχηματισμό.
Στη Θεσσαλονίκη έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες εταιρίες που αναζητούν προσωπικό (πτυχιούχους που παράγουν αυτά τα 2 Τμήματα). Εμείς τι προτείνουμε; Την κατάργηση τους!!! Γιατί;
Πολύ αφαιρετική σκέψη το "Αυτό είναι απαράδεκτο να υφίσταται στο ίδιο πανεπιστήμιο.¨Θα πρέπει είτε να συγχωνευθούν τα δύο Τμήματα σε ένα."
Αν το προχωρήσουμε λίγο παραπάνω, τότε, όλα τα τμήματα που κάνουν μαθηματικά, να τα κάνει ένας καθηγητής, σε μία μόνο αίθουσα, με την ίδια ύλη?
Παρακαλώ, δείτε το πρόγραμμα σπουδών, να δε΄λιτε ότι είναι διαφορετικά. Στο ΜΠΗΣ ΔΙΠΑΕ Σίνδου, έχει συγχωνευτεί το προηγούμενο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικής, που έχει μεγάλο βάθος σε ηλεκτρονικά κυκλώματα. Στις Σέρρες, σε ποιο εργαστήριο (αναλογικών, ψηφιακών, ισχύος, ΣΑΕ) και σε ποιο TV STUDIO και RADIO STUDIO κάνουν τα ίδια εργαστήρια; Μην λέτε ανακρίβειες.
Συμφωνώ απολύτως.
Στο προηγούμενο μου σχόλιο, εννοούσα ίδιο τμήμα από διαφορετικά πανεπιστήμια (πχ λόγω ΑΠΘ να μην υπάρχει Πολυτεχνική στην ίδια πόλη ή ίδια τμήματα κλπ).
Συμφωνώ απολύτως ότι στο ΙΔΙΟ ίδρυμα να μην υπάρχουν ίδια τμήματα που παράγουν απόφοιτους με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα (πχ ΑΠΘ δύο ΤΕΦΑΑ!!! ή ΔΙΠΑΕ και αλλού)
Σε ποιο πανεπιστήμιο του κόσμου υπάρχει το ίδιο τμήμα 2 φορές;;;
Τα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ που προτείνεται να μετακινηθούν από τη Σίνδο στις Σέρρες προήλθαν πράγματι από συγχώνευση Τμημάτων του πρώην Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κατά την συνένωσή του με το ΔΙ.ΠΑ.Ε. και οι αλλαγές έγιναν προκειμένου να διαφοροποιηθούν από αντίστοιχα Τμήματα του ΤΕΙ Σερρών που επίσης ενσωματωνόταν στο ΔΙ.ΠΑ.Ε.
Ενδεχομένως, η ομοιότητα των ονομάτων προκαλεί σύγχυση. Τα Τμήματα κρίνονται από το Πρόγραμμα Σπουδών αν και το όνομα θα πρέπει να δίνει την σωστή πληροφορία.
Το ΔΙ.ΠΑ.Ε. με την παρούσα μορφή του είναι ένα Πανεπιστήμιο που απλώνεται σε 6 νομούς της Βόρειας Ελλάδας και προήλθε από συνένωση Ιδρυμάτων που προϋπήρχαν. Τα Τμήματα που λειτουργούσαν και λειτουργούν εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές κλπ) έχουν εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που εξυπηρετεί τις ειδικές ανάγκες των Τμημάτων.
Τα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών δεν είναι θεωρητικά Τμήματα. Οι Σπουδές σε αυτά δεν εξυπηρετούνται απλά με αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας. Απαιτούν κατάλληλους Εργαστηριακούς χώρους και Εργαστηριακό εξοπλισμό, δηλαδή μία επένδυση που απαιτεί σχεδιασμό και κόστος. Η επένδυση αυτή έγινε στην Σίνδο. Φυσικά με την συνδρομή του Υπουργείου, και την φροντίδα του Ιδρύματος και των μελών ΔΕΠ των Τμημάτων που επί χρόνια μεριμνούσαν για την συνεχή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού εκμεταλλευόμενοι αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα και φιλοξένησε με επιτυχία τα Τμήματα αυτά και τα ομοειδή προϋπάρχοντα Τμήματα του ΤΕΙ.
Γίνεται κατανοητό επομένως οτι η μετακίνηση τέτοιων Τμημάτων δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα. Απαιτεί σχεδιασμό, δημιουργία νέων εγκαταστάσεων που απαιτούν κόστος και χρόνο και πρέπει το όφελος από αυτή την μετακίνηση να δικαιολογεί και να υπερκαλύπτει την ζημεία από την εγκατάληψη των εγκαταστάσεων που υπάρχουν ήδη.
Θεωρώ οτι η μετακίνηση θα έπρεπε να είναι η έσχατη λύση και μόνο στις περιπτώσεις όπου η μετακίνηση θα βελτιώσει το επίπεδο της εκπαίδευσης και δε θα το μειώσει. Εφόσον επρόκειτο π.χ. για μετακίνηση ενός Τμήματος που δεν διαθέτει καλές εγκαταστάσεις σε έναν χώρο καλύτερων εγκαταστάσεων. Εφόσον επρόκειτο να συνενωθεί ένα Τμήμα που δεν είχε επαρκή μέλη ΔΕΠ συναφών ειδικοτήτων με ένα Τμήμα με μεγάλο αριθμό μελών ΔΕΠ κατάλληλων ειδικοτήτων, οπότε θα υπήρχε αναβάθμιση. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο.
Εφόσον τα Προγράμματα Σπουδών είναι όντως όμοια θα μπορούσε να προταθεί συνένωση χωρίς μετακίνηση. Δεδομένου οτι τα δύο Τμήματα ανήκουν στο ίδιο Πανεπιστήμιο αλλά βρίσκονται σε διαφορετικούς Νομούς θα μπορούσε να θεωρηθεί οτι αποτελούν ενιαίο Τμήμα με το ένα να είναι παράρτημα του άλλου. Αντίστοιχα παραρτήματα Τμημάτων έχει το ΑΠΘ (π.χ. ΤΕΦΑΑ στις Σέρρες). Η ύπαρξη παραρτημάτων τέτοιου τύπου μπορεί να είναι υγειής και λειτουργική εφόσον και στους δύο χώρους (μητρικό Τμήμα και Παράρτημα) υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις και επαρκή μέλη ΔΕΠ κατάλληλων ειδικοτήτων.
Η άποψη που επίσης ακούστηκε οτι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο πολυτεχνία στην ίδια πόλη έστω και αν ανήκουν σε διαφορετικά Πανεπιστήμια δεν θεωρώ οτι είναι σωστή, πόσο μάλλον τώρα που δε μιλάμε για δημιουργία νέων Τμημάτων αλλά για Τμήματα που ήδη λειτουργούν. Στις μεγάλες πόλεις όλων των χωρών υπάρχουν περισσότερα από ένα Πανεπιστήμια που έχουν διαφορές αλλά και ομοειδή Τμήματα. Παράδειγμα αποτελούν το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ για την Θεσσαλονίκη και υπάρχουν πολλά παραδείγματα για την Αθήνα.
Ενώ όλες οι αλλαγές που έρχονται είναι (υποτίθεται) ότι γίνεται στο εξωτερικό μπορεί κάποιος να απαντήσει στα εξής:
1) σε ποια χώρα του εξωτερικού απαγορεύεται να υπάρχουν δύο ίδια τμήματα/σχολές στην ίδια πόλη? ή κριτήριο είναι η χωρική κατανομή.....
2) σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχουν συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα ανά τμήμα/σχολή?
Και τα δύο τμήματα οδηγούν στα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.
Αν θέλετε να τα διατηρήσετε και τα δύο, τότε ένα από τα δύο θα πρέπει να μετατραπεί σε Ηλεκτρολόγων ΗΜΜΥ, ίσως αυτό της Θεσσαλονίκης που έχει και τα κατάλληλα εργαστήρια για να το υποστηρίξει.
Αλλιώς μοιραία, αλλά και ορθά, θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα τμήμα.
Αυτή τη στιγμή έχετε δύο ίδια τμήματα στο σε ένα πανεπιστήμιο.
Επίσης, το οτι υπάρχουν δύο τμήματα με σχεδόν ίδιο όνομα και αντικείμενο όπως λέτε, είναι δημιούργημα του υπουργείου παιδείας... Όταν τα ΤΕΙ έγιναν Πανεπιστήμια πριν λίγα χρόνια, το υπουργείο αποφάσισε γι'αυτά τα θέματα. Η γνώμη των σχολών είχε μικρό έως μηδαμινό βάρος στις αποφάσεις. Τον τελευταίο λόγο σε θέματα αναδιάρθρωσης της παιδείας τον έχει πάντα το υπουργείο, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο μεγάλες αλλαγές. Μια τέτοια μεγάλη αλλαγή προσπαθεί λοιπόν να περάσει και τώρα, σε τμήματα νεοσυσταθέντα, που δεν έχουν προλάβει ακόμα να ολοκληρώσουν καν τον πρώτο κύκλο σπουδών από τη δημιουργία τους (θυμίζω από πόσα κύματα πέρασαν τα ιδρύματα αυτά στις διαδικασίες συγχωνεύσεων πριν 3 χρόνια)...
Το ΑΠΘ εχει ένα Τμήμα ΤΕΕΦΑ στην Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει ένα παραρτημα-Τμήμα ΤΕΕΦΑ στις Σερρες. Κανείς ομως απο το υπουργείο,δεν διανοήθηκε καν να ζητήσει τη συγχώνευση αυτών των δύο Τμημάτων. Το Τμήμα Μηχανικών παραγωγής και διοίκησης απο τη Σίνδο γιατι μεταφέρεται στις Σερρες? Εδω δεν τίθεται κανεναν θεμα συγχώνευσης με ομοειδές Τμήμα. Επίσης, τα δύο Τμηματα που συγχωνεύονται έχουν αρκετά διαφορετικό αντικείμενο, παρ' όλο που φέρουν τον ορο "πληροφορικη" ως με΄ρος του τίτλου τους. Ισως το ένα απο τα δύο Τμήματα θα πρεπει να μετονομαστεί σε ΤΗΜΜΥ, αλλα το υπουργείο δεν φαινεται να δεχεται τετοια συζήτηση. Οι πραγματικοί λόγοι μεταφοράς είναι δυο:
1. Να τονωθεί η τοπική οικονομία των Σερρών και να επικαρπωθούν τοπικοί πολιτικοί παράγοντες αυτήν την τόνωση.
2. Η πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ δεν θελει να δει "ανταγωνιστές" στην άμεση γειτονιά της.
Κάνετε μεγάλο λάθος αν νομίζετε πως οι 2 σχολές έχουν ακριβώς το ίδιο γνωσικό αντικείμενο. Προφανώς κρίνετε από το όνομα για να βγάλετε συμπεράσματα προς σύγκριση. Θα σας παρακαλούσα πριν κάνετε τέτοιου είδους σχόλια, να μελετήσετε το πρόγραμμα σπουδών των 2 τμημάτων, καθώς και τις αναφορές αξιολόγησης της ΜΟΔΙΠ για το επίπεδο των σπουδών και το αντικείμενο ενασχόλησης των αυριανών μηχανικών.
Τμήματα με συναφές γνωστικό αντικείμενο στο ίδιο πανεπιστήμιο θα πρέπει να συγχωνεύονται... έτσι και σε αυτή την περίπτωση το ΔΙΠΑΕ. Υπάρχουν και άλλες όμως π.χ δύο τμήματα γεωπονικού χαρακτήρα στη Λάρισα και δύο στο Βόλο. ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΌ. Δύο τμήματα μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Κρήτης και επίσης 3 τμήματα της Φιλοσοφικής στο ίδιο πανεπιστήμιο με παρόμοιο αντικείμενο, Φιλολογίας, Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Και τα τρία τμήματα αποδειδουν το πτυχίο αυτό του Φιλολόγου. Απαράδεκτο. Ας γίνουν κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου και 1 τμήμα. Πολλά τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε πολλά Πανεπιστήμια ας μπει επιτέλους ένα φρένο σε αυτά.
Από που προκύπτει ότι το Τμήμα της Σίνδου είναι το ίδιο με αυτό το Σερρών;;;
Γιατί λέτε ότι έχουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο;
Διαβάσατε τα Πρόγραμμα Σπουδών και είναι ίδια;
Να σταματήσετε την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης!
Ο στόχος σας προφανής: να σκεφτούν οι τρίτοι ότι είναι λογική η συγχώνευση....
Δεν είναι ίδια τμήματα.
Αν μελετούσατε τα προγράμματα σπουδών δε θα λέγατε ανακρίβειες...
Εύκολα απορρίπτει την πρόταση της διοικούσας η κοσμητεία αλλά θα πρέπει να μας εξηγήσει τον λόγο ύπαρξης στην ίδια σχολή δύο τμημάτων με επακριβώς το ίδιο γνωστικό αντικείμενο.
Διορθώσετε τα εξόφθαλμα εσείς οι ίδιοι
αλλιώς θα έχουν πάτημα να το πράξουν άλλοι
σε κάποια νομοθετική ρύθμιση.
Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων στη Θεσσαλονίκη
έχει ακριβώς το ίδιο γνωστικό αντικείμενο
με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών στις Σέρρες.
Αυτό είναι απαράδεκτο να υφίσταται στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Θα πρέπει είτε να συγχωνευθούν τα δύο Τμήματα σε ένα,
είτε ένα εκ των δύο να μετατραπεί σε Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ).
Τα χωραφια όπως λέτε πως μόνο έχουμε επηρεάζονται από την 4η βιομηχανική επανάσταση. Δεν ξέρω εκεί στον Νότο από όπου λέτε πως είστε τι εχετε αλλά η Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα η ΒΙ.ΠΕ. της Σίνδου έχει βιομηχανίες κάτι το οποίο φαίνεται από την απορρόφηση των τμημάτων μηχανικών του ΔΙΠΑΕ. Όσο για την Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ γιατί να μην αφήσουμε την αγορά να επιλέξει από ποια σχολή θέλει να πάρει τους μηχανικους της. Νόμιζα ότι ο ανταγωνισμός κάνει καλό στην αγορά αλλά από ότι φαίνεται στην Ελλάδα μάλλον δεν ξέρουμε από οικονομικά. Όλα τα αλλά που απαντάτε είναι γενικά και αόριστα. Οι συγχωνεύσεις που έγιναν ήταν των τμημάτων μηχανικών του ΤΕΙ της Σίνδου. Κάποια άλλα έμειναν άθικτα. Δεν γίνεται αυτά που έχουν ήδη συγχωνευθεί να ξανά συγχωνευθούν και να αφήσουμε τα άλλα παλι άθικτα. Θα παρακαλέσω την επόμενη φορά που θα σχολιάσετε το οτιδήποτε να ξέρετε για το θέμα που μιλάτε. Όπως και να το κάνετε ουτε τις ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής γνωρίζεται, είτε αυτή είναι Σέρρες ειτε θεσσαλονίκη, ουτε το αντικείμενο από όσο υποθέτω καταλαβαίνεται.