Νέες θέσεις εντεταλμένων διδασκόντων για τα ΑΕΙ

Δημοσίευση: 22/09/2022

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νέες θέσεις εντεταλμένων διδασκόντων για τα ΑΕΙ

Η κατανομή έγινε στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, τα οποία ελήφθησαν υπόψιν, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)

Την κατανομή  282 θέσεων  στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας για πρόσληψη εντεταλμένων διδασκόντων του Νόμου 4957/2022 (πρώην «διδάσκοντες ΠΔ 407/1980») κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, προβλέπει απόφαση την  οποία υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, ως εξής:

Η κατανομή έγινε στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, τα οποία ελήφθησαν υπόψιν, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) που ζητήθηκε από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και κατ’ αναλογία της κατανομής θέσεων μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ, είναι τα εξής:

1. αριθμός προπτυχιακών φοιτητών στα «ν» έτη σπουδών,

2. αριθμός εξαμήνων α’ κύκλου σπουδών,

3. αναλογία προπτυχιακών φοιτητών προς μέλη ΔΕΠ επιπλέον ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και

4. αριθμός θέσεων ΔΕΠ που κενώθηκαν το 2022.

Η  Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμιά μας, κατανέμουμε τους νέους εντεταλμένους διδάσκοντες, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, καλύπτοντας ανάγκες για διδακτικό προσωπικό, στηρίζοντας περαιτέρω τα ΑΕΙ μας. Καλό ακαδημαϊκό έτος!»

Σχόλια (17)

Προς @Κλείστε τα όλα καλύτερα 24 Σεπ 2022 19:31
|

Μάλλον διαβάσατε λίγο "βιαστικά" το σχόλιό μου. Το ίδιο λέμε....

Ανακύκλωση προσώπων στα ΑΕΙ
|

Σε καμία χώρα δεν έχουν ιδρυθεί νέα δημόσια Πανεπιστήμια εκεί που ήδη υπάρχουν παλαιότερες σχολές - γιατί η Κρήτη να φιλοξενεί τρία ΑΕΙ; Τα πρώην ΤΕΙ στην Αττική που μετεξελίχθηκαν σε ΠΑΔΑ ποιες ανάγκες καλύπτουν από τη στιγμή που ήδη υπήρχαν σε λειτουργία τμήματα σε κάθε ειδικότητα; Στην Αθήνα πόσες σχολές σχετικές με Πληροφορική έχουν ιδρυθεί προκειμένου να διορίζονται μέλη ΔΕΠ;

Ανάπτυξη της έρευνας αδύνατον να γίνει όσο επικρατεί η κουλτούρα της εσωστρέφειας: πρέπει να επιλεγούν νέοι καθηγητές με διδακτορικό από το εξωτερικό αντί να ανακυκλώνονται τα ίδια πρόσωπα.

Το κράτος χρηματοδοτεί όλα τα Δημόσια Πανεπιστήμια και θα πρέπει να λάβει αποφάσεις με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την ανάπτυξη όλων των περιοχών.

Συγχωνεύσεις στα Δημόσια ΑΕΙ
|

Πρώτα να γίνουν συνενώσεις και συγχωνεύσεις και μετά να ακολουθήσουν προσλήψεις ΜΟΝΙΜΩΝ καθηγητών εκεί που πραγματικά χρειάζονται - όχι άλλα μπαλώματα.

Χαροκόπειος, ΟΠΑ, Πάντειος, ΠΑΠΕΙ
|

Η Χαροκόπειος έχει μόνο 6 τμήματα, οργανωμένα σε τρεις σχολές - θα έπρεπε να ενωθούν οι ομοειδείς σχολές Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, όπως έγινε και στο Λονδίνο.

Αναδιάταξη του χάρτη των ΑΕΙ
|

Δεν είναι λογικό να υπάρχουν τρεις Σχολές Μηχανικών (Πολυτεχνεία) στην Αττική και 7-8 τμήματα Πληροφορικής και Οικονομικών σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη όταν υπάρχουν αξιόλογες σχολές σε Πανεπιστήμια με οργανωμένα campus (πχ. Κρήτη, Ιωάννινα, Θεσσαλία, Θράκη).

Η δημιουργία πολλαπλών τμημάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, που φανερώνει την κακή χωροταξικής οργάνωσης των ΑΕΙ - οι καθηγητές απλώς επιδιώκουν τη μετακίνησή τους σε αυτά όχι οι φοιτητές.

Οι πόροι που σπαταλήθηκαν μπορούν κάλλιστα να δοθούν σε ανάπτυξη υπηρεσιών Φοιτητικής Μέριμνας, ώστε να στηριχθούν ερευνητικές και παραγωγικές δραστηριότητες στην υπόλοιπη χώρα.

@Πλασματικά κενά....
|

"να καταργηθούν τα πανομοιότυπα τμήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη ώστε να στηριχθούν τα βιώσιμα περιφερειακά Πανεπιστήμια..."

Να καταργηθούν δηλαδή βιώσιμα τμήματα που είναι γεμάτα φοιτητές (οι οποίοι προφανώς ζητούν να είναι Αθήνα και Θεσσαλονίκη) για να "στηρίξουμε" τμήματα στην περιφέρεια, εκεί που δεν υπάρχει (τόσος) κόσμος και δε θέλει να πάει... Ωραία κριτήρια.

Το να υπάρχουν ΑΕΙ στην περιφέρεια δεν είναι αυτοσκοπός αγαπητέ/ή. Αυτές οι νοοτροπίες μας έφεραν στα σημερινά χάλια. Ένα τμήμα, οπουδήποτε, αν είναι βιώσιμο πρέπει να στηριχθεί. Αλλά, έλεος, όχι καταργώντας άλλα πληρως λειτουργικά και βιώσιμα τμήματα! Που τα είδατε να γίνονται αυτά;

Αν ένα προϊόν δεν πουλάει, δεν το κάνεις να πουλάει καταργώντας άλλα επιτυχημένα προϊόντα για να στραφεί ο κόσμος αναγκαστικά σε αυτό που θέλεις, τουλάχιστον όχι σε χώρες με ελευθερίες.

Πλασματικά κενά στα ΑΕΙ
|

Απορροφήσεις τμημάτων σε όλες τις σχολές, ώστε να μην εμφανίζονται πλασματικές ανάγκες: Όταν σε πολλά τμήματα ΑΕΙ αποφοιτά μόλις το 30% των εισακτέων, διότι οι υπόλοιποι εγγεγραμμένοι κάθε χρόνο εγκαταλείπουν ή κάνουν αίτηση μετεγγραφής, δεν έχουν νόημα οι επιπλέον προσλήψεις και διορισμοί.

Από την άλλη, πρέπει να καταργηθούν τα πανομοιότυπα τμήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη ώστε να στηριχθούν τα βιώσιμα περιφερειακά Πανεπιστήμια (Κρήτης, Θεσσαλίας, Θράκης, Ιωαννίνων, Πατρών) και να μη χάνουν φοιτητές και διδάσκοντες.

Η Ελλάδα χρειάζεται 10-12 Πανεπιστήμια -με έδρα σε 2-3 πόλεις και όχι διάσπαρτα σε χωριά και νησιά-ώστε να καλύπτονται όλα τα γνωστικά αντικείμενα και οι Σχολές να μπορούν να προσελκύσουν και να στηρίξουν το καθηγητικό και ερευνητικό προσωπικό.

Οι ανάγκες στην Ανώτατη Εκπαίδευση απαιτούν προσεκτικό στρατηγικό σχεδιασμό και όχι προσλήψεις στα τυφλά.

@Κλείστε τα όλα καλύτερα
|

Αν νομίζετε ότι τα νοσοκομεία είναι "πολλά", περάστε μια μέρα από ένα δημόσιο νοσοκομείο, κατά προτίμηση όταν εφημερεύει.
Γνωρίζετε ότι ο θεσμός της "εφημερίας" είναι Ελληνική πατέντα; Ότι στον υπόλοιπο προηγμένο κόσμο τα νοσοκομεία λειτουργούν 24/7 όλα τα τμήματά τους;
Οτι στην Ελλάδα δε λειτουργούν γιατί στο τέλος του 8ωρου οι γιατροί πάνε σπίτι τους και δεν υπάρχει 2η και 3η βάρδια γιατρών και προσωπικού να εργαστεί, γιατί το κράτος δεν τους προσλαμβάνει;
Ότι πεθαίνουν άνθρωποι σχεδόν κάθε μέρα με αυτό το άθλιο σύστημα;

ΔΕΠ2
|

Όπως είπαν και άλλοι, συνεχίζεται η κακής ποιότητας, ΄πρόχειρη και μυωπική διοίκηση εδω πε΄ρα. "Εντεταλμένοι" διδάσκοντες (λες και δε χρειάζονται μέλη ΔΕΠ σε κάποια τμήματα που ξεχειλίζουν από φοιτητές), ενώ σε γωνιές και ραχούλες έχεις Τμήματα στο ρελαντί, χωρίς φοιτητές, χωρίς εισακτέους ή με ελάχιστους, να φυτοζωεί και να ρουφάει πόρους και μισθοδοσία.

όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα τα δει ολα αυτά, όπως μας έλεγαν...
Τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει μετά από τόσα χρόνια, ΤΙΠΟΤΑ. Γιατί τα ουσιαστικά έχουν πολιτικό κόστος και αυτό κανένας υπουργός και κανένας πρωθυπουργός δεν ήθελε ποτέ να το αναλάβει.

Κλείστε τα όλα καλύτερα
|

Τα πανεπιστήμια είναι πολλά, τα σχολεία επίσης, τα νοσοκομεία το ίδιο, ταχυδρομεία ομοίως, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες "ξεχειλίζουν" από προσωπικό και μέσα..... Το μόνο που χρειάζεται είναι, περισσότεροι αστυνομικοί, στρατιωτικοί, αεροπλάνα και φρεγάτες, να μεγαλώσει ο φράκτης στον Έβρο(τουλάχιστον ως τη Ρωσία) και να γίνει κι ένας πλωτός στο Αιγαίο..... Αυτά μπορεί να τα πληρώνει ο φορολογούμενος.....

ΔΕΠ
|

@ Μήπως;22 Σεπ 2022 21:41
Όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα το αντιμετωπίσει το θέμα. Σωστά;

φορολογούμενος
|

Συγχώνευση τμημάτων , τι νόημα έχει να υπαρχουν διάσπαρτα τόσα τμήματα; Αυτά θέλουν καθηγητές με ελάχιστους φοιτητές, κτήρια και υποδομές, υλικά και θέρμανση. Για ποιο λόγο; Ποιος τα πληρώνει όλα αυτά;

Γιάννης
|

Όταν έχουν ιδρυθεί άπειρα ΑΕΙ σε όλη τη χώρα που να γεμίσουν! Σε λίγο θα είναι παραπάνω από τους φοιτητές.

Μήπως;
|

Οι καθηγητές είναι αρκετοί. Τα ΑΕΙ είναι πολλά...

@μεγάλες οι ελλείψεις στα ΑΕΙ
|

α) Πού είδατε τις "προσλήψεις μόνιμων καθηγητών"; Για τους συμβασιούχους και μόνο αναφέρεται το άρθρο, δηλαδή για 4 μήνες (το πολύ!) δουλειά το εξάμηνο.
β) Μιας και η απόφαση σχετικής έγκρισης έλαβε χώρα τέλη Σεπτεμβρίου, προφανώς μόνο για το εαρινό εξάμηνο του 2022-2023 θα εργαστούν (4 μήνες το πολύ για όλο το ακαδ. έτος)
γ) Μάλλον να το θεωρήσουμε "μεταρρύθμιση" σχετικά τη μετονομασία μετά από 42 χρόνια με παλιό όρο κιόλας; (από 407/80 σε "εντεταλμένους διδάσκοντες").
δ) πλέον θα λαμβάνουν είδα στο 4957/2022 μόνο το 80% της αντίστοιχης βαθμίδας ΔΕΠ (π.χ. Επίκουρος) και όχι το 100% όπως συνέβαινε; (εκτός και να δεν κατάλαβα ορθώς)... δηλαδή μόνο ως λέκτορες (ουσιαστικά) από εδώ και πε΄ρα;
ε) μπορεί ο "έκτακτος ΔΕΠ" να είναι με σύμβαση έργου πλέον; (4957/2022) ΄Μόνο με σύμβαση εργασίας (ήτοι, ΙΔΟΧ) ήταν... άρα παίζει πιθανότητα και με... χωρίς ένσημα (τίτλος κτήσης ή τιμολόγιο ως εργολάβος και αυτα-ασφάλιση ΟΑΕΕ); (ωραία πράγματα! και άλλοι για εξωτερικό σύντομα...)
στ) πρόσληψη και μόνιμος δεν συνάδει... ο μόνιμος διορίζεται και ο έκτακτος προσλαμβάνεται! ανέκαθεν

ΔΕΠ
|

Οι συνήθεις γραφικότητες. Εντεταλμένοι, ΠΔ407, ακαδημαϊκοί υπότροφοι, ακαδημαϊκή εμπειρία και ό,τι άλλη αστεία ονομασία μπορεί να σκεφτεί η τραγική ηγεσία για να καλύψει τις τεράστιες τρύπες στα ΑΕΙ. Κατά τα άλλα την νοιάζει η συνεργασία με τα αμερικάνικα Πανεπιστήμια. Καλά θα πάει κι αυτό.

Μεγάλες οι ελλείψεις στα ΑΕΙ
|

Σταγόνα στο ωκεανό μοιάζουν οι προσλήψεις μονίμων καθηγητών για τα ΑΕΙ όλης της Χώρας.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/79921/nees-theseis-entetalmenon-didaskonton-gia-ta-aei