Εισήγηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Γεωπονικών τμημάτων

Δημοσίευση: 23/01/2023

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εισήγηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Γεωπονικών τμημάτων

Η απάντηση του υφ. Παιδείας στη Βουλή

Το Πανεπιστήμιο  Ιωαννίνων,  κατέθεσε πρόταση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για νομοθετική ρύθμιση, με την οποία επεκτείνεται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου σε όλους τους πτυχιούχους των Τμημάτων γεωπονικής κατεύθυνσης που λειτουργούν σήμερα στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Αυτό τονίζει ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Α. Συρίγος, σε απάντησή προς τη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση Βουλευτών, ενώ σημειώνει τα εξής:

Α. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α ́ 297), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του Ν. 4262/2014 (Α ́ 114), «η άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου επιτρέπεται μόνον:

α) στους πτυχιούχους γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:

  • Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και
  • Δασολογίας, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης,
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος,και,

β) σε όσους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 38/2010 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, και άλλες διατάξεις (Α ́ 78), όπως ισχύει, καθώς και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται σύμφωνα με αυτό».

Β. Στις ανωτέρω διατάξεις δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη δυνατότητα επέκτασης των εν λόγω επαγγελματικών δικαιωμάτων ή για τη διαδικασία απονομής τους στο μέλλον πτυχιούχων νέων πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων γεωπονικής κατεύθυνσης.

Γ. Η   αρμοδιότητα για την απονομή αυτοτελών επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους των Α.Ε.Ι. ανήκει στα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία και στους εποπτευόμενους από αυτά φορείς (επιμελητήρια), σύμφωνα με το κατά περίπτωση αντικείμενο του ενδιαφερόμενου Τμήματος, και ότι τα προσόντα μόνιμου διορισμού και πρόσληψης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε θέσεις δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ α ́ και β ́ βαθμού ορίζονται στο Π.Δ. 85/2022 «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο - Κλαδολόγιο)» (Α ́ 232).

Σχόλια (13)

Ας πιέσουμε
|

Ο κ. Στύλιος, υφυπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης εκλέγεται στην Άρτα. Ας πιέσουν οι απόφοιτοι και οι φοιτητές στο εκεί πανεπιστήμιο που θίγονται κι αυτοί.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
|

Το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης από ότι φαίνεται δεν είναι ικανό να κατεβάσει κανένα νομοσχέδιο και περνάει τα θέματά του σαν τροπολογίες σε άλλα νομοσχέδια. Αυτό σημαίνει συνάδελφοι που επιλέξαμε να σπουδάσουμε σε 5ετές δημόσιο πανεπιστήμιο θα συνεχίσουμε να είμαστε σε ομηρία. Πρέπι να γίνει πανελλαδική διαμαρτυρία αλλιώς δεν πρόκειται να ιδρώσει το αυτί της κυβέρνησης. Έρχοναι εκλογές και να ξέρουν ότι θα πληρώσουν τίμημα για την αδιαφορία τους.

Ντροπή
|

Προφανώς για την κυβέρνηση δεν είναι προτεραιότητα το μέλλον των νέων που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και τους νόμους του κράτους. Πόση αναλγησία πια...

Γεωπόνος χωρίς δικαίωμα
|

Μας παρότρυναν να συνεχίσουμε τις σπουδές μας και να αναβαθμίσουμε το πτυχίο μας με έναν επιπλέον χρόνο σπουδών. Με κόπο, κούραση, αγώνα και χρήματα που πολλοί απο μας δουλεύαμε ταυτόχρονα ώστε να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτόν τον επιπλέον χρόνο. Και στο τέλος απλά χάσαμε και εκείνα που δικαιούμασταν. Κράτος δικαίου! Να το χαίρεστε το κράτος που έχετε χτίσει, τρώτε τα ίδια σας τα παιδιά. Μόνο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κάνει κινήσεις όμως τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια τι κάνουν; Τι περιμένουν;

@ελληνοτουρκικά δρώμενα
|

μπάχαλο στο ΑΠΛΟ υπαιθ, φαντάσου στα ελληνοτουρκικά . ευτυχώς μόνο στα λόγια . απορώ γιατί τον καλούν...

Γεώργιος
|

Οι εκλογές πλησιάζουν ας τους δοθεί η απάντηση που τους αρμόζει!!!

ΓΚ
|

Εκπληκτικό, πιο ξύλινος λόγος και από το ΚΚΕ. Μια σούμα για να δούμε τι γίνεται τα τελευταία χρόνια:
1) Έχουμε τη #ΜεΤηΝίκη η οποία απελευθερώνει τον ΔΟΑΤΑΠ, ο οποίος κάνει παππάδες στην αναγνώριση πτυχίων από ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολλέγια. Ενώ τα επιμελητήρια είναι υποχρεωμένα να σεβαστούν τις γνωμοδοτήσεις του ΔΟΑΤΑΠ.
2) Εν δευτέροις, για να αξιολογηθούν τα "νεοσύστατα" τμήματα και κατ' επέκταση να αποδοθούν ΕΔ, πρέπει πρώτα να περάσει η ΕΘΑΑΕ η οποία γενικά, προχωρά με "φρενήρεις" ρυθμούς και σίγουρα όχι επιλεκτικά γιατί είναι ανεξάρτητη αρχή..
3) Εν κατακλείδι, μπάινουν ΚΙ ΑΛΛΕΣ επιτροπές στο παιχνίδι για κάθε τμήμα, όπου μέσα σε αυτές υπάρχουν άτομα από επιμελητήρια. Για ευνόητους λόγους, τα επιμελητήρια δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν θετική απάντηση σε κανένα τμήμα διότι, λόγω του 1.

Εγώ κρατάω το γεγονός ότι ο κ. Συρίγος απάντησε σε ερώτηση περί ανώτατης εκπαίδευσης, τον είχα συνηθήσει στο ΣΚΑΪ να αναλύει τα ελληνοτουρκικά δρώμενα.

ΠΕΤΑΕΙ ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ
|

Ο κ Συρίγος πετάει το μπαλάκι στο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης. Στην ίδια κυβέρνηση δεν είστε; Είναι και το ΥΠΑΙΘ συνυπεύθυνο γι' αυτό το αίσχος.

Ντροπή
|

Ντροπή σε κυβερνώντες και αντιπολίτευση που ανέχονται αυτό το αίσχος σε βάρος των παιδιών να διαιωνίζεται. Όχι πολιτικά παιχνίδια σε βαρος των φοιτητών.

Ιωάννης Κ.
|

Δηλαδή ο κ. Συρίγος μας λέει πως τα ΠΔ του 2000 και του 2010 δεν έχουν προβλέψει δυνατότητα επέκτασης των εν λόγω επαγγελματικών δικαιωμάτων ή για τη διαδικασία απονομής τους στο μέλλον πτυχιούχων νέων πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων γεωπονικής κατεύθυνσης! Τι άλλο θα ακούσουμε Θεέ μου σε αυτή την τριτοκοσμική μπανανία εν έτει 2023; Το ελληνικό κράτος που με νόμο έκανε τα πρώην γεωπονικά τμήματα των ΤΕΙ, πανεπιστημιακά και μάλιστα με 5ετείς σπουδές, να αρνείται επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους! Ένα είναι σίγουρο: από του χρόνου που θα βγαίνουν οι πρώτοι απόφοιτοι θα αρχίσουν και οι σωρηδόν μηνύσεις κατά του ελληνικού δημοσίου. Και αν πάει η υπόθεση στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, τότε θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν.

μπλε μπάχαλο
|

όπως είπε προ ολίγου ο ΠΘ : δεν πάνε πανεπιστήμιο πολλοί και επιλέγουν τα ΔΙΕΚ για κατάρτιση αχαχαχχαχαχαααχαχαχααχχαχχ
τρέχτε γραφτείτε εκεί καλύτερα ! το είπε ο ΠΘ , έχει πολλά αγροτογεωργικά !

Δημήτρης
|

Αυτή την απάντηση μου την έδωσε σε προσωπική επιστολή την άνοιξη του 2022! Η ανικανότητα και η αδιαφορία των υπουργείων είναι εξοργιστική! Δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη! Αυτή τη στιγμή το πρώην Αλεξάνδρειο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Θεσσαλονίκη και νυν Διπαε βγάζει εκατοντάδες φοιτητές διαφορετικών τμημάτων χωρίς δικαιώματα! Ένα τεράστιο και ιστορικό ίδρυμα! Είναι τραγικό! Δώστε τουλάχιστον τα δικαιώματα των ΤΕ ώστε να μην είμαστε στον αέρα! Έλεος

Συγχαρητήρια
|

Μπράβο στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τα άλλα πανεπιστήμια τι κάνουν; ΠΑΠΕΛ κλπ; Ειναι αίσχος αυτό που συμβαίνει σήμερα απόφοιτοι 5ετων γεωπονικών τμημάτων δημοσίων πανεπιστημίων να αποκλείονται από την αγορά εργασίας! Γιατί η κυβέρνηση αργεί να φέρει τη ρύθμιση; Ο πρωθυπουργός πώς επιτρέπει την αδιαφορία του υπουργείου Γεωργίας;


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/81438/eisigisi-gia-ta-epaggelmatika-dikaiomata-ton-ptyhioyhon-geoponikon-tmimaton