Κουλτούρα νομιμότητας Δημόσια Διοίκηση και Υπηρεσιακά Συμβούλια

Δημοσίευση: 17/09/2023

Κουλτούρα νομιμότητας  Δημόσια Διοίκηση και Υπηρεσιακά Συμβούλια

Του Γρηγόρη Ι. Τζίμα*

Η νομοθεσία του κράτους υφίσταται για την εύρυθμη λειτουργία του και την διατήρηση της νομιμότητας σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, διοικητικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Θεωρούμε θεμελιώδες δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε πολίτη την υπεράσπιση της νομιμότητας σε όλο το φάσμα  της καθημερινότητας και της κοινωνικής διαβίωσης.

Δυστυχώς όμως σε αρκετές περιπτώσεις η νομιμότητα δεν ακολουθείται από όλους και όλες, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τους νόμους. Σε πολλές δε των περιπτώσεων η κείμενη νομοθεσία δεν γίνεται σεβαστή με αποτέλεσμα προβλήματα στην έννομη τάξη και την υπεράσπισή της. Το νόμο δεν τον υπηρετούν και τον υπερασπίζονται μόνον οι πολιτικοί, τα ανώτερα στελέχη του κράτους, οι δημόσιοι λειτουργοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και όλοι οι πολίτες για να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου.

Στο πεδίο της νομιμότητας των ενεργειών, της χρηστής διοίκησης, της εφαρμογής και τήρησης των νόμων, εμπίπτει και η λειτουργία των συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιακών συμβουλίων του δημόσιου τομέα των Ν.Π.Δ.Δ, των Ν.Π.Ι.Δ. και όλων των κρατικών οργανισμών. Τα μέλη των συλλογικών οργάνων και ιδιαίτερα των υπηρεσιακών συμβουλίων πρέπει να διακατέχονται από κουλτούρα συνεργασίας, συλλογικότητας, νομιμότητας ενεργειών, σεβασμού της έννομης τάξης σε όλα τα πεδία λειτουργίας και ευθύνης τους.

Τα υπηρεσιακά συμβούλια των Δημ. Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες, συγκεκριμένη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία που απορρέει από το σύνταγμα, καθώς τμήμα του διοικητικού δικαίου αποτελεί το δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκτελεστές της θελήσεως του Κράτους και υπηρετούν το λαό, οφείλοντες πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στην Πατρίδα» (Άρθρο 103 του Συντάγματος). 

Στη σημερινή  όμως πραγματικότητα και πρακτική, αρκετά συχνά, μέλη Διοικητικών και Υπηρεσιακών Συμβουλίων δεν παρέχουν τα εχέγγυα όχι μόνο της αμεροληψίας αλλά και της εμπειρίας και των γνώσεων εκείνων που απαιτούνται για να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες νομικές έννοιες και τις σύνθετες διοικητικές πράξεις που καλούνται να διαχειριστούν και να επιλύσουν. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η γενικότερη απαξίωση του δημόσιου τομέα και της διοίκησης, η ασέβεια στο κύρος των αποφάσεων των συμβουλίων, οι συχνές προστριβές διοίκησης και υπαλλήλων, οι ενστάσεις κατά αποφάσεων, οι προσφυγές σε διοικητικά δικαστήρια, η σπατάλη πολύτιμου χρόνου εργατοωρών.

Για να μπορέσουμε να αναστρέψουμε την κατάσταση αυτή απαιτείται: Αυξημένη διαφάνεια. Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου (η πολυνομία   έχει ως αποτέλεσμα  την κακονομία η οποία καταλήγει αρκετές φορές σε ανομία). Αποτελεσματικότητα ενεργειών όλων των μελών των συμβουλίων. Ξεκάθαρες και σαφείς εισηγήσεις των προέδρων των συμβουλίων βασισμένες στην κείμενη νομοθεσία με νομιμότητα και σεβασμό στην υπεράσπισή τους. Βελτίωση ατομικών  ικανοτήτων όλων των μελών, μέσω στρατηγικής προγραμμάτων κουλτούρας νομιμότητας. Διοικητικές γνώσεις και εφαρμογές μέσω εξειδικευμένης εμπειρίας. Ανταλλαγή εξειδικευμένων γνώσεων και επιτυχημένων πρακτικών.

 Έχουμε όλοι και όλες δικαιώματα, αρκεί οι νόμοι να τηρούνται. Απολαμβάνουμε τα δημόσια αγαθά, αρκεί αυτά να προστατεύονται μέσω της κείμενης νομοθεσίας, της  χρηστής διοίκησης και της νομιμότητας των ενεργειών της.

*Ο Γρηγόρης Τζίμας διετέλεσε για δύο θητείες Δ/ντής Π.Ε. Ιωαννίνων, αναπληρωτής Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου και Σχολικός Σύμβουλος Θεσπρωτίας. Υπήρξε για αρκετά έτη  Πρόεδρος και μέλος Υπηρεσιακών Συμβουλίων και Συμβουλίων Διοίκησης.

Σχόλια (8)

Πολίτης με άποψη.
|

Ο κος Τζίμας είχε την καλύτερη διοικητική εικόνα στο νομό Ιωαννίνων και σε όλη την Ήπειρο. Δικαιοσύνη, αξιοκρατία και χρήστη διοίκηση με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και των εκπαιδευτικών. Οι απόψεις του σεβαστές και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Οι συνάδελφοι και οι πολίτες γνωρίζουν καλά.

Ετεοκρής
|

Επίσης, 8>5.

άρες μάρες το κείμενο για ένα σοβαρό θέμα
|

εξορθολογισμός νομοθεσίας και πλαισίου με συγκεκεριμένους κανόνες (όχι ιδεοληπτικά, λογικά, δίκαια) για όλους ξεκάθαρους ,ενίσχυση της διαφάνειας (να βράσουμε τις πλατφόρμες ) και μείωση της γραφειοκρατίας-ιεραρχίας (ενισχυμένες πλατφόρμες , ΜΙΑ φορά καταχώριση, διασύνδεση υπηρεσιών και κατάργηση ΠΔΕ : αδιανόητο πχ να ζητούνται στοιχέια από τα σχολεία σε φόρμες τα ίδια και τα ίδια με μειλ ιεραρχικά από πδε σε δπε-δδε και πίσω , ενώ μια καταχώριση από το σχολείο θα έπρεπε αν είναι ορατή από όλους). οι κανόνες(παράμετροι) των υπηρεσιακών συμβουλίων μπαίνουν σε υπολογιστή και βγάινουν αποτελεσματα με διαφάνεια , λίγες περιπτώσεις αφορούν ανθρωπινη παρέμβαση , ίσως και όχι. απόσπασμα μεταπτυχιακού ή διδ είναι , άλλα ΄λόγια ... εκθέσεις με προτάσεις από στελεχάρες να βλέπαμε και να μας λέγανε τι επίδραση είχαν στην ηγεσία (δεν είδαμε για χρόοοοονια τίποτα σοβαρό).

Πλατάρος Γιάννης
|

κύριε Γρηγόρη, υπογράφετε ένα ευχολόγιο όπως συνηθέστατα προφορικά ή γραπτά κάνουν όλοι οι πολιτικοί, ακόμα και υπουργοί για τα υπουργεία τους, ενώ σύμφωνα με τις ιδιότητές σας, πρέπει να αναφέρεστε σε απολύτως συγκεκριμένα.
π.χ. «ο 4823/2021, στο τάδε άρθρο λέει αυτό το ασαφές με δίτιμη ή πλειότιμη ερμηνεία, ενώ πρέπει να λέει «αυτό» για μονοσήμαντη ερμηνεία....»
Δεν είστε χρήσιμος με το άρθρο σας....
Αναφέρετε τους όρου «κουλτούρα νομιμότητας, ...,συνεργασίας » ενώ έχουμε κοινωνιολογικές μελέτες ότι ακριβώς αυτά ΔΕΝ τα έχουμε! Και η κουλτούρα είναι κάτι που πανδύσκολα αλλάζει σε μεγάλο βάθος χρόνου.
Έχουμε κουλτούρα ανομίας. Ιδιαίτερα στους ΟΤΑ και παρακάτων σε ΔΟΥ , πολεοδομίες και τελευταία στην Εκπαίδευση. Συγκριτικά εν τη ανομία μας , είμαστε καλά, αλλά καθόλου ικανοποιητικά.
Τα παραπάνω έχω ηθικό δικαίωμα να σας τα γράφω, διότι εκουσίως δεν έχω κανέναν αδικήσει διοικητικά. Μόνον γι αυτό...

ΑΝΝΑ
|

Πολύ σωστή και περιεκτική άποψη με εφαρμόσιμες προτάσεις. Μακάρι να λειτουργούσε έτσι η διοίκηση σε όλες τις εκφάνσεις. Η νομιμότητα πρέπει να εμπεριέχει πράξη και όχι μόνο θεωρία.

Χρύσα
|

Για ποια υπηρεσιακά συμβούλια μιλάτε;
Έχουν να γίνουν χρόνια και οι περισσότεροι διευθυντές των Ν.Π.Δ.Δ είναι αναπληρωτές και έτσι υπογράφουν.
Αξιοκρατία και κράτος δικαίου ;;;;

Ετεοκρής
|

Λοιπόν, 5+3 = 3+5

ΣΩΣΤΟΣ
|

Συγχαρητήρια αν πιστεύετε αυτά που λέτε γιατί κάποιοι άλλα λένε και πράττουν το αντίθετο.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/84811/koyltoyra-nomimotitas-dimosia-dioikisi-kai-ypiresiaka-symvoylia