Κ. Μητσοτάκης: Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται

Δημοσίευση: 17/09/2023

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Κ. Μητσοτάκης: Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται

"θα επιδιώξω την αναθεώρησή του Συντάγματος γα το άρθρο 16 για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια"

"Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, αντιθέτως ενισχύεται στη λογική της καλύτερης και πιο οργανικής ένταξης στην ίδια τη ζωή των πανεπιστημίων".

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης , στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σημείωσε:

  • Για να γίνει όμως αυτό,   χρειάζεται και μία πιο συστηματική συνεργασία με τους Πρυτάνεις, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να καταρτίσουν σχέδια ασφάλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τα οποία διοικούν και να συνεργαστούν με την πανεπιστημιακή αστυνομία, προκειμένου τα πανεπιστήμιά τους να είναι ασφαλή. Το αυτονόητο, δηλαδή.
  • Θέλω να θυμίσω επίσης ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι υποκατάστατο για την κανονική αστυνομία. Όποτε χρειάζεται η αστυνομία, και με τις ειδικές δυνάμεις που διαθέτει εάν αυτό κριθεί απαραίτητο επιχειρησιακά, έχει κάνει παρεμβάσεις κι έχει απελευθερώσει χώρους οι οποίοι βρίσκονταν υπό κατάληψη, για να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, την οποία πιστεύω ότι επιζητεί η συντριπτική πλειοψηφία και των φοιτητών και των καθηγητών και των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια.
  • Σε αυτήν την πολιτική θα επιμείνουμε. Τονίζω, όμως, χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή συμμετοχή και των ίδιων των Πρυτάνεων, που στο κάτω-κάτω έχουν την ευθύνη για να καταρτίσουν τα σχέδια ασφάλειας που αφορούν τα πανεπιστήμιά τους.
  • Όμως πιστεύω ότι συνολικά -παρότι ακούω την κριτική την οποία λέτε και όντως ως κυβέρνηση μερικές φορές δεν έχουμε στείλει τα πιο συνεκτικά και συγκροτημένα μηνύματα γύρω από το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας- η κατάσταση στα πανεπιστήμιά μας είναι πολύ καλύτερη σήμερα από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και σε αυτήν πρέπει να επιμείνουμε.

Άρθρο 16

Όταν θα έρθει η ώρα θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας για τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα, τόνισε ο πρωθυποyργός σχετικά  με το άρθρο 16 του Συντάγματος για την άρση απαγόρευσης ίδρυσης  ιδιωτικών  Πανεπιστημίων.

"Δεν θα ήθελα όμως, σε καμία περίπτωση, να θεωρήσουμε ότι το Σύνταγμα και η αλλαγή του Συντάγματος είναι προϋπόθεση για τις μεγάλες αλλαγές τις οποίες σχεδιάζουμε στη διάρθρωση του κράτους" σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: " Να επαναλάβω, μόνο, ότι το ένα άρθρο για το οποίο έχω δεσμευτεί ότι θα επιδιώξω την αναθεώρησή του είναι το άρθρο 16. Χωρίς όμως ταυτόχρονα και αυτό να εκλαμβάνεται ως οποιοδήποτε άλλοθι για να μην προχωρήσουμε και αυτήν την τετραετία τις μεγάλες αλλαγές ενίσχυσης του δημοσίου πανεπιστημίου, τις οποίες έχουμε δρομολογήσει από την προηγούμενη τετραετία και τις οποίες θέλουμε να επιταχύνουμε".

Σχόλια (14)

Ετεοκρής
|

@ Το άβαταρ και το άβατο
Ωραία η περιγραφή της σαραντάχρονης; εικόνας που πρωτοφάνηκε στην αρχή της ''Αλλαγής'' και εμφανίζεται συχνά από τότε με την ανοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζονται στη σταθερή ψήφο μας.
Η ευχή σας άσχετη. Η μόνη μας ελπίδα να νικήσει η Έφη κι όχι ο νέος ''Γιωργάκης''. Λαμπάδα έταξα στον Αϊ-Γιώργη!...

Και το αβοκάντο.... please
|

@Το άβαταρ και το άβατο
Μα εννοείται ότι όταν και όπου δεν υπάρχει Κράτος (ποιος φταίει γι' αυτό?) τότε στρώνεται το κόκκινο χαλί για τους ιδιώτες-επιχειρηματίες και κλείνουν δημόσια ιδρύματα. Αν ΑΥΤΟ πετύχαμε μετά από τόσα χρόνια δήθεν μεταρρυθμίσεων, αναβαθμίσεων και καινοτομιών στην παιδία, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας. Και τελευταία.... μόνο το τζακ-ποτ δεν πετύχαμε....
ΥΓ. Από συνθήματα πάντως, δεν στερούνται φαντασίας τα παιδιά....

Πατάτες.... έλα να πάρεις!
|

Εχθές η Ελλάδα δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα, διεθνούς εμβέλειας, εξαιτίας της απερισκεψίας των ιθυνόντων στην σχεδίαση μιας απλής αποστολής.
Μεθαύριο, θα έχετε άλλη μια επαφή εθνικού ενδιαφέροντος και τρέμει το φυλλοκάρδι μας για την έκβαση της μετά από την σειρά απανωτών πληγμάτων που ταλανίζουν την χώρα μας.
Τέτοιες στιγμές το λιγότερο που θα έπρεπε να σας απασχολεί όσον αφορά την ασφάλεια στην χώρα μας είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία ή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Φροντίστε να μην συνεχιστεί αυτό το σερί από συμφορές και θανάσιμα λάθη, επιβάλλοντας την αυστηρή εφαρμογή και τήρηση όλων των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων ασφαλείας εξ αρχής και όχι εκ των υστέρων (αφού μας βρει η συμφορά).
Αν θεωρείτε ως επιτυχία την επενδυτική βαθμίδα που μας χαρίζεται έξωθεν, αναλογιστείτε την συμφορά που μας βρήκε όταν το 2000 ενταχθήκαμε στην Ευρωζώνη με τρικ της GS, χωρίς τις ανάλογες οικονομικές προϋποθέσεις. Μετά το 2010, με τα μνημόνια, καταντήσαμε οικονομικά υποτελείς για την επόμενη 100ετία. Τώρα μας δίνεται η επενδυτική βαθμίδα για να μας τα πάρουν πίσω μέσω πχ των νέων εξοπλιστικών μας.
Προέχει να νοικοκυρευτούμε!

ΔΕΠ
|

Σταματήστε να μας δουλεύετε "δεν καταργείται". Δεν υπάρχει πουθενά, δεν την έχω δει πουθενά, πλην για μια σύντομη περίοδο όπου υπερήφανα παρατεταγμένη έτρωγε πέτρες και ξύλα από "τα παιδιά". Μετά την εξαφανίσατε από παντού. Σε ποιό ΑΕΙ υπάρχει ΣΗΜΕΡΑ Πανεπιστημιακή Αστυνομία; Πείτε μας.

jim
|

Προς κ. υπουργό Προ. Πο
Ενημερώστε παρακαλώ τον πρωθυπουργό ότι οι αστυνομικοί που προσλήφθηκαν για τα πανεπιστήμια ούτε απέξω δεν περνούν. Εχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες.

Το άβαταρ και το άβατο
|

Φοβάμαι ότι τα "σχέδια ασφαλείας" θα παραμείνουν σχέδια, δηλαδή στοιχεία μιας εικονικής πραγματικότητας σύμφωνα με την οποία όσα πέφτουν ανάμεσα στις ρωγμές της νομιμότητας θα τα στιβάζουμε κάτω από το χαλί. Αυτή τη στιγμή την φύλαξη των ΑΕΙ έχουν αναλάβει εργολαβικές εταιρίες σεκιούριτι, οι οποίες δεν αναφέρονται πουθενά στους Εσωτερικούς Κανονισμούς Λειτουργίας (όπου αυτοί υπάρχουν), και συνεπώς δεν δικαιούνται να κάνουν οποιαδήποτε παρέμβαση πέρα από το να ανοίγουν και να κλείνουν τα κτίρια. Η δε πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί μια επαυξημένη εικονική πραγματικότητα, δηλαδή εικονική εις το τετράγωνο, η οποία στο ενεργητικό της δεν έχει ακόμα ούτε καν την εκδίωξη τρωκτικών. Στα ΑΕΙ τα πάρτι και οι συναθροίσεις αγνώστων είναι εβδομαδιαία, οι δολιοφθορές και τα γκράφιτι είναι καθημερινά.

Το αποκορύφωμα ήταν για μένα η περασμένη Πέμπτη 14/9, όταν το στέκι της Νομικής ΕΚΠΑ κάλεσε τον κόσμο για γκράφιτι πάρτι, με σκοπό "να βρωμίσουμε τους τοίχους" και κεντρικό σύνθημα "χάος, ανομία, ψαλίδια και πρ***κό, στου ... θα μπούμε το εξοχικό". Το πάρτι έγινε, το κτίριο έγινε γκαλερί, το στέκι ανακαταλήφθηκε και είμαστε πλέον μια ωραία ατμόσφαιρα μέσα στην Νομική.

Ας ελπίσουμε ότι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα διδάξει καλύτερα το Σύνταγμα και τους Νόμους του κράτους, εφαρμόζοντας αυτά που διδάσκει.

@Αναβάθμιση όντως
|

Το 2022 εξαφανίστηκαν οι ΠΔ407/80 και ήρθαν στη θέση τους οι εντεταλμένοι διδάσκοντες (με τον ξαφνικό όρο, αν είσαι ΔΥ δεν μπορείς καν να αιτηθεις προς κρίση!).

Και όντως... με την κατάργηση των ΤΕΙ, στα Πανεπιστήμια ακολούθως όλοι οι άλλοι αναβαθμιστηκαν (φοιτητες και μόνιμοι ΔΕΠ), ενώ οι μόνοι που υποβαθμιστηκαν (δηλαδή για την ίδια δουλειά, αρκετά λιγότερα χρήματα!) ήταν οι "έκτακτοι ΔΕΠ"!

Και τα κάθε τόσο "νέα ονόματα" θέσης για την ίδια δουλειά (με λιγότερα χρήματα, φυσικά) στους "έκτακτους ΔΕΠ" (και με προσόντα μάλιστα, πολλές φορές, πολλαπλάσια των μόνιμων ΔΕΠ) δεν έφταναν για μα επιβιώσουμε με τις οικογένειες μας και βρήκαμε αλλού δουλειά... και μετά κόψανε την μετάταξη ΕΔΙΠ και μετά όχι αν είσαι ΔΥ (έτσι, σε διαρκή τιμωρία)!

Αν θυμάμαι καλά, μάλιστα, στην αρχή της Πράξης "νέος διδάκτωρ για απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας" (ενώ διδάσκαμε ήδη 10ετια και βάλε στα ΑΕΙ) ήταν χωρίς ένσημα! Και μετά λέμε για brain drain και brain gain και άλλα παραμύθια, ενω όσοι παραμειναμε στη χώρα, όλο στην "τιμωρία"!

Κώστας - Μέλος ΔΕΠ
|

Από τις λίγες φορές που έχει ακουστεί δημόσια κάτι εύστοχο και συγκεκριμένο σε ότι αφορά την παιδεία. Η ουσία καταλήγει στην εξής λέξη: Πρυτάνεις.
Αυτοί είναι που πρέπει να τολμήσουν και να βελτιώσουν τα ιδρύματα τους στο κομμάτι της πειθαρχίας και της προστασίας.
Δεν μπορεί να λέμε στα ΑΕΙ για αυτοδιοίκητο αλλά να περιμένουμε την όποια κυβέρνηση να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά εκεί που εμείς δεν τολμάμε...

Τα σχέδια ασφαλείας τα έχει ζητήσει το υπουργείο εδώ και σχεδόν 2 χρόνια, ποιο ΑΕΙ τα έχει συντάξει ;

@  ΞΑΝΘΟΣ
|

Έχει παντως το know-how (ΕΘΑΑΕ) για την αξιολόγηση και πιστοποίηση προγραμμάτων σπουδών.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα αφορούν το δημόσιο κυρίως, ο ιδιωτικός τομέας κανει τη δική του αξιολόγηση.
Όσοι έχουν χρήματα είχαν πάντα καλύτερη πρόσβαση στη παιδεία, δεν θα αλλαξει κάτι.
Πτυχία μοιράζουμε και τώρα με δικά μας έξοδα (του λαού), και ας κόψει το λαιμό της η κοινωνία.

Αντώνης, ΔΕΠ
|

Η κατασταση στα πανεπιστήμια από άποψη παραβατικότητας έχει βελτιωθεί προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια, ενώ στην κοινωνία έχει χειροτερέψει.
Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι και τόσο απαραίτητη.
Το πρόβλημα των ΑΕΙ είναι η υποχρηματοδότηση και το μειωμένο δυναμικό ΔΕΠ. Από περίπου 20.000 μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ και ΤΕΙ το 2015 πέσαμε κοντά στις 11.000 το 2023.
Μια απλή λύση, που συνάμα επιλύει μια βασική παθογένεια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι η αναδιάρθρωση του ακαδημαικού χάρτη, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει με τις πόλεις που έχουν 1-2 μόνο τμήματα, απομονωμένα και μακριά από την έδρα του ΑΕΙ. Κάτι τέτοιο θα κάνει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και θα βοηθήσει τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, ακόμη και χωρίς αύξηση της χρηματοδότησης.
Ευχαριστώ

αναβάθμιση όντως
|

οι ακαδημαϊκοί υπότροφοι εξαφανίστηκαν με το νόμο 2022 για τα ΑΕΙ (κόστιζαν λίγο παραπάνω μάλλον), οι δημόσιοι υπάλληλοι με διδακτορικό δεν δύνανται να διδάξουν στα ΑΕΙ πλέον με το νόμο του 2022 για τα ΑΕΙ και σε αυτό το εξάμηνο δεν υπάρχουν προσλήψεις διδακτόρων για να διδάξουν στα κενά μαθήματα των ΑΕΙ. Τελικά αυτό θα πεί αναβάθμιση όλων !!!

Πολίτης Ν
|

Αντί να κοιτάξουν την εγκληματικότητα στις συνοικίες που έχει χτυπήσει κόκκινο, επιμένουν στις ίδιες ιδεοληψίες.

ΞΑΝΘΟΣ
|

Κυριάκο μας το είπες 100 φορές για τα Ιδιωτικά ΑΕΙ.
Δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ έτσι που έγιναν τα πράματα ,παγκόσμια , στην παιδεία.
Μια ερώτηση όμως έχω.
Τα ΑΕΙ δίνουν πτυχία και με αυτά επαγγελματικά δικαιώματα.
Η Ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να βγάλει άκρη με τις ξαπλώστρες στις παραλίες.....θα φροντίσει για την ποιότητα σπουδών των αποφοίτων από τα Ιδιωτικά ΑΕΙ;
ΜΉΠΩΣ ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ΣΕ ΌΠΟΙΟΝ ΈΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ....ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ;

"Πίστευε και μη ερεύνα"
|

"Όμως πιστεύω ότι συνολικά κλπ.... η κατάσταση στα πανεπιστήμιά μας είναι πολύ καλύτερη σήμερα από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια".
Εσείς μπορεί να πιστεύετε ότι και τα τραίνα και τα πλοία είναι ασφαλή.... ότι τα πουλάκια κελαηδούν στα δάση.... ότι τα προβατάκια τρώνε χορταράκια στον κάμπο.... κι ότι κινδυνεύουμε μόνο από τους ξένους χάκερς.... Αν σας πούμε τι πιστεύουμε εμείς, αύριο θα κλείσει το esos....


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/84812/k-mitsotakis-i-panepistimiaki-astynomia-den-katargeitai