Με νόμο Κ. Πιερρακάκη καταργούνται τα 36 από τα 37 νέα τμήματα “Γαβρόγλου”
Δημοσίευση: 31/10/2023
Τελευταία Ενημέρωση: 31/10/2023, 16:57
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Είχαν τεθεί σε αναστολή έναρξης λειτουργίας
Με νόμο τον οποίο αναμένεται να φέρει στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης καταργούνται τα 36 από τα 37 νέα τμήματα “Γαβρόγλου”, τα οποία είχαν τεθεί σε αναστολή έναρξης λειτουργίας.
Η ΕΘΑΑΕ το μοναδικό φάκελο που υιοθέτησε και θα συμπεριληφθεί από τον υπουργό Παιδείας στο νέο νόμο είναι του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το οποίο συγχωνεύεται με άλλο τμήμα του ίδιου Ιδρύματος , προκειμένου να διατηρηθεί ο ιστορικός χαρακτήρας της Σχολής Δημόσιας Υγείας που ιδρύθηκε το 1929 από τον Ελ. Βενιζέλο.
Η Κυβέρνηση έκρινε τα νέα τμήματα ιδρύθηκαν από τον Κ. Γαβρόγλου , προεκλογικά, για ψηφοθηρικούς λόγους, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.
Ποια είναι τα 37 τμήματα, σύμφωνα με τον πίνακα του υπουργείου Παιδείας
Πρόκειται για τα εξής 37 τμήματα:
Σχόλια (35)
Ένα τμήμα Επιστημών Ψηφιακής Οικονομίας και Διοίκησης θα πρέπει να αποκτήσει η Λευκάδα και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο .
Να γίνει άμεσα σε όλα αυτά που αναφέρουν οι λίστες σας και να επεκταθεί σε ακόμη περισσότερα. Λειτουργούν τμήματα άνευ πραγματικού αντικειμένου, αντί να εστιάζονται οι πόροι σε τμήματα με σημαντικό επιστημονικό έργο.
Με τον σχεδιασμό σας περί Ελευθέρας εισόδου ιδιωτικά πανεπιστήμια όλα αυτά τα παρεμφερών ειδικοτήτων τμήματα θα ξεμείνουν κι από φοιτητές, οπότε εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προχωρήσει το ξεκαθάρισμα.
Δεν υπάρχει πουθενά στη Γη τέτοιο τμήμα "Πληροφορική στη Γεωργία και Περιβάλλον". Υπάρχουν τμήματα Πληροφορικής. Φτάνει με τις ελληνικές πατέντες δεξιά και αριστερά! Καλά έκανε και το κατήργησε!
Καλό θα ήταν και το Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών που προέκυψε από τη συγχώνευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάτρας και του πρώην ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας να διαχωριστεί ξανά . Έχει έρθει η ώρα να καταργηθεί το παράλογο που δημιουργήθηκε με τη συνένωση στο εντελώς διαφορετικών επιστημονικών αντικειμένων σε ένα Τμήμα . Πρόταση - η κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας να απορροφήσει τους καθηγητές Ψυχολογίας και να γίνει ανεξάρτητο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και Ψυχολογίας με διακριτές κατευθύνσεις , και η κατεύθυνση Εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης να επανιδρυθεί ως Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στον Πύργο Ηλείας αυτή τη φορά , χαρίζοντας στον Πύργο μια καλή σχολή , αυτή τη σχολή Δασκάλων , έτσι ώστε να σταματήσει ο Πύργος μια για πάντα να διεκδικεί σχολές και Τμήματα στο μέλλον.
Να δημιουργηθεί η τεχνική που καταργήθηκε με την μεταμόρφωση ΤΕΙ σε ΑΕΙ μέσα σε μια νύχτα.
Πραγματικά διαβάζω κάποια σχόλια και στεναχωριέμαι. Είμαι στο τμήμα δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος, το διάλεξα μετά απο πολύ κόπο αφού ήμουν σε άλλη σχολή που δεν μου άρεσε το αντικείμενο της. Αυτή η σχολή σαν πολλές άλλες απ'οτι καταλαβαίνω θα σταματήσει αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.Για να μεταφράσω λίγο το γιατί στεναχωριέμαι: αρχικά χάνεται μια σχολή που έχει να κάνει με την ζωή , την ευημερία και το μέλλον του ανθρώπου , έπειτα βλέπω οτι η περιφέρεια όσο πάει νεκρώνει και χάνει ιδέες, φαντασία, χαρά και νέους ανθρώπους. Πέρασα ήδη δύσκολα για να προσαρμοστώ στο περιβάλλον που λέγεται Ελλάδα που πάει πίσω στα δεδομένα της εποχής, στην ενσυναίσθηση, στην διαφορετικότητα και στην ικανοποίηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών.Δεν ξέρω τι άλλο να πω και δεν με νοιάζει αν θα το δει κάποιος απλά ένιωσα ότι ήθελα να το βγάλω απο μέσα μου .
Έχει δοθεί το δικαίωμα στους αποφοίτους των ΤΕΙ μέσω κατατακτήριων να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε ΑΕΙ. Απο το 2018 το έκαναν πάρα πολλοί απόφοιτοι των ΤΕΙ, Τους αναγνωρίστηκε ένας σημαντικός αριθμός μαθημάτων ανάλογα την συμβατότητα με τα παλιά προγράμματα σπουδών κ πήραν τα καινούρια απο 12-14 ανάλογα με την σχολη κ την ειδικότητα.
Ας φροντίσετε για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ήδη υπαρχόντων αποφοίτων στα καινούρια πανεπιστήμια που φτιάξατε οι όποιοι κυβερνώντες!Δεν είναι δυνατόν ένας απόφοιτος ΑΤΕΙ να μην μπορεί να δώσει μαθήματα για αναβάθμιση του πτυχίου του, ενώ δίνεται όλα τα δικαιώματα σε κολλέγια!!!
Θα τα συντηρούσανε οι Έλληνες φορολογούμενοι και αυτά; Είχαμε λίγα και θέλαμε κι αλλά.
μακάρι να γίνει το αυτονόητο
αν γίνει, θα είναι καλό σημάδι
Δημιουργήστε σχολες πληροφορικης να εισάγονται από το τέταρτο πεδίο. Π.χ η Πάτρα δεν έχει μια πληροφορικη που να εισάγονται από το τέταρτο πεδίο, εφόσον όπως λέτε έχει έλλειψη σε αποφοίτους πληροφορικης. Από το τέταρτο πεδίο κατά κύριο λόγο βγαίνεις οικονομολόγος και δίνεις εξετάσεις πληροφορικης
Κλείστε αυτά ανοίξτε άλλα. Έτσι κι αλλιώς η εκπαίδευση είναι ακόμα σε φάση πειραματισμού, ράβε-ξήλωνε....
Μπράβο στον υπουργό που τόλμησε να κάνει το αυτονόητο, κάτι που δεν τόλμησε να κάνει η προκάτοχος του... μακάρι να γίνει και να μη μείνει στα χαρτιά...θα αρχίσουμε να ελπίζουμε σε εξυγιάνσεις....
κ. Υπουργέ,
Ανάμεσα στα τμήματα που καταργείτε υπάρχει και ένα τμήμα Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον. Εντωμεταξύ σε προηγούμενη συνέντευξή σας αναφέρατε "Χρειαζόμαστε 16.000 πληροφορικούς ετησίως και οι Σχολές παράγουν τους μισούς. Άρα πρέπει να βρούμε έναν μηχανισμό άλλων 8.000 πληροφορικών το χρόνο".
Αλήθεια, πόσο συνέπεια έχουν όλα αυτά;
Σε αυτή τη χώρα όλα λειτουργούν κατά τεκμήριο. Τα νοσοκομεία λειτουργούν κατά τεκμήριο, τα πανεπιστήμια λειτουργούν κατά τεκμήριο, ακόμα και η κυβέρνηση κατά τεκμήριο υπάρχει αφού πήρε 15%-20% του εκλογικού σώματος. Οκτώ στους δέκα γύρισαν την πλάτη. Κατα τεκμήριο όμως νομιμοποιείται να "κυβερνά".
Το προτεινόμενο τμήμα Πληροφορικής του Γεωπονικού είναι ένα "μεταπτυχιακό", η δε έλλειψη πτυχιούχων Πληροφορικής οφείλεται στους λόγους που ανέφεραν οι Κοσμήτορες των υπαρχόντων σχολών σε σχετικά πρόσφατη συνάντησή τους. Σχετικά με τους δικηγόρους, ένα έχω να πω: είναι ήδη αμέτρητοι.
Πριν από ένα μήνα ανέβηκα στην Αθήνα, σε ένα κεντρικό κατάστημα του ΕΦΚΑ, και ήμουν τρεις ώρες στο Πρωτόκολλο μαζί με δέκα νεαρούς δικηγόρους που περίμεναν κι αυτοί στη σειρά για να καταθέσουν μια αίτηση για κάποιον πελάτη... Το τι άκουσα κατά τη διάρκεια της αναμονής, δε χρειάζεται να το γράψω. Όλοι γνωρίζουν τις συνέπειες του υπερπληθυσμού τους. Λυπήθηκα μόνο για την πίκρα τους, για τις κακές επιλογές τους, για τα συλλογικά μας λάθη ως κοινωνία.
Το ότι οι 7 στους 10 δηλώνουν εισοδήματα λιγότερα από τους υπαλλήλους τους των 700Ευρώ δεν είναι πεταμένα χρήματα γιατί α) βγάζουν κυβέρνηση και β) εξάγονται στο εξωτερικό (pos συνδεμένα με βουλγαρία). Αυτή η Κυβέρνηση των φοροφυγάδων θα διαλύσει τα πάντα για να τα δώσει σε αυτούς την ψήφισαν. Μετά τη διάλυση των Νοσοκομείων, σειρά έχει η παιδεία.
Τα περισσότερα από τα τμήματα είχαν όλες τις προϋποθέσεις για να είναι λειτουργικά και βιώσιμα. Απλά σας ενοχλεί το γεγονός ότι είχαν προχωρήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο μακρινό 2015-2019. Φαίνεται ότι η ρεβανσιστική ιδεοληπτική και αλλοπρόσαλλη κουλτούρα της Κεραμέως έχει κυριολεκτικά διαποτίσει όλες τις δομές του ΥΠΑΙΘ, επηρεάζει δε καθοριστικά και την σημερινή ηγεσία, που αρχικά έδειχνε ορισμένα θετικά στοιχεία (λιγότερο μένος προς τον εκπαιδευτικό κόσμο και εκφορά λόγου με στέρεα επιχειρηματολογία). Υπήρχε για παράδειγμα βάσιμος λόγος που δεν προχώρησε η ίδρυση νομικής σχολής στην Πάτρα; Ενώ, την ίδια στιγμή κόπτονται δήθεν για να μην φύγουν τα παιδιά μας για σπουδές στο εξωτερικό, να ιδρύσουν δεκάδες αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικά πανεπιστήμια!
Οτι ναναι ο καθένας απο τους κυβερνωντες .Τιποτα ουσιαστικό για τους πολιτες αυτής της χώρας.Απο οπου να το μυρισεις βρωμαει ,πεταχτε τουλάχιστον μονάδες που βλεπετε που κανουν αντίθετα απο το κοινό καλο.
Οχι στον κατακερματισμό σχολών και πανεπιστημίων, Οχι στο σκόρπιζμα τμημάτων σε καθε ραχούλα. Όχι στην ίδρυση νέων ανούσιων τμημάτων. Αντ'αυτού η χρηματοδότητση πρέπει να κατευθυνθεί στην έρευνα των περιφερικών πανεπιστημίων (την υπαρξη της οποία εχει ξεχάσει αυτ΄η η κυβέρνηση), ωστε να αποκτήσουν το κύρος και τη διεθνοποίηση που δηθεν ζητάμε, ωστε να δημιουργηθεί κρίσιμη μάζα, ωστε να παραμείνουν στον τόπο επιστήμονες και επαγγελματίες κι όχι να γεμίζουν τα πιτογυράδικα με περόσκαιρους φοιτητές.
Λυπούμαι γιά ένα ακόμα ρεβανσιστικό νομοσχέδιο που κινείται στο πνεύμα της κατάργησης της 4ης Νομικής στην Πάτρα από την κα Κεραμέως. Φαίνεται ότι το φάντασμα της απελθούσας εδώ και καιρό υπουργού Παιδείας πλανάται ακόμα στο χώρο ώστε να νομίζουμε οι περισσότεροι ότι δεν έχει φύγει.
Φυσικά έχει μεσολαβήσει το 9ετές ναυάγιο του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής του στα περισσότερα πεδία το οποίο ακόμη συνεχίζεται. Αλλά όπως και στο ναυάγιο του Τιτανικού υπήρχαν διασωθέντες, έτσι και στην παρούσα περίπτωση, τα περισσότερα από τα προτεινόμενα τμήματα είχαν προοπτικές να λειτουργήσουν.
Ο ΄ίδιος ο κύριος Πιερρακάκης έχει δεχτεί τη γνώμη των εκπροσώπων των βιομηχάνων και των ειδικών στο χώρο της Πληροφορικής ότι υπάρχει ανάγκη γιά περισσότερους απόφοιτους Πληροφορικής αφού σήμερα αυτοί είναι λιγότεροι από τις ανάγκες της αγοράς. Έτσι, το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Γεωργία και το Περιβάλλον στο ΓΠΑ, το οποίο ως αντικείμενο φαίνεται να απομακρύνεται από τις παραδοσιακές σχολές Πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στον αστικό χώρο, θα έπρεπε να εξαιρεθεί από το γενικό κανόνα που προστάζει η αρένα, της κατάργησης δηλαδή όλων των τμημάτων.
Γιά τη Νομική στην Πάτρα, τα έχουμε πεί πολλές φορές. Αλλά η σημερινή κυβέρνηση δε συζητά έστω την ίδρυση 4ης Νομικής στην Κρήτη, που νομίζω ότι δε θα μπορούσαν οι Θρακιώτες να αρνηθούν εύκολα. Τέλος πάντων, η ιδεοληψία είναι κι εδώ κυρίαρχη, όπως και στην Αριστερά. Αλλά δεν το περιμέναμε από τον κύριο Πιερρακάκη με τις κεντροαριστερές καταβολές.
Το τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο ΕΚΠΑ, θα ήταν ένα καλό πρόσχημα γιά έναρξη των διαδικασιών συγχώνευσης της ΑΣΠΑΙΤΕ με το ΕΚΠΑ. Είναι γνωστό ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ διαθέτει παιδαγωγικό τμήμα το οποίο έχει ως αντικείμενο και την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Αλλά κι εκεί τίποτα, επανάληψη της ατολμίας και της αδιαφορίας της κας Κεραμέως.
Φυσικά δε λέμε τίποτα γιά το Τμήμα ΕΦΑΑ στον Πύργο που το τυφλό εδώ και δεκαετίες υπουργείο Παιδείας κρίνει ότι είναι καλά καμωμένη η στρέβλωση στο χώρο. Είναι γνωστό σε όλους ότι λειτουργούν δύο τμήματα ΤΕΦΑΑ σε απόσταση 50 χιλιομέτρων στο ίδιο Πανεπιστήμιο, το ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, ενώ στα νότια λειτουργεί μόνο ένα ΤΕΦΑΑ, στην Αθήνα. Αυτό, επηρεάζει την ορθολογική κατανομή των φοιτητών στο αντικείμενο, προκαλεί περιττά έξοδα στις οικογένειες των φοιτητών, καθώς λειτουργεί και τρίτο τμήμα στα βόρεια, στην Κομοτηνή. Αλλά οι κυβερνήσεις αλλάζουν και οι υπεύθυνοι στο υπουργείο παραμένουν τυφλοί και κουφοί στο δίκαιο αίτημα των νότιων περιοχών. Στο κάτω κάτω, άμα δεν τους αρέσει η Πάτρα, όπως ΄έκαναν με τη Νομική, ας το ιδρύσουν στο ΕΛΜΕΠΑ, στην Κρήτη. Κρίμα, κύριε Πιερρακάκη, επιλέγετε πάντα την εύκολη λύση, μη σας μαλώσει η αρένα. Η αρένα που θέλει αίμα και το αίμα είναι η κατάργηση των τμημάτων. Αλλά έτσι πώς θα αναστρέψετε το brain-drain που συνεχίζεται;
Τέλος, συμφωνώ με τη γνώμη του κυρίου "Μεγάλο Λάθος", γιά τη διατήρηση ως αυτόνομου τμήματος γιά το τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο ΠΑΔΑ, επειδή παραβιάζει και τη συμφωνία με την ιστορική σχολή όταν είχε αποφασιστεί η συγχώνευσή της στο ΠΑΔΑ.
Κλείστε κι άλλα
Πολλά τμήματα ή σχολές δημιουργούνται ή καταργούνται βάσει συμφερόντων. Τοπικών (κυρίως), ακαδημαϊκών, οικονομικών ή πολιτικών συμφερόντων . Ουδεμία σχέση με αντικειμενικά κριτήρια. Ας μας πει ο υπουργός ποια ήταν τα κριτήρια του.
Σωθηκαμε απο 36 αχρηστα τμηματα που θα τα πληρωνε ο κοσμακης που δεν 'τα εχει' και κυριως δε ξερει με τι κριτηριο ανοιγει ενα τμημα
Από τη μια καταργούν ανύπαρκτα τμήματα (που όντως θεσμοθετήθηκαν "στο πόδι") και από την άλλη ανακοινώνουν (πριν 2 ημέρες) δημιουργία νέων τμημάτων (στο Δημοκρίτειο). Χώρια αυτά που έχουν δημιουργήσει έως τώρα.
Τραγέλαφος.
@ Greece
Για πες μας μια δυο σχολές απ' αυτές που τις χρειάζεται ο τόπος.
Ελλάς το μεγαλείο σου. Τώρα που εξαφανίστηκε ο Σύριζα εξαφανίστηκαν και τα 37 τμήματα που έφτιαξε.
Φαίνεται τη προηγούμενη τετραετία υπήρχαν εκθέσεις βιωσιμότητας για να ανοίξουν ενώ τώρα χάθηκαν με το χαμό του Σύριζα και τη διαγραφή του Φίλη.
Χωρίς αντιπολίτευση μπορεί εύκολα να μηδενιστεί μια δουλειά που αν τη δει κάποιος προσεκτικά θα εντοπίσει τουλάχιστον 10 περιπτώσεις που θα μπορούσαν να εξεταστούν με μεγαλύτερη προσοχή και ποιο σοβαρά επιχειρήματα από τη απόφαση του Βενιζέλου 100 χρόνια πριν...
Ευτυχώς...γλυτώσαμε και πεταμένα χρήματα και σωρεία ανέργων από τα ρουσφέτια του συριζα
Δημιουργηστε σxoλες ηλεκτρολόγων.Μεγαλο λάθος η κατάργηση των ΤΕΙ ηλεκτρολόγων.
Ένα ακόμη τμήμα και για τη Ζάκυνθο. Ε τι μόνο η Λευκάδα;