Χωρίς κοσμητορική αρχή η Παιδαγωγική Σχολή Α.Π.Θ. λόγω εξάμηνης «ομηρίας» των Πρυτανικών εκλογών
Δημοσίευση: 17/11/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Tο υπουργείο Παιδείας δεν προνόησε να πράξει τα δέοντα και να δώσει νέα παράταση στη θητεία της προηγούμενης Κοσμητόρισσας, μέχρις ότου διοριστεί στη θέση του ο νέος Κοσμήτορας
Η εξάμηνη«ομηρία» των Πρυτανικών εκλογών είχε ως αποτέλεσμα η η Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. να μη διαθέτει σήμερα κοσμητορική αρχή
Η θητεία της Κοσμητόρισσας της Σχολής, Δόμνας Κακανά, έληξε στις 31 Αυγούστου 2023. Επειδή όμως μέχρι τότε δεν είχε συγκροτηθεί το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος, λόγω άγονων εκλογών, προκειμένου να εγκρίνει τον νέο Κοσμήτορα της Σχολής (η υποβολή της υποψηφιότητας του οποίου είχε ήδη ολοκληρωθεί από τη Σχολή μας), το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού παράτεινε τη θητεία της Κοσμητόρισσας για δύο μήνες, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2023.
Δεδομένου ότι ούτε την παρούσα στιγμή έχει συγκροτηθεί το Συμβούλιο Διοίκησης του Α.Π.Θ., ώστε να μπορεί να εγκρίνει τον νέο Κοσμήτορα της Παιδαγωγικής Σχολής, θα το υπουργείο Παιδείας δεν προνόησε να πράξει τα δέοντα και να δώσει νέα παράταση στη θητεία της προηγούμενης Κοσμητόρισσας, μέχρις ότου διοριστεί στη θέση του ο νέος Κοσμήτορας.
Αυτό όμως δεν συνέβη, με αποτέλεσμα η Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. να πορεύεται αυτή τη στιγμή χωρίς κοσμητορική αρχή, με όλες τις δυσλειτουργίες που αυτό συνεπάγεται στην καθημερινή δραστηριότητά της. Επιπλέον, δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί, ως Σχολή, στη Σύγκλητο του Α.Π.Θ., ιδιαιτέρως δε κατά την επικείμενη κρίσιμη περίοδο στην οποία πρόκειται να επιλεγούν από τα μέλη της Συγκλήτου τα πέντε εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος.
Ακολουθεί το ψήφισμα των μελών του διδακτικού προσωπικού της Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ.
Τα υπογράφοντα μέλη του διδακτικού προσωπικού της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. διαμαρτυρόμαστε έντονα καθώς το Υπουργείο Παιδείας δεν μερίμνησε να παρατείνει τη θητεία της Κοσμητόρισσας της Σχολής, Δόμνας Κακανά, με αποτέλεσμα από την 1η Νοεμβρίου 2023 η Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. να μη διαθέτει κοσμητορική αρχή.
Η θητεία της κυρίας Κακανά έληξε στις 31 Αυγούστου 2023. Επειδή όμως μέχρι τότε δεν είχε συγκροτηθεί το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος, προκειμένου να εγκρίνει τον νέο Κοσμήτορα της Σχολής (η υποβολή της υποψηφιότητας του οποίου είχε ήδη ολοκληρωθεί από τη Σχολή μας), το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού παράτεινε τη θητεία της Κοσμητόρισσας για δύο μήνες, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2023.
Δεδομένου ότι ούτε την παρούσα στιγμή έχει συγκροτηθεί το Συμβούλιο Διοίκησης του Α.Π.Θ., ώστε να μπορεί να εγκρίνει τον νέο Κοσμήτορα της Παιδαγωγικής Σχολής, θα περιμέναμε από το Υπουργείο να πράξει τα δέοντα και να δώσει νέα παράταση στη θητεία της προηγούμενης Κοσμητόρισσας, μέχρις ότου διοριστεί στη θέση του ο νέος Κοσμήτορας.
Αυτό όμως δεν συνέβη, με αποτέλεσμα η Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. να πορεύεται αυτή τη στιγμή χωρίς κοσμητορική αρχή, με όλες τις δυσλειτουργίες που αυτό συνεπάγεται στην καθημερινή δραστηριότητά της. Επιπλέον, δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί, ως Σχολή, στη Σύγκλητο του Α.Π.Θ., ιδιαιτέρως δε κατά την επικείμενη κρίσιμη περίοδο στην οποία πρόκειται να επιλεγούν από τα μέλη της Συγκλήτου τα πέντε εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος.
Θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι οι μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν στο ίδρυμά μας για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης, ως συνέπεια των οποίων κατέστη αδύνατο να εγκριθεί και να διοριστεί ο νέος Κοσμήτορας, οφείλονται στο εξαιρετικά γραφειοκρατικό νομικό πλαίσιο που θεσπίστηκε με τον Ν. 4957 αναφορικά με τη διοίκηση των Α.Ε.Ι., καθώς πλέον οι κοσμητορικές αρχές δεν εκλέγονται απευθείας από τα μέλη των Σχολών, αλλά επιλέγονται, βάσει υποβληθεισών υποψηφιοτήτων, από το Συμβούλιο Διοίκησης (θεσμό με συγκεντρωτικό διοικητικό ρόλο στα Α.Ε.Ι., μη εκλεγμένο πλήρως από την ακαδημαϊκή κοινότητα), η συγκρότηση του οποίου υπόκειται σε μια αποδεδειγμένα δύσκαμπτη-προβληματική διαδικασία.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σχολή μας, παρατείνοντας τη θητεία της προηγούμενης Κοσμητόρισσας, Δόμνας Κακανά, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο διορισμός του νέου Κοσμήτορα.
Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.
- Τριανταφυλλιά (Ρόζη) Αγγελάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Αθανάσιος Αϊδίνης, Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Βασίλης Αλεξίου, Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Πολύβιος Ανδρούτσος, Ε.Ε.Π. ΠΤΔΕ
- Βενετία Αποστολίδου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ
- Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Κωνσταντίνος Βουγιούκας, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΠΑΕ
- Λαμπρίνα Γιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ
- Μαρία Γκέκα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Αριστοτέλης Γκιόλμας, Επίκουρος Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Αλεξάνδρα Γκλούμπου, Ε.ΔΙ.Π. ΤΕΠΑΕ
- Δημήτριος Γουλής, Επίκουρος Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Θανάσης Γρηγοριάδης, Καθηγητής ΤΕΠΑΕ
- Δέσποινα Δεσλή, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ
- Αναστασία Δημητρίου, Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Κωνσταντίνα Δογάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Αδαμαντία Δουρούμα, Ε.ΔΙ.Π. ΤΕΠΑΕ
- Δημήτριος Ζάχος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Αριστοτέλης Ζμας, Επίκουρος Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Σοφία Θεοδοσιάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Νικόλαος Θεοδωρίδης, Ε.Ε.Π. ΤΕΠΑΕ
- Μάρθα Ιωαννίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ
- Δόμνα Κακανά, Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Χαρίκλεια Κανάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Βασιλική Κάντζου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ
- Παναγιώτα Καραγιάννη, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ
- Σοφία Κεφαλίδου, Ε.ΔΙ.Π. ΠΤΔΕ
- Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ
- Φλώρα Κολιούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Φωτεινή Κουγιουμουτζάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ
- Αργύρης Κυρίδης, Καθηγητής ΤΕΠΑΕ
- Χρήστος Κυρίμης, Ε.ΔΙ.Π. ΤΕΠΑΕ
- Τριανταφυλλιά Κωστούλη, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ
- Νικόλαος Λαμπρινός, Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Αντώνης Λενακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΠΑΕ
- Αναστάσιος Λιάμπας, Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Γεώργιος Μαλανδράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Αθανάσιος Μαρβάκης, Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Δήμητρα Μάρκου, Ε.ΔΙ.Π. ΠΤΔΕ
- Ζωή Μπαμπλέκου, Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Ιωάννης Μπέτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Ιωάννα Μπίμπου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ
- Μαρία Μπιρμπίλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Κυριάκος Μπονίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Ευαγγελία Μπουγατζέλη, Ε.ΔΙ.Π. ΠΤΔΕ
- Ελένη Ντρενογιάννη, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ
- Ελένη Ξεφτέρη, Ε.ΔΙ.Π. ΠΤΔΕ
- Φωτεινή Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ
- Ιωάννης Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Ε.ΔΙ.Π ΤΕΠΑΕ
- Μαρία Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Μαρία Παπανδρέου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Μαρία Παππά, Ε.ΔΙ.Π. ΤΕΠΑΕ
- Μαρία Παυλή- Κορρέ, Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Περικλής Παυλίδης, Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Εύα Παυλίδου, Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Νικόλαος Πουρνάρας, Ε.ΔΙ.Π. ΤΕΠΑΕ
- Κυριακή Ρόθου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Αναστασία Ζωή Σουλιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Χρήστος Τουρτούρας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Πετρούλα Τσοκαλίδου, Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Γλυκερία Φραγκιαδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Δημήτρης Χαραλάμπους, Καθηγητής ΠΤΔΕ
- Κορνηλία Χατζηνικολάου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Βασιλεία Χρηστίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
- Κωνσταντίνος Χρήστου, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΠΑΕ
- Μιχάλης Χριστοδούλου, Επίκουρος Καθηγητής ΠΤΔΕ
Σχόλια (3)
Ένας νόμος (Κεραμέως) έκανε μια αδιανόητη "πατάτα", να βάλει ζυγό αριθμό μελών και να δημιουργούνται ισοψηφίες, χωρίς πρόβλεψη για το πως να "σπάνε". Βλέπατε τα τρένα να περνούν. Το ένα ΑΕΙ μετά το άλλο να μπλέκεται σε μια μακροχρόνια διαδικασία ταλαιπωρίας, γιατί; Για μια εκλογή Πρύτανη.
Και ήρθε ο νέος Υπουργός, τα αφήνει όλα να συνεχίζουν ως έχουν. Αντί να το διορθώσετε. Για ποιό λόγο άραγε; Έχουν πιο επείγοντα θέματα; Είναι το περίφημο "αυτοδιοίκητο" έτσι; Έχουν δει άλλη χώρα να μικρορυθμίζει τα ΑΕΙ της έτσι και είπαν "τι ωραία, ας κάνουμε και μεις τα ίδια";
Κάποιοι άλλοι υπουργοί δεν είχαν ταξιδέψει, δεν ήταν σπουδαγμένοι, και τους κατακρίναμε για τις αστοχίες τους - σωστά. Τώρα βλέπεις ότι και οι σπουδαγμένοι, και οι κοσμογυρισμένοι και οι άριστοι (δεν το λεώ καθόλου ειρωνικά) όταν αναλάβουν εξουσία ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δεν προσπαθούν να εφαρμόσουν 1-2 από τις καλές πρακτικές που έχουν συναντήσει στην πορεία τους. Αντίθετα, επιμένουν να μας κρατάνε δέσμιους σε πρακτικές που αν τις πρότειναν εκεί που δούλευαν ή σπούδαζαν, θα γελούσε ο κόσμος και κανένας δε θα το έκανε ποτέ.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Οταν δεν υπάρχει Συμβουλιο, τότε τα χρέη Συμβουλιου εκτελεί το Πρυτανικο. Αυτο ισχύει σε ολα τα ΑΕΙ που εχουν διοικηση με βαση την παλαιοτερη νομοθεσια. Εφόσον, εχει πρυτανικες αρχές το ΑΠΘ, λογικα το προβλημα αυτό θα μπορούσε ηδη να λυθει διότι η αυτοδίκαια παράταση της θητείας απαιτει πράξη πρύτανη. Τετοιο πρόβλημα μπορουσε να προκύψει με τον προηγούμενο νομο. Το ερώτημα είναι το εξης: πότε έγινε η εκλογή κοσμητορα στη συγκεκριμένη σχολή και ποσο καιρο περιμένουν το ΦΕΚ? Γιατι δε ζητάνε το πιο απλό, να βγει άμεσα στο ΦΕΚ για το νεο κοσμήτορα.
Η πραγματική πατάτα βεβαια ειναι οτι τα εξωτερικά μέλη εκλέγονται απο τα εσωτερικα΄. Δεν θα αντιμετωπίζαμε τετοια προβλήματα αν δεν γινοταν αυτο.
Έχουμε το παράλογο να ψηφίζουμε εσωτερικά μέλη, για τα οποία δεν γνωρίζουμ ποια εξωτερικά θα επιλέξουν. Έχουμε μία μικρή πλειοψηφία εσωτερικών μελών να καθορίζει τα εξωτερικά και τον πρύτανη. και οτασν υπάρχει ισοψηφία εσωτερικών οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.