Το 33% της δαπάνης μισθών στο δημόσιο το απορροφά το υπ. Παιδείας
Δημοσίευση: 21/11/2023
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Για το έτος 2023 η συνολική δαπάνη για παροχές σε εργαζόμενους (άθροισμα δαπάνης τακτικών και πρόσθετων αποδοχών και των αντίστοιχων εργοδοτικών εισφορών) εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 14.150 εκατ. ευρώ.
Από τη συνολική δαπάνη παροχών σε εργαζόμενους που βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό, το μεγαλύτερο μέρος αυτής (80% της συνολικής δαπάνης) καταβάλλεται από τέσσερα υπουργεία στα οποία απασχολείται το μεγαλύτερο μέρος από το σύνολο των υπαλλήλων, ήτοι:
- Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (33%),
- Εθνικής Άμυνας (19%),
- Υγείας (16%) και
- Προστασίας του Πολίτη (13%), ενώ
το εναπομείναν 20% της δαπάνης καταβάλλεται από τους υπόλοιπους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (Διάγραμμα 3.1.).
Τα ποσοστά συμμετοχής των υπουργείων στη συνολική δαπάνη παραμένουν ίδια τόσο στο 2023 (με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του έτους) όσο και στο 2024 (με βάση τις πρόσφατες προβλέψεις).
Η κατανομή αυτή της δαπάνης αντανακλά τις προτεραιότητες και τον προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής στην ενίσχυση των τομέων της παιδείας, της άμυνας, της υγείας και της προστασίας των πολιτών.
Για το έτος 2024 η συνολική δαπάνη για εργαζόμενους θα αυξηθεί σημαντικά και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 14.850 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αναμόρφωση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα (ν.5045/2023), σύμφωνα με την οποία προσαυξάνονται σταθερά και οριζόντια οι βασικοί μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων, η οικογενειακή παροχή καθώς και το επίδομα θέσης ευθύνης (συνολική ετήσια αύξηση μισθολογικής δαπάνης με εργοδοτικές εισφορές για την Κεντρική Διοίκηση 696 εκατ. ευρώ και συνολική αύξηση για τη Γενική Κυβέρνηση 917 εκατ. ευρώ).
Επιπλέον, με τον ανωτέρω νόμο αυξάνεται το επίδομα παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (συνολική ετήσια αύξηση δαπάνης των σχετικών υπουργείων κατά 33,6 εκατ. ευρώ) και το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (ετήσια αύξηση δαπάνης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατά 48 εκατ. ευρώ).
Σχόλια (15)
Α μην το λέτε.... οι τιμές και το κόστος ζωής πχ στην Ελλάδα, μια χαρά μπορούν να συγκριθούν με Βέλγιο και Γερμανία.... μη σας πω και με Ελβετία και Μόντε Κάρλο.... Στη χλιδή σας έχουν....
δεν απάντησες στο β) γιατί έχουν τιμές στα σούπερ μάρκετ στα ίδια προϊόντα 0%-80% φθηνότερα;
αλλά πες μου επίσης:
1) οι κ.κ. βουλευτές δεν θα έπρεπε να ακολουθούν το μικρό ΑΕΠ και οι Ευρωβουλευτές; άλλοι πολίτες αυτοί δεν είναι Έλληνες;
2) Πως γίνεται το ΑΕΠ της Ελλάδας να είναι τόσο μικρό όταν σπάει ρεκόρ τουρισμού και έχει από τους μεγαλύτερους στόλους εμπορικούς στον κόσμο;
Κάτι δεν ακούγεται καλά..φοροδιαφυγή - φοροαπαλλαγές με νόμους και κανείς δεν κάνει τίποτα;
3) Ποιος έδωσε τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του κράτους και την περιουσία του κράτους σε ξένα χέρια ώστε τα κέρδη τους να μην εγγράφονται στην Ελλάδα;
Οι χώρες της ΕΕ που έχουν βασικό μισθό κάτω πό 1000 ευρώ είναι η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Λετονία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.
Μήπως το ελληνικό ΑΕΠ θα πρέπει να μας οδηγεί σε σύγκριση με αυτές τις χώρες κι όχι με το Βέλγιο και τη Γερμανία;
Τα 14 εκ είναι ποσό δηλαδή? Ένα μικρό έως μέτριο horizon έχει budget από 30 εκ και πάνω. Από τα οποία τα 29 καταλήγουν σε κρατικά ταμεία και το ένα κατανέμεται στους καλοπληρωμένους που το έφεραν. Από αυτό το ένα τώρα το 50% είναι κρατήσεις και από αυτά που καταλήγουν στο βιβλιάριο πας να αγοράσεις οτιδήποτε και δίνεις αμέσως 24% ΦΠΑ δηλαδή 50+24 =74 %
Τι πίνουν και δε μας δίνουν :)
Η μισή αλήθεια πάλι στην υπηρεσία του κοινωνικού αυτοματισμού.
Ερώτηση: Έχουν αφαιρεθεί τα έσοδα που έχει το ΥΠ. ΠΑΙΔ. κτλ Από τα ερευνητικά που δε θα είχαν έρθει αν δεν υπήρχαν τα καλοπληρωμένα μέλη ΔΕΠ και ερευνητές των Ερευνητικών κέντρων. Αυτή είναι η άλλη μισή αλήθεια. Κάντε την αφαίρεση και τα ξαναλέμε. Γιατί αν κάνετε σωστά τις πράξεις το 33% που μας λέτε μπορεί να είναι και -3%. Το 33% είναι από χρήματα που εμείς έχουμε φέρει και αν δεν υπήρχαμε εμείς θα πήγαιναν σε άλλες χώρες.
Ε, αφού είμαστε καλοπληρωμένοι!
Σήμερα μεγάλο Αθηναϊκό κανάλι στις ειδήσεις του είχε τον κατώτατο μισθό τριών χωρών.
Ελλάδας 780
Βελγίου 1400 περίπου
Γερμανίας 1500 περίπου
Και έδειχνε ότι με διπλό μισθό παραπάνω αυτοί ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ τα προϊόντα τους από 30%-80% φθηνότερα!
Ερωτήματα:
Α) γιατί ο Ελληνικός μισθός είναι περίπου ο μισός; Τι οικονομική Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε;
Β) Γιατί οι άλλες χώρες έχουν τα ίδια προϊόντα με εμάς σε πολύ φθηνότερες τιμές;
Αυτά μπορεί να τα απαντήσετε;
Άντε πάλι με στατιστικές αποσπασματικές που δημιουργούν κλίμα ότι η παιδεία υπερχρηματοδοτείται και πληρώνονται καλά οι εκπαιδευτικοί.
Για βγάλτε το μέσο μισθό ανά Υπουργείο σύνολο ποσού μισθοδοσίας Υπουργείου δια του αριθμού υπαλλήλων να δούμε ποιος είναι ο μέσος μισθός του κάθε Υπουργείου;
Ενδιαφέρον θα είναι να βγάλετε και το άθροισμα της μισθοδοσίας των βουλευτών δια του αριθμού τους συνολικά δια 300 να δούμε τι βγαίνει εκεί (με υπερωρίες, επιδόματα, αμοιβές επιτροπών, παραστατικά, οδοιπορικά και βάλτε και το κόστος των δωρεάν παροχών αυτοκινήτου, αστυνομικών, τηλεφώνων κλπ) να δούμε πόσο κοστίζει στο κράτος ο κάθε βουλευτής και πόσο ο κάθε εκπαιδευτικός.
Για κάντε σωστούς λογαριασμούς και όχι μπακάλικους να δούμε.
Λοιπόν, το αποφάσισα:
Με τόσα λεφτά που παίρνω... θα πάω κι εγώ να νοικιάσω, ψηλά στον Ψηλορείτη, μια αριστερή σουίτα σαν κι αυτή που νοίκιασε ο κυρ Στέφανος. Να βλέπω τη μέρα όλο το Λιβυκό, μέχρι την Αλεξάνδρεια, και τη νύχτα την Πούλια με τα εφτά παιδιά. Να τους κάνω μάθημα και να τα προσέχω, εφημερία δηλαδή, έτσι όπως πρέπει. Και μετά θα...
- Σώπα! Χαλάρωσε! Εσύ δεν είσαι Αριστερός!...
Από το Υπουργείο Παιδείας πληρώνονται και οι ιερείς???
Είναι πράγματι μεγάλη η δαπάνη για τους εκπαιδευτικούς για την μόρφωση και εκπαίδευση της μαθητικής και φοιτητικής νεολαίας. Μπορούν να πραγματοποιηθούν μειώσεις και να μετακινηθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.
Οπότε, όταν χρειάζονται περικοπές, ξέρουμε πού είναι τα "πολλά".
Τε΄τοια στατιστικά δεν λένε τίποτα το ουσιαστικό και δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται. Δημιουργούν μόνο εντυπώσεις και χρησιμοποιούνται από τους αδαείς για να κατηγορήσουν π.χ. τους δασκάλους και τους καθηγητές 2βάθμιας ότι βάσει αυτών που κάνουν πρέπει να πληρώνονται λιγότερο.
ανά υπουργείο, σε ιστόγραμμα, να δείτε ότι το ΥΠΑΙΘΑ θα είναι πάτος με διαφορά.
Πανεπιστημιακοί ακόμη περιμένουν τα επιδικασμένα από το ΣτΕ αναδρομικά για την περίοδο 2017-τώρα, αλλά και για τα αναδρομικά που προβλέπει ο νόμος 5045/2023, ερμηνευτική εγκύκλιος 2/97758/ΔΕΠ (ΑΔΑ:Ψ167Η-Θ16) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ Δ.Ε.Π.,Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π.
Μεγάλη η κοροϊδία, πολύ μεγαλύτερη και από την αδικία.
@Θύμιος
Α μην το λέτε.... οι τιμές και το κόστος ζωής πχ στην Ελλάδα, μια χαρά μπορούν να συγκριθούν με Βέλγιο και Γερμανία.... μη σας πω και με Ελβετία και Μόντε Κάρλο.... Στη χλιδή σας έχουν....