ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ευρωπαϊκή Διάσταση της Εκπαίδευσης με δημοκρατικό περιεχόμενο!
Δημοσίευση: 16/02/2024
Τελευταία Ενημέρωση: 16/02/2024, 19:25
Τομέας Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής
Α. Σημεία αναφοράς
Η δημιουργική ανάπτυξη της εκπαίδευσης στις Κοινωνίες της Γνώσης για τις χώρες της Ε.Ε. διαμορφώνεται αποτελεσματικότερα αν γίνει με συνέργεια της εθνικής εκπαιδευτικής πολιτικής και της αντίστοιχης κοινής ευρωπαϊκής.
Η ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης θα υπόκειται στις βασικές οικονομικές και πολιτικές της Ε.Ε., που σήμερα είναι στη ρότα του νεοφιλελευθερισμού και των συντηρητικών πολιτικών. Η Ε.Ε. βρίσκεται σε μια βασική αντίφαση. Οι θεωρητικές διακηρύξεις της αμφισβητούνται στο πεδίο της δικής της πολιτικής!
Απαιτείται πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση με τη σημερινή κρατούσα πολιτική. Η αντιπαράθεση και ο πολιτικός διάλογος πρέπει να αφορά το ερώτημα «τι Ευρώπη θέλουμε: την Ευρώπη που κοιτάζει στο ζοφερό παρελθόν του φασισμού και του εθνικισμού, της αγοράς ως κύριου υποκειμένου της ιστορίας ή την Ευρώπη του δημοκρατικού μέλλοντος, της ειρήνης και της προόδου»;
Η ισχυροποίηση του ευρωσκεπτικισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και των ποικίλων ακροδεξιών και λαϊκίστικων πολιτικών ρευμάτων προσθέτει νέα αγκάθια τόσο για τον εκδημοκρατισμό της Ε.Ε. όσο και για μια προοδευτική, ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης. Στο έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ε.Ε. η απάντηση είναι «περισσότερη δημοκρατία», και σε αυτό το πεδίο η ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης με προοδευτικό περιεχόμενο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Β. Προτάσεις
• Η ευρωπαϊκή διάσταση δεν μπορεί να υλοποιηθεί ως ένα απλό συμπλήρωμα. Απαιτείται συνολική μεταρρυθμιστική πολιτική στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει – εκτός των άλλων – την ενίσχυση της ουμανιστικής παιδείας, την άμβλυνση των ανισοτήτων, τη δια βίου μάθηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον ενεργό ρόλο των εκπαιδευτικών και των πανεπιστημιακών καθηγητών.
• Η νέα μορφή της δημοκρατικής παιδείας μπορεί να εκφραστεί με ένα γενικότερο μορφωτικό ρεύμα, έναν Ψηφιακό Διαφωτισμό. Για την Σοσιαλδημοκρατία, «ο άνθρωπος είναι η απάντηση όποια και εάν είναι η ερώτηση».
• Να δούμε πιο αποτελεσματικά την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση απέναντι στην οικολογική και στην κλιματική κρίση, ως προϋπόθεση στο πώς μελετάμε πτυχές της ζωής μας και του κόσμου.
• Προτείνεται ένα κοινό εκπαιδευτικό περιεχόμενο υψηλού συμβολισμού στα σχολεία της Ε.Ε. με πλαίσιο τον Διαφωτισμό στις δύο βασικές εκδοχές του: τον Αρχαιοελληνικό και τον Αναγεννησιακό.
• Διαμόρφωση ενός «Εκπαιδευτικού - Παιδαγωγικού Μανιφέστου», που θα θέτει την ιδεολογική πρόταση της Σοσιαλδημοκρατίας για τη σύγχρονη δημοκρατική παιδεία.
Γ. Ερωτήματα που απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις
• Μπορούμε να μιλήσουμε για πολιτική ενοποίηση και για ευρωπαίο πολίτη, χωρίς να δώσουμε ένα κοινό πολιτισμικό αφήγημα και ένα ενιαίο σύστημα αξιών στην εκπαίδευση;
• Μπορούμε να προωθήσουμε τον βασικό στόχο της Ε.Ε. χωρίς την ενεργό συμμετοχή του πολιτισμού και της εκπαίδευσης;
(Το κείμενο αυτό είναι το 3ο από τα 6, που εστάλησαν για τον διάλογο με τα άλλα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης)