Η Αννα Διαμαντοπούλου και ο πρόεδρος του ΙΕΠ συζητούν για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση

Δημοσίευση: 12/04/2024

Τελευταία Ενημέρωση: 12/04/2024, 12:14

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Άννα Διαμαντοπούλου Σπύρος Δουκάκης

Η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο πρόεδρος του ΙΕΠ Σπύρος Δουκάκης συζητούν αύριο Σάββατο, στο Delphi Economic Forum IX, για θέματα που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση. 

Στη συζήτηση με θέμα: «ΑΙ και Εκπαίδευση: Παιδαγωγική - Τεχνολογία - Πολιτική» θα συμμετέχουν επίσης ο Παναγιώτης Αναστασιάδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Παύλος Κιτσανέλης, Public Sector Lead, Microsoft, Ελλάς, και η Jingjing (Sofia) Hu, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Shanghai International Studies University της Κίνας

Σχόλια (21)

Ελπίζω να μην μας διαβάζει ο Μπαμπινιώτης
|

@14 Απρ 2024 21:29
"καλό είναι να ξέρουμε" έγραψα. Για να φάμε πχ, επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι μας ξημερώνει με τον Κιμ, "μάθε τέχνη κι' άστηνε κι' αν πεινάσεις πιάστηνε". Εάν πάλι δεν ξέρεις ούτε να μαγειρεύεις, τότε δυσκολεύουν λίγο τα πράγματα.
@@@Ιάκωβος
Στην Αγγλία δεν διδάσκονται ούτε ξέρουν ορθογραφία? Και στις εξετάσεις έχουν tablet για να αναζητούν πληροφορίες? "Η ζωή προχωράει όσο κι αν θέλουμε στην Ελλάδα".... να ξεχάσουμε και τα λίγα που ξέρουμε.

@ Ελπίζω να μην μας διαβάζει ο Μπαμπινιώτης | 14 Απρ 2024 13
|

Όπως ξέρουμε να κυνηγάμε ή να σπέρνουμε και να θερίζουμε όλοι μας για να φάμε;

Ελπίζω να μην μας διαβάζει ο Μπαμπινιώτης
|

@14 Απρ 2024 11:11
Το βρήκατε! Δεν έκανα αναβάθμιση και γράφει ότι θέλει κι όπως θέλει εκείνο.
Στην περίπτωση λοιπόν που δεν θα έχω τη βοήθειά του, που για κάποιο λόγο δεν θα λειτουργεί, που θα το σαμποτάρουν οι ξένοι χάκερς, που θα πρέπει να γράψω κάτι στο χαρτί ή στον πίνακα ή που θα δώσω πανελλαδικές ή γραπτό ΑΣΕΠ ή στην εξεταστική στο πανεπιστήμιο, μέχρι και για να συμπληρώσω μία αίτηση σε κάποια υπηρεσία.... θα γελάει μαζί μου ο κάθε πικραμένος. Εάν επιπλέον είμαι και ΔΕΠ, τότε ούτε ο Μπαμπινιώτης δεν με σώζει.
ΥΓ. Πέραν του αστείου, νομίζω ότι η ΤΝ έρχεται για να ενισχύσει τις δεξιότητές μας και όχι για να τις υποκαταστήσει. Συνεπώς, καλό είναι να ξέρουμε οδήγηση, κι ας έχει το αυτοκίνητό μας αυτόματο πιλότο.

@ @Ιάκωβος | 14 Απρ 2024 12:32
|

Νομίζω το αρχικό σχόλιο εννοεί ότι δε θα υπάρχει άλλη επιλογή σε λίγα χρόνια από το να εισαχθεί η ΤΝ στη μαθησιακή διαδικασία και να έχει κεντρικό ρόλο. Στο σχολείο της κόρης μου στην Αγγλία (όπου διαμένω) το ChatGPT έχει καθημερινή χρήση, όπως και παλαιότερα είχαν οι μηχανές αναζήτησης. Ο κάθε μαθητής έχει ένα tablet για να μπορεί να αναζητά πληροφορίες κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Στην Ελλάδα ακόμα ασχολούμαστε με εξαιρέσεις στους κανόνες ...ορθογραφίας. Η ζωή προχωράει όσο κι αν θέλουμε στην Ελλάδα να μείνει ως έχει.

@Ιάκωβος
|

ΟΚ, εσείς εκπαιδευτείτε με ΤΝ, ελεύθερα...

@ Ιάκωβος | 14 Απρ 2024 10:21
|

γιατί θλιβερή; έχουμε spell-checkers.

@ Ελπίζω να μην μας διαβάζει ο Μπαμπινιώτης | 14 Απρ 2024 00
|

χάλασε το spell-checker σας;

Ιάκωβος
|

@ @ΔΕΠ | 13 Απρ 2024 14:54 13 Απρ 2024 22:41
Θλιβερή άποψη χωρίς καμία τεκμηρίωση. Αλήθεια, εσάς γιατί σας χρειαζόμαστε αφού η ΤΝ μπορεί να μας εκπαιδεύσει καλύτερα;

Γιώργος
|

Λυπαμαι που το λέω αλλά σε εκθέσεις αξιολόγησης υπαρχουν κείμενα από το GPT και κάνουν μπαμ καθώς είναι γενικόλογα και δε βγάζεις νόημα.

Ελπίζω να μην μας διαβάζει ο Μπαμπινιώτης
|

@@@ΔΕΠ και έχετε τέτοιες απορίες?
Γηάτυ αίαν δαιν ξερό ωρθωγραφιά και σας απαντοίσο άϊτση.... τότε το μικρότερο κακό είναι, ότι θα χρεωθείτε εξαιτίας μου επίσκεψη σε οφθαλμίατρο. Μπορεί επίσης, μέχρι και να ξεχάσετε όσα ξέρετε, οπότε άντε πάλι στα θρανία....

@ @ΔΕΠ | 13 Απρ 2024 14:54
|

γιατί να ασχολούμαστε με την ορθογραφία; Είναη ειλικρινής η ερώτηση. Τώρα για τις υπόλοιπες ειρωνείες κρίνουν οι αναγνώστες.

@ΔΕΠ
|

Ναι, ακόμα πρέπει να ασχολούμαστε με τη σωστή ορθογραφία και την απλή αριθμητική. Το ChatGPT ας πάρει όσα πτυχία θέλετε.
Έχουν επιμορφωθεί ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί στην ΤΝ. Υπάρχουν όμως, όπως θα γνωρίζετε ως ΔΕΠ, αρκετές επιφυλάξεις ως προς την όποια χρήση της ΤΝ... Θα προσέθετα συνδέσμους για του λόγου το αληθές, αλλά το esos δεν επιτρέπει...

Αντι για τον κόκκορα τα φορτώσαμε στην ΤΝ τώρα
|

Θεωρώ ότι η TN εντάσσεται σε μια νοοτροπία της κοινωνίας μας στην οποία δεν υπάρχει αριστεία επειδή όλοι είναι άριστοι καθόσον όλοι οι αξιωματικοί γίνονται στρατηγοί, όλα τα ΔΕΠ γίνονται καθηγητές πρώτης βαθμίδας, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν τον καταληκτικό βαθμό αλλά δεν δέχονται την αξιολόγηση. Είναι ένα είδος εκδημοκρατισμού όπου όλα μπαίνουν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Δίχως οι δυνατότητές τους να αναβαθμίζονται, η αναβάθμισή τους επιχειρείται μέσα από την αναβάθμιση των τρόπων ενεργείας τους, εργαλιοποιώντας την ΤΝ.
Η Ελλάδα πρέπει να παραμένει η χώρα με τις περισσότερες κατά κεφαλήν εφημερίδες στον ανεπτυγμένο κόσμο και παράλληλα πρέπει να ηγείται και των χωρών με την χαμηλότερη αναγνωσιμότητα αυτών. Το ίδιο συμβαίνει με τα κάθε λογής πτυχία, που επίσημα πλέον, μέσω την ΕΕ, η παραγωγή τους εντάσσεται στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Από την άλλη η ΤΝ "διψά" για δεδομένα. Οι εταιρείες τεχνολογίας είναι τόσο διψασμένες για νέα δεδομένα που ορισμένες αναπτύσσουν «συνθετικές» πληροφορίες ή δεδομένα (“synthetic” information or data - κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο). Δεν πρόκειται για οργανικά δεδομένα που δημιουργούνται από ανθρώπους, αλλά για κείμενο, εικόνες και κώδικα που τα μοντέλα ΤΝ παράγουν, δηλαδή τα συστήματα μαθαίνουν από αυτά που παράγουν τα ίδια. Το 60% των δεδομένων που χρησιμοποιούνται σε πρότζεκτ ΤΝ και ανάλυσης θα δημιουργηθούν συνθετικά το 2024. Τα συνθετικά δεδομένα προσφέρουν πολλές επικερδείς επιλογές για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να καλύπτουν κενά σε σύνολα πραγματικών δεδομένων και να αντικαθιστούν δεδομένα που είναι ξεπερασμένα ή δεν είναι πλέον χρήσιμα.
Όταν οι δυνατότητές του δυναμικού μιας χώρας δεν αναβαθμίζονται τότε είναι μονόδρομος η μετατροπή τους σε δεξαμενή συνθετικών δεδομένων για επικερδείς επενδύσεις κρατών ή εταιρειών που διαθέτουν τις υπολογιστικές υποδομές και την τεχνολογία να εκπαιδεύουν μοντέλα ΤΝ.

Master chef ("Εγώ δεν έχω βγάλει το σχολείο")
|

@ΔΕΠ
Δεν ξέρω εάν το ChatGPT είναι ικανό να πάρει πτυχίο.... αλλά πολύ αμφιβάλω εάν είναι ικανό να "πάρει" παιδεία, μόρφωση, καλλιέργεια, κουλτούρα, αξίες, ιδανικά, κοινωνικοποίηση και εθνικό συναίσθημα.
Πτυχία έχουν πολλοί και πολλά.... αλλά δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε και ικανή συνθήκη για να είναι πάνω απ' όλα Άνθρωποι και χρήσιμοι πολίτες.
Νομίζω επίσης, ότι για ένα γονιό είναι απείρως σημαντικότερο το εάν πχ το παιδί του πέσει θύμα βίας.... παρά το εάν παίζει το ChatGPT στα δάχτυλα ή όχι.

Απορία
|

Αυτοί οι δύο τι ακριβώς γνωρίζουν για την ΤΝ και θα συζητήσουν δηλαδή;

@χαχα
|

Μου φαίνεται ότι κάποιοι μένουν πιστοί στο μαυροπίνακα.

ΔΕΠ
|

Προς όλες/ους που ορίζουν ως σημαντικότερα τα προβλήματα της καθημερινότητας στα σχολεία σε σχέση με την ΤΝ: η καθημερινότητα σε 5 χρόνια θα είναι τελείως διαφορετική με την προσχώρηση της ΤΝ στο ιντερνετ των πραγμάτων. Κανονικά θα έπρεπε όλοι οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων να έχουν επιμόρφωση στην ΤΝ πριν είναι αργά. Αλλά ακόμα ασχολούμαστε με τη σωστή ...ορθογραφία των λέξεων στα σχολεία ενώ το ChatGPT έχει αποδειχθεί ότι είναι ικανό να ...πάρει πτυχίο σε πολλά προγράμματα θεωρητικών σπουδών. Θα προσέθετα συνδέσμους για του λόγου το αληθές, αλλά το esos δεν επιτρέπει.

ΠΡΟΦΕΣΟΡ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
|

Από πότε η κ. Διαμαντοπούλου έγινε ειδική στην ΤΝ;
Λύσαμε τα άλλα προβλήματα Η ΤΝ μας μάρανε.

teacher
|

και η φυσική νοημοσύνη αυτοκτόνησε!!!

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Να μην λύσουμε πρώτα τα αρχέγονα προβλήματα της σχολικής καθημερινότητας;
Ανησυχώ με τους ''Μεγάλους Πρίγκηπες΄΄ που εμφανίζονται συχνά τώρα τελευταία...
Τι τα θέλουμε τα μακρινά ταξίδια στο αχανές;
Τα προβλήματα της σχολικής αυλής να λύσουμε, της μικρής αίθουσας, θαύμα θα είναι.
Να ξεκινήσουμε από τα μικρά θαύματα πρώτα και...
- Όλα στην ώρα τους!

αχαχαχαχα
|

φυσική νοημοσύνη έχουμε αρκετή για να αντιληφθούμε το φαιδρό του ΟΛΟΥ πράγματος


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/87770/i-anna-diamantopoyloy-kai-o-proedros-toy-iep-syzitoyn-gia-tin-tehniti-noimosyni-stin