Απουσίες: Δεν είναι στις προθέσεις του υπ. Παιδείας να επανεκδοθεί η εγκύκλιος για "αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας"

Δημοσίευση: 28/04/2024

Τελευταία Ενημέρωση: 28/04/2024, 19:48

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

υπουργείο Παιδείας

Τι ισχύει για τις απουσίες λόγω COVID-19 και εποχικών ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων

"Δεν είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να επανεκδοθεί η εγκύκλιος των τελευταίων σχολικών ετών  η οποία όριζε τη μη προσμέτρηση των απουσιών των μαθητών που οφείλονται σε αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας".

Αυτό δήλωσε στο esos υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, σε σχετική ερώτηση του esos, με αφορμή το γεγονός ότι προχθές Παρασκευή σε σε εκατοντάδες σχολεία οι Σύλλογοι Διδασκόντων που συνεδρίασαν για την προεργασία των αποτελεσμάτων των μαθητών συζήτησαν με επικριτικό τρόπο το ενδεχόμενο να επανεκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.

Η περσινή εγκύκλιος όριζε τα εξής:

Οι απουσίες  των μαθητών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, οι οποίες έχουν καταχωρισθεί ή θα καταχωρισθούν και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των μαθητών/τριών αλλά σε αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας ή σχολικές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό την εποπτεία και έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ. π.χ. συμμετοχή σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες, δεν θα προσμετρηθούν για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών από τον Σύλλογο Διδασκόντων κατά το σχολικό έτος 2022-23.

Απουσίες μαθητών/τριών λόγω των εποχικών ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων 

Α. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση των εποχικών ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, από 1ης Νοεμβρίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024.

Β. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Γ. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Τα παραπάνω ορίζει εγκύκλιος την οποία υπέγραψε σήμερα  η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Απουσίες μαθητών/τριών λόγω COVID-19

Επίσης  άλλη εγκύκλιος  για τις απουσίες  των μαθητών/τριών λόγω COVID-19,   η οποία  ισχύει αναδρομικά από το Σεπτέμβριο και για όλο    το σχολικό έτος 2023- 2024,   ορίζει τα εξής:

Α. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

Β. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενο/η των σχολικών μονάδων της αντίστοιχης βεβαίωσης θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR).

Γ. Στην περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της.

Δ. Οι παραπάνω απουσίες είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Τι ισχύει σήμερα για τις απουσίες

1) Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

2) Οι απουσίες δεν διακρίνονται σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.

Επίσης, δεν προβλέπεται η περίπτωση ανάθεσης εργασίας από τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας σε μαθητή/τριας χωρίς την καταχώριση απουσίας/απουσιών.

3) Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114).

4) Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τριας που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες.

Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.

5) Στην περίπτωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και Λυκείων ισχύουν τα αριθμητικά όρια   προσαυξημένα κατά δεκαέξι (16) απουσίες.

6) Στην περίπτωση των Εσπερινών Γυμνασίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων ή των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων ισχύουν τα αριθμητικά όρια  προσαυξημένα κατά δεκαέξι (16) απουσίες.

7) Στην περίπτωση των ιδιωτικών σχολείων στα οποία εφαρμόζεται ΕΩΠΔ με παρεκκλίσεις ισχύουν τα αριθμητικά όρια απουσιών προσαυξημένα κατ' ανάλογο τρόπο σύμφωνα με τον αριθμό των επιπλέον ωρών.

8) Η φοίτηση των μαθητών/τριών των Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι/ες παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα Τομέων, Ειδικοτήτων, χαρακτηρίζεται ως εξής:

α. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση του/της μαθητή/τριας, εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της που σημειώθηκαν κατά το οικείο διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από το λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνει για τη Β' τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. τις εβδομήντα πέντε (75), για τη Γ ́ τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. τις εβδομήντα πέντε (75), για τη Β' τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις εβδομήντα οκτώ (78), για τη Γ' τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις εβδομήντα οκτώ (78) και για τη Δ' τάξη των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις ογδόντα τρεις (83) απουσίες.

β. Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/ τριας που σημείωσε πάνω από εβδομήντα πέντε (75) απουσίες για τη Β' τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ., πάνω από εβδομήντα πέντε (75) απουσίες για τη Γ' τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ., πάνω από εβδομήντα οκτώ (78) απουσίες για τη Β' τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., πάνω από εβδομήντα οκτώ (78) απουσίες για τη Γ' τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και πάνω από ογδόντα τρεις (83) απουσίες για τη Δ' τάξη των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ.

9) Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση στην ίδια τάξη.

10) Χαρακτηρισμός φοίτησης μαθητών/τριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες:

Α) Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3699/ 2008 (Α' 199):

«Για τους μαθητές/τριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η φοίτηση τους θεωρείται επαρκής όταν:

α) το σύνολο των επιπλέον απουσιών δεν υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) των προβλεπόμενων από το οικείο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα και

β) οι επιπλέον από τις προβλεπόμενες κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης».

Β) Σύμφωνα με τον ν. 3699/2008 (Α' 199) όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 48 του ν.4415/2016 (Α' 159) «Η φοίτηση των μαθητών/τριών στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. χαρακτηρίζεται επαρκής ή όχι από το Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος αποφασίζει κατά περίπτωση και ανεξάρτητα από τον αριθμό απουσιών, συνυπολογίζοντας την επαρκή κατάκτηση των διδακτικών στόχων, τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή».

Ενημέρωση γονέων - Υποχρεώσεις γονέων μαθητών/τριών που απουσιάζουν

1) Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/τριών ευθύνονται εξ ολοκλήρου οι κηδεμόνες τους.

Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή/τριας που απουσίασε από το σχολείο οφείλει να γνωστοποιεί στο σχολείο τους λόγους της απουσίας άμεσα με έναν από τους τρόπους επικοινωνίας που έχει δηλώσει στο σχολείο κατά την εγγραφή του/της μαθητή/τριας σε αυτό.

Η γνωστοποίηση του λόγου των απουσιών συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά μόνο στην περίπτωση που προβλέπεται ο μη υπολογισμός τους κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων φοίτησης.

2) Ο/Η υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια κάθε τμήματος οφείλει να ενημερώνει τους κηδεμόνες για την απουσία των μαθητών/τριών και να πληροφορείται τους λόγους της απουσίας τους με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως με τηλεφώνημα, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλεται από ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι κηδεμόνες στο σχολείο στη σχετική υπεύθυνη δήλωση τους - ή με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο των κηδεμόνων (SMS), ή με επιστολή.

Εάν η επικοινωνία με τους κηδεμόνες δεν είναι εφικτή ή εάν οι κηδεμόνες αρνηθούν την επικοινωνία ή εάν για οποιονδήποτε άλλο λόγο είναι απαραίτητο, συγκαλείται το Συμβούλιο του Τμήματος για να εξετάσει την αναγκαιότητα χρήσης ενεργειών παιδαγωγικού χαρακτήρα, όπως, ενδεικτικά, η προσφυγή σε υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές ή κοινωνικές υπηρεσίες.

3) Αν ο/η μαθητής/τρια έχει απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ή έχει πραγματοποιήσει τριάντα (30) συνολικά απουσίες, ο/η εκπαιδευτικός που είναι υπεύθυνος/η του τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες του/της μαθητή/τριας (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, SMS ή με επιστολή), πληροφορείται τον λόγο των απουσιών και ενημερώνει τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου.

Μετά την πρώτη ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων, σύμφωνα με τα παραπάνω, ο/η εκπαιδευτικός τους ενημερώνει τις πρώτες πέντε (5) εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, εφόσον υπάρχει μεταβολή στον συνολικό αριθμό απουσιών.

4) Όταν πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενες απουσίες σε ώρες του ημερήσιου προγράμματος (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ή τελευταίας ώρας), μεμονωμένες ή συνεχείς, χωρίς την άδεια του/της Διευ- θυντή/ντριας του σχολείου, αναζητούνται οι λόγοι και πραγματοποιούνται ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα που, ενδεχομένως, κρίνονται απαραίτητες.

5) Οι απουσίες των μαθητών/τριών αθροίζονται και λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών.

Απουσίες που δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης

1) Όλες οι απουσίες των μαθητών/τριών καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο). Για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών δεν λαμβάνονται υπόψη:

α) απουσίες από το σχολείο, κατά τις ώρες λειτουργίας του, μαθητών/τριών που συμμετέχουν σε δραστηριότητες, στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις όργανα,

β) απουσίες μαθητών για την προσέλευση τους ενώπιον του Συμβουλίου Επιλογής Οπλιτών, η οποία βεβαιώνεται νόμιμα,

γ) Απουσίες μαθητών/τριών:

αα) του Ρωμαιοκαθολικού Δόγματος κατά τις εορτές του Μνηστήρος Ιωσήφ, της Αγίας Δωρεάς και από την προηγούμενη μέχρι και την επόμενη του Λατινικού Πάσχα,

ββ) του Εβραϊκού Θρησκεύματος την προηγούμενη και την 1η του Εβραϊκού Έτους, την ημέρα της Εξιλέωσης, καθώς και την προηγούμενη και την ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα,

 γγ) του Μουσουλμανικού Θρησκεύματος κατά τις ημέρες των εορτών Εΐντ Αλ-Φιτρ (Σεκέρ Μπαϊράμ) και Εΐντ Αλ-Αντχά (Κουρμπάν Μπαϊράμ), καθώς και την επόμενη ημέρα αυτών. Για να μην ληφθούν υπόψη οι απουσίες της περίπτωσης αυτής, πρέπει να υποβληθεί Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1989 (Α' 75), όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει, του/της μαθητή/τριας ή του κηδεμόνα του/ της εάν είναι ανήλικος/η, για το θρήσκευμα,

δ) απουσίες μαθητών/τριών που πραγματοποιήθηκαν λόγω της μετεγγραφής τους σε Γυμνάσιο ή Γενικό Λύκειο ή Επαγγελματικό Λύκειο μέχρι δύο (2) ημέρες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι απουσίες που πραγματοποιήθηκαν την ημέρα έκδοσης του υπηρεσιακού σημειώματος μετεγγραφής,

ε) απουσίες μαθητών/τριών οι οποίοι/ες απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους στη διδασκαλία μαθημάτων, αλλά την ώρα πραγματοποίησης της διδασκαλίας παρευρίσκονται στο σχολείο,

στ) απουσίες μαθητών/τριών που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι οποίες καθιστούν αντικειμενικά δύσκολη την προσέλευση στο σχολείο,

ζ) απουσίες μαθητών/τριών που συμμετέχουν σε πρόγραμμα μακροχρόνιας κινητικότητας στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, με την προϋπόθεση ότι με την επιστροφή τους θα προσκομίσουν βεβαίωση του σχολείου υποδοχής, η οποία θα επιβεβαιώνει την επαρκή φοίτηση τους κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής τους,

η) απουσίες μαθητών/τριών οι οποίες οφείλονται σε ολιγόωρη ή ολιγοήμερη απεργία των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ που βεβαιώνεται από τον οικείο Περιφερειάρχη ή σε απεργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που βεβαιώνεται από τον οικείο φορέα δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό φοίτησης μαθητών/τριών, εφόσον αυτοί/ές χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μεταβούν στο σχολείο,θ) απουσίες ως δύο (2) ημερών που πραγματοποιούνται για πρωινές επισκέψεις στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (Ι.Π.Δ.) για διερεύνηση και πιστοποίηση ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.

2) Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες έως είκοσι τεσσάρων (24) ημερών για όλο το διδακτικό έτος:

α) για τους/τις μαθητές/τριες που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συστηματικά μετά από νεφρική ανεπάρκεια ή υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση,

β) για τους/τις μαθητές/τριες που υποβάλλονται σε θεραπεία αποδοχής μοσχεύματος,

γ) για τους/τις μαθητές/τριες που πάσχουν από όλων των τύπων νεοπλασίες και υποβάλλονται σε θεραπεία συντήρησης,

δ) για τους/τις μαθητές/τριες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, με τις προϋποθέσεις που ορίζει η Γ2/2209/1998 υπουργική απόφαση (Β' 314),

ε) για τους/τις μαθητές/τριες που πάσχουν από μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος σε ειδικό νοσηλευτικό ίδρυμα καθώς και για όσους/ες πάσχουν από αιμορροφιλία.

Σε κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή οι ίδιοι/ες, αν είναι ενήλικοι/ες, θα πρέπει:

αα) Να ενημερώσουν τη Διεύθυνση του σχολείου για την ιδιάζουσα περίπτωση του προβλήματος υγείας.

ββ) Να προσκομίσουν με αίτηση τους στη Διεύθυνση του σχολείου φοίτησης πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο από Δημόσιο Νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από Συντονιστή/στρια Διευθυντή/ντρια Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή νόμιμα εκτελούντα/σα χρέη Συντονιστή/στριας Διευθυντή/ντριας Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή Διευθυντή/ ντρια Πανεπιστημιακής Κλινικής ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του/της μαθητή/τριας, η οποία φέρει σφραγίδα του/της Διευθυντή/ντριας του Κέντρου ή δικαιολογητικά από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του/της θεράποντος ιατρού και του/της Διοικητικού Διευθυντή/ντριας της ιδιωτικής Κλινικής.

3) Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες μαθητών/τριών μέχρι είκοσι (20) ημερών για όλο το διδακτικό έτος που οφείλονται σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης, εντός της Ελλάδας ή σε χώρες του εξωτερικού όπως:

α) έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα χειρουργική επέμβαση και κατ' οίκον νοσηλεία κατά περίπτωση κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του Νοσοκομείου

β) έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα νοσηλεία σε Νοσοκομείο και κατ' οίκον νοσηλεία κατά περίπτωση κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του Νοσοκομείου

γ) θεραπείες αρχικές ή συνεχιζόμενες για επιδημίες ή χρόνιες παθήσεις ή ασθένειες που απαιτούν συνεχή νοσηλεία σε νοσοκομείο ή επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε νοσοκομείο και παραμονή κατ' οίκον κατά περίπτωση κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του Νοσοκομείου.

Σε κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή οι ίδιοι/ες, αν είναι ενήλικοι/ες, θα πρέπει:

αα) Να ενημερώσουν τη Διεύθυνση του σχολείου για την ιδιάζουσα περίπτωση του προβλήματος υγείας.

ββ) Να προσκομίσουν με αίτηση τους στη Διεύθυνση του σχολείου φοίτησης πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο από Δημόσιο Νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από Συντονιστή/στρια Διευθυντή/ντρια Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή νόμιμα εκτελούντα/σα χρέη Συντονιστή/στριας Διευθυντή/ντριας Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή Διευθυντή/ ντρια Πανεπιστημιακής Κλινικής ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του/της μαθητή/τριας, η οποία φέρει σφραγίδα του/της Διευθυντή/ντριας του Κέντρου ή δικαιολογητικά από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του/της θεράποντος ιατρού και του/της Διοικητικού Διευθυντή/ντριας της ιδιωτικής Κλινικής. Σε περίπτωση νοσηλείας σε χώρες του εξωτερικού, να προσκομίσουν τις αντίστοιχες ιατρικές γνωματεύσεις και έγγραφα μεταφρασμένα στα Ελληνικά από την αρμόδια Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

γγ) Η αίτηση του/της μαθητή/τριας, με όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση έγγραφα και δικαιολογητικά, κατατίθεται στη Διεύθυνση του σχολείου και τίθεται υπόψη του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών που εξετάζει το αίτημα και, εφόσον ισχύουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις, συντάσσεται πρακτικό για την κάθε περίπτωση μαθητή/τριας, το οποίο κοινοποιείται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει το σχολείο.

4) Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών σε περιόδους έξαρσης εποχικών επιδημιών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση επίσημου φορέα του Υπουργείου Υγείας και του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

5) Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα, για όσο διάστημα απαιτείται και έως δύο (2) εβδομάδες, μαθητών/τριών με εξαιρετικές επιδόσεις στη μουσική, στον χορό ή σε άλλες καλές τέχνες, για τη μετάβαση και τη συμμετοχή τους σε συναυλίες, εκδηλώσεις χορού ή εκθέσεις ζωγραφικής ή γλυπτικής που έχουν πανελλήνια ή πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια εμβέλεια. Η απόφαση αυτή εκδίδεται με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες της πρόσκλησης συμμετοχής τους από το όργανο διοργάνωσης της εκδήλωσης καθώς και βεβαίωσης συμμετοχής τους στην εκδήλωση.

6) Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα, για όσο διάστημα απαιτείται, για τη συμμετοχή μαθητών/τριών σε πανελλήνιους ή διεθνείς διαγωνισμούς που διεξάγονται με έγκριση του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

7) Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών/τριών λόγω συμμετοχής τους:

α) σε σχολικές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό την εποπτεία και έγκριση του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

β) Η φοίτηση των μαθητών/τριών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του ΥΠ.Π.Ε.Θ., οι οποίοι/ες ως αθλητές/τριες μέλη των ελληνικών εθνικών ομάδων συμμετέχουν σε αθλητικές υποχρεώσεις προετοιμασίας ή συμμετοχής σε ολυμπιακούς, παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς, βαλκανικούς, μεσογειακούς αγώνες ή άλλες αθλητικές διοργανώσεις με τις εθνικές ομάδες, στις οποίες είναι μέλη, υπερέβησαν το προβλεπόμενο όριο απουσιών, θεωρείται επαρκής, ακόμη και αν, πέραν του προβλεπόμενου ορίου των εκατόν δεκατεσσάρων (114) απουσιών, πραγματοποιήσουν μέχρι και εκατόν σαράντα (140) επιπλέον απουσίες.

γ) Η φοίτηση των μαθητών/τριών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι οποίοι/ες ως αθλητές/τριες συμμετέχουν σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που έχουν εγκριθεί από την οικεία αθλητική ομοσπονδία, αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πο- λιτισμού και Αθλητισμού, υπερέβησαν το προβλεπόμενο όριο απουσιών, θεωρείται επαρκής, ακόμη και αν, πέραν του προβλεπόμενου ορίου των εκατόν δεκατεσσάρων (114) απουσιών πραγματοποιήσουν μέχρι και εβδομήντα (70) επιπλέον απουσίες.

Η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/-ουσών για όλες τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των μαθητών/τριών που εμπίπτουν στις περιπτ. β' και γ' της παρούσας παραγράφου, εκδίδεται εφόσον προσκομίζονται από τους/τις ενδιαφερομένους/ες οι προσκλήσεις συμμετοχής από τον επίσημο φορέα διοργάνωσης των αγώνων, καθώς και οι σχετικές βεβαιώσεις συμμετοχής τους και για τις υποχρεώσεις προετοιμασίας με την εθνική ομάδα, η σχετική βεβαίωση συμμετοχής από την εκάστοτε επίσημη Ομοσπονδία του αθλήματος.

8) Οι απουσίες μαθητών/τριών λόγω συμμετοχής τους σε εθελοντική αιμοδοσία καταχωρίζονται αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης, ως εξής: Της ημέρας της αιμοδοσίας, όταν ο/η μαθητής/ τρια προσφέρει αίμα για ασθενή του συγγενικού του/ της περιβάλλοντος. Μίας (1) ημέρας επιπλέον όταν ο/η μαθητής/τρια, με δική του/της πρωτοβουλία, προσέρχεται να προσφέρει αίμα σε κέντρο αιμοδοσίας ή όταν ο/η μαθητής/τρια ανταποκρίνεται σε πρόσκληση υπηρεσίας αιμοδοσίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης ή όταν συμμετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία. Σημειώνεται ότι τα ηλικιακά κριτήρια των δοτών/τριών αίματος καθορίζονται από το π.δ. 138/2005 (Α' 195), ήτοι το 18ο έτος. Μπορεί να γίνουν δεκτοί/ές αιμοδότες/τριες ηλικίας 17 ετών με υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα τους.

9) Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιο- λόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες που πραγματοποιούνται για συμμετοχή σε εισιτήριες εξετάσεις σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής οι οποίες δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως η Σχολή Καλών Τεχνών. Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών με εισήγηση του/της Υπεύθυνου/ ης του Τμήματος εξετάζει κατά περίπτωση τις απουσίες της κατηγορίας αυτής του/της μαθητή/τριας με βάση τις ημερομηνίες που φέρουν τα παρακάτω έγγραφα, που πρέπει να προσκομίσει ο/η μαθητής/τρια:

α) βεβαίωση κατάθεσης των δικαιολογητικών του/της μαθητή/τριας προκειμένου να συμμετάσχει στις εισιτήριες εξετάσεις

β) βεβαίωση συμμετοχής του/της μαθητή/τριας στις εισιτήριες εξετάσεις.

10) Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες λόγω υποχρεωτικής παρουσίας σε Δικαστήριο.

11) Σε κάθε περίπτωση, για να μη ληφθούν υπόψη απουσίες μαθητή/τριας,  απαιτείται η προσκόμιση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών

Σχόλια (21)

ένας απλός εκπαιδευτικός
|

Τελικά;;;

Διευθυντής λυκείου
|

Πρέπει το υπουργείο να κατανοήσει τους μαθητές όσων αφορά της τηλεδιασκέψεις που είχανε αδυναμία σύνδεσης ευχαριστώ πολυ εμπιστευόμαστε κυβέρνηση μητσοτακη!….

Πολίτες
|

Αν πέσει λίγο ακόμη το ποσοστό....θα έρθει και η ρύθμιση....ας περιμένουμε λίγο.....ποιος νοιάζεται ......για τις απουσίες.....

11
|

ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΗ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΒΑΘΜΟΥΣ. ΤΟ Α, Β, Γ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΦΑΘΝΕΤΑΙ........

alastor
|

@Διευθύντρια Γυμνασίου
Θα αστειεύεστε βέβαια...Σημαντικό μέτρο θεωρείτε τη δικαιολόγηση απουσιών λόγω "ανωτέρας βίας", το οποίο οδήγησε εκατοντάδες συλλόγους διδασκόντων, υπό το φόβο νομικών συνεπειών, να κρίνουν ως επαρκή τη φοίτηση μαθητών με 200+ απουσίες, σε μερικές δε περιπτώσεις και με 300+; Δεν μπορεί ένα σοβαρό πρόβλημα, όπως αυτό που αναφέρετε, το οποίο θα αντιμετωπίσει ποσοστό 1% των μαθητών, να γίνεται η κερκόπορτα ώστε να δικαιολογούνται όλες οι απουσίες σε όλους. Σοβαροί να είμαστε...

ΣΥΚΑ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΣΚΑΦΗ ΣΚΑΦΗ
|

Μπορεί να μου διέφυγε αλλά δεν είδα σχόλιο για την νομιμότητα της εγκυκλίου τα προηγούμενα χρόνια. ΔΕΝ αναφέρει σε ποιόν νόμο στηρίζεται (όπως κάνει κάθε εγκύκλιος) και ΣΕΝ οριοθετεί την ανωτέρα βία (που θα έπρεπε να είναι πάλι στηριγμένη σε νόμους).
Αποτέλεσμα να περνάνε μαθητές με 250 απουσίες οι οποίες είναι 2 την ημέρα, 3 την ημέρα κλπ λόγω ημικρανιών, αλλαγή σερβιέτας... κι όλα αυτά τα δέχονται καθηγητές σε συλλόγους. ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΚΟΥΣ; ΠΟΣΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ΠΙΑ;

@SOTO, ΠΕ800, ΓΙΩΡΓΟΣ
|

O "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ" EINAI ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ με 40 χρόνια εμπειρία και γνωρίζει πολύ καλά το τι συμβαίνει στα σχολεία. Άντεξε ως εκπαιδευτικός 40 χρόνια γιατί αγαπούσε τα παιδιά και το λειτούργημά του. Υπάρχουν παιδιά που με νύχια και με δόντια τα κρατούσαμε στο σχολείο και άλλα εγκαταλελειμμένα και από τους δυο γονείς, παιδιά προσφύγων και μεταναστών που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, κ.α. Η κατάργηση του μέτρου μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει, όταν στα άλλα υπουργεία προσπαθούν και λύνουν προβλήματα που δημιούργησαν οι προηγούμενοι (γρήγορη απονομή σύνταξης, αυξήσεις μισθών σε όλους, κ.α.). Δεν έχετε παιδιά εφήβους για να γράφετε αυτά σαν να μισείτε τα παιδιά.

Καλά να πάθουμε
|

Δεν αντιδράσαμε οργανωμένα στην ξεφτίλα της ανωτέρας βίας και τώρα μας βγαίνουν κι από πάνω ορισμένοι γονείς.Ας τους εξηγήσει κάποιος ότι οι 114 απουσίες δεν είναι δικαίωμα,το οποίο πρέπει σώνει και καλά να εξαντλήσουν, αλλά θεσπίστηκε ακριβώς για να καλύψει τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας.Αυτοί προγραμματίζουν να κάνουν τις 114 και,αν προκύψει κάτι έκτακτο, ζητάνε και άλλες.Αλλά ποιος θα τους εξηγήσει στην εποχή του δικαιωματισμού;

Κατερίνα
|

Επιτέλους ήταν καιρός να σταματήσει αυτή η κοροϊδία της ανωτέρας βίας! Οι διατάξεις για δικαιολόγηση/ μη προσμέτρηση απουσιών αρκούν.

Διευθύντρια Γυμνασίου
|

Το μέτρο της μη προσμέτρησης για λόγους ανωτέρας βίας είναι το πιο σημαντικό μέτρο που έχουν λάβει οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΙΘΑ τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να καταλάβετε όλοι ότι πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο χειρίζεται ένας σύλλογος διδασκόντων προς αποκατάσταση οποιασδήποτε αδικίας - ανισορροπίας κατά την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Για παράδειγμα, προσπαθήστε λίγο να σκεφτείτε τη δύσκολη θέση ενός συλλόγου διδασκόντων οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν να επαναλάβει την τάξη ένας μαθητής ο οποίος μπαινοβγαίνει σε νοσοκομείο για χειρουργεία στην καρδιά του και μετά πρέπει να ακολουθεί και κατ'οικον νοσηλεία (αλλά δεν μπορεί να ενταχθεί στους κατ'οικον διδαχθεντες). Αυτός ο μαθητής θα χρειαστεί να κάνει χρήση των 114 απουσιών και των 20 ημερών αλλά μπορεί να χρειαστεί να του δικαιολογηθούν κι άλλες απουσίες. Μιλάμε για ένα παιδί το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και ο σύλλογος ή το υπουργείο θα το αφήσει και στην ίδια τάξη; Να λοιπόν γιατί χρειάζεται να ισχύει η δικαιολόγηση απουσιών λόγω ανώτερας βίας. Οι σύλλογοι των καθηγητών έχουν την ωριμότητα να κρίνουν που πρέπει να την χρησιμοποιούν ως ένα πολύτιμο εργαλείο για δύσκολα περιστατικά και όχι για οριζόντια εφαρμογή τύπου "περάστε όλοι σας".

ΣΔ
|

Σωστή η σκέψη αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει γνωστή από την αρχή της σχολικής χρονιάς

Πειραματικός
|

Επιτέλους... να επιστρέψει η σοβαρότητα! Διαφορετικά δεν έχουν λόγο καν να έρχονται... μπορούμε κατευθείαν να ταχυδρομούμε τα απολυτήρια στο σπίτι. Ούτως ή άλλως με αυτό το σύστημα προαγωγής περνάνε όλοι!

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
|

Η μη προσμέτρηση απουσιών λόγω ανωτέρας βίας βοηθά μαθητές/μαθήτριες, να αποφύγουν την επανάληψη της τάξης. Είναι υποστηρικτικό μέτρο που λειτουργεί προς όφελος της σχολικής κοινότητας.

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

Με όλα όσα αναφέρεις 21.22 θα έπρεπε να καλύπτονται οι 114 απουσίες, που είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν οτιδήποτε αφορά ανωτέρα βία.

SOTO
|

Ελπίζω το υπουργείο να παραμείνει στις προθέσεις του και να μην ισχύσει φέτος η
''ανωτέρα βία '' που μόνο προβλήματα δημιουργεί στους εκπαιδευτικούς και αφορμή για ειρωνικά σχόλια .
Ο προηγούμενος ''ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ'' μάλλον δεν είναι εκπαιδευτικός , γιατί
θα έπρεπε να γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλεψη για απουσίες από καιρικά φαινόμενα , παρενέργειες ινσουλίνης , ...(άρθρο 24) και επιπλέον 114 απουσίες που καλύπτουν τις υπόλοιπες περιπτώσεις !

Irini G.
|

Ας λάβουν υπόψιν τους και οτι υπάρχουν παιδια που δεν έχουν υπολογιστές ή σύνδεση στο ίντερνετ, για να κάνουν webex....οπότε φορτώνονται απουσίες.Αυτές ειναι απαραίτητο να μην προσμετρηθούν

Δημήτρης Ιωάννου
|

Φέτος, στις συνδέσεις webex παρατηρήθηκε πληθώρα αδυναμιών σύνδεσης. Στην αναζήτηση του αν λένε αλήθεια τόσοι πολλοί γονείς και μαθητές (όντως λέγανε) και του τρόπου επίλυσης του προβλήματος (δεν λύθηκε) διαπιστώθηκε ότι αυτό συμβαίνει σε συσκευές android , ανεξάρτητα από την παλαιότητα τους ή το κόστος της συσκευής (και το πλήθος των μαθητών προκύπτει αβίαστα από το απλό δεδομένου πως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν συσκευές με αυτό το λειτουργικό σύστημα).

Πιθανότατα μετά την αποχώρηση της Κεραμέως κάτι δεν πληρώθηκε ή δεν δόθηκε στην εταιρεία. Έτσι ακόμα και εκπαιδευτικοί που χρειάστηκε να παρακολουθήσουν κάποια επιμόρφωση από το κινητό τους λόγω του ότι ήτανε εκτός σπιτιού και βρέθηκαν να μην μπορούν ούτε αυτοί να μπουν είτε -στην καλύτερη- να έχουν συνεχώς διακοπές τι σύνδεσης τους, με αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα, να μην μπορούν να παρακολουθήσουν.

Αυτές οι απουσίες που έχουν καταχωρηθεί στους μαθητές είναι δεδομένο πώς δεν μπορούσαν να απότραπούν από την πλευρά τους.
Οχι μόνο λόγω ανώτερας βίας! Είναι καθαρά στην ευθύνη του υπουργείου και προφανώς θα πρέπει να προβλεφθεί κάποια διαδικασία για να μην προσμετρηθούν.

Ι.Κ.
|

Το Υπουργείο παίρνει τις δικές του αποφάσεις, οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών έχουν τον τελευταίο λόγο για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης και οι Διευθυντές των σχολείων την ευθύνη να δώσουν λύση σε περιπτώσεις μαθητών με οριακή υπέρβαση του ορίου απουσιών. Κατανοητά;

ΠΕ800
|

@ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ
Υπάρχουν ήδη 114+70 απουσίες για όσα αναφέρετε...Πόσο ακόμα να κατεβάσουμε τον πήχη;
Τις προηγούμενες χρονιές η έκδοση της εγκυκλίου ήταν στη λήξη της σχολικής χρονιάς, αλλά προφανώς επειδή γνωμοδοτούσε υπέρ διαγραφής δεν ενόχλησε κανέναν ο χρόνος έκδοσης.

Στράτος
|

Και που να δείτε τι έχει να γίνει με την επαναφορά του ορίου των 40 αδικαιολόγητων απουσιών και την ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών. Δύο τριήμερες αποβολές θα είναι ακρετές για να χαρακτηριστεί η φοίτηση του μαθητή ανεπαρκής και να πρέπει να επαναλάβει την τάξη!
Αναμείνατε ολίγον τι...

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ
|

Ανωτέρα βία θεωρείται κάθε αναπόφευκτο τυχηρό και απρόβλεπτο γεγονός που δεν μπορεί να αποτραπεί ακόμη και με την επίδειξη άκρας επιμέλειας και σύνεσης. Στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) δεν γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ των εννοιών του τυχαίου συμβάντος και της ανωτέρας βίας. Το υπουργείο ποτέ δεν έχει αναφέρει τι είναι ακόμη και από ερώτηση βουλευτών. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με τις απουσίες των μαθητών. Η κυβέρνηση αλλάζει ρότα και θα έχουμε μεγάλο ποσοστό απορριφθέντων μαθητών.
Θα τρέχουν και δε θα φτάνουν. Πρώτα σου δίνουν το καρότο. Μετά έρχεται το μαστίγιο. Πολλοί γονείς θα ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα από τώρα διότι η απόφαση πρέπει να έρχεται από την αρχή του σχολικού έτους με κάποια αιτιολόγηση και νομική στήριξη. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από πέρυσι ή πρόπερσι, για να καταργηθεί το μέτρο. Έπαψε να υπάρχει κάθε μορφή ανωτέρας βίας (π.χ. booling, πόνοι περιόδου, αδυναμία λόγω αναιμίας, παρενέργειες ινσουλίνης, καιρικά φαινόμενα, διάρροια, κολίτιδα, αγοραφοβία, κ.α.π., που δεν υπάρχει τρόπος δικαιολόγησης); Κύριοι του υπουργείου σοβαρευτείτε.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/88009/apoysies-den-einai-stis-protheseis-toy-yp-paideias-na-epanekdothei-i-egkyklios-gia