Πανελλαδικές: Αλλαγές στα Επιστημονικά πεδία
Δημοσίευση: 02/05/2024
Τελευταία Ενημέρωση: 02/05/2024, 17:35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Η απόφαση
Αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία, που θα ισχύσουν από από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2025, προβλέπει απόφαση την οποία υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης.
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση
Ειδικότερα:
Από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025
Στο επιστημονικό πεδίο «1. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» , προστίθεται:
Στο επιστημονικό πεδίο «3. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ» , προστίθενται:
Στο επιστημονικό πεδίο «4. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», προστίθενται:
Από το 2024
Επίσης από τις επικείμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις, 2024:
Στο επιστημονικό πεδίο «2. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο) - Παν. Κρήτης», αντικαθίσταται σε «Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών (Ηράκλειο) - Παν. Κρήτης».
Σχόλια (6)
Το γιατί έχουν αφαιρέσει τις αναθέσεις των όποιων λίγων μαθημάτων περιβαλλοντικού περιεχομένου από τους... Βιολόγους θα μας το εξηγήσει κανείς;
Όταν παλιότερα έκανα συγκεκριμένες προτάσεις συντονισμένης αντιμετώπισης των θεμάτων της ύπαρξης πολλών ακόμα πανεπιστημίων στη χώρα αλλά όχι πανεπιστημιακών τμημάτων, κάποιοι υπερθεματιζαν για την κατάργηση πολλών δήθεν αχρήστων τμημάτων. Τώρα που μπήκε η έννοια του οικονομικού και πολιτικού κόστους στη μέση, έκαναν στροφή 180 μοιρών. Όπως στρεβλά αποφάσισαν για ενιαίες βάσεις παντού, για ΕΒΕ και τα ρέστα, έτσι στρεβλά και χωρίς πολλή σκέψη, καταργούν τώρα και την έννοια των πεδίων.
Αλλά αυτό ήδη υπήρχε από την εποχή της ίδρυσης του συστήματος των δεσμών με την τοποθέτηση σε περισσότερα του ενός πεδία ήδη πολλών τμημάτων όπως τα ΠΤΔΕ, τα τμήματα Ψυχολογίας, τα τμήματα Βιολογίας, τα ΤΕΦΑΑ κλπ. Αφού υπήρχε, του έδωσαν να καταλάβει. Κι έτσι, επικράτησε η παραδοσιακή μέθοδος: εκεί που θα κλείσουμε τμήματα, μη χαλάσουμε κιόλας τη ζαχαρένια μας με βαρυγδουπες και πολυδάπανες μεταρρυθμίσεις: να καταστρέψουμε τα πεδία.
Αλάνθαστη ελληνική μέθοδος! Τώρα τί σχέση έχει η Υδατοκααλιεργεια με το οικονομικό πεδίο ή η δημιουργική ένδυση με τα αρχαία, ο καθένας μπορεί να φανταστεί. Το επόμενο στάδιο είναι η κατάργηση των πεδίων αφού έτσι κι αλλιώς θα μπορεί να μπει κανείς σε κάποια σχολή και με Αρχαία και με Μαθηματικά.
Δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ; Αυτές τις λύσεις θα μπορούσαν να τις προτείνουν και τα ίδια τα τμήματα χωρίς τη διαμεσολάβηση της "" σοφίας" του υπουργικού επιτελείου.
Συστήματα ενέργειας, αλιείας και Μεσογειακών σπουδων μπαίνουν στην οικονομία και Πληροφορική; υπάρχει έστω ένα κοινό μάθημα μεταξύ τους;
Από την άλλη το τμήμα στο Κιλκίς που ηταν ήδη σε 2 πεδια μπαίνει και σε τριτο. Με το καλό του χρόνου να μπει και σε τέταρτο...
Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν για να σώσετε ορισμένα τμήματα εις βάρος κάποιων άλλων.
Συγχαρητήρια στους βουλευτές και στους δημάρχους που το πέτυχαν και συλλυπητήρια στα πανεπιστήμια που το ζήτησαν...
Σώζουν τα τμήματα που θέλουν για να κλείσουν όσα δεν θέλουν... Καμία αλλαγή δεν αιτιολογείται με ακαδημαϊκά επιχειρήματα αλλά μόνο με τους εισακτέους που θα ήθελαν να έχουν τα τμήματα. Αν το ψάξεις θα βρεις ακόμα και τμήμα που ήταν σε δύο πεδία και τώρα χρειάζεται να μπει και σε τρίτο για να σωθεί...
Έχει ξεπεραστεί το μοντέλο με τα επιστημονικά πεδία, γιαυτο πάει το κάθε τμήμα όπου ζητήσει….θα πρότεινα λύση, αλλά εμπιστεύομαι τους ειδικούς στα υπουργεία και στα ινστιτούτα.
Το μοντέλο είναι ξεπερασμένο και δημιουργεί αδικίες. Χρησιμοποιείται από κάποια τμήματα γαι να πάρουν φοιτητές (αλλιώς θα ήταν άδεια) με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φοιτητικός πληθυσμός χωρίς κοινές γνώσεις.
Ας υπάρχουν τμήματα σε δύο πεδία μόνο όπου είναι εντελώς απαραίτητο.