ΔΑΠ Ιατρικής ΕΚΠΑ κατά απόφασης Αδ. Γεωργιάδη για τις ειδικότητες ιατρών

Δημοσίευση: 16/05/2024

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αδωνις Γεωργιάδης

 Να ανακαλέσει άμεσα την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση Συγκρότηση και ορισμός μελών στην Εθνική Επιτροπή Επιλογής για έναρξη Ειδικότητας, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), καλεί τον υπουργό Υγείας Άδψωνι Γεωργιάδη η ΔΑΠ Ιατρικής ΕΚΠΑ.

Η ΔΑΠ ζητά επίσης από ον υπουργό Υγείας να   προχωρήσει σε εκτεταμένη διαβούλευση του θέματος με εκπροσώπους των Φοιτητών των Ιατρικών Σχολών, τις Διοικήσεις των Ιατρικών Σχολών, τον ΠΙΣ και κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΔΑΠ Ιατρικής ΕΚΠΑ

Με προβληματισμό αναγνώσαμε την Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Συγκρότηση και ορισμός μελών στην Εθνική Επιτροπή Επιλογής για έναρξη Ειδικότητας, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.)» (αρ. πρωτ.: Α1β/Γ.Π. οικ. 25299). Αντιλαμβανόμαστε ότι στόχος είναι η εξομάλυνση ενός χρόνιου προβλήματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή των μεγάλων αναμονών που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών της χώρας μας.

Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει την κάλυψη του 20% των θέσεων για ειδικότητες, υψηλής ζήτησης, με αναμονή διορισμού μεγαλύτερη του 1 έτους, μέσω διαδικασίας αξιολόγησης, με τα κριτήρια που προβλέπονται από τη συγκεκριμένη Εγκύκλιο (50% από Γραπτή Εξέταση + 50% από Βαθμό Πτυχίου) να την καθιστούν βαθιά προβληματική.

Ο Βαθμός Πτυχίου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο για αμεσότερη έναρξη ειδικότητας. Δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμος για τις κατά τόπους Ιατρικές Σχολές της χώρας ή ακόμα και του Εξωτερικού (όπου φοιτούν χιλιάδες Έλληνες), καθώς δεν υπάρχει κοινό Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών, δεν υπάρχει κοινός τρόπος διδασκαλίας των μαθημάτων και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει κοινός τρόπος εξέτασης των μαθημάτων αλλά και των Κλινικών Ασκήσεων. Κάθε Ιατρική Σχολή, ακόμα και κάθε Εργαστήριο ή Κλινική στην ίδια σχολή θέτουν διαφορετικά κριτήρια βαθμολόγησης.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι σε κάποιες Ιατρικές Σχολές παρατηρούνται καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις σε σχέση με κάποιες άλλες Ιατρικές Σχολές. Παράλληλα, τίθενται σημαντικά ερωτήματα επι της παρούσας Υπουργικής Απόφασης, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά τι θα γίνει με τους νέους Ιατρούς που δεν επιτύχουν στις εξετάσεις ή τις ειδικότητες που επιθυμούν, τι θα γίνει με τους νέους Ιατρούς που έρχονται από Ιατρικές Σχολές του Εξωτερικού, τι θα γίνει με τους νέους Ιατρούς που έχουν αποφοιτήσει πριν την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας:

• Να ανακαλέσει άμεσα την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση.
• Να προχωρήσει σε εκτεταμένη διαβούλευση του θέματος με εκπροσώπους των Φοιτητών των Ιατρικών Σχολών, τις Διοικήσεις των Ιατρικών Σχολών, τον ΠΙΣ και κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα

Σχόλια (3)

Πολίτες
|

Υπουργάρα.....μήπως να δίνετε πρώτα εξετάσεις και μετά να μπαίνετε στα ψηφοδέλτια;

@ Polar_Fish
|

το πρόβλημα που τίθεται δεν είναι ο τρόπος της εξέτασης, αλλά η κάλυψη θέσεων ειδικότητων μέσω εξετάσεων.
Έλεος πια! Εξετάσεις και κόντρα εξετάσεις, εκεί που το σύστημα αδυνατεί να ανταπεξέλθει.

ΥΓ: Και κάποιος σχετικός Υ. στο Υπουργείο Υγείας, καλά θα ήταν, έστω και χωρίς εξετάσεις!

Polar_Fish
|

Θα μπορουσε να γινει ενα multiple choice exam.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/88194/dap-iatrikis-ekpa-kata-apofasis-ad-georgiadi-gia-tis-eidikotites-iatron