Αντιστοιχία με τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής έλαβε και τρίτο τμήμα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Δημοσίευση: 11/06/2024

Τελευταία Ενημέρωση: 11/06/2024, 11:36

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΕΛΜΕΠΑ

Mετά την έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, οι απόφοιτοι του Τμήματος θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο ΤΕΕ με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα

Αντιστοιχία με τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής  έλαβαν  τρία  τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας   Επιτροπής του Άρθρου 66 .

Πρόκειται για τα Τμήματα 

  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (Ηράκλειο),
  •  Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Χανιά) και 
  • Μηχανολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο), 

τα οποία αντιστοιχήθηκαν με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών με ομόφωνες αποφάσεις των επταμελών επιτροπών που συστάθηκαν με την ΚΥΑ 289395/Φ.5.2.4/14-10-2021 (ΑΔΑ: 9131465ΧΘΞ-Ρ0Υ), βάσει του άρθρου 66 του νόμου 4610/2019, και αποτελούνται από ανώτατα διοικητικά στελέχη των Υπουργείων Υποδομών & Μεταφορών, Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τον Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, δύο (2) μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και έναν (1) εκπρόσωπο Πολυτεχνικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η Πρυτανεία του ΕΛΜΕΠΑ σε ανακοίνωσή της τονίζει τα εξής:

  • Οι ομόφωνες αποφάσεις των επιτροπών εξασφαλίζουν στις/στους απόφοιτους των τριών (3) Τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου τη δυνατότητα να αποκτούν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα για τη συγκεκριμένη ειδικότητα βάσει του ΠΔ 99/2018 (ΦΕΚ 187/τ.Α’/5-11-2018), όπως ακριβώς οι συνάδελφοί τους από αντίστοιχα Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών. Τους δίνεται, δηλαδή, πλέον το δικαίωμα να εγγράφονται ως Διπλωματούχοι Μηχανικοί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και να αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος Διπλωματούχου Μηχανικού.
  • Οι πολύ σημαντικές αυτές εξελίξεις αποτελούν δικαίωση για τις φοιτήτριες, τους φοιτητές και ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Είναι μία ακόμη, η πλέον περίτρανη, απόδειξη της υψηλής ποιότητας των πενταετών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των Μηχανικών που υποστηρίζονται τόσο από το εξειδικευμένο προσωπικό των Τμημάτων όσο και από τις άριστες και σύγχρονες εργαστηριακές υποδομές! Οι εν λόγω αποφάσεις των επιτροπών του άρθρου 66 του νόμου 4610/2019 αποτελούν, μάλιστα, προπομπό της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με τρία (3) Τμήματα και έδρα το Ηράκλειο.
  • Πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο επίτευγμα που έρχεται ως επιστέγασμα των συνεχών, άοκνων προσπαθειών των Τμημάτων, της Κοσμητείας της Σχολής Μηχανικών και της Διοίκησης του Πανεπιστημίου ώστε να έχουν οι απόφοιτοί μας πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα Διπλωματούχου Μηχανικού. 

Σχόλια (15)

Ίκαρος
|

Έφη, όχι δεν είναι η Σητεία παραμεθοριος

ΕΦΗ
|

Συγγνώμη ξέρει κάποιος από εσάς που γραφετε σχόλια σε αυτή τη στήλη ή κάποιος άλλος αν η Σητεια ειναι παραμεθόριος περιοχή;

ΜΑΝΩΛΗΣ
|

Εάν δεν δουν το κωμικό φαινόμενο όπου ένα νησί να έχει τρία πανεπιστήμια οι υπεύθυνοι ( υπουργείο, τοπικοί άρχοντες, πανεπιστημιακή κοινοτητα, κάτοικοι και φοιτητές ) θα υπάρχει ως συνέπεια ο εκφυλισμός των τιτλων σπουδων ( τα ιδρυματα θα γινουν απλως τυπογραφεία τιτλων σπουδων ). Αυτο το χαλι καθε χωριο να εχει και ενα τμημα δεν μπορει να συνεχισει. Πρεπει κατα την γνωμη μου να γινουν τρια campus ( Χανια, Ρεθυμνο, Ηρακλειο ) με αντιστοιχες μεταφορες εδρων τμηματων για να υπαρχει ομοιογενεια στα campus.

Φοιτητής
|

Επιτέλους οι απόφοιτοι δημοσίων Πανεπιστημίων λαμβάνουν επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό λέει η απόφαση και είναι θετική από οποιαδήποτε σκοπιά τη δει κάποιος. Αν ορισμένοι έχουν ιδεοληψίες και απόψεις σχετικά με το πόσα ΗΜΜΥ πρέπει να εχει η Κρήτη είναι απόλυτα σεβαστές , όμως δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την απόφαση. Η αναδιάρθρωση του χάρτη είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και αν γίνει ποτέ πρέπει να ληφθούν και κοινωνικοπολιτικά κριτήρια ανάπτυξης... μη ξεχνάμε πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης ιδρύθηκε με έδρα μικρότερο τότε νομό της Κρήτης το Ρέθυμνο... το ΕΛΜΕΠΑ έλυσε αυτήν την αδικία αφού είναι το μόνο που έχει έδρα στην μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, ενώ ειναι το μονο που υποστηρίζει και το Λασίθι έστω με μόλις 2 τμήματα... πατώντας ταυτόχρονα και στους 2 άλλους νομούς.
Η ισορροπημένη ανάπτυξη του νησιού είναι ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί αλλά να ενισχύεται αν γίνει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση...

Μπάχαλο
|

Η Κρήτη δεν είναι ούτε Κύπρος ούτε Σαρδηνία. Είναι μια κουκκίδα στο παγκόσμιο χάρτη με το μισό πληθησμό από τα παραπάνω νησία. Ούτε υπάρχει χείμαρρος υποψηφίων από την υπόλοιπη Ελλάδα να έρθει στην Κρήτη λόγω κόστου ζωής ούτε σοβαρή βιομηχανία με μεγάλες εταιρείες hardware-software σαν τη Δ. Ευρώπη υπάρχει. Ο "ανταγωνισμός" που θέλουν μερικοί ποσοσφαιρικού ή σωβινιστικού τύπου δε θα βοηθήσει στο περιβάλλον της Κρήτης. Τα πιο πιθανά ενδεχόμενα είναι η μια σχολή να συνεχίσει να έχει μια μέτρια βάση με την άλλη σε χαμηλή βάση, ή και οι δύο σχολές να καταλήξουν κοντά στο 10-12. Το αποτέλεσμα: οι πιο καλοί μαθητές από την Κρήτη θα ενθαρρυνθούν να αναζητήσουν πολύ πιο υψηλόβαθμες σχολές αλλού στην Ελλάδα. Είναι μπάχαλο αυτό που γίνεται - η τωρίνη κατάσταση είναι lose-lose και για τα δύο τμήματα ΗΜΜΥ στην Κρήτη και για προσέλκυση φοιτητών και για ΔΕΠ! Οι υπεύθυνοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να καταλάβουν ότι η αποστολη των ιδρυμάτων είναι να κρατήσουν και να εκπαιδεύσουν φοιτητές υψηλού επιπέδου στην περιφέρεια τους. Να δουν πως μπορούν να συγχωνευτούν σε μια σχολή υψηλού επιπέδου χωρίς να υποχρεώνονται σε άστοχες μετονομασίες, να συνδύασουν τις δυνάμεις του σε ΕΝΙΑΙΟ προσωπικό (πχ cross-appointed faculty) με ΚΟΙΝΟ πρόγραμμα σπουδών που προσφέρεται ΚΑΙ στη Δ. Κρήτη ΚΑΙ Α. Κρήτη. Να ζητήσουν βοήθεια από τη πολιτεία για την ανάλογη νομοθετική στήριξη. Αν χρειάστει μερικοί από διδάσκοντες να προσφέρουν hybrid τα μαθήματα και υπηρεσίες και στις δυο περιφερειακές ενότητες, ή να κάνουν συνδιδασκαλία και να επισκέπτονται Χανιά/Ηράκλειο λίγες φορές το χρόνο για να παραδώσουν μαθήματα, δε χάλασε και ο κόσμος. Να δουν πως μπορούν να συννενοηθούν και με το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών για να βελτιστοποιήσουν την εκπαίδευση που προσφέρουν. Η "έδρα" ας είναι όπου είναι - ας το ονομάσουν διεδρικό να τελειώνουμε. Να βοηθήσουν να φτιαχτεί ένα ΙΣΧΥΡΟ ΕΝΙΑΙΟ πανεπιστήμιο Κρήτης που να εξυπηρετεί ισότιμα όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης χωρίς εγωισμούς. Να σκεφθείτε το ΚΟΙΝΟ συμφέρον σας!!!

@Μεταφέρετε όλα τα Τμ.Μηχ του ΕΛΜΕΠΑ στο ΠοΚ
|

Η κοινή λογική λέει να μεταφερθεί το ηλεκτρονικών μηχανικών στο Ηράκλειο, όπως και όλα τα υπόλοιπα τμήματα από Ρέθυμνο, Αγιο Νικόλαο και Σητεία. Τμήματα μόνα τους σε πόλεις μακρυά από την έδρα του πανεπιστημίου είναι καταδικασμένα και καταδικάζουν και τους φοιτητές τους σε χαμηλότερη ποιότητα σπουδών. Μόνον στην Ελλάδα γίνονται αυτά.

@Μεταφέρετε όλα τα Τμ.Μηχ του ΕΛΜΕΠΑ στο ΠοΚ
|

Καλημέρα! Σχολή Μηχανολογων Μηχανικων δεν έχει το πολυτεχνείο στα χανια! μονο στο ηρακλειο! Επίσης η ΣΧΟΛΗ ΗΜΜΥ ηρακλειου ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. μπορει να είναι πρωτη επιλογή πλεον για καποιο που θελει να παει κρητη να σπουδασει! Αλλο ηρακλειο αλλο χανια για φοιτιτικη ζωη! Τελος το τμήμα ηλεκτρονικων του ΕΛ.ΜΕ ΠΑ δεν υπαρχει στο πολυτεχνείο κρητης! Κανενα τμημα δεν ανταγωνιζεται το πολυτεχνειο κρητης εκτος το ΗΜΜΥ. Τελος ναι το Ηρακλειο πρεπει να αποκτησει πολυτεχνικη σχολη! ΔΕΝ γινεται να μην εχει η τεταρτη μεγαλυτερη πολη στην Ελλαδα ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ και να λετε σοβαρα πως θα επρεπε να πανε ολες οι σοχλες στα χανια!

Μεταφέρετε όλα τα Τμ.Μηχ του ΕΛΜΕΠΑ στο ΠοΚ
|

Μεταφέρετε όλα τα Τμήματα Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Είναι παράλογο η Κρήτη να έχει δεύτερη Πολυτεχνική σχολή όταν υπάρχει το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Πόσο μάλλον όταν για ένα από τα Τμήματα του μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ υπάρχει ήδη ταυτόσημο στο Πολυτεχνείο Κρήτης (ΗΜΜΥ) και
ένα ακόμη Τμήμα μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ εδράζει ήδη στα Χανιά (Ηλεκτρονικών Μηχανικών).
Εντελώς παράλογη η ίδρυση δεύτερης Πολυτεχνικής σχολής στην Κρήτη και μάλιστα με έδρα το Ηράκλειο!!!

@Polar_Fish
|

Δεν έχει σημασία που είναι το τμήμα; Ίσως, αν το λογαριασμό τον πληρώνει κάποιος άλλος....

Polar_Fish
|

Οσο τα τμηματα εχουν φοιτητες και υπάρχει ζητηση δεν εχει σημασία που ειναι το κάθε τμημα και σε ποιο ΑΕΙ ανηκει. Εξάλλου τα ιδρυματα στην Κρητη χρειάζεται να βρουν διεξοδους στα υψηλά ενοίκια και στη μειωμενη προσφορά στέγης.

Μηχανικός
|

Η Ελλάδα χρειάζεται παραγωγικές ειδικότητες, όπως είναι όλες οι ειδικότητες των μηχανικών.

Μπιζελης
|

Μια χαρά!
ΥΠΕΡΟΧΑ ΝΕΑ!!

Προς τι η γκρίνια και η μιζέρια;;;

@Όλα τα σφάζουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε !
|

Μόνο ένας Χανιώτης θα το έλεγε αυτό! Υπάρχει πολυτεχνική σχολή με διαφορετικά τμήματα ανα διαφορετικό νησί και όλα μαζί ενώνονται και κάνουν πολυτεχνική σχολή!
Εμένα πιο περίεργο μου φαίνεται να έχει πολυτεχνείο στα χανιά και να μην έχει πολυτεχνική σχολή το Ηράκλειο.

Μέλος ΔΕΠ
|

Που είναι το πρόβλημα για δύο πολυτεχνικήές σχολές στην Κρήτη;
Εδώ και χρόνια υπάρχει πολυτεχνική σχολή στην Θεσσαλονίκη και πολυτεχνική σχολή στην Κοζάνη, 130km απόσταση. Καθώς και πολυτεχνική σχολή στα Ιωάννινα, 135km απόσταση!

Όλα τα σφάζουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε !
|

Πολυτεχνείο Κρήτης με έδρα τα Χανιά και τώρα πολυτεχνική σχολή του ΕΛΜΕΠΑ με έδρα στο Ηράκλειο αλλά το ένα τμήμα στα Χανιά!
Οως σας φαίνεται αυτό;


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/88563/antistoihia-me-tmimata-polytehnikis-sholis-elabe-kai-trito-tmima-toy-ellinikoy