Από το "πορτοφόλι" του γονιού οι ζημιές των μαθητών στα σχολεία- Ποια είναι η διαδικασία

Δημοσίευση: 11/09/2024

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κατάληψη

Σε περίπτωση άρνησης από τονν γονιό , η σχετική δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της

Από σήμερα ισχύουν τα εξής στα Γυμνάσια και Λύκεια:

Στις περιπτώσεις εκείνες, όπου αποδεδειγμένα η φθορά/καταστροφή, μερική ή ολική, σχολικών κτιρίων, χώρων και παραρτημάτων αυτών, καθώς και υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού εντός αυτών, αποδίδεται σε συγκεκριμένο/η μαθητή/τρια, ο/η τελευταίος/α ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα/κηδεμόνα του/της ή τον/την ίδιο/ίδια αν είναι ενήλικος/η.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας καλεί τον ίδιο τον/την μαθητή/ τρια που είναι ενήλικος/η ή τον γονέα/κηδεμόνα στον οποίο/α αποδεδειγμένα αποδίδεται η ζημία και του ζητάει να την αποκαταστήσει, μέσασε προθεσμία πέντε (5) ημερών.

 Στην περίπτωση που δηλώσουν ότι δεν προτίθενται να αποκαταστήσουν την ζημία, τότε η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας το γνωστοποιεί στον οικείο Δήμο ή στη σχολική επιτροπή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του ν. 5056/2023. 

Ο Δήμος ή η σχολική επιτροπή οφείλει να ζητήσει και να λάβει τρεις (3) προσφορές για την αποκατάσταση της ζημίας και να διαλέξει την πιο οικονομική, συντάσσοντας προς τούτο σχετικό πρακτικό. 

Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στη σχολική μονάδα, τότε ο οικείος Δήμος ή η Σχολική Επιτροπή που επιβαρύνθηκε με την σχετική δαπάνη καλείται να αποστείλει το αποδεικτικό εξόφλησης είτε στον/στην ενήλικο/η μαθητή/τρια ή στους γονείς/κηδεμόνες του/ της. 

Τους καλεί εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών να καταβάλουν το ποσό σε συγκεκριμένο λογαριασμό του Δήμου ή της Σχολικής Επιτροπής και γνωστοποιώντας τους, ταυτόχρονα, ότι σε περίπτωση μη καταβολής του θα υπάρξει σχετική βεβαίωση οφειλής από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου και είσπραξή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4978/2022. 

Σε περίπτωση άρνησης, η σχετική δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της.

Σχόλια (7)

@teacher
|

Έχεις απόλυτο δίκιο. Υπάρχουν λύσεις και επιμένουμε να πληρώνουμε χρήματα λες και τα σχολεία και οι Δήμοι έχουν πολλά. Αλλά και αν είχαν, θα μπορούσαν να τα διαθέσουν στον καλλωπισμό, και στην καλύτερη λειτουργικότητα των σχολείων και όχι να δαπανώνται συνέχεια χρήματα για ζημιές που προκαλούν παραβάτες μαθητές - εξωσχολικοί.

@Ειρήνη, @Good luck
|

Ποιος και γιατί ενοχλείται με την ύπαρξη των καμερών σε Δημόσιους χώρους όταν δεν χρησιμοποιούνται -Σαββατοκύριακα, απογεύματα, αργίες, ώστε να αποφεύγονται οι φθορές και καταστροφές; Τι κερδίζουμε ως Κράτος, ως πολίτες και δεν το εφαρμόζουμε; Ποιοι διαφωνούν και γιατί;

Good luck
|

Όταν στο χώρο υπάρχουμ 5 μαθητές, καλή τύχη σε αυτόν που θα πρέπει να αποδείξει ότι ο Α έκανε τη ζημία και όχι ο Β. Κάμερες δεν υπάρχουν. Όποιος γονέας θέλει (ακόμη και αυτός του δράστη) θα προσφεύγει και θα αθωώνεται λόγω αμφιβολιών.

@
|

Από τους καταληψίες εννοεί συνάδελφοι όχι από τις ζημιές του διαλείμματος. Είναι λογικό.

Ειρήνη
|

Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο @teacher οι ζημιές γίνονται βράδυ και αργίες. Πώς να αποδείξει η/ο Διευθύντρια/ντής του σχολείου ποιος το έκανε, όταν δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν κάμερες; Μαθητές κάνουν ζημιές για πλάκα, καταστρέφουν για πλάκα, βάζουν φωτιές για πλάκα και αφού δεν τιμωρούνται αλλά γίνονται οι μάγκες της γειτονιάς, βάζουν φωτιά και στην ευρύτρη γειτονιά τους για πλάκα, όπως έγινε πρόσφατα στην Αττική από μαθητές Γυμνασίου. Οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα φοβούμενοι το πολιτικό κόστος και βάζουν τους Διευθυντές να ψάχνουν/ επαιτούν για χρήματα. Η αντιπολίτευση δεν θέλει κάμερες στα σχολεία για προτιμά να βρίσκονται τα σχολεία συνέχεια με προβλήματα, ώστε να μπορεί να διαμαρτύρεται και είμαστε σε αέναο βρόχο...

teacher
|

Οι ζημιές στα σχολεία δε γίνονται μέρα μεσημέρι. Συνήθως συμβαίνουν σε ώρες που το σχολείο δε λειτουργεί. Πώς να αποδείξει ο κακομοίρης ο εκπαιδευτικός ή ο διευθυντής ποιος είναι αυτός που έκανε τη ζημιά; Αν έχουν τα κότσια ο Πιερρακάκης και οι Δήμοι, ας βάλουν κάμερες στους αύλειους χώρους των σχολείων, που να τίθενται σε λειτουργία από τον διευθυντή μετά το πέρας των μαθημάτων. Τότε υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί ο υπεύθυνος ή οι υπεύθυνοι για τη ζημιά και να τους καταλογιστεί το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι γονείς τους. Αλλιώς, τουφεκιές στον αέρα οι εξαγγελίες ότι θα καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι γονείς για τα "βλαστάρια" τους.

@ριστεία, όχι αστεία
|

Και τα 280 εκατομμύρια ευρώ του ΟΠΕΚΕΠΕ; Πάλι ο φορολογούμενος;


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/89763/apo-portofoli-toy-gonioy-oi-zimies-ton-mathiton-sta-sholeia-poia-einai-i-diadikasia