Ζ. Μακρή: Κάθε χρόνο ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας σε συνεργασία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές κάνει τις συγχωνεύσεις τμημάτων σχολείων
Δημοσίευση: 17/09/2024
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Ο μέσος όρος αριθμών μαθητών ανά τμήμα το 2024-2025 είναι δεκαέξι μαθητές στο νηπιαγωγείο -πέρυσι, ήταν δεκαεπτά- δεκαέξι στο δημοτικό, όπως ακριβώς ήταν και πέρυσι, είκοσι ένας στο γυμνάσιο, όπως και πέρυσι, δεκαεννέα στο λύκειο, δύο μαθητές λιγότεροι
"Οι συγχωνεύσεις τμημάτων γίνονται κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας κάνει αυτή την άσκηση μαζί με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης. Αυτός είναι υπεύθυνος, ο Γενικός Γραμματέας, για την εύρυθμη και την καθημερινή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων και ζήτησε αυτό το οποίο θα ζητούσε οιοσδήποτε στη θέση του, την εφαρμογή του νόμου".
Αυτό τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση τριών σχετικών επίκαιρων ερωτήσεων Βουλευτών και σημείωσε τα εξής:
- Ο μέγιστος αριθμός των 25 μαθητών στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά ισχύει από το 2017 και προφανώς εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ένας παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά σωστός αριθμός, ένα νούμερο το οποίο ικανοποιεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες.
- Είκοσι επτά είναι οι μαθητές στο γυμνάσιο και στην πρώτη και τη δευτέρα τάξη Λυκείου.
- Από το 2013, επίσης, καμία αλλαγή. Είκοσι πέντε μαθητές στην τρίτη τάξη του ημερησίου ΕΠΑΛ από το 2019 με το νόμο 4610, επί ΣΥΡΙΖΑ.
- Το ίδιο ισχύει και για τους 22 μαθητές ανά τμήμα στην τρίτη τάξη του εσπερινού ΓΕΛ.
- Με υπουργική απόφαση Γαβρόγλου οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τον αριθμό μαθητών για να δημιουργηθεί τμήμα ομάδας προσανατολισμού ΓΕΛ από το 2019.
- Άρα, λοιπόν, δεν έχει γίνει καμία δυσμενής μεταβολή τα τελευταία χρόνια. Ίσχυε αυτό που πάντοτε ισχύει και όπως σας είπα και πριν κάθε χρόνο γίνεται η ανάλογη άσκηση για να εφαρμοστεί με ευαισθησία και με σοβαρότητα και σεβασμό προς τους μαθητές για να υπάρχει ποιοτική εκπαίδευση σε όλους.
- Πέραν αυτών των δέκα χιλιάδων όμως που είναι τετραπλάσια στην πρωτοβάθμια, τετραπλάσια στη δευτεροβάθμια, οκταπλάσια στην ειδική αγωγή στο ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό που δείχνει και την ευαισθησία για την ειδική αγωγή, έχουν μέχρι τώρα προσληφθεί 23.194 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και 5.539 αναπληρωτές μέλη ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Συνολικά 28.730 αναπληρωτές. Στο ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό να τονίσω ότι δεν είναι μόνον ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί αλλά είναι και άλλες ειδικότητες απαραίτητες.
- Θα σας πω, επίσης, ότι η αναλογία εκπαιδευτικών και μαθητών στην Ελλάδα είναι 8,2 μαθητές ανά εκπαιδευτικό. Στην Ευρώπη είναι 12,1. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται κενά. Διότι ενδεχομένως είναι και αυτή μια σκέψη όσων μας ακούν. Τα κενά δεν παρουσιάζονται για άλλο λόγο πέραν της ανθρώπινης αδυναμίας ορισμένων εκπαιδευτικών να διδάξουν, είτε για ευτυχές γεγονός, όπως είναι η εγκυμοσύνη, είτε για κάποιο ατύχημα.
- Είναι εβδομήντα μία χιλιάδες τριακόσια τριάντα έξι τα τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη συγχώνευση η οποία έγινε αφορούσε σε εννιακόσια είκοσι εννέα τμήματα. Το ποσοστό ήταν 1,29%. Παρόλα αυτά, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει δογματισμός, πολλές φορές στην πράξη μπορεί να δημιουργηθούν θέματα τα οποία πρέπει να τα διορθώσουμε.
- Σήμερα που μιλάμε, τα τμήματα αυτά έχουν φτάσει τα επτακόσια σαράντα τέσσερα, με τις αναγκαίες διορθώσεις που έχουν γίνει. Και εννοείται, αν τυχόν διαπιστωθεί στην πορεία ότι και κάτι άλλο χρειάζεται να διορθωθεί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και με τις δικές σας υποδείξεις ότι αυτό θα διορθωθεί.
- Ο μέσος όρος αριθμών μαθητών ανά τμήμα το 2024-2025 είναι δεκαέξι μαθητές στο νηπιαγωγείο -πέρυσι, ήταν δεκαεπτά- δεκαέξι στο δημοτικό, όπως ακριβώς ήταν και πέρυσι, είκοσι ένας στο γυμνάσιο, όπως και πέρυσι, δεκαεννέα στο λύκειο, δύο μαθητές λιγότεροι από πέρυσι.
Σχόλια (6)
@ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Καλέ μου φίλε τα νούμερα είναι αμείλικτα, λένε ΠΑΝΤΑ την αλήθεια εφόσον τα διαβάζεις ΣΩΣΤΑ. Πες λοιπόν που ξεγελούν οι αριθμοί; αμφισβητείς ότι οι μέσοι όροι που ειπώθηκαν είναι αληθινοί; τώρα αν προέκυψαν γιατί στην άγονη γραμμή και στην παραμεθόριο υπάρχουν τάξεις (πρωτοβάθμια) και τμήματα (δευτεροβάθμια) με μονοψήφιο αριθμό μαθητών ενώ στην ΑΘΗΝΑ και στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ αλλά και στα άλλα αστικά κέντρα οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι κοντά στο....30!!! αυτό δε σημαίνει ότι είναι ψευδή τα στοιχεία. Προφανώς θα ήθελες στα τιστικά ΜΟΝΟ για τα αστικά κέντρα και ΜΟΝΟ για την επαρχία μαζί σου κι εγώ, αλλά να μελετήσουμε και τα αντίστοιχα στατιστικά για τους εκπαιδευτικούς!!!! Φιλικά και αγωνιστικά...
Και τα ρουσφέτια που ανακοινώνουν οι κ.κ. βουλευτές;
Από τέτοια δώρα και ρουσφέτια του Καραμαλή φθάσαμε στην κρίση του 2008. Μυαλο δεν βάζουμε. Δημιουργία πετριτών θέσεων για βόλεμα ημετέρων με διορισμούς η αποσπάσεις και πληρωμένο απο τους φορολογουμένους ιδιαίτερο μάθημα στο σχολείο, για να μην μετακινηθούμε 300 μέτρα μαθητές 18 ετων.
"Ο μέσος όρος αριθμών μαθητών ανά τμήμα το 2024-2025 είναι δεκαέξι μαθητές στο νηπιαγωγείο -πέρυσι, ήταν δεκαεπτά- δεκαέξι στο δημοτικό, όπως ακριβώς ήταν και πέρυσι, είκοσι ένας στο γυμνάσιο, όπως και πέρυσι, δεκαεννέα στο λύκειο, δύο μαθητές λιγότεροι από πέρυσι."
-Τα ακούς Άννα; "Ακούω" να λες.
Μας πήρε 15 χρόνια να ειπωθεί το αυτονόητο. Άριστα.
Καλό είναι οι αρμόδιοι του Υπουργείου όταν αναφέρονται σε αναλογία μαθητών προς εκπαιδευτικούς να κάνουν διάκριση μεταξύ σχολείων στις μεγάλες πόλεις( Αθήνα, Θεσσαλονίκη), στις επαρχιακές πόλεις, στα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας και τέλος στις νησιωτικές περιοχές. Οι αριθμοί που δημοσιεύονται στον Τύπο ξεγελούν και δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις στους μη έχοντες γνώση των πραγμάτων.
Είναι ώρα το όριο να πάει 35 μαθητές ανά τμήμα.