Σε Εθνικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα μετεξελιχθεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δημοσίευση: 26/09/2024
Τελευταία Ενημέρωση: 26/09/2024, 10:58
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Κεντρική στρατηγική επιδίωξη του ΓΠΑ αποτελεί η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη διατήρηση των ήδη υφιστάμενων Τμημάτων και τη δημιουργία τουλάχιστον δύο νέων Προπτυχιακών Προγραμμάτων με καθαρό γεωτεχνικό προσανατολισμό
Σημαντικές εξελίξεις επίκεινται, και μάλιστα σύντομα, για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όχι μόνο ως προς την μετονομασία του αλλά και ως προς την επίτευξη του να συμπεριληφθούν στα προγράμματα σπουδών όλα τα γνωστικά αντικείμενα του γεωτεχνικού τομέα.
Την είδηση ΄ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μετεξελιχθεί , σύντομα, σε Εθνικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε ο Πρύτανης του Ιδρυματος, Καθηγητής Σπύρος Κίντζιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του esos ήδη η διοίκηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ετοιμάζει σχετική εισήγηση προς τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερακάκη, στην οποία περιλαμβάνεται και το χρόνιο αίτημα της ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής.
Οι πρώτες άτυπες συζητήσεις μεταξύ της Πρυτανείας του Γεωπονικού και του υπουργείου Παιδείας, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, ως προς το εγχείρημα αυτό.
Κεντρική στρατηγική επιδίωξη του ΓΠΑ αποτελεί η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη διατήρηση των ήδη υφιστάμενων Τμημάτων και τη δημιουργία τουλάχιστον δύο νέων Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών με καθαρό γεωτεχνικό προσανατολισμό.
Σχόλια (2)
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με το νόμο Γαβρόγλου που καταργήθηκε, θα αποχτούσε 4 επιπλέον τμήματα, 3 στην Αθήνα κι 1 στην επαρχία, στην Άμφισσα. Ακόμα στην ιστοσελίδα του εμφανίζονται αυτά τα τμήματα και φαίνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός που είχε επιτευχθεί με αυτόν το νόμο δεν αλλάζει. Επίσης, στο μεσοδιάστημα προστέθηκε και η διεκδίκηση τμήματος Κτηνιατρικής .
Απ΄ ό, τι γνωρίζω, απ' αυτά τα 4 τμήματα που θέλει να ιδρύσει, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο λειτουργούν 2, τα Πληροφορικής και Τηλεματικής και Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής. Αυτά θα μπορούσαν εύκολα να μετατραπούν σε Τμήμα Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον και σε Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής όπως δηλαδή παρουσιάζονται ακόμα στην ιστοσελίδα του.
Δηλαδή, αντί να ιδρυθούν νέα τμήματα, αυτό το θέμα μπορεί να λυθεί εύκολα με τη συγχώνευση των δύο πανεπιστημίων του λεκανοπεδίου.
Επίσης, γιά το τμήμα Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού προτείνεται η ενεργοποίηση του αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος με κατεύθυνση τον τουρισμό που λειτουργεί ήδη στο Χαροκόπειο ως προπτυχιακό με τον αναφερόμενο τίτλο και έδρα του την Άμφισσα. Αντίθετα, γιά να λυθεί το θέμα του 11ου τμήματος στη Λευκάδα που είχε επιλεγεί το τμήμα που λειτουργεί σήμερα στην Άμφισσα, προτείνεται η μεταφορά του τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης στη Λευκάδα.
Τέλος, να ιδρυθεί και τμήμα Κτηνιατρικής όπως λέει ο πρύτανης. Δυστυχώς, ενώ γιά κάθε θέμα υπάρχουν απλές λύσεις που μπορούν να ωφελήσουν δύο ιδρύματα και να αναβαθμίσουν τις σπουδές και των δύο, επιλέγονται οι διαφωνίες και οι διαμάχες και οι χωρισμοί.
Μ' αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα μεσαίο ίδρυμα με 14 τμήματα , το οποίο αναπτύσσεται αργά αλλά σταθερά και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Τι θα αλλάξει;