Πολύπλευρη η παρουσία του ΠΑΔΑ στη «Βραδιά του Ερευνητή»

Δημοσίευση: 01/10/2024

Τελευταία Ενημέρωση: 01/10/2024, 16:28

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΠΑΔΑ

Το ενδιαφέρον πλήθους μικρών και μεγάλων επισκεπτών συγκέντρωσε το έργο των εργαστηριών και των ερευνητικών ομάδων του ΠΑΔΑ, κατά τη διάρκεια της μεγάλης Ευρωπαϊκής γιορτής της Έρευνας “European Researchers’ Night”. Μέσα από τις ποικίλες και πρωτότυπες δράσεις, τα πειράματα και τα βιωματικά εργαστήρια που είχαν σχεδιάσθει, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι στην έρευνα, να γνωρίσουν από κοντά τα αποτελέσματα του έργου τους, και να αντιληφθούν τον κομβικό ρόλο της επιστήμης στην πρόοδο και την εξέλιξη της κοινωνίας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, υποδέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης και πρώην Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Παπαϊωάννου, ο οποίος περιηγήθηκε στο χώρο που φιλοξενούνταν οι ερευνητικές ομάδες του ΠΑΔΑ. 

Συμβάλλοντας στην επιτυχή διασύνδεση της επιστήμης με την κοινωνία, οι ερευνητικές ομάδες του ΠΑΔΑ που συμμετείχαν στη «Βραδιά του Ερευνητή» στο ΕΜΠ, η οποία φέτος εστίαζε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με κοινωνική συμμετοχή και καινοτομία, στην πράσινη, γαλάζια και ψηφιακή μετάβαση, στην αειφορία -κυκλική συμμετοχή -βιώσιμη κινητικότητα -υγεία – καθώς και στην προσβασιμότητα και ποιότητα ζωής, είναι οι εξής: 

•    Η Poseidon Team παρουσίασε δύο έργα με εξειδίκευση στην κατασκευή αγωνιστικών και οικονομικών οχημάτων (νέο όχημα με υδρογονοκίνηση, τύπου Urban).
•    Η Oμάδα 3D Animation & Gaming έδωσε την ευκαιρία συμμετοχής σε βιωματικά εργαστήρια με στόχο τη δημιουργία 3D animation και την ανάπτυξη ψηφιακών παιχνιδιών.
•    Η Eρευνητική Oμάδα από το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης με τις δράσεις της ενημέρωσε για τις υπηρεσίες και τα εργαλεία που παρέχουν οι οργανισμοί πληροφόρησης και μνήμης, καθώς και για τις επιστημονικές αλήθειες και ψεύδη που διακινούνται.
•    Το ARTICON Lab της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού παρουσίασε τις μεθόδους διάγνωσης και συντήρησης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, με χρήση πράσινων υλικών και καινοτόμων πρακτικών συντήρησης.
•    Το Eργαστήριο Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας βοήθησε τους επισκέπτες να μάθουν για τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της αλληλεπίδρασης παθογόνων και ξενιστών, καθώς και για τις επιδημίες που προκαλούν, χρησιμοποιώντας μεθόδους μοριακής βιολογίας και βιοπληροφορικής.
•    Το Eργαστήριο Υπηρεσιών Δικτύων και Υπολογιστών CONSERT παρουσίασε τις δράσεις του στο πλαίσιο του έργου "Εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Ιχνηλασιμότητας Ζωικών Προϊόντων", από τη μία πλευρά, καθώς και τις δραστηριότητες του εργαστηρίου στο χώρο της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας στον τομέα της υγείας, η οποία αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Eργαστήριο ΜΕΘ- Μετανοσοκομειακή Παρακολούθηση Ασθενών (ICUFollow– up Care Research Lab), του Τμήματος Νοσηλευτικής, όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν σε δύο πιλοτικές εφαρμογές για απομακρυσμένη παροχή βοήθειας και να μάθουν να χρησιμοποιούν ένα στηθοσκόπιο για την ακρόαση καρδιάς και πνευμόνων.
•    Το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων της οινοποίησης για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων φυτοπροστασίας της αμπέλου. 
•    Tο Eρευνητικό εργαστήριο Τεχνητής-Υπολογιστικής Νοημοσύνης και Διεπιστημονικών Εφαρμογών του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής, μοιράσθηκε με το κοινό τόσο τις τεχνικές λεπτομέρειες των αναπτυσσόμενων μεθοδολογιών στον τομέα της τεχνητής και υπολογιστικής νοημοσύνης, όσο και τα πεδία εφαρμογής τους, ως εργαλεία επίλυσης διεπιστημονικών προβλημάτων.
•    To Eρευνητικό εργαστήριο Υπολογιστικής Νοημοσύνης και Ευφυών Συστημάτων παρουσίασε τις δράσεις του για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών νησιών της Μεσογείου καθώς και την ενεργειακή μετάβαση.
•    Το Εργαστήριο Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτιστικών Αγαθών του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, πληροφόρησε τους επισκέπτες σχετικά με τα πράσινα και βιομιμητικά υλικά στη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις καινοτόμες μέθοδους που προωθεί.

Η οργάνωση και ο συντονισμός της συμμετοχής των ερευνητικών ομάδων του ΠΑΔΑ στη Βραδιά του Ερευνητή 2024, πραγματοποιήθηκε από τους Καθηγητές κ. Χαράλαμπο Πατρικάκη και κ. Ελένη-Αικατερίνη Λελίγκου.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/90138/polypleyri-i-paroysia-toy-pada-sti-bradia-toy-ereyniti