Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων των Γυμνασίων για το σχολικό έτος 2024-2025
Δημοσίευση: 11/10/2024
Τελευταία Ενημέρωση: 11/10/2024, 12:12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συνεχής ενημέρωση
Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων των Γυμνασίων για το σχολικό έτος 2024-2025, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Πατήστε , αντίστοιχα, παρακάτω για να ανοίξετε τις οδηγίες:
- Φυσικής Αγωγής
- Θρησκευτικών
- Τεχνολογίας
- Ιστορίας
- Οικιακής Οικονομίας
- Γεωλογίας – Γεωγραφίας
- Ξένων Γλωσσών
- Φυσικής
- Πολιτισμός και Δραστηριότητες (Μουσική – Καλλιτεχνικά)»
- Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας
- Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας
- Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Γ’ τάξης
- Μαθηματικά Α’ Γυμνασίου
- Μαθηματικά Β’ Γυμνασίου
- Μαθηματικά Γ’ Γυμνασίου
- Χημεία Β’ Γυμνασίου
- Χημεία Γ’ Γυμνασίου
- Βιολογία Α’ Γυμνασίου
- Βιολογία Β’ Γυμνασίου
- Βιολογία Γ’ Γυμνασίου
- Πληροφορικής εκκλησιαστικών
- Πληροφορικής εσπερινών, μουσικών και καλλιτεχνικών
Σχόλια (12)
ΞΕΚΙΝΩ ΜΕ ΖΕΣΗ ΝΑ ΜΕΛΕΤΩ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗ ΦΡΑΣΗ ..ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018...ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΑΛΛΟ.-
Η «νέα» ύλη και οι οδηγίες της πληροφορικής είναι για όλα τα λεφτά, ξεκινάμε με python ενώ δε ξέρουμε να χρησιμοποιούμαι τον υπολογιστή.
το πρόβλημα, στο οποίο δεν κατανοώ γιατί εμμένουν οι φυσικοί , είναι ότι δεν μαθαίνει κανείς φυσική με πειράματα, αν αυτά δεν πλαισιωθούν από το απόσταγμα της επιστήμης εκλαϊκευμένο ! με τα πειράματα συλλέγεις μεν δεδομένα (με προσομοιώσεις είναι καλύτερα και πιο εύκολο) αλλά από κει πέρα τι; θα το δουλέψουν στο μυαλό τα παιδιά και θα βγάλουν επιστήμη (από την έτοιμη ήδη; ). είναι λάθος η οργάνωση του μαθήματος απλά. πρέπει να συνδεθεί με μελέτες περίπτωσης καθημερινής ζωής (δύσκολο , αν δεν ασχοληθούν σοβαρά πολλοί φυσικοί με όρεξη και φαντασία). πέρα από τους τύπους (απαραίτητοι και αυτοί). ένα παράδειγμα από πανεπιστημιακό εργαστήριο φυσικής : μετράνε θερμοκρασία νερού που βράζει σε 0 υψ. (επίπεδο παραθαλάσσιας περιοχής) μέχρι να φτάσει 100ο κλπ μπαρούφες στημένες . Ζητάει μετά το συμπέρασμα το φύλλο εργασίας . Και ξαφνικά ερώτηση : στην κορυφή ψηλού βουνού τι θα παρατηρήσετε; αχαχαχαχα. ρε μπούρδες, αν δεν ξέρεις φυσική (μελέτη πέρα από τα πειράματα) πώς θα απαντήσεις σε αυτό; ρωτάς τον φυσικό (ο θεός να τον κάνει) : πώς θα απαντήσουμε στην ερώτηση αυτή , αν δεν μας πάτε εκδρομή να βράσουμε ψηλά νερό, οεο;;;; Τι θέλω να πω : χαζή εμμονή πειραματων (έχουν ενδιαφέρον , να γίνονται μερικά για το χάζι), καλύτερα τα κομικ , τα βίντεο και ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ γνωσης φυσικής αναπτυγμένης στα εγχειρίδια , απλό ! και πιο αποτελεσματικό ! δεν πρόκειται κανείς με πειράματα ή άλλες εμμονές να μάθει σοβαρά πράγματα στη φυσική για την καθημερινή ζωή (για τύπους κλπ για την προοδο σε λύκειο και πολυτεχνεία άλλο θέμα). Οι μαθητές και οι πολίτες δεν κατέχουν βασικά στοιχεία για φυσικά φαινόμενα . ΥΓ. η φυσική πρέπει να έχει πολλά στοιχεία και από άλλε επιστήμες , κυρίως βιολογία, γεωλογία (πάτε σε παραλία ρε και έχει καρστικά ), μετεωρολογία (μπας και σωθεί άνθρωπος σε πλημμύρες - σύνδεση με πολιτική προστασία ; )
@ απάντηση, 5 Οκτ 2024 20:34
Συνάδελφε/συναδέλφισσα,
Όμοια το δίδασκα από την πρώτη του χρονιά σε 5-6 τμήματα των 25+ μέχρι και το 21-22 (χρονιά ανάπαυσης πια).
Ποτέ δεν διανοήθηκα σε ένα (επιτέλους) εργαστηριακό - πειραματικό μάθημα φυσικής να χρησιμοποιήσω για τη διδασκαλία ppt, προσομοιώσεις ή ό,τι άλλο εκτός από πείραμα με τα "χεράκια".
Οι οδηγίες, όπως δίνονται, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ σαν υποστηρικτικό υλικό βεβαίως, βίντεο, ppt, προσομοίωση, και πάλι βίντεο, ppt, προσομοίωση, την εύκολη(;;;) λύση δηλαδή, αντί να δίνουν οδηγίες για το πώς θα γίνει καθαρά πειραματικό ακόμη και με τις ελλείψεις εργαστηρίων και υλικού και πώς θα ξεπεραστούν τα προβλήματα χρόνου κλπ. Ίσως να συμβαίνει αυτό σε κάποιο βίντεο, αλλά δεν τα έχω παρακολουθήσεις όλα.
Από την πρώτη χρονιά είχα τροποποιήσει (και προσάρμοζα κάθε χρόνο - ανάλογα με το σχολείο και τα παιδιά) τα ΦΕ έτσι ώστε να παραμένει σε εφαρμογή ο σκοπός αλλά και οι στόχοι του ΑΠΣ συμπεριλαμβανομένης φυσικά της εμπλοκής σε πραγματική πειραματική διαδικασία. Ακόμη βρίσκεται το υλικό μου σε (ανενεργά πλεόν) μαθήματα στην e-class αλλά και σε κυψέλη (και στο ιστολόγιο) της e-me από το 18-19.
Εννοείται ότι για επιπλέον υλικό μελέτης (για όσα παιδιά ήθελαν - τελικά ήταν αρκετά) έδινα προτάσεις που περιελάμβαναν εκτός από πειραματάκια που μπορούσαν να κάνουν στο σπίτι τους και βίντεο και προσομοιώσεις.
.
Για την κατακλείδα σας «Πρόκειται για πειραματικό μάθημα το οποίο δεν έχει χαρακτηρισθεί ως πειραματικό και το διδάσκουμε σε τμήματα με 24-26 μαθητές.»
Το 25+ πρόσθετε επιπλέον δυσκολίες, αλλά τελικά κάτι γινόταν...
Το πιο ουσιαστικό για μένα ήταν, και είναι ακόμη για εσάς φαντάζομαι, ότι ένα εργαστηριακό μάθημα εξετάζεται γραπτά όπως όλα τα υπόλοιπα μη εργστηριακά μαθήματα.
Μάλλον έχετε δίκιο. Οι οδηγίες διδασκαλίας της Πληροφορικής έρχονται με το περιστέρι.
Παρατηρήσατε ότι στα Μαθηματικά έχουν εισαχθεί στις ενδεικτικές δραστηριότητες θέματα PISA;
@ΝΝ
Διδάσκω το μάθημα από τον πρώτο χρόνο εισαγωγής του. Στις Οδηγίες διδασκαλίας καταγράφονται διακριτά οι εργαστηριακές δραστηριότητες και οι προσομοιώσεις και τα εικονικά πειράματα δίνονται ως προτεινόμενο υποστηρικτικό υλικό.
@Τραπεζούντα
Από τη σχ. χρονιά που εισάχθηκαν οι συγκεκριμένες εργαστηριακές ασκήσεις μοιράζω κάθε χρόνο στα παιδιά τις ασκήσεις.
Προς τους δύο σχολιαστές: Το πρόβλημα της Φυσικής Α Γυμνασίου δεν είναι οι οδηγίες διδασκαλίας. Πρόκειται για πειραματικό μάθημα το οποίο δεν έχει χαρακτηρισθεί ως πειραματικό και το διδάσκουμε σε τμήματα με 24-26 μαθητές.
Καλά η Αθήνα κάνει κοπυ-παστε, ούτε καν έλεγξαν τί έστειλαν. Υπάρχουν παράγραφοι με βασικές έννοιες και δεν τις αναφέρουν καν μέσα στην ύλη.
Ασκήσεις από υλικό άλλης τάξης το οποίο δεν μοίρασαν καν στα παιδιά (Φυσική α' γυμνασίου).
Οδηγίες για Πληροφορική; Γράψανε νεα βιβλία και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου αλλά δεν πρόλαβαν να τα εκδώσουν λένε! Να ενσωματώσετε και υλικό απο τα νέα βιβλία λένε (ανεπίσημα σε ημερίδες) οι σύμβουλοι....Γραπτές οδηγίες για το τι τελικά θα γίνει πότε θα στείλουν; Τα Χριστούγεννα;
@Γιώργος
Και για τη φυσική (Α' Γυμνασίου) που δίνει οδηγίες, τι έγινε:
Μάθημα 100% σχεδιασμένο για φυσικό εργαστήριο, προτείνει εικονικό - προσομοιώσεις κλπ.
Καμιά ουσιαστική οδηγία.
Οδηγίες για τη Χημεία δεν έχει;
Το ότι στα παιδιά της Α γυμνασίου δεν παραδίδουν από τον Σεπτέμβριο την ανάλογη πληροφορική και πήγαν με την μία στα μαθήματα της Β γυμνασίου είναι τραγικό!!! Παιδιά που δεν έχουν ιδέα από υπολογιστές και πληροφορική και που στα δημοτικα δεν έκαναν ποτέ αυτό το μάθημα.