Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: Ολόκληρη η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντίθετη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας τη διάταξη νόμου "Γαβρόγλου" με την οποία δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία
Δημοσίευση: 11/10/2024
Τελευταία Ενημέρωση: 11/10/2024, 10:37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ακυρώθηκαν οι δύο προσβληθείσες προκηρύξεις κατά το μέρος που αφορούσε την μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας.
Δημοσιοποιήθηκε από το δικηγορικό γραφείο ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – Ν.-Κ. ΧΛΕΠΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ1251/2024, το οποίο χειρίστηκε την υπόθεση, ολόκληρη η απόφαση του 1251/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
- Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση
Με το νόμο του πρώην υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου 4589/2019 προβλέπεται σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση, με μοριοδότηση προσόντων που βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στο κριτήριο της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, το οποίο δηλώνει την εμπειρία του υποψήφιου.
Ο νομοθέτης έθεσε ως κριτήριο, μεταξύ άλλων, για την επιλογή των εκπαιδευτικών την εμπειρία του υποψηφίου ως αναπληρωτή στη δημόσια εκπαίδευση, μόνο δε κατ’ εξαίρεση και στην ιδιωτική, και αυτό λόγω της συνεισφοράς των εκπαιδευτικών ως αναπληρωτών στη δημόσια εκπαίδευση.
Και είναι κατ’ αρχήν νόμιμο ο νομοθέτης να διαφοροποιεί την προϋπηρεσία που έχει παρασχεθεί στη δημόσια εκπαίδευση σε σχέση με εκείνην που έχει παρασχεθεί στην ιδιωτική, όμως, εφ’ όσον η προϋπηρεσία αποτελεί κριτήριο επιλογής σύμφωνο με τις αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας, η καθ’ ολοκληρίαν μη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας καθώς και τον σκοπό του νόμου για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση των πιο άξιων και έμπειρων.
Τέλος, είναι μεν θεμιτό ο νομοθέτης να ενισχύει όσους έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στην δημόσια εκπαίδευση και να προβλέπει ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους έναντι της παρασχεθείσας στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοεί παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του νόμου "Γαβρόγλου" 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία.
Με τις σκέψεις αυτές ακυρώθηκαν οι δύο προσβληθείσες προκηρύξεις κατά το μέρος που αφορούσε την μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας.
Με τις αποφάσεις Σ.τ.Ε. 1253-1254/2024 Ολομ. καταργήθηκαν οι αντίστοιχες δίκες λόγω προσβολής των ίδιων όρων των αυτών προκηρύξεων.
Σχόλια (9)
@Παραλίγο, "θα έρθει ένας από ένα τυχαίο που μπήκε... έτσι και να έχει 10 χρόνια προϋπηρεσια"; Σοβαρά;
1ον: Γιατί... έτσι; Όχι γιατί του έκαναν πρόταση επειδή είχε χτίσει το καλύτερο όνομα στην "εκπαιδευτική πιάτσα";
2ον: Το να μείνει 10 χρόνια σε ένα ιδιωτικό σχολείο λέει ΠΟΛΛΑ! 10 χρόνια αξιολογείται καθημερινώς από Σχολάρχες, διευθυντές, γονείς και μαθητές!
3ον: Κάποιος που έχει αντέξει 10 χρόνια σε ιδιωτικό σχολείο, αντέχει ΑΝΕΤΑ σε δημόσιο. Το αντίστροφο ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν ισχύει, όχι για όλους φυσικά.
4ον: Αποκαθίσταται μια αδικία χρόνων!
5ον. Αναμένω τους επόμενους πίνακες και την εφαρμογή της απόφασης του ΣΤΕ, για να παραιτηθώ και να μπω στους πρώτους 100 του πίνακα.
6ον. Τα λέμε στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς μου. Μαθαίνω έχει κενά...
Ποιος σας είπε αγαπητέ παραλίγο συνάδελφε ότι στα ιδιωτικά οι εκπαιδευτικοί Δεν έχουν ένα και δύο μεταπτυχιακά ; Ποιος σας είπε ότι δεν έχουν κάνει όλες τις επιμορφώσεις και με το παραπάνω; Ελέγχονται και αξιολογούνται καθημερινά με τα αυστηρότερα κριτήρια.Ας σταματήσει,λοιπόν , ο κομπλεξισμος επιτέλους
Δεν καταλάβατε καλά το σκεπτικό της απόφασης. Το ΣτΕ δε λέει ότι η προϋπηρεσία στα ιδιωτικά δε θα αναγνωρίζεται καθόλου, αλλά λέει ότι μπορεί το δημόσιο να μην τη μοριοδοτεί ισότιμα. Δηλαδή μπορεί να μοριοδοτεί/πριμοδοτεί περισσότερο με κάποιο τρόπο τη δημόσια σε σχέση με την ιδιωτική. Οπότε, μπορεί κάποιος ιδιωτικός εκπ/κός να έχει π.χ. με 5 χρόνια προϋπηρεσία 10 μόρια (οπότε συμμετέχει με αυτήν στους Πίνακες), αλλά ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός δημοσίου, να έχει με τα 5 χρόνια 20 μόρια.
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λειτουργοί δεν έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά; Είναι εύκολο νομίζεις να προσληφθεί κάποιος σε ιδιωτικό σχολείο και μάλιστα να εργαστεί για 5 και 10 και 20 χρόνια εκεί;
Είναι ίδιες οι συνθήκες εργασίας; Με απογευματινές συναντήσεις 1 και 2 φορές την εβδομάδα;
Από την άλλη... σχολείο είναι και το ιδιωτικό, με τα ίδια μαθήματα, την ίδια ύλη, παρέχουν στους μαθητές τους το ίδιο πτυχίο.
Τέλος, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λειτουργοί αξιολογούνται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ από σχολάρχες, διευθυντές, γονείς, μαθητές!
Νομίζω πως μόνο όφελος θα έχει η προσμετράται της προϋπηρεσίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών για το δημόσιο σχολείο.
Όσο για τυχόν θέσεις δημοσίου που θα καλύψουν... μα θα αδειάσουν θέσεις στα Ιδιωτικά! Ελάτε να εργαστείτε!
Οι άνθρωποι είχαν εμμονή με καθετί ιδιωτικό.Δαιμονοποίησαν την ιδιωτική εκπαίδευση, την ιδιωτική υγεία( αφού πρώτα τις αποτέλειωσαν αμφότερες) και το ίδιο κάνουν και με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.Βέβαια, στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε αυτά και αρκετοί εξ αυτών διδάσκουν σε αυτά.
Τα σχόλια περιττεύουν.
Επίσης, να τονιστεί ότι στα ιδιωτικά σχολεία οι εκπαιδευτικοί δουλεύουν με πλήρες ωράριο.Ούτε φεύγουν στις 11.30, ούτε γκρινιάζουν όλη μέρα.
Άρα προφανώς και πρέπει να μετράει κανονικότατα η προυπηρεσία τους σε αυτά
πάω στοίχημα ότι δεν το διάβασες προσεκτικά και πετάς χαρές...
το σκεπτικό είναι πολύ ενδιαφέρον στις λεπτομέρειες (τα γράψαμε και στην πρώτη ανάρτηση). το θέμα είναι να δούμε πώς θα απαντήσει το υπαιθα .
ΥΓ. ωραίο το ιστορικό που παρατίθεται ως ώφειλαν και η αναφορά στον ασεπ τον γραπτό , ναχαμε να λέγαμε !
Δηλαδη ειναι το ιδιο να προσληφθεις σε ενα ιδιωτικό σχολειο με το να ξεκινήσεις να γινεις αναπληρωτής σε δημοσιο σχολειο??? Μετα απο δυο πρώτα πτυχια και δυο μεταπτυχιακά χωρια ολα τα υπολοιπα αισθανομαι οχι αδικια αλλα εξευτελισμο...θα έρθει ενας απο ενα τυχαίο ιδιωτικο που μπηκε γιατι..ετσι και να εχει 10 χρόνια προϋπηρεσία??? Κι εμεος ολα αυτα τα χρόνια πτυχια παραπτυχια αναπληρωτες οπου παραλληλα με δουλειες...
Ήταν παράλογο κα άδικο, επιτέλους.
Γιατί δε δούλευε 10 χρόνια; Δεν έμαθε να διδάσκει;