Ανακοίνωση του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων
Δημοσίευση: 27/12/2024
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επισημαίνει την ανάγκη να ανταπεξέλθει η Πολιτεία στην υποχρέωσή της να στηρίζει τα δημόσια πανεπιστήμια διασφαλίζοντας καταρχάς την ελάχιστη χρηματοδότηση που απαιτείται για τη λειτουργία και ανάπτυξή τους.
Άμεσης προτεραιότητας είναι η καταβολή έκτακτης επιχορήγησης του τακτικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των συνεχιζόμενων πάγιων και ανελαστικών δαπανών λειτουργίας τους.
Για το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ
Ο Πρόεδρος και Πρύτανης
Χαράλαμπος Φείδας
Σχόλια (3)
Είμαι καθηγητής. Συμφωνώ μαζί σου ότι δεν πρέπει να ΑΕΙ να πηγαίνουν με το χέρι ανοιχτό να ζητάν λεφτά. Αλλά αν τα ΑΕΙ είναι συν-υπεύθυνα για τη χρηματοδότησή τους πρέπει να μπορούν να καθορίζουν μόνα τους και τα του οίκου τους. Το τμήμα μου μπορεί να εκπαιδεύει π.χ. 100 φοιτητές, το Υπουργείο μου στέλνει 400. Είναι πραγματικά τα νούμερα. Αν το Υπουργείο "χώνει" όσους νομίζει, τότε και το ΑΕΙ έχει πρόβλημα λειτουργίας και χρειάζεται χρήματα, γιατί όπως καταλαβαίνεις όλα κοστίζουν. Το δια ταύτα είναι ότι όποιος έχει τη δύναμη να παίρνει τέτοιες αποφάσεις (εκτός απο το θέμα του αριθμού φοιτητών υπάρχουν κι άλλα 10 το ίδιο σοβαρά) θα πρέπει να βάζει και το χέρι στην τσέπη για να συντηρεί την κατάσταση που επέλεξε να στήσει. Και αυτή τη στιγμή αυτός είναι το Υπουργείο. Μακάρι να αλλάξει αυτό και κάθε ΑΕΙ να λαμβάνει συγκεκριμένο προϋπολογισμό αλλά μετά να είναι μόνο του υπεύθυνο για τις καλές ή κακές συνέπειες χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
Τα πανεπιστήμια πρέπει και να αυτό χρηματοδοτούνται παράλληλα. Από προγράμματα . Ερασμους, εξωστρέφεια. Όχι όλα ο φορολογούμενος.
Τα πανεπιστήμια ήδη αυτοχρηματοδοτούνται απο τα προγράμματα (απλα είναι πολύ λιγα τα προγράμματα). Αλλα πανεπιστημια τα διαχειρίζονται καλύτερα και άλλα χειρότερα. Δεν ξερω πως το Ερασμους και η εξωστρέφεια φέρνει χρηματοδότηση. Υπάρχουν πράγματα που δεν κανουν τα πανεπιστήμια που θα βοηθούσαν λίγο (ουτε αυτα ομως είναι αρκετά). Τέλος μια πηγη θα μπορούσε να είναι οι δωρεές, δεν υπαρχει τετοιτα κουλτούρα πλεον στη χώρα μας. Περισσότεροι προτιμοπν δωρεές στην εκκλησία παρα στα πανεπιστήμια.