Τα προσόντα και τα κριτήρια πρόσληψης ιεροδιδασκάλων για τη διδασκαλία του Κορανίου σε σχολεία

Δημοσίευση: 24/03/2013

Τελευταία Ενημέρωση: 20/01/2014, 14:19

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα προσόντα, τα κριτήρια επιλογής ανά κατηγορία, καθώς και τη διαδικασία πρόσληψης ιεροδιδασκάλων ισλαμικής θρησκείας στις Μουφτείες Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, με έργο τη διδασκαλία του Κορανίου στα Tεμένη της Θράκης και σε δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης, προβλεπονται σε νέα  κοινή απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ,  ως ακολούθως:
1. Γενικά Προσόντα
Οι υποψήφιοι πρέπει:

α) Να είναι Έλληνες πολίτες μόνιμοι κάτοικοι Θράκης, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.
β) Να έχουν συμπληρώσει, οι μεν υποψήφιοι κατηγορίας ΠΕ και ΔΕ το 21ο έτος της ηλικίας τους, οι δε υποψήφιοι κατηγορίας ΥΕ το 20ο έτος.
γ) Να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νομίμως από αυτές.
δ) Να μην υπάρχει κώλυμα από ποινική καταδίκη, στερητική  ή επικουρική δικαστική συμπαράσταση, όπως ορίζεται στο άρθρο 8 του Ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26/Α΄/2007).
ε) Να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα για την άσκηση των  καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης.
2. Απαιτούμενοι τίτλοι εκπαίδευσης:
α) Οι απαιτούμενοι τίτλοι εκπαίδευσης κατά κατηγορία είναι οι ακόλουθοι:
αα) Για την κατηγορία ΠΕ ή ΤΕ:
Πτυχίο Ισλαμικών Σπουδών Ανώτατης Θεολογικής Σχολής της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι με τα ανωτέρω τυπικά προσόντα υπολείπονται των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, επιτρέπεται ο διορισμός
σε θέση ιεροδιδασκάλου και κατόχων πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής, εφόσον οι τελευταίοι είναι απόφοιτοι των Ιεροσπουδαστηρίων της Θράκης.
ββ) Για την κατηγορία ΔΕ: Κατά την πρώτη εφαρμογή του Ν. 4115/2013 και πάντως όχι πέραν της πρώτης πενταετίας γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι με απολυτήριο τίτλο
εκπαιδευτικού ιδρύματος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι έχουν υπηρετήσει επί δεκαετία ως ιεροδιδάσκαλοι.
γγ) Για την κατηγορία ΥΕ: Κατά την πρώτη εφαρμογή του Ν. 4115/2013 και πάντως όχι πέραν της πρώτης πενταετίας γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι με απολυτήριο τίτλο Γυμνασίου ή σχολείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι έχουν υπηρετήσει επί δεκαετία ως ιεροδιδάσκαλοι.
Δεν απαιτείται βεβαίωση δεκαετούς υπηρεσίας ως ιεροδιδάσκαλων για τους αποφοίτους των Ιεροσπουδαστηρίων Εχίνου και Κομοτηνής οι οποίοι επίσης γίνονται δεκτοί κατά την πρώτη εφαρμογή του Ν. 4115/2013 και πάντως όχι πέραν της πρώτης πενταετίας.
β) Εάν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται:
αα) Για τίτλους Ισλαμικών Σπουδών Ανώτατης Θεολογικής Σχολής: Πράξη αναγνώρισης από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.
για την ισοτιμία και αντιστοιχία του τίτλου ή πιστοποιητικό αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης
(Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) περί ισοτιμίας και αντιστοιχίας του τίτλου.
Σε περίπτωση που από την πράξη ή το πιστοποιητικό αναγνώρισης δεν προκύπτει το γνωστικό αντικείμενο, απαιτείται βεβαίωση από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που χορήγησε τον τίτλο, η οποία να καθορίζει το γνωστικό αντικείμενο, καθώς και επίσημη μετάφρασή της.
Ειδικά για τα πτυχία της Κύπρου: πριν από την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1−5−2004) δεν απαιτείται αντιστοιχία για τα πτυχία που αναφέρονται στο Π.Δ. 299/1977, ενώ για τα ίδια πτυχία καθώς και για όλα τα υπόλοιπα, τα οποία έχουν χρόνο κτήσης μετά την ένταξή της στην Ε.Ε. απαιτείται ισοτιμία και αντιστοιχία.
ββ) Για τίτλους Δευτεροβάθμιας μη τεχνικής ή μη επαγγελματικής εκπαίδευσης απαιτείται βεβαίωση ισοτιμίας από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ή από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής και για τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση αλλοδαπής, πράξη ισοτιμίας και κατάταξης της επιτροπής ισοτιμιών του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως και Καταρτίσεως (Ο.Ε.Ε.Κ.) ή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.) και βεβαίωση για την
αντιστοιχία του βαθμού από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε εικοσάβαθμη κλίμακα.
γγ) Για τίτλους Υποχρεωτικής εκπαίδευσης, βεβαίωση ισοτιμίας από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ή από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής.
δδ) Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης πράξης αναγνώρισης για την ισοτιμία και την αντιστοιχία του τίτλου, όσοι υποψήφιοι υποβάλλουν αποφάσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, οι οποίες χορηγήθηκαν από:
i) το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) του άρθρου 55 του π.δ. 38/2010 ≪Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων≫ ή ii) το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκ−παίδευσης (Σ.Α.Ε.Ι.Τ.Τ.Ε.) του άρθρου 10 του π.δ. 165/2000 ≪Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας με ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών, σύμφωνα με την οδηγία 89/48/ΕΟΚ του Συμβουλίου
των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων≫ ή iii) το Συμβούλιο Επαγγελματικής Αναγνώρισης Τίτλων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Σ.Ε.Α.Τ.Ε.Κ.) του άρθρου 13 και 14 του π.δ. 231/1998 ≪Δεύτερο γενικό σύστημα αναγνώρισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το οποίο συμπληρώνει την οδηγία 89/48/ΕΟΚ, σύμφωνα με τις οδηγίες
92/51/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 94/38/ΕΚ και 95/43/ΕΚ της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων≫.
3. Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Με την αίτηση, ο υποψήφιος θα συνυποβάλλει τα εξής δικαιολογητικά:
α) Επικυρωμένη φωτοτυπία των δύο (2) όψεων της Αστυνομικής Ταυτότητας στην οποία αναγράφεται η χρονολογία γέννησής του, η εγγραφή στο Μητρώο Αρρένων ή στο γενικό Μητρώο Δημοτών, το θρήσκευμα και η υπηκοότητα.
Σε περίπτωση που το θρήσκευμα ή η υπηκοότητα δεν αναγράφονται στο δελτίο ταυτότητας, θα αποδεικνύονται με οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο.
β) Βεβαίωση πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής) του οικείου δήμου, από την οποία να προκύπτει ότι ο υποψήφιος είναι μόνιμος κάτοικος του δήμου αυτού.
γ) Επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου σπουδών.
(ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Στις περιπτώσεις που αφορούν τίτλους σπουδών που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή, οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο του ξενόγλωσσου τίτλου ούτε επίσημη μετάφραση αυτού.
Αρκεί η υποβολή των απαιτούμενων πράξεων ή πιστοποιητικών ή αποφάσεων ή βεβαιώσεων των αρμοδίων οργάνων που ορίζονται ανωτέρω).
δ) Βιογραφικό σημείωμα για τις μέχρι σήμερα ασχολίες του σχετικά με τη διδασκαλία του Κορανίου, που θα αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά.
ε) Υπεύθυνη δήλωση από την οποία θα προκύπτει ότι δεν συντρέχουν κωλύματα διορισμού.
στ) Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης για την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων ή τη νόμιμη απαλλαγή από αυτές.
4. Κριτήρια, διαδικασία και τρόπος επιλογής των υποψηφίων
Η πλήρωση των προαναφερομένων θέσεων γίνεται με επιλογή, κατόπιν προκήρυξης.
Την προκήρυξη εκδίδει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες στη συνέχεια τις  διαβιβάζουν στις Μουφτείες, προκειμένου να τεθούν υπόψη της οικείας Επιτροπής. Η οικεία Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για την επιλογή των καταλληλότερων ιεροδιδασκάλων, αφού εξετάσει τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων, σχηματίζει
συνολική εικόνα για την ικανότητά του, συνεκτιμώντας το ήθος, τη δραστηριότητα και την όλη προσωπικότητά τους, όπως επίσης και την προηγούμενη σταδιοδρομία
τους ως ιεροδιδασκάλων, καλώντας τους σε προφορική συνέντευξη. Ο τόπος και ο χρόνος της συνέντευξης ορίζονται με σχετική ανακοίνωση, η οποία γνωστοποιείται με κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Επίσης, στην προκήρυξη αναφέρονται ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους, η διαδικασία και ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων
καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την πρόσληψή τους.
Οι ιεροδιδάσκαλοι προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι εννέα (9) μηνών και η σχετική σύμβαση υπογράφεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο.
 

Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/defterovathmia-ekpaidefsi/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/ta-prosonta-kai-ta-krithria-proslhchs-ierodidaskalvn-gia-th-didaskalia-toy-koranioy-se-sxoleia