Η ανάγκη πλήρωσης θέσεων Σχολικών Συμβούλων

Δημοσίευση: 20/07/2014

Τελευταία Ενημέρωση: 18/09/2014, 12:32

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η ανάγκη πλήρωσης θέσεων Σχολικών Συμβούλων

Η κάλυψη των κενών και των κενούμενων θέσεων των Σχολικών Συμβούλων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κρίνεται επιτακτική αλλά και παιδαγωγικά-διδακτικά  αναγκαία, προκειμένου όλοι οι εκπαιδευτικοί να έχουν απρόσκοπτη και επαρκή παιδαγωγική αλλά και επιστημονική καθοδήγηση.
Το πρόβλημα αυτό έχει γίνει εντονότερο μετά από τις συνταξιοδοτήσεις αρκετών Σχολικών Συμβούλων, των οποίων η αναπλήρωση δεν μπορεί πάντα να γίνει από τους πίνακες, αφού σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν διαθέσιμοι. Εξάλλου, η αναπλήρωση των κενών θέσεων των Σχολικών Συμβούλων από συναδέλφους που εδρεύουν σε άλλες (όχι πάντα όμορες ) περιοχές δεν είναι λειτουργική, αφού οι πρακτικές δυσκολίες χρόνου και απόστασης δυσχεραίνουν και υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό το έργο και τις δυνατότητες εποικοδομητικής παρέμβασης του Συμβούλου. Με άλλα λόγια, είναι πρακτικά αδύνατον ένας Σχολικός Σύμβουλος να επισκεφθεί ένα δυσανάλογο αριθμό σχολικών μονάδων (ειδικά σε νησιωτικές ή ακριτικές περιοχές), να οργανώσει δραστηριότητες και να υλοποιήσει επιμορφωτικές συναντήσεις.
Είναι δε σαφές, και μάλιστα αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης και προβληματισμού στους κύκλους των συμμετεχόντων στη διαδικασία της αξιολόγησης, ότι το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί όταν θα χρειαστεί ο Σχολικός  Σύμβουλος να ασκήσει χρέη αξιολογητή, οπότε και θα πρέπει να επισκεφθεί όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης του, σε όποια ειδικότητα και αν είναι (τουλάχιστον για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση). Αν μάλιστα αναπληρώνει και κάποια κενή θέση άλλης περιοχής, δεν θα μπορεί πλέον να ασχοληθεί με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ή αρμοδιότητά του.
Να τονίσουμε, τέλος, ότι το πρόβλημα αυτό το έχει αναγνωρίσει και το Δ.Σ του Ι.Ε.Π., αφού σε σχετική εισήγησή του προτείνει αύξηση του αριθμού των Σχολικών Συμβούλων, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Καραγιάννης Ιωάννης
Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών
Ν. Δωδεκανήσου


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/defterovathmia-ekpaidefsi/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/h-anagkh-plhrvshs-uesevn-sxolikvn-symboylvn