Δύο νομοσχέδια και τρεις τροπολογίες για την παιδεία «οδεύουν» προς τη Βουλή

Δημοσίευση: 24/07/2014

Τελευταία Ενημέρωση: 18/09/2014, 12:37

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δύο νομοσχέδια και τρεις τροπολογίες για την παιδεία «οδεύουν»  προς τη Βουλή

 Ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος,ανακοίνωσε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι:
Α.Το πρώτο Σχέδιο Νόμου  σχετίζεται με το   Συμβούλιο πρώην υπουργών Παιδείας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρία άρθρα και τέσσερις τροπολογίες, η μία για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που θα μεταβούν σε ορεινές περιοχές ή στη νησιωτική Ελλάδα, στις περιοχές, δηλαδή, όπου το Σύνταγμα, στο άρθρο 101 παράγραφος 4, επιβάλλει ειδική μεταχείριση, μια διάταξη που αφορά τα ιεροδιδασκαλεία της Θράκης - και που θέλαμε να συζητηθεί η συγκεκριμένη τροπολογία στο σημερινό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά δεν κατέστη δυνατόν - και δύο ακόμη διατάξεις, η μία εκ των οποίων είναι η κατάργηση νόμου του 2009, που επιτρέπει σε ορισμένα Πανεπιστήμια να μη δέχονται φοιτητές λόγω αναπηρίας. Η περίπτωση του τυφλού φοιτητή στη Θεσσαλονίκη έδειξε ότι οι πρακτικές των Πανεπιστημίων είχαν άκρη σε νόμο. Ο νόμος, βέβαια, δεν έπρεπε να εφαρμοστεί, γιατί είναι αντισυνταγματικός και θα έπρεπε τα Πανεπιστήμια, που είναι τόσο ευαίσθητα σε πολλά θέματα, μόνα τους να τον έχουν παραμερίσει. Αντίθετα, τον αξιοποίησαν, τον εκμεταλλεύτηκαν. Αυτή τη διάταξη θα την καταργήσουμε.
Β.Το άλλο σχέδιο νόμου είναι πολύ μεγάλο και αφορά τις θρησκευτικές κοινότητες, την απόκτηση νομικής προσωπικότητας του α΄ ή του β΄ βαθμού, υπό προϋποθέσεις από όλες τις θρησκευτικές κοινότητες που υπάρχουν εδώ. Πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία δική σας, την οποία πήραμε έτοιμη, κάναμε ορισμένες απαραίτητες προσθήκες, μέσα από τον διάλογο με την Εκκλησία της Ελλάδος, το Άγιο Όρος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την φέρνουμε εδώ, εξασφαλίζοντας και τη συνέχεια της πολιτικής.
Χθες είχαμε συνάντηση στο γραφείο του κ. Πρωθυπουργού με εξαμελή αντιπροσωπεία από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και οι προτάσεις μας για τον εξορθολογισμό των λειτουργιών και την αναβάθμιση της Αθωνιάδας Σχολής έγιναν δεκτές από τους εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας. Θα σας ενημερώσουμε για αυτή τη διαδικασία, καθώς δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα.

Φωτό:EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/vouli-erotiseis-apantiseis-omilies/eidhseis/dyo-nomosxedia-kai-treis-tropologies-gia-thn-paideia-odeyoyn-pros-th-boylh