Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ευθύνονται για τις διαγραφές των λιμναζόντων φοιτητών στις 31 Αυγούστου

Δημοσίευση: 18/08/2014

Τελευταία Ενημέρωση: 18/09/2014, 16:06

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ευθύνονται για τις διαγραφές των λιμναζόντων φοιτητών στις 31 Αυγούστου

Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ  ευθύνονται που δεν ολοκλήρωσαν   την υποχρέωσή τους, να συντάξουν Οργανισμούς και να προβλέψουν ειδικές διατάξεις για τους λιμνάζοντες φοιτητές, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη στο ΒΗΜΑ fm ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος και το ξεκαθάρισε: «δεν μπορώ να ανοίξω κανένα παράθυρο αν δεν έχουν διαγραφεί οι λιμνάζοντες».
Ειδικότερα ο κ. Λοβέρδος μιλώντας για τους λιμνάζοντες φοιτητές
Α.Σας εξηγώ τι ορίζει ο νόμος. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2011, η προειδοποίηση είχε γίνει από το 2007, όλοι όσοι ήταν στα πανεπιστήμια και δεν έπαιρναν τα πτυχία τους ήξεραν από το 2007, δηλαδή εδώ και 7 χρόνια, ότι κάτι θα γίνει.
Β.Ο νόμος το 2011 όρισε τι θα γίνει, 31/8/2014 φεύγετε εσείς οι παλιοί, όχι αυτοί που είναι τώρα, γι΄ αυτούς που είναι τώρα έχει άλλη ρύθμιση. Οι παλιοί και τι είναι παλιός; Όποιος έχει σε σχολές 4ετούς κύκλου από το 2003, 5ετούς κύκλου από το 2001 και 6ετούς κύκλου όπως η ιατρική από το 1999 και πριν, έτσι; Μιλάμε για πραγματικά «λιμνάζοντες φοιτητές», τα όρισε αυτά ο νόμος και είπε ότι 31/8ου φεύγετε.
Γ.Εάν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, λέει ο νόμος, μετά τις 31/8ου όλα αυτά τα ρυθμίζουν οι οργανισμοί των πανεπιστημίων, γιατί θεώρησε τότε ο Νομοθέτης ότι τα τρία επόμενα χρόνια θα υπάρχουν οργανισμοί, μα δεν υπάρχουν οργανισμοί, άρα εδώ υπάρχει ένα πραγματικό κενό.
Οργανισμοί δεν υπάρχουν, θα υπάρξουν, ελπίζουμε, θα κατατεθούν στο Συμβούλιο Επικρατείας δηλαδή το Νοέμβριο του 2014, αλλά πάντως τώρα 31/8ου δεν υπάρχουν οργανισμοί που να ρυθμίζουν με τον άλφα ή το βήτα τρόπο και δεν είναι το Υπουργείο Παιδείας και οι Υπουργοί που ήταν εδώ που ευθύνονται, τα ιδρύματα ευθύνονται που δεν ολοκλήρωσαν αυτή την υποχρέωσή τους. Άρα εμείς δεν έχουμε νομοθετικά καμία δυνατότητα, πηγαίνουμε με την 31/8 καταληκτική ημερομηνία του νόμου, δεν έχω καμία λεγκαλιστική διάθεση, δεν είμαι νομικιστής να λέω αφού ο νόμος έτσι το λέει έτσι πρέπει να κάνουμε, ας εφαρμοστεί ο νόμος κι ας καταστραφεί ο κόσμος, δεν έχω τέτοια προσέγγιση.
Δ.Αλλά πρέπει 31/8 τα πανεπιστήμια να αποκτήσουν πραγματική εικόνα του αριθμού του φοιτητικού τους δυναμικού, να καταλάβουν δηλαδή και να το ξέρουν αυτό και οι διεθνείς παρατηρητές των πανεπιστημίων, γιατί τα πανεπιστήμια αξιολογούνται κι απέξω, έτσι; Δεν αξιολογούνται μόνο με τις δικές μας διαδικασίες.  Δεν είμαστε μόνοι μας στον πλανήτη. Άρα λοιπόν μέχρι στιγμής πάμε έτσι, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για κάτι άλλο, αλλά οφείλω να σας πω ότι στην εβδομαδιαία συνάντηση που έχουμε με τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΤΕΙ μου έχουν θέσει κάποια τέτοια προβλήματα, κάποιες προτάσεις περίπου σαν κι αυτές που μου λέτε, αλλά χωρίς ακόμα αυτές από την πλευρά τους να έχουν πάρει συγκεκριμένη μορφή, περιμένω αυτή την εβδομάδα. Επειδή με ρωτάτε αν ανοίγω παράθυρο για κάποιες περιπτώσεις, η απάντηση είναι ότι δεν μπορώ να ανοίξω κανένα παράθυρο αν δεν έχουν διαγραφεί οι λιμνάζοντες».


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/tritovathmia/eidisis-tritovathmia-ekpaidefsi/a-loberdos-ta-panepisthmia-kai-tei-eyuynontai-gia-tis-diagrafes-tvn-limnazontvn-foithtvn-stis-31-aygoystoy