Θετική η Σύνοδος των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων στο σχέδιο νόμου για την Έρευνα

Δημοσίευση: 20/10/2014

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Θετική η Σύνοδος των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων στο σχέδιο νόμου για την Έρευνα

Η Σύνοδος των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων (Ε.Κ.) εκφράζει ομόφωνα την ικανοποίησή της για την κατάθεση στη Βουλή του νέου νόμου για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, αναγνωρίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να δοθούν άμεσες λύσεις, μέσα από το νόμο αυτό για την έρευνα και, ειδικότερα, για τα θέματα που απασχολούν την ερευνητική κοινότητα.

Η Σύνοδος υποστηρίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου και συμβάλλει στη βελτίωση των τελικών διατάξεων με προτεινόμενες τροπολογίες και νομοτεχνικές βελτιώσεις, που έχει υποβάλει στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και τις οποίες ομόφωνα θεωρεί απαραίτητες για τη συμπλήρωση του νόμου και καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας και της οικονομίας γενικότερα.

Επιπλέον, η Σύνοδος υποστηρίζει ομόφωνα και υιοθετεί πλήρως τις προτάσεις για πλήρη κάλυψη του κόστους μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού των ΕΚ και πλήρη εξομοίωση των μισθών Ερευνητών και Μελών ΔΕΠ αντίστοιχων βαθμίδων, όπως παρουσιάσθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στα μέλη της Συνόδου.

Η Σύνοδος θα παρακολουθεί, τονίζει στην ανακοίνωσή της, εκ του σύνεγγυς και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη του νομοσχεδίου και τις συζητήσεις επ’ αυτού που θα λάβουν χώρα στη Βουλή και θα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου νόμου που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση, υποστηρίζοντας σθεναρά την ικανοποίηση μέσω των διατάξεων αυτού, παγίων αιτημάτων της ερευνητικής κοινότητας.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΡΓΩΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι, ΙΙ, ERC & ΘΑΛΗΣ

Η Σύνοδος των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων (Ε.Κ.) διατυπώνει την έκπληξη και λύπη για την πρόσφατη και απρόσμενη απόφαση του υπουργείου Παιδείας για περικοπές σε ερευνητικά έργα ενταγμένα στις Δράσεις του ΕΣΠΑ Αριστεία Ι και ΙΙ, ERC και Θαλής, κι υπογραμμίζει τα εξής:

Α. Με την πράξη αυτή όχι μόνο αθετείται η συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτήσει ερευνητικά έργα, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μετά από τις προβλεπόμενες διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης τους, αλλά και αναιρείται η διακηρυγμένη θέση για την προτεραιότητα της έρευνας στην ανάπτυξη της χώρας.

Β. Η Σύνοδος των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων (Ε.Κ.) μαζί με όλη την ερευνητική κοινότητα απευθύνουν έκκληση προς την Κυβέρνηση να σεβαστεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της και να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή. Άλλωστε, και η σημερινή ανακοίνωση για περιορισμό των περικοπών στο 11% του προϋπολογισμού των έργων, μετά από παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια στην κατεύθυνση αυτή. Η Σύνοδος αναγνωρίζει τη θετική κατεύθυνση στην οποία κινείται η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και προσβλέπει στην από μέρους της κυβέρνησης άρση της απόφασης για τις περικοπές, στο σύνολό της.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/35387/thetiki-i-synodos-ton-proedron-ton-ereynitikon-kentron-sto-shedio-nomoy-gia-tin-ereyna