Η απόφαση της κοινής συνεδρίασης ΣΑΠΕ – ΣΑΤΕ περί καθορισμού του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ από τα Ιδρύματα

Δημοσίευση: 27/11/2014

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η  απόφαση της κοινής συνεδρίασης ΣΑΠΕ – ΣΑΤΕ περί καθορισμού του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ από τα Ιδρύματα

To Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ), στην κοινή τους συνεδρίαση της 24ης Νοεμβρίου 2014 συζήτησαν την πρόταση του Υπουργού Παιδείας περί καθορισμού του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ από τα Ιδρύματα.

Κατά τη συζήτηση, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται περί σημαντικής πρωτοβουλίας που συνάδει με πάγια αιτήματα των Συνόδων Πρυτάνεων και Προέδρων ΤΕΙ.

Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων του Ν. 4009/11, άρθρα 61, 62 και 63, περί προγράμματος εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση, συμφωνιών προγραμματικού σχεδιασμού μεταξύ ΑΕΙ και Πολιτείας και κατανομής της δημόσιας χρηματοδότησης στα ΑΕΙ, με τη διαμεσολάβηση της ΑΔΙΠ. Τα άρθρα όμως αυτά δεν έχουν ακόμα τύχει εφαρμογής.

Η αναγκαιότητα, επομένως, και το αίτημα πλήρους εφαρμογής των ανωτέρω υφιστάμενων ρυθμίσεων από το Υπουργείο Παιδείας παραμένουν. Ωστόσο, παράλληλα, εν όψει της ανάγκης καθορισμού του αριθμού των συνολικώς εισαγομένων για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος, εφόσον οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως,θα καταβληθεί εντατική προσπάθεια για την εξεύρευση κοινά αποδεκτής βέλτιστης λύσης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και τους διατιθέμενους στα Ιδρύματα πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους).

Για τον σκοπό αυτό, συγκροτείται ομάδα εργασίας στο πλαίσιο των ΣΑΠΕ – ΣΑΤΕ, η οποία θα καταθέσει τις προτάσεις της το αργότερο εντός διμήνου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥΠ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/35980/i-apofasi-tis-koinis-synedriasis-sape-sate-peri-kathorismoy-toy-arithmoy-ton-eisakteon