400.000 ευρώ κόστισαν τα Αναλυτικά Προγράμματα του Νέου Λυκείου

Δημοσίευση: 28/05/2015

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

400.000 ευρώ κόστισαν τα Αναλυτικά Προγράμματα του Νέου Λυκείου

Συνολικά η εκπόνηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών στην Α, Β και Γ Λυκείου κόστισε για τις αμοιβές των συμμετεχόντων στη διαδικασία, το ποσό των 400.000 ευρώ.

Ωστόσο κανείς από όσους απασχολήθηκαν για την εκπόνηση των Προγραμμάτων δεν πληρώθηκε μέχρι και σήμερα.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης που αποφάσισε την αναστολή εφαρμογής των νέων αναλυτικών Προγραμμάτων για τη Γ Λυκείου απέφυγε να εξηγήσει τι θέλει να κάνει.

Θέλει να κάνει νέα Προγράμματα και να καταργήσει αυτά που εκπονήθηκαν;

Θέλει να διορθώσει αυτά που εκπονήθηκαν;

Πάντως η κατάργηση θα σήμαινε αυτόματα και διακοπή της χρηματοδότησης του έργου , μέσω ΕΣΠΑ.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο όρος “συμβουλευτικός χαρακτήρας” για την Τράπεζα Θεμάτων επιλέχθηκαν για να μην υπάρξουν οικονομικές συνέπειες από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στις δημόσιες δηλώσεις η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την Τράπεζα Θεμάτων έκαναν λόγο για κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

Οταν όμως ο υπουργός Αρ. Μπλατάς έλαβε το μήνυμα από το ΙΕΠ ότι μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε αυτόματα κι επιστροφή των κονδυλίων που απορροφήθηκαν γι αυτό το σκοπό, μέσω ΕΣΠΑ, τότε εφευρέθηκε ο όρος “συμβουλευτικός χαρακτήρας” για την Τράπεζα Θεμάτων.

Οι διαδικασίες για την εκπόνηση και την αξιολόγηση των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών του Γενικού Λυκείου ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2014 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Νέο Σχολείο-Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» ολοκληρώθηκαν εντός του καθορισμένου χρόνου από εξωτερικούς συνεργάτες -που ορίστηκαν .

Στη συνέχεια παραδόθηκαν στο Ι.Ε.Π. (από μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και 5 Ιανουαρίου 2015) οι Εισηγήσεις ποιοτικής παραλαβής (πρακτικά ποιοτικής επάρκειας και παιδαγωγικής καταλληλότητας)από τις προβλεπόμενες Επιτροπές Αξιολόγησης.

Ακολούθησε η ποσοτική παραλαβή των παραδοτέων από Επιτροπή, που συγκροτήθηκε σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για την ποσοτική παραλαβή του συγκεκριμένου έργου που της ανατέθηκε.

Να σημειωθεί ότι από το χρονοδιάγραμμα της Πράξης προβλεπόταν να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου:η έγκριση των Προγραμμάτων Σπουδών από το Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., η προώθηση για την έγκρισή τους από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/38549/400000-eyro-kostisan-ta-analytika-programmata-toy-neoy-lykeioy