Ξέσπασμα του Γ.Γ. του υπ. Παιδείας στο esos για τα Ελληνικά Σχολεία εξωτερικού

Δημοσίευση: 16/08/2015

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ξέσπασμα του Γ.Γ. του υπ. Παιδείας στο esos για τα Ελληνικά Σχολεία εξωτερικού

Κάνουμε αποσπάσεις σε Ιδιωτικά Σχολεία-Δεν παρουσιάστηκαν εκπαιδευτικοί στο σχολείο τους-Χαλάσαμε τη βολή πολλών αποσπασμένων εκπαιδευτικών

Ξέσπασε ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας Καθηγητής Δημήτρης Χασάπης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο esos/tv, για τα Ελληνικά, Σχολεία στο εξωτερικό.

Στέλνουμε εκπαιδευτικούς σε Ιδιωτικά Σχολεία

Πολλά από τα σχολεία που στέλνουμε εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό είναι ιδιωτικά, με κάποιο χαρακτήρα, δηλαδή εισπράττουν δίδακτρα, αποκάλυψε ο κ. Χασάπης.

Εκπαιδευτικοί δεν παρουσιάστηκαν στα σχολεία

Ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας δήλωσε πως σε σχολεία του εξωτερικού, παρότι το διδακτικό έτος ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου οι εκπαιδευτικοί δεν παρουσιάστηκαν , των οποίων η απόσπαση λήγει στις 30 Αυγούστου.

Χαλάσαμε τη βολή πολλών ανθρώπων

Ο κ. Χασάπης σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η μη ανανέωση των αποσπάσεων σε Ελληνικά Σχολεία του εξωτερικού τόνισε τα εξής:

  Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις , δεν τις δικαιολογώ.

Χαλάσαμε τη βολή πολλών ανθρώπων.

Οι αποσπασμένοι ήξεραν πολύ καλά ότι οι αποσπάσεις τους είναι ετήσιες και λήγουν στις 30 Αυγούστου.

Επομένως το να θεωρούν δεδομένη την ανανέωση της απόσπασης τη βρίσκω παράλογη πόσο μάλλον που οι ανανεώσεις που κόβουμε είναι πολύχρονες.

Εχουμε ανανέωση αποσπάσεων 18 χρόνια, 23 χρόνια.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αξιολογηθεί και να δούμε τι ανάγκες καλύπτονται.

Προσλήψεις αναπληρωτών σε Ελληνικά Σχολεία του εξωτερικού

Ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας υπενθύμισε πως υπάρχει υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία μπορούν να προσλαμβάνονται αναπληρωτές που είναι παιδιά μεταναστών, ομογενών, τα οποία σπούδασαν ελληνικά,και διερωτήθηκε: Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην αξιοποιηθεί όλος αυτός ο κόσμος .

Δεν καταλαβαίνω γιατί εδώ προσλαμβάνουμε αναπληρωτές, τους στέλνουμε σε απίστευτα χωριά και τους (μόνιμους) δασκάλους τους στέλνουμε στο εξωτερικό.

Ο κ. Χασάπης μίλησε και για το νέο καθεστώς των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε Ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας

Σχόλια (25)

Διερευνητής
|

Περί αποσπάσεων στα Πανεπιστήμια εξωτερικού.

Από Γιώργος, 18 Αυγούστου 2015.
«Τι θα γινει κύριε Γενικέ για τις αποσπασεις στα Πανεπιστημια εξωτερικου,
όπου παραμενουν άτομα για 10 και 15 χρονια; Υπογραφηκεν οι αποσπασεις τους και δεν ανακοινώθηκαν;»

Βλέπετε ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ΑΔΑ 6ΞΔ4465ΦΘ3-214 με θέμα:
Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την
διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά
Ιδρύματα του Εξωτερικού για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Γιώργος
|

Τι θα γινει κύριε Γενικέ για τις αποσπασεις στα Πανεπιστημια εξωτερικου, όπου παραμενουν άτομα για 10 και 15 χρονια; Υπογραφηκεν οι αποσπασεις τους και
δεν ανακοινώθηκαν;

Θα ανακοινωθουν άραγε τα ονοματα των νεων συντονιστων εκπαιδευσης ή παραμένουν τα στοιχεία απόρρητα;

Θα λαβετε θεση για τα θεματα αυτα πριν απομακρυνετε από τις οικογενειες τους τους εκπαιδευτικους ομογενεις που εχουν γαμο με μονιμο κατοικο εξωτερικου;

rossi
|

Προς Paul: Αγαπητέ, αυτοί για τους οποίους γίνεται η κουβέντα είναι φυσικά ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ .Ενώ αυτοί που θα τους αντικαταστατήσουν θα είναι κυρίως ΜΕ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ! Η νομιμότητα, η χρονική στιγμή, το οικ.κόστος και η προχειρότητα,αν μη τίποτα άλλο δεν λένε κάτι;

Vicky
|

Γιατι αυτό το μενος του κυριου Χασάπη κατά των εκπαιδευτικών; Αφου είχε σκοπό να αλλάξει τα κριτήρια των αποσπασεων γιατί έστειλε την εγκύκλιο στις 22-04-2015 για τις παρατασεις των αποσπασεων, ενώ τέλος Ιουλίου ζητουσε απο τα συντονιστικα γραφεία να επαναπροσδιορίσουν τα κενα γιατι τοτε αποφασισε το Υπουργείο ότι δε θα γίνουν ανανεώσεις αποσπασεων περαν της πενταετίας.
Τι θα ελεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολιτευση για το θεμα; Γιατι ενοχλει τον κυριο Γενικο Γραμματεα η ανανεωση των αποσπασεων των εκπαιδευτικων που εχουν γαμο με μονιμο κατοικο εξωτερικου; Μήπως δενπροβλέπετε από την παραγραφο 17 του άρθρου 18 του ν.4027/2011; Αν δεν καλυπτουν πραγματικες αναγκες τότε γιατί συζηταει την περιπτωση προσληψης αναπληρωτων (αυτό ειναι το νεο ανεκδοτο) με μισθους προφανως Ελλαδας.
Ποιος ενημερωνει τον κ Χασαπη τοσο εσφαλμενα ωστε να αγνοει νομους, κανονιστικες δ ιαταξεις στοιχεια, ενω καταβάλει ιδιαιτερη προσπαθεια να αποδειξει ότι για λογους που ο ιδιος μονο γνωριζει ευθυνονται οι εκπαιδευτικοι.
Και μαλιστα στο βιντεο εχει και τις σημειωσεις του μπροστά. Σκεφθειτε να τα ελεγε και απο μνημης τι θα ακουγαμε.
Στη Βαδη Βυτεμβεργη κ.Γενικε το σχολικο ετος τελειωσε στις 30.07.2015 και οι διακοπές ληγουν στις 12.09.2015 και οχι στις 12.08 όπως αναφερετε. Μηπως οι Συντονιστες εκπαιδευσης και η ΔΙΠΟΔΕ σας ενημερωσαν λαθος;
Γιατι οι αποσπασεις για τον Καναδά των εχοντων γαμο με μονιμο κατοικο εξωτερικου υπογραφηκαν απο τις αρχες Ιουλιου, ενω στη Γερμανια, όπου τα μαθηματα εχουν ηδη αρχισει σε ορισμενα κρατιδια οι εκπαιδευτικοι δεν ξερουν αν μενουν ή φεύγουν. Για πού άραγε να φυγουν ότανέχουν οικογενεια, ανηλικα παιδιά, ή συζύγους άρρωστους; Αν αληθευει ότι η κατηγορια αυτη αριθμει περι τους 300 εκπαιδευτικούς, αυτό το Φθινόπωρο θα διαλύσετε τις οικογενειες αυτές, για να ενισχυσετε δήθεν την ελληνική εκπαιδευση. Με ποιους; με εκπαιδευτικους από την Αργεντινή, την Αυστραλία ή τη Γερμανία; Γιατί δενκανατε υπομονη να αλλ'άξετε πρωτα το νομο και να λαβουν και οι εκπαιδευτικοι τα μέτρα τους;
Καλό θα τους κανετε. Χαμηλότερους μισθούς αποκλείται να βρουν στις χώρες που ζουν.

Ποτε δεν περιμεναμε εμεις που ελπισαμε μια αλλαγη με την κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προέβαινε το Υπουργειο Παιδειας σε τετοιες οικονομικες σπαταλες και σε τετοιες αποφασεις καταστρεπτικες για τον κλάδο.

Lakis
|

K. χασαπη ειπατε οτι οι αποσπασεις ληγουν στις 31 αυγουστου.....στην γερμανια. Νομος για το επιμισθιο 1840|2009 αναφερει:

β. Κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών που δια−
νύονται εντός ή εκτός χώρας απόσπασης. Ειδικότερα
για την περίοδο των θερινών διακοπών εφαρμόζονται
τα ακόλουθα:
i. Στις περιπτώσεις στις οποίες η απόσπαση του εκ−
παιδευτικού δε συνεχίζεται για το επόμενο σχολικό έτος
με οποιαδήποτε απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης
Π.Ο.Δ.Ε. (λήξη, μη ανανέωση, διακοπή κλπ), το ειδικό
επιμίσθιο καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του
διδακτικού έτους της χώρας απόσπασης.

Τι σημαινει αυτο: απλα οτι οι εκπαιδευτικοι τις Ρηνανιας βεστφαλιας, οι οποιοι η αποσπαση τους εληξε στις 30 ιουνιου που ληγει το διδακτικο ετος του κρατιδιου πληρωνονται εως τοτε, επομενως δεν οφειλουν να επιστρεψουν στις 12 Αυγουστου γιατι απλα εχει ληξει η αποσπαση τους φυσικα δεν πληρωνονται για το διαστημα μεχρι 31 αυγουστου και επισης το να δουλεψουν μεχρι στις 31 αυγουστου και στις 1 σεπτεμβριου να ειναι στην ελλαδα απλα ειναι αστεια κ. χασαπη. Οπως ειπα σε αλλα σχολια ας αφησει τα ξεσπασματα και να καθησει να ενημερωθει σωστα για να μην εκτιθεται.

Paul
|

Επιτέλους ας τελειώσει αυτή η κατάσταση με τις συνεχείς ανανεώσεις πέραν τις 5ετίας. Υπάρχουν πολλοί πλέον που ζητούν να αποσπαστούν στο εξωτερικό ακόμα και χωρίς επιμίσθιο και δε βρίσκουν θέσεις.

αννα
|

ποιος ενημερωνει τοσο στρεβλα το γεν γραμματεα για το θεμα?

στη διποδε υπαρχουν ανθρωποι που χρονια δουλευουν εκει και ξερουν

γιατι ενα τοσο σοβαρο θεμα προσπαθουν να το λυσουν τελευταια στιγμη

ενω τα σχολεια εχουν ανοιξει στη γερμανια?

nfrang
|

Τελικώς στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να ισχύει το "κάθε πέρυσι και καλύτερα". Οι εκπαιδευτικοί ήταν, και δυστυχώς παραμένουν, τα πειραματόζωα της κάθε κυβέρνησης. Ό, τι συστήματα θέλουν να δοκιμάσουν, από μισθοδοτικά μέχρι διοικητικά, στους εκπαιδευτικούς τα εφαρμόζουν.
Αυτά που λέει ο κ. Χασάπης, δυστυχώς τα περισσότερα, τι περισσότερα δηλαδή, σχεδόν όλα είναι εκτός πραγματικότητας. Ουσιαστικά κατηγορεί τους εκπαιδευτικούς για τις ελλείψεις και τις αρυθμίες των υπηρεσιών του.
Είπε και το ωραίο, ότι το σχολικό έτος στη Γερμανία λήγει τέλος Αυγούστου. Μας δουλεύει;
Αν ισχύει αυτό, τότε γιατί το Υπουργείο στέλνει διαπιστωτικές λήξης αποσπάσεων στους εκπαιδευτικούς, και σε αυτούς μάλιστα που είναι με επιμήσθιο τους χορηγούν το επιμήσθιο το πολύ μέχρι και δέκα μέρες αφότου λήξει το διδακτικό έτος στο κρατίδιο που είναι αποσπασμένοι και όχι μέχρι τέλος Αυγούστου;
Ο κ. Γενικός βρήκε την ευκαιρία να τα "βάλει" με τους εκπαιδευτικούς και αυτό κάνει. Είναι αδιάβαστος και άσχετος με το αντικείμενο του.
Η πραγματικότητα είναι ότι: Τα σχολεία στη Γερμανία ανοίγουν χωρίς εκπαιδευτικούς.
Οι ορέξεις του κυρίου Χασάπη εάν ικανοποιηθούν θα δημιουργήσουν προβλήματα σε αρκετές οικογένειες.
Εμέσως πλην σαφέστατα πετάει το μπαλάκι στους γονείς, χρησιμοποιώντας τη λογικοφάνεια ως μέσο δουλέματος.
Δημιουργεί κλίμα αρνητικό εναντίον όλων των εκπαιδευτικών.
Αντικαθιστά νόμους και υπουργικές αποφάσεις με δελτία τύπου.
Έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για να μην υπάρχει αρμόδιος για την εκπαίδευση, εφόσον Συντονιστές Εκπαίδευσης δεν υπάρχουν, με μεθοδεύσεις του Υπουργείου.
Υπάρχουν πληροφορίες για βόλεμα "ημετέρων" και τελευταίο, το Υπουργείο Παιδείας όπως συμβαίνει μέχρι τώρα αποτελεί το "φοντάν" της εκάστοτε κυβέρνησης. Αφού ο εκάστοτε Πρωθυπουργός μοιράσει θώκους στους συνεργάτες του και είναι οι θώκοι αυτοί λιγότεροι των ενδιαφερομένων, για να βγλάλει την υποχρέωση τους στέλνει στο Υπουργείο Παιδείας. Γι' αυτό και έχει τα χάλια που έχει το Υπουργείο όλα αυτά τα χρόνια.
Αν ο κ. Γενικός θέλει σοβαρά να ασχοληθεί με την εκπαίδευση τουλάχιστον ασ καθήσει να ενημερωθεί. Και ακόμα πιο καλό θα ήταν να κάνει και κανένα ταξίδι για να δει τα πράγματα επί τόπου.

νεφελη
|

Μεγάλη σύγχυση στο κεφαλή του κου.γ.γ.
Οι περιπτώσεις
- σύζυγοι στρατιωτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων
- οι ιερωμένοι δάσκαλοι
ΑΠΟΣΠΟΝΤΑΙ κατά προτεραιότητα , χωρίς να αξιολογηθούν απο κανένα δηλαδή δεν υπάρχουν στους αξιολογικούς πίνακες , αφού βέβαια υπάρχει και η απόσπαση του συζύγου στρατιωτικού κλπ . Η απόσπαση είναι για ένα χρόνο χωρίς επιμίσθιο .
ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ κάθε φορά για ένα χρόνο και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί και οι απόσπαση του συζύγου στρατιωτικού κλπ.
Οι εκπαιδευτικοί που ειναι με γάμο μόνιμου κατοίκου
ΠΡΩΤΑ αποσπάστηκαν βάσει των νόμων και εγκυκλίων που ίσχυαν την χρόνια που υπέβαλλαν την αίτηση . Μπήκαν στους αξιολογικους πίνακες ( ποτέ δεν υπήρχε ως κριτήριο συνυπηρέτησης για μόνιμο κάτοικο με μόρια )
ΑΦΟΥ αποσπάστηκαν για τρία συν δυο χρόνια (5)
Με το νόμο 4027/11οπου προστέθηκε η παράγραφος 17του άρθρου 18 στον 4076/12 ΜΠΟΡΕΙ
να παραταθεί η αποσπαση τους εφόσον υπαρχουν υπηρεσιακές ανάγκες .
Όταν αποφασίσει ο κος γ.γ. όπως ανέφερε και στα βίντεο να κλείσει τα σχολεία της ομογένειας , τότε πράγματι δεν θα υπαρχουν και υπηρεσιακές ανάγκες . Φέτος όμως δεν έχει αλλάξει κάτι !
Τελικά τις κατηγορίες που όπως είπε και ο ίδιος δεν θα αγγίξει ( σύζυγοι στρατιωτικών κλπ) που θα τις αποσπά κατά προτεραιότητα ;

Σεβαστή Παπαδοπούλου
|

Για την αποκατάσταση της αλήθειας: αποσπασμένος καθηγητής καλλιτεχνικών (Σχολής Καλών Τεχνών, όπως αναφέρει ο κ.Γ.Γ. σε ένα από τα παραπάνω videos) στο Λονδίνο δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από τα αρχεία της ΔΙΠΟΔΕ.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία του σχολίου.

Thea
|

Η ομογενεια βραζει κύριε Γενικέ!

1.Το Μόναχο όπως αναφέρετε, δεν είναι Μόναχο, αλλά Συντονιστικό γραφείο Μονάχου, υπέυθυνο για τη Νότια Γερμανία, τουτέστιν για τη Βαυβαρία, Βάδη Βυτεμβέργη, Έσση, Αυστρία και Τσεχία, αν δεν το ξέρετε ας ρωτήσετε τη ΔΙΠΟΔΕ.
2. Αν σας έδωσαν ψευτικα στοιχεία ρωτήστε τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και το συντονιστή εκπαιδευσης που δίνουν ανα έτος τα κενά και εισηγούνται για τις ανανεώσεις των αποσπασεων.
3. ΟΙ εκπαιδευτικοι που συμφωνα με το νομο αποσπωνταν μεχρι τωρα στο εξωτερικο λογω γαμου δεν "βολευονταν". Εχουν οικογενειες και παιδιά και καλυπταν παγιες αναγκες της υπηρεσιας ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ.
Η απομακρυνσή σους με αυτό τον αδικο και αιφνιδιαστικο τρόπο δεν ειναι το ιδιο με τη μη συνυπηρετηση που επικαλειστε. Στην Ελλάδα μπορεί ο σύζυγος να υπηρετεί στον Ασπρόπυργο και η σύζυγος να εργάζεται στην Αγια Παρασκευή.
Δε διαλύεται έτσι καμία οικογένεια. Αν όμως απροειδοποιητα, όπως κανετε φέτος, διακόψετε τις αποσπασεις των εκπαιδευτικών που εχουν γαμο με μόνιμο κατοικο εξωτερικού, τους διαλυετε τις οικογενειες και καταστρέφετε το μελλον των παιδιών τους.

Γνωριζετε ότι τα παιδιά τους φοιτούν πλέον δε ξενα σχολεία, γιατί ο νόμος 4027/2011 καταργεί τα ελληνικά λύκεια; ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑ ΦΟΙΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ; Πώς θα τα βγαλουν περα οι οικογενειες, αν επιστρεψει ο ένας απότους δύο στην Ελλάδα. Ακόμη και οι τυχεροί για τους οποίους θα περισσέψουν ίσως θέσεις στο εξωτερικό αν τοποθετηθούν 400 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτια τους ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ; Απασχόλησε μήπως αυτό την αριστερή ηγεσία του Υπουργείου;

Γιατί για την κατηγορία γ΄(εγκύκλιος Φ. 821/71122Ἤ2/06/05/2015) αυτών των αποσπασμένων για πενταετία που εχουν παιδια στη Γ Γυμνασίου ή Γ Λυκείου δίνετε τη δυνατότητα "κατα παρεκκλιση των κειμένων διατάξεων"!!!!!!! να τοποθετηθούν "πριν την καλυψη των κενών από τις νέες αποσπασεις"!!!!! γιατι σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΠΟΠΑΙΘ "για το υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει ισχυρότερο αγαθό από το αγαθό της προστασίας των παιδιών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία βρίσκονται" . Ξέχασε βέβαια να διευκρινίσει το Υπουργείο ότι εννοεί τα παιδιά των ημετέρων, γιατί για τα υπόλοιπα παιδια δεν ρωτήθηκαν οι εκπαιδευτικοί -γονείς τους αν φοιτούν στις ταξεις αυτές και τους γυρίζουν άρον άρον στην Ελλάδα χωρίς να προλάβουν ούτε να παραιτηθούν (ως ομογενείς βλέπετε δεν ψηφίζουν και δεν εκκρεμούν προεκλογικά ρουσφέτια).

Έτσι εννοεί ο κος Γενικός την οικονομία:
να καταστρέψει εκατονταδες οικογενειες εκπαιδευτικών διακοπτοντας αιφνιδιαστικά τις αποσπασεις και να φερει στη θεση τους νεους με επιμισθιο ή αλλους χωρίς επιμισθιο των οποίων ο ελληνικός μισθός είναι σε όλους γνωστό, δεν επαρκεί ούτε για το ενοίκιο αλλά το Υπουργείο θελει σιωπηρά να τους βοηθήσει να βρουν και μια ΚΑΛΉ δουλειά στο εργοστασιο για να τα βγάζουν καλύτερα πέρα, περι αυτού προκειται!

4. Από πότε ένα δελτίο τύπου είναι ισχυρότερο από το νόμο;
Με βάση ποιο νόμο προχωρα ο Γενικός Γραμματές στην ιεράρχηση της σειρᾶς προτεραιότητας των αποσπασεων και των κριτηρίων αυτών (γάμος πριν την πρώτη απόσπαση, ενώ για τη συμπλήρωση πενταετίας της ίδιας κατηγορίας δε ρωτάει τίποτε. Ποιος νόμος το λέει, ας μας το διευκρινίσει ;

Αυτα καμία κυβερνηση δεν τα έκανε μέχρι σήμερα.

Διερευνητής
|

Περί της σημασιολογικής αμφισημίας μεταξύ της δεοντικής και επιστημικής ερμηνείας του τριτοπρόσωπου ρήματος «μπορεί» και άλλων τινών.

«6.1. Σύμφωνα με τις περισσότερες γραμματικές περιγραφές της ελληνικής το προσωπικό μπορώ δηλώνει πάντα ικανότητα (αυτό που θα ονομάζαμε δεοντική δυνατότητα - που περιλαμβάνει και την έκφραση του επιτρεπτού: μπορείς να πηγαίνεις, μπορείτε να καπνίσετε εδώ), ενώ το απρόσωπο μπορεί δηλώνει πάντα επιστημική δυνατότητα (ένα είδος πιθανολογικής έκφρασης του τι είναι δυνατό να συμβεί, να συμβαίνει ή να έχει συμβεί: μπορεί να έρθω, μπορεί και να μην έρθω). Η αμφισημία μεταξύ δεοντικής και επιστημικής ερμηνείας περιορίζεται λοιπόν μόνο στις περιπτώσεις που το κύριο ρήμα είναι σε γ΄ ενικό πρόσωπο και επομένως δεν είναι ξεκάθαρο αν συμφωνεί με ένα προσωπικό μπορεί (γ΄ ενικού προσώπου) ή αν τυχαίνει να ακολουθεί το ούτως ή άλλως τριτοπρόσωπο μπορεί.»
Πηγή: Από την ιστοσελίδα Τα Ελληνικά ως ξένη γλώσσα, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ

«…Οι εκπαιδευτικοί, με τον νόμο 4027 που καθόρισε αυτά τα πράγματα, αποσπώνται στο εξωτερικό για μια τριετία η οποία ΜΠΟΡΕΙ να παρατείνεται για δυο ακόμα έτη και αυτό ακριβώς το τηρούμε κατά γράμμα.»
Από το πέμπτο οπτικοακουστικό απόσπασμα (από 00:51 έως και 01:06) της συνέντευξης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω ESOS TV.
Πηγή: Ιστοσελίδα ESOS, Διαδικτυακή δημοσίευση την 16.08.2015.

«…Με έναν επόμενο νόμο, το 4076 του ′12, δόθηκε η δυνατότητα αλλά όχι η υποχρέωση με τη φράση: Εκπαιδευτικοί που συμπλήρωσαν πενταετή υπηρεσία με απόσπαση σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού και έχουν συνάψει γάμο με Έλληνες που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή με ομογενείς ή με αλλοδαπούς μονίμους κατοίκους εξωτερικού ΜΠΟΡΕΙ να αποσπώνται, δεν είναι υποχρεωτικό, ΜΠΟΡΕΙ και μάλιστα αυτό το ΜΠΟΡΕΙ, καθορίζεται στο ίδιο άρθρο, εφόσον συντρέχουν υπηρεσιακοί λόγοι, υπάρχει, και υπάρχει θετική αξιολόγηση.»
Από το πέμπτο οπτικοακουστικό απόσπασμα (από 01:27 έως και 02:10) της συνέντευξης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω ESOS TV.
Πηγή: Ιστοσελίδα ESOS, Διαδικτυακή δημοσίευση την 16.08.2015.

Οίμοι τάλας!

Sara
|

Με εντυπωσιαζει ο τροπος με τον οποιο ο κος Γενικος γραμματεας αναφερεται στους εχοντες γαμο με μονιμο κατοικο εξωτερικου. Αναφέρει ότι οτι ο νομος λεει πως οι εκπαιδευτικοι αυτοι " μπορει" να αποσπωνται στο εξωτερικο οπου ζει η οικογενειά τους, δηλαδη κατα την εκφραση του ¨δοθηκε η δυνατοτητα αλλα οχι η υποχρεωση¨ να ανανεωθει η αποσπαση τους.
Διαφορετικη αντιμετωπιση όμως επιφυλασσει ο κος Χασαπης για τους / τις συζυγους διπλωματικων και στραστιωτικων. Αυτών τις αποσπασεις τις χαρακτηριζει ¨αναγκαστικές¨.
Για τις εξαιρεσεις ωστόσο, που κατα την εκφραση του κου Χασαπη ηταν " αναγκαστικες" ο νόμος 4027/2011 παρ.13, α χρησιμοποιει ακριβως την ιδια λεξη: " εκπαιδευτικοι των οποιων οι συζυγοι ειναι μονιμοι κατοικοι του Υπουργειου εξωτερικων ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΠΩΝΤΑΙ

ενω για για τους συζυγους στρατιωτικων ο ιδιος νομος λεει οτι ΜΠΟΡΟΥΝ να αποσπωνται στο εξωτερικο οι συζυγοι στρατιωτικων.

Επομενως ο νομοθετης δε χρησιμοποιει διαφορετικη διατυπωση για τους εχοντες γαμο με μονιμο κατοικο εξωτερικου οπως λανθασμενα σημειωνει ο κος Χασαπης. Αντιθετως, ο κος γενικος γραμματεας δεν μας λει οτι αυτη την κατηγορια των συζυγων διπλωματικών, που συμφωνα με το δελτιο τυπου αποσπαται κατα προτεραιοτητα και των οποιων την αποσπαση ο κυριος Χασαπης χαρακτηριζει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ο νομος λεει με σαφηνεια στο αρθρο 18, 13 γ) οτι " οι αποσπασεις των εκπαιδευτικων της περιπτωσης α΄(δηλ.των συζυγων των υπαλληλων του Υπουργειου εξωτερικων) ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΞΙ ΕΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ και ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ.
Γιατι λοιπον χωρις αλλο κριτηριο τους αποσπα κατα προτεραιότητα; Με τι κριτηρια ο κος Γενικος ιεραρχει τη σειρα των αποσπασεων;
Επισης ευλογα προκυπτει το ερώτημα:
Πως κανει οικονομιες ο κος χασαπης οταν γυριζει στα σπιτια τους τους εκπαιδευτικους που εχουν γαμο με μονιμο κατοικο εξωτερικου για να φερει στη θεση τους νεοαποσπασμενους ΜΕ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ, που κοστιζουν ο καθενας διομιση φορες περισσοτερο απο τους προηγουμενους που δε λαμβανουν κανενα επιμισθιο καταβάλοντάς μαλιστα επιπλεον και τα εξοδα μεταφοράς της οικοσκευής για ολες τις παραπανω κατηγοριες.
Καταστρεφει τις οικογενειες των μονιμων κατοικων εξωτερικου για να φερει στο εξωτερικο ακριβότερους εκπαιδευτικους από την Ελλάδα που μεχρι να προσαμοστουν θα ερθει ο καιρος να ξαναφύγουν; Η αποσπαση των συζυγων των μονιμων κατοικων εξωτερικου ισχυει από το 1996 και ο κος χασαπης θα πρεπει να γνωριζει ότι δεν θεσμοθετηθηκε για πρωτη φορά το 2012. Απλώς το 2012 προστεθηκε στο νομο 4027/2011 η παραγραφος 17 του αρθρου 18 που επαναλάμβανε την προβλεψη για την προστασία της οικογενειας των ελληνων ομογενών, ως ελαχιστο δειγμα εκτιμησης της συνεισφοράς του αποδημου ελληνισμού.

Και με αυτους που "κατα περεκκλιση των κειμενων διαταξεων" τοποθετει κατα προτεραιότητα επειδη εχουν παιδι στη Γ Γυμνασιου η στη Γ Λυκειου γιατι δε μας μιλαει; γιατι δεν ρωτησε αν εχουν παιδι σε αυτες τις ταξεις και οσοι ειναι παντρεμενοι με μονιμους κατοικους εξωτερικου; Αυτων τα παιδια που θα χωριστουν απο τη μητερα τους δεν έχουν ψυχή;

Κλεινω με ενα ακομη ερώτημα;
Οι αποσπασεις των εκπαιδευτικών στα πανεπιστημια του εξωτερικου γιατι θα ανανεωθούν φέτος για 14ο ή 15ο έτος; Αυτούς γιατι τους προστατευει και δεν επαναπροκηρ'υσσει τις θέσεις; Και αυτοι συμφωνα με το νόμο δεν επιτρεπεται να παραμενουν περαν της πενταετιας.
Θα ήθελα πολύ να ακουσω μία απάντηση σταπαραπάνω ερωτήματα.

Νίκος
|

Τι να περιμένει η παιδεία μας από ένα μπαλτά, ένα χασάπη ... αλίμονο στα παιδιά μας!

mlm
|

Παρατάσεις έχουν ήδη δοθεί για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε Πανεπιστήμια. Αυτά όλα που λέει θα τα ξεχάσει μόλις αρχίσουν οι πιέσεις από την Εκκλησία. Ειδικά για Ιεροσόλυμα θέλω να δω πώς θα πει όχι στον Αρχιεπίσκοπο. Κατά τ' άλλα είναι φανερό ότι θέλουν να μεταφέρουν το κόστος στις ελληνικές κοινότητες, ειδικά αφού καταργηθούν τα αμιγή σχολεία. Δεν θα κερδίσει και πολλά με τη μη ανανέωση απόσπασης γιατί οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι είτε θα παραιτηθούν είτε θα πάρουν άδεια άνευ αποδοχών.

Πρώτη φορά
|

Καλές οι εντυπώσεις αλλά ξεκινήσετε το "νοικοκύρεμα" από αυτά που κάνατε: Δώστε στοιχεία πόσες αποσπάσεις υπογράψατε μέσα στον Αύγουστο για φορείς και Μητροπόλεις, και με τι κριτήρια . Κατά τα άλλα ας βάλουμε και 1-2 ώρες επιπλέον στο ωράριο.
Η υποκρισία για άλλη μια φορά περισσεύει.

Αννα
|

προς Νίκο : Ήταν πράγματι πολλά τα λεφτά μέχρι το 2009, ειδικά για ζευγάρια εκπαιδευτικών που έμεναν πέντε και περισσότερα χρόνια πχ στη Γερμανία και έπαιρναν ο κάθε ένας 1750 ευρώ συν το μισθό του στην Ελλάδα . Αυτό σήμαινε για το κάθε ζευγάρι από 6000 μέχρι 7000 ευρώ το μήνα.
Για πέντε ή και περισσότερα χρόνια. Τώρα πια και οι μισθοί και τα επιμίσθια έχουν μειωθεί δραματικά (το επιμίσθιο μετά το 2009 δίδεται μόνο για τρία χρόνια και το παίρνουν λίγοι).
Τώρα οι περισσότεροι που δουλεύουν σε αυτές τις θέσεις έχουν μόνο το μισθό τους στην Ελλάδα.
Όποιος θέλει να κάνει οικονομία ας κρατήσει μόνο αυτούς.

rossi
|

Αγνοια του θέματος υπέρβαση των νόμων και φοβερή προχειρότητα δείχνουν οι δηλώσεις του Γ Γραμματέα. Ανακατεύει πολλά και διαφορετικά υλικά φτιάχνοντας μια άγευστη σούπα . Αγνοεί τις καταστάσεις και δεν έχει κάνει στο μεταξύ καμιά πραγματική καταγραφή προσωπικού και αναγκών .Το άλλο το κουφό για τους αποφοίτους πανεπιστημίων που είναι παιδιά ομογενών πως θα το νομιμοποιήσει και βάσει ποιάς λογικής μπορούν οι 25χρονοι που δεν έχουν καν διοριστεί να καλύψουν θέσεις;
Αλήθεια με τι μισθό ; Tις 3 και 60 του Έλληνα πρωτοδιόριστου ή τις 2000 και του Γερμανού Πρωτοδιόριστου ;
Κ Γενικέ δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και ενημερωθείτε καλύτερα διότι πάτε απλώς να τα θαλασσώσετε !

Γιώργος
|

προς rossi: Θα πρεπε να παρουσιαστούν (ανάληψη) στις 12/8 και πριν τις 30/8 να κάνουν αποχώρηση.
Αν ισχύουν αυτά που λέει ο ΓΓ, καλά κάνει.

Κώστας
|

Μακάρι να μπει ένα νοικοκύρεμα παντού...αλλά αν κρίνω από την πληθώρα των αποσπάσεων στους φορείς χωρίς κανένα μοριοδοτούμενο κριτήριο, από την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στους συλλόγους διδασκόντων με την επιλογή των Δ/ντών και την κομματική τοποθέτηση των Περιφερειακών Δ/ντών, δεν γίνεστε για εμένα πιστευτός.

rossi
|

Αν ισχύουν αυτά που λέει ο Γ.Γραμματέας για την λήξη του σχ.¨έτους και την λήξη των αποσπάσεων στις 31.08 ,τότε για πιο λόγω επιτρέπει το υπουργείο στους εκπαιδευτικούς των οποίων η απόσπαση λήγει οριστικά να φύγουν πριν την 31.08 ,πληρώνοντας τους μάλιστα τα εισιτήρια οριστικής επιστροφής στην Ελλάδα σε ημερομηνίες πριν 31.08

Lakis
|

K χασαπη ειπατε 114 εκπαιδευτικοι στο Μοναχο, δεν ειναι στο Μοναχο ΑΛΛΑ στο Γραφειο Μονάχου (βαυαρία συνολικα) , δηλαδη Μοναχο και Νυρεμεβεργη το οποιο σύνολο ειναι 6 δημοτικα, 3 Γυμνασια και 2 Λυκεια . συνολο 11 εκπαιδευτικες μοναδες (με μ.ο 10 τμηματα ανα σχολειο δηλαδη 114δια 100 ποσο κανει;) με συνολο παιδιων πάνω απο 1500 μαθητες μπορει και παραπανω..... Διαβαστε καλυτερα και αφηστε τις εντυπωσεις και τα μεγαλα λογια.

Lakis
|

κ. χασαπή δεν υπάρχει ανω βαδη βυρτεμβεργη αλλα σκετο βαδη βυρτεμβέργη τα οποια τα σχολεια ανοιγουν στις 14 σεπτεμβριου. Στις 12 Αυγουστου ανοιγουν τα σχολεια στην Ρηνανια Βεστφαλια. Διαβαστε καλυτερα τους νομους για την ελληνογλωση εκπαιδευση στο εξωτερικοκαι αφηστε τις αερολογιες και τις εξυπναδες αλλων εποχων.

Νίκος
|

Αν γνωρίζαμε στο σύνολό της πόσο μας κοστίζει η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό είναι σίγουρο πως θα είχαμε από χθες επιλέξει άλλους τρόπους για τη στήριξή της, εκεί που πραγματικά χρειάζεται και με τρόπο οικονομικά αποτελεσματικότερο.
Αλλά "Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη"

Μικες
|

Βρες πιστωσεις για προσληψεις αναπληρωτων! σε 15 μερες ανοιγουν τα σχολεια! το εχεις καταλαβει??


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/39355/xespasma-toy-gg-toy-yp-paideias-sto-esos-gia-ta-ellinika-sholeia-exoterikoy