ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Αυτοδύναμο, με κριτήρια η επιλογή των φοιτητών και αύξηση υποτροφιών

Δημοσίευση: 06/11/2015

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Αυτοδύναμο, με κριτήρια η επιλογή των φοιτητών και αύξηση υποτροφιών

Τη δυνατότητα να μετασχηματιστεί  το Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε αυτοδύναμο Ίδρυμα να εκλέγονται τα όργανα , όπως και στα άλλα ΑΕΙ, να αντικατασταθεί το σύστημα κλήρωσης επιλογής των φοιτητών με κριτήρια και να αυξηθεί ο αριθμός των υποτροφιών , μελετά το υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή η Αν. υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, ύστερα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη.

Ειδικότερα η Αν. υπουργός Παιδείας είπε μεταξύ άλλων:

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

Η νέα διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ ανέλαβε στις 28/8/2015 τα καθήκοντά της και κληρονόμησε μαζί με άλλα ζητήματα και αυτό των διοικητικών υπαλλήλων. Μάλιστα, κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα τη λήξη των συμβάσεων αυτών των ανθρώπων, οι οποίες λήγουν στις 15/11/2015, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ενταγμένοι και αμείβονται από ΕΣΠΑ.  

Αυτά που έκανε αμέσως η νέα διοικούσα επιτροπή, για να επιλυθεί το ζήτημα και να μη μείνουν εκατόν εβδομήντα επτά άνθρωποι στο δρόμο και θιγεί η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, είναι τα εξής:

Πρώτον, υπέβαλε αίτημα για έγκριση παράτασης των έργων ΕΣΠΑ για ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τη λήξη των ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόφαση η οποία έχει ήδη ληφθεί και έχει παραταθεί η αμοιβή και το έργο των εργαζομένων κατά ένα μήνα.

Το δεύτερο βήμα που έκανε η νέα διοικούσα επιτροπή ήταν ότι πρότεινε -και έγινε αποδεκτή- την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία θα δοθεί λύση για την παραμονή των παραπάνω συμβασιούχων μέχρι 31/8/2016, ούτως ώστε να μη θιγεί η ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος.

ΟΡΓΑΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Τρίτον, σε αυτό το διάστημα μέχρι 31/8/2016, η νέα διοικούσα επιτροπή σε συνεργασία με εμάς –το έχουμε συζητήσει και με άλλα συναρμόδια Υπουργεία- θα προχωρήσει σε κατάσταση οργανοδιαγράμματος, ώστε να φανεί ποιες είναι ακριβώς οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, οι οποίες πρέπει να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν κανονικά.

Μετά την οριστικοποίηση του οργανοδιαγράμματος του Ιδρύματος -που επιμένω ότι θα γίνει μέχρι να λήξει η σύμβαση στις 31/8/2016- θα γίνει διαγωνισμός με διαφανείς διαδικασίες.

Σ’ αυτόν τον διαγωνισμό, βεβαίως, θα μπορούν να συμμετέχουν με επιπλέον μοριοδότηση και οι ήδη υπάρχοντες υπάλληλοι του ΕΑΠ, ούτως ώστε να έχουμε επιτέλους ένα μόνιμο διοικητικό προσωπικό στο ΕΑΠ, κάτι που δεν είχαμε επί τόσα χρόνια.

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ

Το Πανεπιστήμιο  έχει ένα μεγάλο αποθεματικό. Το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Αυτό το αποθεματικό, λοιπόν, ενός πανεπιστημίου, ενός μέρους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει μία εκλογίκευση της λειτουργίας του;

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Όσο για το άλλο, τι σκοπό έχουμε για το Πανεπιστήμιο, το θέμα είναι ότι αυτό το Πανεπιστήμιο, επειδή πραγματικά είναι ένα καινοτόμο Πανεπιστήμιο, δίνει δεύτερη ευκαιρία, με τεράστιο κοινωνικό ρόλο, αυτό που θα κάνουμε ήδη μας το έχει ζητήσει η νέα διοικούσα. Θα γίνει συζήτηση και με τα άλλα ιδρύματα της χώρας, πώς μπορεί διοικητικά, θεσμικά, ερευνητικά να μετασχηματιστεί το Πανεπιστήμιο, ώστε να γίνει αυτοδύναμο. Διότι αυτός είναι ο στόχος, να γίνει αυτοδύναμο και όχι να μένει από το 1998, όπως είπατε, μέχρι σήμερα σε αυτή την κατάσταση που είναι.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Το δεύτερο σημείο που θέλω να πω -το είχα εξαγγείλει και εδώ και η νέα διοικούσα το πήρε αμέσως και το συζητάει- είναι να μην παίρνονται νέοι φοιτητές με κλήρωση, αλλά να παίρνονται αυτοί οι φοιτητές με άλλα κριτήρια και όχι της τυχαιότητας και να έχουμε ένα Πανεπιστήμιο το οποίο να μπορεί να πάρει ακόμη περισσότερο κόσμο και να δίνει και υποτροφίες σε αυτόν τον κόσμο, γιατί έχει και τη δυνατότητα.

 

Σχόλια (14)

Μαρία Μαλεγιαννάκη
|

προτείνω κι εγώ στον σύνδεσμο που προτείνει την κατάργηση προπτυχιακών τμημάτων "που δεν είναι ΑΕΙ" να προσπαθήσει να βγάλει ένα έτος στο ΕΑΠ όχι τέσσερα, αλλά ένα, ώστε να διαπιστώσει τι θα πει μελέτη, εξετάσεις και φυσικά πανεπιστημιακή εργασία-κάτι που δυστυχώς ούτε κάποιοι μεταπτυχιακοί των ΑΕΙ δεν γνωρίζουν...

Μαρία Μαλεγιαννάκη
|

Χαίρομαι ιδιαίτερα ως απόφοιτος του ΕΑΠ να ακούω την φωνή των φοιτητών για το επίπεδο σπουδών και τον κόπο που απαιτείται όχι για να μπεις και να "αράξεις" στο πανεπιστήμιο αυτό, αλλά για να αποφοιτήσεις και ακόμη περισσότερο για να αποκτήσεις παιδεία. Επιτέλους να ακουστεί αυτή η φωνή σε ευρύτερο πλαίσιο όχι μονάχα μεταξύ μας...

Kelly Karra
|

Axillea φυσικά δεν είναι κανονικό Ελληνικό πανεπιστήμιο . Είναι ένα πανεπιστήμιο ευρωπαικών προδιαγραφών με σκληρό διάβασμα πολυάριθμες εργασίες και έρευνα, εξετάσεις σε τεράστια ύλη και κοστίζει πολύ ακριβά.

John
|

Προσωπικά με προσβάλλει το γεγονός ότι κάποιοι εδώ μέσα αμφισβητούν το ΕΑΠ καθώς φοιτώ σε αυτό και ένας θεός ξέρει τι ατέλειωτες ώρες διαβάσματος έχω ρίξει για να περάσω μέχρι τώρα τις τρεις ΘΕ του πρώτου έτους, χωρίς παρακολούθηση σε αμφιθέατρα, με χρονοδιαγράμματα μελέτης με καθηγητές που τους έβλεπα μόνο 6 φορές το χρόνο (στις 5 ΟΣΣ και στις εξετάσεις) και τέλος πάντων η μαγκιά είναι να το τελειώσεις κι όχι να μπεις, καθότι δεν είμαστε αιώνιοι φοιτητές κι αν κόψουμε σε ένα έτος και δεν πληρώσουμε την επόμενη χρονια τότε διαγραφομαστε!!! Δεν έχουμε το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας δηλαδή?

Axilleas
|

Εντάξει, μετά από τα τόσα επιχειρήματα πείστηκα. Το ΕΑΠ είναι μέσα στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και φυσικά το καλύτερο της Ελλάδας.

Νικος
|

Axillea δε ξερεις τι σου γίνεται...

Alekos
|

Το ανοικτο πανεπιστημιο, τοσο το ελληνικο οσο και το δημοσιο στην Κυπρο ειναι ιδιαιτερα δυσκολα.εχω εμπειρια και απο τα δυο και μιλαω εκ πείρας!!!

Mary
|

Έχω τελειώσει το συμβατικό Πανεπιστήμιο και σπουδάζω στο ΕΑΠ. Δε θα πω για τη δυσκολία του ενός και του άλλου...απείρως δυσκολότερο και πιο χρονοβόρο το ΕΑΠ...επίσης πέρασα στο πανεπιστήμιο τα χρόνια που ήταν εξαιρετικά δύσκολο, με πανελλαδικές εξετάσεις και όχι την εποχή που έμπαιναν όλοι με βαθμό γύρω στη βάση και κάτω από τη βάση... Το ΕΑΠ είναι εξαιρετικά δύσκολο, θέλει πολύυυυ διάβασμα και να αφιερώσεις πολύ χρόνο...

Axilleas
|

Ελάτε τώρα!!! Θα τρελαθούμε εδώ μέσα. Όλοι ξέρουμε ότι το ΕΑΠ δεν είναι κανονικό πανεπιστήμιο.

Ανδρέας
|

Αγαπητέ mpo είσαι η απόδειξη αυτού που λένε τόσα ξέρεις τόσα λες.
Αν αυτό θέλεις να αλλάξει δηλαδή να ξέρεις πριν μιλάς τότε απλά πιάσε και ρωτά κάποιον που έχει τελειώσει και κανονικό πανεπιστήμιο και το ανοικτό και μιλάω για προπτυχιακά και τα δυο, υπάρχουν πολλοί δε θα δυσκολευτείς να βρεις. Ρωτά λοιπόν ποιο είναι πιο δύσκολο να τελειώσεις και γιατί;
Μετά έλα να τα ξαναπούμε, αυτά από κάποιον που έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό εκτός ΕΑΠ και κάνει προπτυχιακό πληροφορικής στο ανοικτό.

Δημήτρης
|

Στα Πειραματικά όμως κατάργησαν τις εξετάσεις και καθιέρωσαν την κλήρωση και την τυχαιότητα ως το δικαιότερο σύστημα εισαγωγής !!

Κώστας
|

Και επίσης το προπτυχιακό του εαπ είναι πολύ πιο δύσκολο από τα συμβατικά πανεπιστήμια, χωρις παρακολουθήσεις, μεγαλύτερη ύλη, θεματικές ενότητες με 5 μαθήματα μαζί και στις τελικές εξετάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το 50% και βάλε δεν παίρνουν πτυχίο. Ιδού η Ρόδος.... λοιπόν!!

ΕΠΟ
|

@mpo

Άν μπορείς κάνε και εσύ ένα προπτυχιακό να έχεις 2 πτυχία......
Ενώ εσύ λες ότι έφτυσες αίμα για να μπεις, οι φοιτητές του ΕΑΠ φτύνουν αίμα για να τελειώσουν.

mpo
|

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ/Α ΝΑ ΦΤΥΝΕΙ ΑΙΜΑ ΓΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ( ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ , ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠ/ΣΕΩΝ κ.ά.) ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΕ ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΤΥΧΙΟ.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/40732/anoikto-panepistimio-aytodynamo-me-kritiria-i-epilogi-ton-foititon-kai-ayxisi