Δυνατότητα ανάκλησης αίτησης παραίτησης εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ για το 2015-2016

Δημοσίευση: 26/08/2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δυνατότητα ανάκλησης αίτησης παραίτησης εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ για το 2015-2016

Μέχρι 31 Αυγούστου μπορούν να ανακαλέσουν την αίτηση  συνταξιοδότησης που κατέθεσαν οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Σχόλια (14)

μαρια
|

τελικα τι θα γινει ,εχουμε δικαιωμα ανακλησης ολοι 'η οχι. οσοι δεν κανουν αιτηση ανακλησης βγαινουν με το παλιο;οποιος εχει σιγουρη πληροφορηση ας μας ενημερωσει

annavita
|

έχω την ίδια απορία με το Γιώργο, θολό τοπίο , ενώ δίνει δικαίωμα ανάκλησης έως 31-0802016 , ανακοινώνει και αιτήσεις για τις θέσεις ευθύνης από σήμερα.

Γιώργος
|

Γνωρίζει κανείς αν οι αιτήσεις ανάκλησης θα παραπεμφθούν προς κρίση στο Γ. Λογιστήριο; Επίσης, υπάρχει κάποια πληροφορία για το τι θα γίνει με τις οργανικές ή τις θέσεις ευθύνης;

ast. ign.
|

Φώτη, ευχαριστούμε πολύ!!!

ΦΩΤΗΣ
|

Δυο λόγια για όσα ενδιαφέροντα γράφει ο προηγούμενος φίλος, αν μου επιτρέπεται..Θεωρώ ότι δεν είναι αρμοδιότητα ούτε της υπηρεσίας ούτε άλλου να κρίνει αν υπάρχει πλάνη, δεδομένου ότι αυτή θα είναι η γνώμη του εκπ/κού και μόνο το Γ.Λ.Κ μπορεί να επιβεβαιώσει αν συνέτρεχαν οι προυποθέσεις συνταξιοδότησης, και πάλι ο εκπ/κός δεν ευθύνεται αν το ερμηνεύει λάθος.Στη δεύτερη παρατήρηση, φυσικά επιστρέφει στην οργανική του και στη θέση του ,αφού η αρχική αίτηση θεωρείται ως μη υποβληθείσα μετά την ανάκληση.Στην τρίτη παρατήρηση, αν το Γ.Λ.Κ δεν εφαρμόσει μέρος του νόμου, αυτό σημαίνει ότι στην πράξη θέτει θέμα συνταγματικότητας και επομένως ακόμα κι αν εφαρμόσει την τροπολογία ως προς το υπόλοιπο μέρος, αυτή η επιλογή μπορεί να καταπέσει εύκολα από κάποιον που επικαλεστεί έννομο συμφέρον.Επίσης, δεν γίνεται να ψηφίσει νέα τροπολογία τώρα γιατί θα περιπλέξει νομικά το θέμα ακόμα περισσότερο.Αυτό που μπορεί και πρέπει να κάνει το Υπουργείο, όπως άλλωστε έκανε, είναι να ζητήσει από όλους τους παραιτηθέντες ποιοι θέλουν να κάνουν αίτηση ανάκλησης,γενικά, (και σωστά η εγκύκλιος είναι γενικόλογη) και στη συνέχεια να επιβεβαιώσει νομικά με νέα τροπολογία την ισχύ του μέρους της αρχικής που αναφέρεται στο ποιο ασφαλιστικό θα εφαρμοστεί, δηλ. το παλιό.Τέλος, να πω ότι οι νόμοι ισχύουν από τη δημοσίευσή τους, όμως εδώ ετέθη θέμα συνταγματικότητας όλης της τροπολογίας είτε το θέλουμε είτε όχι και νομίζω ότι πρέπει να γίνουν όσα προανέφερα.

astonished ignorants
|

Παρακαλούμε να δώσετε άμεσα διευκρινίσεις. Το έγγραφο είναι πολύ ασαφές και προκύπτουν ερωτήματα:

Σε περίπτωση αίτησης ανάκλησης, ποιος, και πότε, θα κρίνει αν υπάρχει πλάνη; Οι Διευθυντές ΔΔΕ; Με βάση ποια νομοθεσία;

Πότε και με ποιους όρους θα επιστρέψει ο εκπαιδευτικός; Παραμένει στην οργανική του και στη θέση ευθύνης εφόσον δεν έχει υπάρξει ακόμα λύση της υπαλληλικής σχέσης;

Αν δεν ισχύει ο σχετικός νόμος, τι ισχύει; Ο νόμος δεν ισχύει καθόλου, ή ως προς ένα τμήμα του;

Θα ψηφιστεί καινούργια τροπολογία που θα καταργεί αναδρομικά το νόμο που ψηφίστηκε;

Ποιος καθορίζει για το αν ισχύουν ή οχι οι νόμοι, ώστε να δώσει διευκρινίσεις ως προς το τι θα ισχύσει;

Πετρος
|

Η διάταξη ειναι εξ ολοκλήρου αντισυνταγματική..εννοώ την τροπολογία..Δεν μπορεί το Γ.Λ.Κ να εφαρμόζει μέρος αυτής κατά το δοκούν και άλλο τμήμα της να το απορρίπτει..Ποιος μας εγγυάται ότι σε δυο μήνες δεν θα εφαρμόσουν το νέο ασφαλιστικό γι αυτούς που θα επιμείνουν να φύγουν, επικαλούμενοι αντισυνταγματικότητα και ως προς αυτο αφού δεν υπήρχε η εκ των προτέρων νομική γνωμοδότηση του αρμόδιου οργάνου; αυτό δεν είχαν επικαλεστεί τότε;Το υπουργείο , λοιπόν, μπροστά σ αυτο το γρίφο, σωστά, έστω την ύστατη ώρα, δίνει το δικαίωμα σε όλους τους παραιτηθέντες να ανακαλέσουν την αίτησή τους, άσχετα ποιος ασφαλιστικος νόμος θα εφαρμοστεί.ετσι θα εξασφαλιστούν και όσοι θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-8-2016, ανακαλώντας τη σχετική αίτηση αλλα και οι άλλοι όλοι γιατί και πλάνη υπαρχει περί τους όρους συνταξιοδότησης και θα αποφύγουν πιθανή εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού , εφ όσον η τροπολογία βγει αντισυνταγματικη, χωρίς οι ίδιοι να έχουν καμία ευθύνη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
|

@Θανάσης

Μάλλον εδώ έχουμε μπλέξει τα πράγματα και μιλάμε για κατάφορη αντισυνταγματική διάταξη. Ενώ όλοι οι εργαζόμενοι είναι ελεύθεροι να διαλέξουν την ημέρα αποχώρησης από την εργασία οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως δούλοι.

Και εξηγούμε: Αρθρο 22: (Προστασία της εργασίας) ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.
1. H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.
Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.
……..
4. Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται.
Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών.
5. Το Κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει.

Δεν είναι καταναγκαστική εργασία να ορίζεται πότε μπορούν να αποχωρίσουν από την εργασία τους.
Κατάφωρη καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών της Ελλάδος.

Έχουμε αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και οι εκπαιδευτικοί είναι δούλοι ώστε να καθορίζεται ειδικά γι’ αυτούς πότε και πως μπορούν να αποχωρούν από την εργασία τους;

Που είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ που τα δέχονται αυτά;

Θανάσης
|

Άρθρο 33
παραγρ. 2.
α) Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3687/2008 (Α΄ 159), όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 20 του άρθρου 36 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193),
αντικαθίσταται ως εξής:
«Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλλεται το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου».
β) Η ισχύς της παραγράφου αυτής άρχεται από το σχολικό έτος 2016−2017.
Ειδικά για το σχολικό έτος 2015−2016, οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών που
υποβάλλονται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρείται ότι έχουν γίνει αποδεκτές την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική τους σχέση.
Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στην υπηρεσία τους έως το τέλος του σχολικού έτους και
έως τότε τους καταβάλλεται και ο μισθός τους.
Η σύνταξη αρχίζει να καταβάλλεται από την επόμενη της λήξης του σχολικού έτους.

Κατά τη γνώμη μου σύμφωνα με το προηγούμενο το χρονικό διάστημα Μαΐου-Αυγούστου δεν θεωρείται συντάξιμο γιαυτό δίνει τη δυνατότητα ανάκλησης .
Επίσης η τελευταία απόφαση αναφέρει για πλάνη του εκπαιδευτικού αυτό σημαίνει τέλος οι προηγούμενες οργανικές θέσεις. Η επαναφορά στην οργανική θέση είναι πολύ δύσκολο να ισχύσει, διότι τότε πρέπει να ξαναγίνουν οι τοποθετήσεις υπεράριθμων, βελτιώσεων κ.τ.λ.
Δηλαδή εμπρός γκρεμός και πίσω γκρεμός.

annavita
|

Σχετικα με την συνταξιοδότηση

Η νέα εγκύκλιος αφαιρεί την προυπηρεσία από Μάιο έως Αύγουστο. Λογικά ο τρόπος υπολογισμού θα είναι με το παλιό καθεστός. Δεν αναφέρεται όμως , απλώς καλεί σε ανάκληση όποιο θίγεται. Μήπως να γίνουν νέες διευκρινήσεις για να μη τρέχουμε μετά;

ΧΑΡΗΣ
|

Σε τι χώρα ζούμε...Πάντως, εδώ που έφτασε το πράγμα και προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές αδικίες που θα οδηγήσουν σε δικαστικές διεκδικήσεις, το σωστότερο είναι η λύση που επέλεξε-αναγκαστικά- το υπουργείο: Όλοι οι εκπαιδευτικοί που παραιτήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου να έχουν τη δυνατότητα ανάκλησης της αίτησης παραίτησης, γιατί για όλους υπήρξε μια ψηφισθείσα τροπολογία που τώρα δεν θα εφαρμοστεί και άρα υπάρχει πλάνη για τους παραιτηθέντες εκπαιδευτικούς.

κώστας
|

Eπιμείναμε στην αίτηση παραίτησης, ύστερα από τις προβλέψεις της τροπολογίας που ψηφίστηκε στη Βουλή. Επομένως, οποιαδήποτε διαφορετική εφαρμογή είναι παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου είτε αφορά στην υπαγωγή των εκπαιδευτικών στο νέο ασφαλιστικό είτε αφορά στο μη υπολογισμό σαν συντάξιμου χρόνου του διαστήματος από την υποβολή της αίτησης μέχρι τις 31-8-2016,ανεξαρτήτως του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.Σε τέτοια περίπτωση,οποιοσδήποτε έχει υποβάλει αίτηση παραίτησης, επιβάλλεται να μπορεί να ανακαλέσει την αίτηση, αφού υπάρχει ουσιώδης πλάνη γύρω από τους όρους συνταξιοδότησης, με ευθύνη της πολιτείας που ψήφισε την τροπολογία στη Βουλή.

ΑΡΙΑΔΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
|

Ελπίζω το Υπουργείο να τηρήσει τις υποσχέσεις του ότι α) οι παληοί ασφαλισμένοι (πριν το1983) θα συνταξιοδοτηθούν με το παληό ασφαλιστικό και β) το χρονικό διάστημα ως τις 31 Αυγούστου θεωρείται συντάξιμος χρόνος όπωε είναι αυτονόητο. Διαφορετικά όπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει δυνατότητα ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ και επαναφορά στην οργανική θέση ή στη θέση ευθύνης των εκπαιδευτικών. Το ζήτημα πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα.

ΠΛΑΝΕΜΕΝΗ
|

ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ. ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΛΑΝΗ111111 ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ; ΚΑΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΑΥΤΑ.
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΟΥΝ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΝΕ.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/45720/dynatotita-anaklisis-aitisis-paraitisis-ekpaideytikon-pe-kai-de-gia-2015-2016