Στ. Θεοδωράκης: Εξολοθρευτής των Συμβουλίων ΑΕΙ ο Θ. Πελεγρίνης

Δημοσίευση: 28/09/2016

Τελευταία Ενημέρωση: 28/09/2016, 23:27

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στ. Θεοδωράκης: Εξολοθρευτής των Συμβουλίων ΑΕΙ ο Θ. Πελεγρίνης

Θ. Πελεγρίνης:Κατηγορείτε χωρίς να ελέγχετε τα λεγόμενά σας;

Ενταση επικράτησε στη Βουλή όταν στη σημερινή συζήτηση  στη Βουλή ο πρόεδρος   του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αποκάλεσε τον υφυπουργό    Παιδείας Θ. Πελεγρίνη, εξολοθρευτή  των Συμβουλίων ΑΕΙ.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ένας ακόμα Πρόεδρος Ιδρύματος ο κ. Γιάννης Τσιτσικλής του ΜΙΤ, που ήρθε για να βοηθήσει τη χώρα του, παραιτήθηκε από το Χαροκόπειο και πριν από λίγο είχε παραιτηθεί ο Δημήτρης Μπερτσιμάς -κι αυτός από το ΜΙΤ- από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ίδιο και ο Γρηγόρης Σηφάκης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Δηλαδή, διώχνουμε τους διακεκριμένους Έλληνες από τα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων, αλλά επαναφέρουμε τους αιώνιους φοιτητές. Και μόνο…

Κ. Γαβρόγλου: Γιατί παραιτήθηκαν;

Σταύρος Θεοδωράκης: Θα σας πω γιατί. Μίλησα μαζί τους και μου είπαν γιατί παραιτήθηκαν. Παραιτήθηκαν για τον κ. Φίλη. Θα σας τα πω τώρα. Μη βιάζεστε, μην προτρέχετε. Και μόνο ότι η Κυβέρνηση έχει Υφυπουργό τον κ. Πελεγρίνη, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, θέλει να γράψει ξανά την ιστορία του Ολοκαυτώματος -αλλά κι αυτό είναι ένα άλλο θέμα-…

Χρ. Μαντάς: Τι άνθρωπος είσαι εσύ!

Σταύρος Θεοδωράκης: Και μόνο λοιπόν, που ο κ. Πελεγρίνης είναι μπροστά, ο εξολοθρευτής των συμβουλίων, αυτό δείχνει τις προθέσεις σας.
Μίλησα λοιπόν, αφού αγωνιάτε, και με τους τρείς. Μίλησα και με τον κ. Σηφάκη, μίλησα και με τον κ. Μπερτσιμά, μίλησα και με τον κ. Τσιτσικλή. Να σας πω τι μου είπαν: «Ήρθαμε να βοηθήσουμε. Όμως, όλοι ήταν καχύποπτοι, ανάμεσά τους βολεμένοι καθηγητές, φοιτητικές κομματικές παρατάξεις, συντεχνιακά συμφέροντα και, βέβαια, μια Κυβέρνηση εχθρική. Ήρθαμε να προτείνουμε λύσεις για την αντιμετώπιση της κακοδιαχείρισης, να κάνουμε τα ιδρύματα εξωστρεφή, καινοτόμα, να τα διασυνδέσουμε με την παραγωγή και μας θέλουν μόνο διακοσμητικούς. Ε, δεν έχουμε υπάρξει ποτέ διακοσμητικοί στη ζωή μας, οπότε φεύγουμε.»
Θα ήταν πιο τίμιο να τους καταργήσετε με έναν νόμο και με ένα άρθρο, για να κάνουμε λίγο ένα αστειάκι. Αντί γι’ αυτό, τους απαξιώνετε στην πράξη και τους αναγκάζετε να φύγουν. Γιατί; Πάμε, λοιπόν, στην απάντηση που είναι και η μεγάλη πληγή.
Κομματοκρατία, κομματικές νεολαίες, κομματικοί καθηγητές. Τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζονται σαν πεδία κομματικής δράσης, σαν στρατώνες για να βρούμε μαχητές, για να βρούμε χειροκροτητές.

Νικ. Παπαδόπουλος: Από εμάς;

Γρ. Ψαριανός: Μαντά, δεν λέει για σένα.

Σταύρος Θεοδωράκης: Για να μην τα πολυλογούμε, έχουμε μία πρόταση προς όλους σας, δηλαδή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προς τη Νέα Δημοκρατία, προς το ΠΑΣΟΚ: Να καταργήσετε τις κομματικές σας νεολαίες μέσα στα πανεπιστήμια.
 
Να αφήσετε τα πανεπιστήμια να αναπνεύσουν, να αφήσετε τους φοιτητές να συνεννοηθούν, να συμμετέχουν και να διεκδικούν. Να διεκδικούν, όμως, όχι με εντολή της Κουμουνδούρου, με εντολή του Θεοδωράκη, με εντολή της Χαριλάου Τρικούπη, με εντολή της Πειραιώς. Να διεκδικούν, να συμμετέχουν με δικές τους αποφάσεις. Στις φοιτητικές εκλογές, δηλαδή, να μην ψηφίζονται κομματικές παρατάξεις, αλλά να ψηφίζονται πρόσωπα, ιδέες και προσπάθειες.

Τολμάτε να το κάνουμε; Τολμάτε να κάνουμε αυτό το βήμα μπροστά; Να καταργήσουμε τις κομματικές παρατάξεις; Όχι. Θα ήταν, όμως, μια καινούρια αρχή, γιατί τα ακαδημαϊκά και κομματικά συμφέροντα δεν συγκλίνουν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ, ησυχία. Ησυχία!

Σταύρος Θεοδωράκης: Όλα τους ενοχλούν. Ακόμα και η κατάργηση των φοιτητικών κομματικών εγκαθέτων στα πανεπιστήμια.
Θα πρέπει να καταλάβετε, κύριοι συνάδελφοι, ότι οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις εθίζουν τον φοιτητή από νωρίς σε πελατειακές νοοτροπίες, σε πελατειακές πρακτικές και δοσοληψίες, γνωστές σε όλους μας. Μαθαίνουν στους νέους ότι μπορείς να προχωρήσεις μόνο με την κομματική ταυτότητα και όχι με τη δική σου δύναμη, όχι με τις ιδέες σου.

Θ. Πελεγρίνης:  Για τα Συμβούλια, αναφερθήκατε στον κ. Μπερτσιμά. Τον ρωτήσατε; Εμένα με ρωτήσατε να σας πω τη γνώμη μου και αναφέρετε ότι είμαι και εξολοθρευτής; Θα πρέπει να σας πω ότι δέχθηκα σωρεία καταγγελιών από τα Συμβούλια και παρενέβη ο Εισαγγελεύς. Όλες οι καταγγελίες πήγαν στο αρχείο. Εφημερίδες οι οποίες καταφέρθηκαν τότε που ανακινείτο το ζήτημα, τα «Νέα» και η «Καθημερινή», αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν και έρχεστε εδώ μ’ έναν εντελώς ανεύθυνο τρόπο και αναφέρεστε σε ζητήματα, έχοντας δηλώσει ότι η πρόθεσή σας είναι να συζητήσετε; Κατηγορείτε χωρίς να ελέγχετε τα λεγόμενά σας;

Σταύρος Θεοδωράκης: Εσείς φτάσατε μέχρι το Ισραήλ. Εγώ έφτασα μέχρι τα Ιωάννινα και πήγα και στη Συναγωγή και μίλησα με τους εκπροσώπους της Κοινότητας. Ζητούν εξηγήσεις από εσάς –το ξέρετε- και σας έχουν στείλει και ανοικτή επιστολή. Δώστε, λοιπόν, τις εξηγήσεις σ’ αυτούς τους ανθρώπους και μετά απαντήστε σ’ εμάς γι’ αυτά που σας είπαν στο Ισραήλ.
Σ’ ό,τι αφορά τώρα τα Συμβούλια, θα ήταν πιο απλό και πιο δίκαιο, κύριε Υφυπουργέ, να δεχθείτε την ευθύνη σας για την αδρανοποίηση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου που κάποτε διοικούσατε. Δεν είναι μόνος ο κ. Μπερτσιμάς. Όλοι οι άνθρωποι στο Συμβούλιο μαρτυρούν ότι με τη δική σας στάση δυναμιτίσατε τη λειτουργία του Συμβουλίου. Το λένε όλοι. Κάποτε υπερηφανευόσασταν γι’ αυτό στο κόμμα σας και τώρα που αλλάζει λίγο ο άνεμος λέτε «εγώ δεν έχω την ευθύνη». Δεν είναι τολμηρό.

Θ. Πελεγρίνης:  Απάντησα στο Συμβούλιο που λέτε και βέβαια είναι άνθρωποι οι οποίοι κατοικούν στην Ελλάδα και προφανώς μπορεί από άλλα ελατήρια να αναφέρθηκαν στην ομιλία μου.

Θ. Πελεγρίνης: : Όσον αφορά στον κ. Μπερτσιμά, ο λόγος που παρητήθη εγγράφως είναι επειδή τού κατήργησαν συγκεκριμένες αρμοδιότητες που παρεδόθησαν στη Σύγκλητο. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Ο Κ.Μητσοτάκης

Ο Κ. Μητσοτάκης για τα Συμβούλια των ΑΕΙ τόνισε

 - Καταργήσατε ουσιαστικά τα Συμβούλια Ιδρύματος. Κύριε Τσίπρα, είχα την ευκαιρία πριν από μια εβδομάδα να συναντηθώ με τριάντα περίπου Προέδρους, Αντιπροέδρους και μέλη Συμβουλίων Ιδρυμάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

-Άκουσα τις ιστορίες τους. Άκουσα το παράπονό τους, γιατί απαξιώθηκε με προκλητικό τρόπο αυτή η προσπάθεια την οποία οι ίδιοι κατέβαλαν ανιδιοτελώς, χωρίς να πληρώνονται.

-Τα Συμβούλια Ιδρύματος είχαν συγκροτηθεί από σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από καταξιωμένους καθηγητές, Έλληνες και ξένους, διεθνούς φήμης.

-Αρκετοί ήρθαν από το εξωτερικό. Ερχόντουσαν τέσσερις φορές το χρόνο, με δικά τους έξοδα, για να συμμετέχουν σε αυτά τα Συμβούλια Ιδρύματος.

- Κι εσείς τα απαξιώνετε.

-Γιατί τα απαξιώνετε, κύριε Τσίπρα;

- Σας ενοχλούν τόσο πολύ οι ανεξάρτητες φωνές;

- Έχουμε την πολυτέλεια στο ελληνικό πανεπιστήμιο να διώχνουμε έναν Μπερτσιμά, έναν Νεχαμά, έναν Τζακ Ντέιβις, που έκανε τις σημαντικές ανασκαφές στην Πύλο;

-Μας περισσεύουν, κύριε Τσίπρα, επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι τους οποίους συστηματικά απαξιώσατε;

-Σε μια εποχή που το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να ανοίγεται στον κόσμο, πρέπει να αποκτά διεθνείς επαφές, εσείς το κλείνετε στο δικό σας μικρόκοσμο.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/46487/st-theodorakis-exolothreytis-ton-symvoylion-aei-o-th-pelegrinis