Κ. Μητσοτάκης: Μυωπικά και ιδεοληπτικά σχέδια απεργάζεται ο κ. Φίλης στην Παιδεία

Δημοσίευση: 04/10/2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κ. Μητσοτάκης: Μυωπικά και ιδεοληπτικά  σχέδια  απεργάζεται ο κ. Φίλης στην Παιδεία

"Οι βασικοί άξονες του προγράμματός μας για την Παιδεία:Ελεύθερο σχολείο, αυτόνομο Πανεπιστήμιο".

Για μυωπικά και ιδεοληπτικά  σχέδια που απεργάζεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Φίλης στην Παιδεία, έκανε λόγο ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος, σημειώνοντας τα εξής:

Α. Την προηγούμενη εβδομάδα, στη Βουλή, εξέθεσα τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας για την Παιδεία:«Ελεύθερο σχολείο, αυτόνομο Πανεπιστήμιο».

Β. Μίλησα για τον τρόπο που εμείς σκοπεύουμε να απεμπλέξουμε την Παιδεία από τα πλοκάμια του κομματικού κράτους.

Γ. Αναφέρθηκα σε σειρά παρεμβάσεων που έχουμε επεξεργαστεί προκειμένου να κάνουμε την Παιδεία μας ποιοτική και ανταγωνιστική.

Δ. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η χώρα χρειάζεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα που:

· Να προάγει την άμιλλα, τη φιλομάθεια, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων.

· Να καλλιεργεί την έρευνα, την καινοτομία, την αριστεία.

· Να διασφαλίζει ισότιμες ευκαιρίες πρόσβασης.

· Να λειτουργεί ως ατμομηχανή για την ανάπτυξη.

· Να ενισχύει την κοινωνική κινητικότητα.

· Να αναδεικνύει την ελληνική ταυτότητα, με σύγχρονους όρους.

· Να μορφώνει πολίτες ελεύθερους και υπεύθυνους, με αρχές, αξίες και ιδανικά.

· Να δίνει στις νέες και τους νέους μας τα εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν στη ζωή τους. Να βρίσκουν δουλειά στο χώρο που επιλέγουν.

· Να κερδίζουν τους στόχους που βάζουν. Να πραγματοποιούν τα όνειρά τους.

Ε. Μια δημόσια Παιδεία που να κοιτά στο μέλλον κι όχι να αναπολεί το παρελθόν. Μια δημόσια Παιδεία για όλους, κυρίως για τους λιγότερο προνομιούχους. Ακριβώς τα αντίθετα δηλαδή από όσα μυωπικά και ιδεοληπτικά απεργάζεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Φίλης στην Παιδεία μας.

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος

Φίλες και Φίλοι,

Σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής αφού αποκατέστησε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, ίδρυσε την Παράταξή μας. Τη μεγάλη κεντροδεξιά φιλελεύθερη Παράταξη. Τη Νέα Δημοκρατία. Ο Καραμανλής, στις 4 Οκτωβρίου του 1974, παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του νέου Κόμματος, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική Παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική Δικαιοσύνη».

Από τότε τέθηκαν τα θεμέλια, η ιδεολογική βάση της Παράταξής μας που σήμερα υπηρετούμε. Με προσήλωση στις αξίες του έθνους και της πατρίδας, για το καλό του λαού μας. Από τότε ταυτίζουμε την ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική Δικαιοσύνη. Από τότε ενώνουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για την επίτευξη του κοινού αγαθού.

Όταν ο Καραμανλής έγραφε την Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, είχε στο νου του τον οδικό χάρτη για την Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Ο Καραμανλής ήξερε πολύ καλά ότι μόνον ενωμένοι οι Έλληνες θα μπορούσαν να κατακτήσουν τη θέση που τους άρμοζε στην Ευρώπη. Η Νέα Δημοκρατία ήταν το όχημα για την επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου. Ενός στόχου που πετύχαμε υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες.

42 χρόνια μετά την Ίδρυση της μεγάλης μας Παράταξης τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ. 42 χρόνια μετά η φλόγα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει δυνατή! Φωτίζει το δρόμο της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, του σύγχρονου πατριωτισμού. Συμβολίζει το παρελθόν μας, φωτίζει το μέλλον μας. Θυμίζει μια μοναδική, μια συναρπαστική διαδρομή. Υπογραμμίζει ότι η διαδρομή μας συνεχίζεται.

Είναι ιδιαιτέρως συμβολική σήμερα η παρουσία των τριών προηγούμενων Προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τους τιμούμε και τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους στην Παράταξη και τον τόπο.

Είναι στο χέρι μας να πάμε πιο μακριά, έχοντας πίστη στις αρχές μας, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, πλήρη αίσθηση της ευθύνης απέναντι στο λαό μας, στη χώρα μας, στην ιστορία μας. Η σημερινή ημέρα είναι διπλά συμβολική για τη Νέα Δημοκρατία. Εγκαινιάζουμε το νέο κτίριο σηματοδοτώντας έτσι ένα νέο ξεκίνημα για το Κόμμα μας. «Δόξα είναι η ευθύνη της δικιάς μας αλλαγής», όπως λέει και ο στίχος του Διονύση Σαββόπουλου. Νοικοκυρεύουμε το σπίτι μας, προσαρμοζόμαστε στις οικονομικές μας δυνατότητες και κάνουμε στρατηγείο μας το Μοσχάτο, μια περιοχή που συμβολίζει πολλά. Τους ανθρώπους της παραγωγής, της εργασίας, τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου. Γιατί αυτοί είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Αυτούς θα στηρίξουμε και σε αυτούς θα στηριχτούμε για να πάρει ξανά μπρος η Ελλάδα. Σας καλωσορίζω, λοιπόν, όλες και όλους, στο νέο μας σπίτι! Εδώ που χτυπά η καρδιά της μεταρρυθμιστικής Ελλάδας. Εδώ που σχεδιάζεται το μέλλον του τόπου.

Από την ίδρυσή μας μέχρι σήμερα, είμαστε το Κόμμα που εμπιστεύεται σταθερά ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Είμαστε η πολιτική δύναμη που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δικαιούται να λέει ότι έχει πραγματικά βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Είδαμε άλλοτε κραταιά κόμματα να αποδυναμώνονται. Κάποιοι άλλοι που πάτησαν στην απελπισία του ελληνικού λαού και εκτοξεύτηκαν εκλογικά εξαπατώντας τους πάντες, έχουν μπει σε καθοδική, διαλυτική πορεία. Έσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες. Ένα ολόκληρο οικοδόμημα που χτίστηκε στα ψέματα και στη χειρότερη μορφή λαϊκίστικης δημαγωγίας που γνώρισε ποτέ ο τόπος, καταρρέει.

Οι δικές μας ρίζες όμως αποδείχτηκαν δυνατές. Όχι επειδή είμαστε αλάνθαστοι. Αλλά επειδή παρά τα λάθη μας, κρατήσαμε πάντα κάποιες σταθερές αρχές: Απέχθεια προς το λαϊκισμό. Γνήσιο πατριωτισμό, που βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Προσήλωση στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Ελλάδας. Εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ελλήνων. Αφοσίωση στις αξίες της Ελευθερίας και της αλληλεγγύης, της ατομικής δημιουργίας.

Οι αρχές και οι αξίες της Νέας Δημοκρατίας είναι σήμερα πιο επίκαιρες παρά ποτέ στη χώρα μας. Δυστυχώς, ποτέ στα 42 χρόνια της μεταπολίτευσης δεν χτυπήθηκαν όσο σήμερα αυτές οι αρχές και αξίες. Σήμερα κυβερνά τη χώρα μια ιδεοληπτική Κυβέρνηση λαϊκιστών, που διχάζει τους πολίτες. Περιορίζει τις ελευθερίες τους και αδυνατεί να διασφαλίσει την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, τη Δικαιοσύνη και την έννομη τάξη.

Η Κυβέρνηση Τσίπρα με κάθε ευκαιρία, με κάθε πρόσχημα δίχασε και διχάζει τον ελληνικό λαό. Πότε ανακαλύπτει το νεοφιλελευθερισμό, που καμία Κοινοβουλευτική δύναμη δεν εκφράζει σήμερα στην Ελλάδα, πότε συγκρούεται χωρίς λόγο με την Εκκλησία. Η ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες αποκάλυψε με τον πιο εμφατικό τρόπο τον αδίστακτο χαρακτήρα μιας Κυβέρνησης που προσπαθεί να χτίσει το δικό της καθεστώς. Μιας Κυβέρνησης που υφαίνει μεθοδικά τον ιδιότυπο ιστό της δικής της διαπλοκής. Οικοδομώντας ένα νέο τρίγωνο αδιαφάνειας ανάμεσα σε τράπεζες, εργολάβους του Δημοσίου και επίδοξους καναλάρχες. Δρομολογώντας αντισυνταγματικές διαδικασίες, όπως η παράκαμψη του Ε.Σ.Ρ. Και βέβαια με συνεχείς παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Που υπονομεύουν τους θεσμικούς αρμούς του πολιτεύματός μας.

Το 1929, κατά την έναρξη λειτουργίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, απευθυνόμενος στους δικαστές, τους καλούσε να ακυρώνουν τις άδικες πράξεις της Κυβέρνησής του ώστε να εμπεδωθεί στους πολίτες ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης απέναντι στο Κράτος Δικαίου. Και έκτοτε,, πολλές φορές, οι Έλληνες δικαστές απέδειξαν ότι «υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα και όρθωσαν ανάστημα απέναντι στις αποφάσεις οποιασδήποτε Κυβέρνησης».

Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, με ανακοίνωση του Προέδρου του Δικαστηρίου, ενημερωθήκαμε ότι ματαιώθηκε η προγραμματισθείσα διάσκεψη για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών «εν όψει του κλίματος το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες». Εκφράζω δημόσια τον προβληματισμό και την ανησυχία μου γι’ αυτή την εξέλιξη. Επαναλαμβάνω την άποψή μου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έπρεπε να είχε αποφανθεί επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός «φιάσκο». Είμαι βέβαιος ότι το Δικαστήριο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δικάσει την ουσία της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό. Η εκκρεμότητα αυτή έχει τραυματίσει το κύρος των θεσμών. Καμία άλλη καθυστέρηση δεν επιτρέπεται. Η Δικαιοσύνη πρώτη οφείλει να διαφυλάξει το κύρος της. Η αυτονόητη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να τίθεται σε διακινδύνευση.

Η θεσμική, οικονομική και κοινωνική κατρακύλα της χώρας προφανώς γεννά πολλαπλούς κινδύνους. Όχι μόνο εσωτερικούς. Για πρώτη φορά εγείρεται, με τέτοια ένταση μάλιστα, ζήτημα ισχύος της Συνθήκης της Λωζάνης. Ποτέ στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας δεν βρεθήκαμε στη δυσάρεστη συγκυρία να πρέπει να διαχειρισθεί ένα τόσο ασταθή και απειλητικό διεθνή περίγυρο μια τόσο ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση. Η απώλεια της εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της χώρας μας έχει δυστυχώς και γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Η πατρίδα προχωρά σκυφτή. Κι αυτό δεν της αξίζει. Δεν της ταιριάζει. Πρέπει να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Για να βλέπουμε τον φωτεινό ορίζοντα όχι το γκρίζο χώμα. Κάποιοι θα με κατηγορήσουν ότι κινδυνολογώ. Αντιθέτως. Οι υπαρκτοί κίνδυνοι για τη χώρα είναι τόσοι που ό,τι και να πω είναι πολύ λίγο. Είναι εθνική, πατριωτική υποχρέωσή μου να πω τα πράγματα με το όνομά τους.

Κάθε μέρα που περνά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τόσο περισσότερο εξασθενεί – στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό – η Ελλάδα. Τόσο φτωχότερη γίνεται. Τόσο πιο απομονωμένη. Τόσο πιο περιθωριακή. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η ξέφρενη πορεία προς τον κατήφορο. Ο ελληνικός λαός το έχει πλέον αντιληφθεί αυτό. Η κατακραυγή για την Κυβέρνηση είναι γενικευμένη. Μέχρι και η «Αυγή» δημοσίευσε δημοσκόπηση, την περασμένη Κυριακή, που έδειχνε ότι το 90% των Ελλήνων είναι δυσαρεστημένοι με την Κυβέρνηση. Ποτέ στην μεταπολιτευτική ιστορία δεν υπήρξε τόσο απόλυτη δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η πιο απαξιωμένη Κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων.

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι τραγική. Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι η χώρα, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχασε τουλάχιστον 2 χρόνια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η οικονομία «σέρνεται» στο τέλμα. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές υποχώρησαν. Το οικονομικό κλίμα κατέρρευσε. Τα «λουκέτα» στην αγορά πολλαπλασιάστηκαν. Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώθηκε. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές – ιδιωτών και Δημοσίου – διογκώθηκαν. Ταπεινωτικές δεσμεύσεις – όπως το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και ο «κόφτης» – αναλήφθηκαν. Νέα μέτρα – «τσουνάμι» φόρων και περικοπές στις συντάξεις και στην κοινωνική προστασία, ύψους 9 δις ευρώ – επιβλήθηκαν. Με νέες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων να προβλέπονται για την επόμενη χρονιά, ύψους 2,5 δις ευρώ.

Και που να αντέξουν οι Έλληνες πολίτες όταν από σήμερα μέχρι το τέλος του έτους καλούνται να πληρώσουν 21 δισεκατομμύρια σε φόρους. Και όσοι αδυνατούν να πληρώσουν φόρους, τέλη και ασφαλιστικές εισφορές κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Δεν είναι το κίνημα «δεν πληρώνω», που στήριζε ο κ. Τσίπρας. Είναι το κίνημα «δεν έχω να πληρώσω», που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας. Και όταν οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, τρώνε δακρυγόνα. Δείτε την εικόνα: Αστυνομία ενάντια στην τρίτη ηλικία, ασυδοσία απέναντι στους «μπαχαλάκηδες» στα Εξάρχεια. Έτσι αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση την επιβολή του νόμου και της τάξης.

Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός προβλέπει 2,7% αύξηση του Α.Ε.Π. για το 2017! Ανάπτυξη από πού; Ποιοι θα την δημιουργήσουν; Οι κλειστές επιχειρήσεις και οι στρατιές των ανέργων; Με τι πόρους; Με τις επενδύσεις που διώχνουμε; Δίχως ρευστότητα; Με ένα τραπεζικό σύστημα που υπολειτουργεί; Τους πρώτους εννέα μήνες του 2016 έκλεισαν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες άνοιξαν.

Ξένες εφημερίδες παρουσιάζουν μια Κυβέρνηση που στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων είναι σε πόλεμο με το ίδιο της τον εαυτό. Το ασύστολο ψεύδος αποτελεί πλέον πρόκληση και προσβολή για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Αυτή η ολέθρια κοροϊδία δεν πρέπει να συνεχιστεί. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η δική τους αποτυχία να γίνει αποτυχία της χώρας.

Οι δυνατότητες της Ελλάδας είναι μεγαλύτερες από αυτές του κ. Τσίπρα και της μοιραίας παρέας του. Το λέμε λοιπόν καθαρά: Η ανάκαμψη της Ελλάδας περνάει μέσα από την εκλογική και ιδεολογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό παλεύουμε! Δημιουργούμε ένα δημοκρατικό μέτωπο ευθύνης. Ενώνουμε όλους τους Έλληνες, χωρίς διακρίσεις.

Τα μάτια και οι προσδοκίες των πολιτών είναι στραμμένα πάνω μας. Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό με τη Συμφωνία Αλήθειας. Μια συντεταγμένη στρατηγική, έναν μελετημένο και συνεκτικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση με επίκεντρό του τις νέες δουλειές.

Είχα την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσω τα βασικά του σημεία:

· Λιγότεροι φόροι – λιγότερες δαπάνες.
· Τολμηρές μεταρρυθμίσεις για την άρση των εμποδίων της ανάπτυξης.
· Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.
· Προσέλκυση επενδύσεων.
· Αύξηση της ρευστότητας.
· Διευκόλυνση της λειτουργίας της αγοράς.

Το πρόγραμμά μας είναι αναλυτικό και μετρημένο. Οδηγεί σε 4% ετήσια ανάπτυξη και 120.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας το χρόνο για μια πενταετία. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδας σήμερα. Αν μπορούσαμε να θέσουμε το πρόγραμμά μας αμέσως σε εφαρμογή, οι πολίτες θα έβλεπαν σύντομα τη διαφορά στην τσέπη τους. Θα ένοιωθαν το «κάθε φέτος και καλύτερα». Θα έπαυαν να είναι κυνηγημένοι από το ίδιο τους το Κράτος. Θα ένοιωθαν το Κράτος συμπαραστάτη στα προβλήματά τους. Αρωγό στις αγωνίες τους. Στήριγμα τις προσπάθειές τους. Όχι τιμωρό, όχι εχθρό, όχι αντίπαλο σε κάθε σχέδιο, σε κάθε βήμα, σε κάθε όνειρο. Αυτά και πολλά άλλα είχα την ευκαιρία να εκθέσω στη Θεσσαλονίκη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στη Βουλή, εξέθεσα τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας για την Παιδεία. «Ελεύθερο σχολείο, αυτόνομο Πανεπιστήμιο». Μίλησα για τον τρόπο που εμείς σκοπεύουμε να απεμπλέξουμε την Παιδεία από τα πλοκάμια του κομματικού κράτους. Αναφέρθηκα σε σειρά παρεμβάσεων που έχουμε επεξεργαστεί προκειμένου να κάνουμε την Παιδεία μας ποιοτική και ανταγωνιστική. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η χώρα χρειάζεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα που:

· Να προάγει την άμιλλα, τη φιλομάθεια, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων.
· Να καλλιεργεί την έρευνα, την καινοτομία, την αριστεία.
· Να διασφαλίζει ισότιμες ευκαιρίες πρόσβασης.
· Να λειτουργεί ως ατμομηχανή για την ανάπτυξη.
· Να ενισχύει την κοινωνική κινητικότητα.
· Να αναδεικνύει την ελληνική ταυτότητα, με σύγχρονους όρους.
· Να μορφώνει πολίτες ελεύθερους και υπεύθυνους, με αρχές, αξίες και ιδανικά.
· Να δίνει στις νέες και τους νέους μας τα εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν στη ζωή τους. Να βρίσκουν δουλειά στο χώρο που επιλέγουν.
· Να κερδίζουν τους στόχους που βάζουν. Να πραγματοποιούν τα όνειρά τους.

Μια δημόσια Παιδεία που να κοιτά στο μέλλον κι όχι να αναπολεί το παρελθόν. Μια δημόσια Παιδεία για όλους, κυρίως για τους λιγότερο προνομιούχους. Ακριβώς τα αντίθετα δηλαδή από όσα μυωπικά και ιδεοληπτικά απεργάζεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Φίλης στην Παιδεία μας.

Σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε συζήτηση στη Βουλή, σε ειδικές ημερίδες αλλά και στις οργανωμένες περιοδείες μας ανά την Ελλάδα αναδεικνύουμε υπεύθυνα τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας. Στόχος μας είναι στους επόμενους μήνες, να έχουμε ενημερώσει όλους τους Έλληνες πολίτες για το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Σε αυτό τον οργανωμένο διάλογο με τους πολίτες σας θέλω όλους – όλα τα μέλη της Πολιτικής μας Επιτροπής ενεργούς και στην πρώτη γραμμή. Μιλάμε για όλα με ειλικρίνεια. Αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα και οριοθετούμε την πορεία εξόδου από την κρίση. Εξηγούμε στους πολίτες τις προθέσεις μας και δεσμευόμαστε για την υλοποίησή τους. Και υπηρετούμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης τη Συμφωνία Αλήθειας που θα μας οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πέρυσι τέτοια εποχή πολλοί προεξοφλούσαν περίοδο μακράς πολιτικής ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Αντιμετώπιζαν τη μεγάλη μας Παράταξη με περιφρόνηση και περισσή αλαζονεία. Σήμερα, όλοι συνειδητοποιούν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ισχυρό πολιτικό προβάδισμα και μεγάλη επιρροή στην ελληνική κοινωνία. Αποτελεί την μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων την αντιμετωπίζει ως αυριανή Κυβέρνηση. Αυτό αυξάνει τις ευθύνες όλων μας να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα και αξιοπιστία στις κοινωνικές προσδοκίες.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, που καθημερινά κερδίζει μάχες στη Βουλή. Όπως έχω και απόλυτη εμπιστοσύνη στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που καθημερινά κερδίζουν μάχες στην κοινωνία. Αλλά θέλω από το βήμα αυτό να επαναλάβω το αυτονόητο: Είμαστε στην υπηρεσία των Ελλήνων πολιτών. Δεν πρόκειται να ανεχθώ κανένα φαινόμενο αλαζονείας και ρεβανσισμού. Κι αυτή η λογική επιβάλλεται να καθρεφτίζεται, όχι μόνο στο δημόσιο λόγο μας, αλλά και στην καθημερινή συμπεριφορά μας.

Χθες ανακοίνωσα τη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου πολιτικών στελεχών και υποψηφίων βουλευτών. Τον περασμένο Ιανουάριο, με την εκλογή μου από τους πολίτες στο αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ανέλαβα μια σειρά από δεσμεύσεις. Δεσμεύτηκα για Ανανέωση, Αξιολόγηση και Αξιοκρατία. Ξέρω καλά ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν τα παραδοσιακά κόμματα με καχυποψία. Που τα θεωρούν κλειστά μαγαζιά, στα οποία δεν μπορείς να μπεις αν δεν έχεις μέσο. Που θέλουν να προσφέρουν στα κοινά, αλλά δεν ξέρουν πως να το κάνουν.

Σε όλους αυτούς τους σιωπηλούς συμπαραστάτες της προσπάθειάς μας τους λέω: Θέλουμε να σας γνωρίσουμε. Θέλουμε να είστε κοντά μας σε αυτό το όμορφο ταξίδι εθνικής αυτοπεποίθησης. Σε ένα Κόμμα αξιοκρατικό όλοι κρίνονται από την ποιότητα της δουλειάς τους και όχι από τις γνωριμίες τους. Κάνουμε πράξη το αίτημα για πραγματική ανανέωση. Μπολιάζουμε τη μεγάλη μας πολιτική οικογένεια με νέο αίμα. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις όχι απλώς για μια εκλογική νίκη αλλά για τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας υπέρ των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Για να γίνουν επιτέλους οι ιδέες μας κυρίαρχες στην ελληνική κοινωνία.

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι πρέπει να αφήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ να φθαρεί ακόμα περισσότερο. Ότι η αποδόμηση της αριστερής φαντασίωσης περνά μέσα από την παρατεταμένη σύγκρουση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τα βράχια της πραγματικότητας. Διαφωνώ με αυτή την εκτίμηση. Το κόστος της κυβερνητικής ιδεοληψίας και ανικανότητας δεν το επωμίζονται μόνο οι κυβερνώντες. Το επωμίζονται πρωτίστως οι Έλληνες πολίτες.

Κάθε μέρα που περνά κάνει πιο δύσκολη την έξοδο από την κρίση. Η πραγματική οικονομία διαλύεται και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει την πτώση του σάπιου φρούτου. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Το τρίτο και αχρείαστο Μνημόνιο λήγει το καλοκαίρι του 2018. Ήδη παρήλθαν 14 από τους 36 μνημονιακούς μήνες και ακόμη δεν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται. Η κυβερνητική διγλωσσία μεταδίδει αντικρουόμενα μηνύματα, παρατείνοντας την ύφεση. Με τους ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ το Πρόγραμμα δεν βγαίνει. Και ταυτόχρονα, κάθε μέρα που παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η Ελλάδα αδυνατίζει, μικραίνει, εξασθενεί.

Η πολιτική αλλαγή αποτελεί επείγουσα και αναγκαία προϋπόθεση για να ορθοποδήσει η χώρα. Είναι αναγκαία, όμως, και για να σταματήσει η διάβρωση των θεσμών και ο κυβερνητικός αυταρχισμός. Διότι προκειμένου να κρύψουν την αποτυχία τους, επιχειρούν να φιμώσουν και να χειραγωγήσουν τις φωνές κριτικής, τις ανεξάρτητες Αρχές, τους ανεξάρτητους θεσμούς, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η κυβερνητική αποτυχία επιτείνει τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Η αποτυχημένη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα αποθρασύνεται και γίνεται πιο επικίνδυνη.

Αγκαλιασμένοι, από τη μια μεριά, με τη νέα διαπλοκή που δημιούργησαν και, από την άλλη, με τον Ρουβίκωνα, καταλύουν ανενδοίαστα τις βασικές αξίες του πολιτεύματός μας και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Πρέπει να φύγουν το συντομότερο. Μόνο με εκλογές θα απαλλαγεί η Ελλάδα από τους ιδεοληπτικούς τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν. Για αυτό, σας καλώ όλες και όλους. Και μαζί με εσάς όλες και όλους τους Έλληνες πολίτες σε έναν συνεχή αγώνα για την ενδυνάμωση του μεταρρυθμιστικού μετώπου στη χώρα μας.

Φίλες και φίλοι,

Όπου και αν μιλάτε, όπου και αν πηγαίνετε, θέλω να επαναλαμβάνετε σταθερά τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι η δική μας πρόταση δημιουργεί την ελπίδα της αλήθειας. Η σημερινή απογοήτευση των πολιτών, αλλά και η πρωτοφανής κατάρρευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οφείλεται στο ξεγύμνωμα της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος. Εμείς δεν θα υποσχεθούμε 100 για να πουν κάποιοι «βρε και τα μισά να κάνει καλά θα είναι». Θα δεσμευτούμε 10, θα γίνουν και τα 10. Θα δεσμευτούμε για λίγα, θα γίνουν όλα. Η πρότασή μας είναι αξιόπιστη και η σχέση μας με τους πολίτες θα χτιστεί πάνω στην αλήθεια. Και γι’ αυτό θα είναι στέρεη και ανθεκτική στο χρόνο.

Δεύτερον, ότι θα δουλέψουμε για τα συμφέροντα και τα όνειρα των πολλών. Θα εκφράσουμε τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες όλων των τίμιων, εργατικών και φιλότιμων Ελλήνων που θέλουν να δουν τις ζωές τους να γίνονται καλύτερες. Γνώμονας της πολιτικής μας θα είναι η υπεράσπιση των απλών πολιτών, των αδύναμων. Όχι των οργανωμένων ομάδων ή συμφερόντων, όχι της κομματικής νομενκλατούρας. Και ότι οι ελίτ αυτού του τόπου θα πρέπει και αυτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όπως δεν έκαναν πάντα τα προηγούμενα χρόνια.

Και τρίτον, ότι θα ενώσουμε τους Έλληνες σε ένα νέο συλλογικό στόχο: μια ευημερούσα και δημοκρατική Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Η πρότασή μας δεν είναι μια κομματική διακήρυξη. Είναι ένα νέο εθνικό αφήγημα. Μετά από μια περίοδο έντασης και διχασμού είναι καιρός οι Έλληνες να θυμηθούμε ότι είμαστε όλοι παιδιά της ίδιας πατρίδας, επιβάτες στο ίδιο καράβι που πρέπει να οδηγήσουμε σε ήρεμα νερά. Θα προχωρήσουμε ενωμένοι. Και όσοι ποντάρουν στο διχασμό και την ανωμαλία θα απομονωθούν και θα μπουν στιγματισμένοι στο περιθώριο της ιστορίας.

Γι’ αυτό και θα μου επιτρέψετε σήμερα να απευθυνθώ προσωπικά κυρίως σε όσους συμπολίτες μας δεν μας εμπιστεύθηκαν στις τελευταίες εκλογές. Όλοι έχουν πλέον καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια επικίνδυνη πολιτική φούσκα. Καλλιέργησε ένα νοσηρό κλίμα, εξαπάτησε τους πολίτες και κυρίως έβλαψε τη χώρα.

Ξέρω όμως, ότι πολλοί συμπολίτες μας δυσπιστούν ακόμα απέναντι και σε εμάς. Και ξέρω ότι θα χρειαστεί υπομονή και πολλή δουλειά από εμάς για να τους πείσουμε. Τους ζητώ να μας ακούσουν. Να μετρήσουν την αξιοπιστία των όσων λέμε. Να μας αξιολογήσουν. Να συγκρίνουν τις δικές μας τεκμηριωμένες δεσμεύσεις, με τα ψέματα κάποιων άλλων. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση τους. Είμαι βέβαιος ότι θα δουν πως μπροστά τους έχουν μια Παράταξη που έχει διδαχθεί από τα λάθη της και δεν θα τα επαναλάβει. Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι από το δικό μου στόμα δεν θα ακούσουν ψέματα. Δεν θα κοροϊδέψω κανέναν. Μαζί θα κλείσουμε το κεφάλαιο του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού.

Η πρότασή μας είναι μια πρόταση ελευθερίας και αλληλεγγύης. Και θα την υλοποιήσουμε κινητοποιώντας έναν σύγχρονο πατριωτισμό, που οδηγεί σε μια περήφανη και δυνατή Ελλάδα. Την Ελλάδα που οραματίστηκε και υπηρέτησε ο Ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Την Ελλάδα που σκιαγραφεί η Ιδρυτική Διακήρυξη της 4ης Οκτωβρίου που με περηφάνια γιορτάζουμε σήμερα.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι τα καινούργια μας γραφεία να είναι καλότυχα. Όχι μόνο για το καλό της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της πατρίδας μας.

 


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/46610/k-mitsotakis-myopika-kai-ideoliptika-shedia-apergazetai-o-k-filis-stin-paideia