Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Κ. Γαβρόγλου με τους προέδρους των ΤΕΙ

Δημοσίευση: 22/11/2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Κ. Γαβρόγλου με τους προέδρους των ΤΕΙ

Τι είπε ο υπουργός για Επαγγελματικά Δικαιώματα, Ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Μεταβατικά τμήματα

Ο Ενιαίος Χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας,  η Υποχρηματοδότηση, η Υποστελέχωση, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα μεταβατικά Τμήματα του σχεδίου «Αθηνά»ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση της Γραμματείας της Συνόδου των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων ΤΕΙ,  σε διευρυμένη σύνθεση,   με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκίνησε ο υπουργός με τα ΤΕΙ από την έκτακτη Σύνοδο στις 8/11/16..

Η Γραμματεία  της Συνόδου ,η οποία σε ανακοίνωσή της της τονίζει ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, αναφέρει:

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων ο κ. Υπουργός, συνεπής σε όσα είχε αναγγείλει στη Σύνοδο περί νομοθετικής ρύθμισης, έθεσε υπόψη της Γραμματείας την πρόθεση του Υπουργείου να ζητήσει την υποβολή προτάσεων εντός διμήνου, από όλα τα Τμήματα ΑΕΙ που δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα ώστε να δρομολογηθούν διαδικασίες για τη νομοθετική ρύθμιση ενός προβλήματος που για χρόνια ταλαιπωρεί του φοιτητές και τους απόφοιτους των Τμημάτων αυτών. Η συνεπής αυτή στάση του Υπουργού είχε θετικότατη αποδοχή από τη Γραμματεία της Συνόδου, που αποδέχτηκε και την πρόταση του Υπουργού να συντονίσει την υποβολή των προτάσεων αυτών για τα ΤΕΙ.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ: Για το θέμα των μεταβατικών Τμημάτων ο κ. Γαβρόγλου δεσμεύτηκε να μελετήσει τους φακέλους των προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί από τα Ιδρύματα στο ΥΠΕΘ.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ: Για το θέμα του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας τέθηκαν στο κ. Υπουργό τα πάγια αιτήματα των ΤΕΙ για μετονομασία σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών καθώς και την εκπόνηση τρίτου κύκλου σπουδών (Διδακτορικά). Αναφέρθηκε επίσης ότι στα πλαίσια του διαλόγου μεταξύ των ΑΕΙ σε επίπεδο Περιφερειών και στην κατεύθυνση αναζήτησης συνεργειών με στόχο τον Ενιαίο Χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και μετά από πρόταση του κ. Υπουργού, δρομολογούνται Θεματικές Ημερίδες, με την συμμετοχή Πανεπιστημίων και τοπικών φορέων καθώς και του ίδιου του Υπουργού.

ΑΝΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ: Αποσαφηνίστηκε για μια ακόμη φορά στον κ. Υπουργό ότι τα ΤΕΙ επιθυμούν να συμβάλλουν σε αναδιαρθρώσεις των φορέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων και την ανάπτυξη της Χώρας, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν ως Ιδρύματα και όχι ως «κατ’ επιλογή» Τμήματα.

ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΓΙΑ το θέμα της υποχρηματοδότησης ο κ. Υπουργός ζήτησε από τα Ιδρύματα στοιχεία που να καταδεικνύουν την οριακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει, αλλά και για τις δαπάνες που πλέον αδυνατούν να εξοφλήσουν κατά περίπτωση, στα πλαίσια των ελλιπέστατων πλέον προϋπολογισμών τους, καθώς και στοιχεία για καλές πρακτικές που έχουν υιοθετήσει για τη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων.

 


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/47588/se-poly-kalo-klima-i-synantisi-k-gavrogloy-me-toys-proedroys-ton-tei