Υπουργός: Αποτυχία , στη συνείδηση των πολιτών, η φοίτηση σε ΤΕΙ

Δημοσίευση: 10/01/2017

Τελευταία Ενημέρωση: 10/01/2017, 09:49

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπουργός: Αποτυχία , στη συνείδηση των πολιτών, η φοίτηση σε ΤΕΙ

Α. Δυστυχώς, στη συνείδηση των πολιτών μας εάν κάποιο παιδί πάει στα ΤΕΙ θεωρείται σαν μια αποτυχία.

Β. Εγώ δεν το πιστεύω αυτό, αλλά επειδή εσείς και εγώ δεν το πιστεύουμε δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν εισπράττει αυτό από την κοινωνία.

Γ. Άρα, ένας πολύ βασικός παράγων για την αναβάθμιση των ΤΕΙ είναι και πώς εμείς ως πολιτικά κόμματα, ως πολίτες θα πείσουμε τους άλλους πολίτες για την σημασία των ΤΕΙ.

Τα παραπάνω τόνισε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη συζήτηση επόκαιρης ερώτησης του Βουλευτή  Νικολάου Μωραΐτη, σχετικά με  τα προβλήματα στη στέγαση των σπουδαστών στο ΤΕΙ Ηπείρου.

Σχετικά με τη σίτιση των φοιτητών ο υπουργός Παιδείας τόνισε:

- Ξέρετε πόσο είναι σήμερα το ανώτατο όριο για κάποιον που μπορεί να φάει δωρεάν; Είναι 45.000 ευρώ και αν είναι και από πολύτεκνη οικογένεια μπορεί να πάει μέχρι 50.000 ευρώ. Αυτό είναι εναντίον των φτωχών φοιτητών, είναι εναντίον των λαϊκών στρωμάτων.

- Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει όλοι να συνεννοηθούμε για μια λελογισμένη μείωση του ανώτατου ορίου, ώστε να αξιοποιούνται και να εκμεταλλεύονται αυτές τις παροχές της πολιτείας αυτοί που πραγματικά την έχουν ανάγκη στη σημερινή συγκυρία.

-Και για να γίνει αυτό εγώ δεν λέω ότι πρέπει σε κάθε πανεπιστήμιο να είναι το ίδιο ανώτατο όριο. Πρέπει να υπάρχουν τοπικές διαφοροποιήσεις. Όμως, τα πανεπιστήμια θα πρέπει να πάρουν μια επί της ουσίας απόφαση αν θέλουν να ασκήσουν μια επί της ουσίας κοινωνική πολιτική στο θέμα της εστίασης. Πολύ σύντομα θα έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για το θέμα της εστίασης.

Σχόλια (31)

TEE
|

Και κάπου εδώ έρχεται το ΤΕΕ με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και μας λέει ότι θα έχουμε δικαίωμα μόνο για εφαρμογές και επίβλεψη. Δηλαδή εγώ που είμαι μηχανολόγος μηχανικός Τ.Ε. και δεν έχω μα κανένα πρόβλημα με τους μηχανικούς Π.Ε. αντιθέτως μοιραζόμαστε γνώσεις εκατέρωθεν θα γίνω πλέον εργοδηγός ή διπλωματούχος υδραυλικός ασχέτως αν αυτή την στιγμή κάνω διάφορες μηχανολογικές μελέτες και εγκρίνονται στα υπουργεία από τους εκάστοτε Π.Ε. μηχανικούς υπαλλήλους
όλα αυτά γίνονται γιατί μας λείπουν οι γνώσεις και βλάπτουμε το δημόσιο συμφέρων..
Για να συνοψίσω ήρθε η ώρα να μας κλείσουν τα σπίτια μας γιατί εμείς φταίμε που δεν σπουδάσαμε σε καμία Αλβανία και περάσαμε με 15500 χιλιάδες μόρια στο Α.Τ.Ε.Ι. μηχανολογίας βασιζόμενοι ότι έστω θα υπογράφαμε αυτά που υπογράφαμε μέχρι σήμερα.
Με εκτίμηση προς όλους τους ενδιαφερόμενους

Ribopaido
|

@Δικαίαρχος

Άτοπο η δημιουργία δικού μας επιμελητηρίου καθώς το ΤΕΕ ειναι υπεύθυνο για τους μηχανικούς και πρέπει να μας δεχτεί όπως μας δέχονται έξω.
Συμφωνώ Απόλυτα με την προσφυγή ,πρέπει κάτι να γίνει καθως είναι απαράδεκτο όλο αυτό ..

Δικαίαρχος
|

@ΠΑΝΟΣ
Δεν είπα πως είναι θέσφατο !!! Το ΤΕΕ είναι ένα επιμελητήριο με κλειστά μέλη, εσύ θέλεις με το έτσι θέλω να γίνεις μέλος !!! Γι’ αυτό λέω πως με το ζόρι γάμος δεν γίνετε.

Γιατί οι μηχανικοί των ΤΕΙ δεν κάνουν δικό τους επιμελητήριο για να απαιτήσουν ότι θέλουν;;

Γιατί δεν γράφονται μέλη σε επιμελητήρια μηχανικών του εξωτερικού που έχουν δικαιώματα για να αποκτήσουν αυτόματα και δικαιώματα στην Ελλάδα;; Μήπως δεν τους εγγράφουν ούτε στο εξωτερικό;;

Το έγραψα και προηγουμένως, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ είναι πάρα πολλοί, μία προσφυγή στο ΣΤΕ ουσιαστικά δεν θα κοστίσει τίποτα, όποιος νομίζει πως του θίγονται τα συνταγματικά του δικαιώματα και δεν υπάρχει ισονομία προσφεύγει στο ΣΤΕ και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

@Ηλίας
Όχι, δεν έχω σκεφτεί τι θα γινόταν αν δεν χρειαζόταν να εγγραφεί κάποιος στο ΤΕΕ για να πάρει την άδεια άσκησης επαγγέλματος αλλά ούτε μπορώ να σκεφτώ τι θα γινόταν αν κάποιος γιατρός δεν ήταν υποχρεωτικό να είναι μέλος του Ιατρικού συλλόγου ή κάποιος δικηγόρος κάποιου δικηγορικού συλλόγου κ.ο.κ.

Με λίγα λόγια, όποιος θίγετε προσφεύγει αλλιώς κυνηγά ανεμόμυλους, αλλιώς αρέσκετε σε αμπελοφιλοσοφίες.

GM
|

Η απαξίωση, έγκειται στην αδυναμία που αναδυκνείεται εκ του χρονίζοντος γεγονότος της διαρκούς παράκλησης, βάσει του λογικού, ηθικού και νόμιμου. Θα μπορούσε κάλλιστα να παρομοιαστεί με κλασσική περίπτωση bullying όπου ο αδύναμος, προσπαθώντας να γλιτώσει μη έχοντας υποστήριξη από πουθενά, καταλήγει να υπομένει επιζητώντας την "φιλία" με τον ισχυρό, αν μη τι άλλο για να γλιτώσει τα χειρότερα. Διαφορετικά, είτε θα κάνει το "κοκκόρι" στον καθρέφτη του περιμένοντας κάποιον άλλο ισχυρό να τον βοηθήσει με ανταλλάγματα π.χ. φοίτηση επί πληρωμή σε Κολλέγια (με τις "πλάτες" της Ε.Ε.) αναγνωρίζοντας ίσως και κάποια έτη, είτε θα πρέπει να αλλάξει περιβάλλον (βλ. μετανάστευση), είτε εν τέλει να ξεπεράσει τον φόβο του και να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα δικαιώματά του. Το τι γίνεται από όλα αυτά, το αφήνω στην κρίση σας.
Ας μην παραπονιούνται όμως όλοι όσοι (Ιδρύματα, σύλλογοι, απόφοιτοι) θέλουν αναγνώριση μεν, αλλά δεν θέλουν και να "σπάσουν αυγά" δε ...

Ηλίας
|

@Δικαίαρχος

Έχεις σκεφτεί τι μπορεί να συνέβαινε αν δεν χρειαζόταν να εγγραφεί κάποιος στο ΤΕΕ για να πάρει την άδεια άσκησης επαγγέλματος? Τι θα γινόταν αν πραγματικά άνοιγαν τα κλειστά επαγγέλματα?

Ribopaido
|

Πολύ σωστο GM και απορώ γιατι ήδη δεν έχει γίνει τίποτε..
Πάντως γενικώς ειναι μπούρδα η συζήτηση περι βάσεων..Δώστε στα τει τα ΕΔ που πρέπει να χουνε. Δεν ζητάμε να μαστε και αστροναύτες όπως της ΗΜΜΥαλλα να έχουμε τα δικαιώματα της ειδικότητας ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ. Και θα δείς που θα πάνε οι βάσεις..Κατ'αρχάς την σχολή μου (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε) πέρα ότι δεν την ξέρουν οι περισσότεροι με το πενταετές πρόγραμμα και την δυνατότητα μηχανικού-Εκπαιδευτικού θα την δείτε στο ΘΕΟ..

GM
|

Η παραβίαση της συνταγματικής ισότητας για τους αποφοίτους των ΤΕΙ, της - κατά τα άλλα - ίδιας βαθμίδας του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων σε σχέση με τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων, όπου οι πρώτοι αποκλείονται ενώ οι δεύτεροι προτιμούνται (ακόμη και αν οι πρώτοι έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά), θα έπρεπε να είχε οδηγηθεί στη δικαιοσύνη εδώ και πολλά χρόνια, τόσο από τα συνδικαλιστικά τους όργανα όσο και από τους ίδιους τους αποφοίτους των ΤΕΙ, τουλάχιστον για προσβολή της προσωπικότητάς τους. Μήπως όμως τελικά θεωρούν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ειδάλλως γιατί έχουν παραμείνει μόνο στα λόγια αφήνοντας να τους εμπαίζουν;

Πάνος
|

@ Δικαίαρχος
Άρα μας λες...ό,τι ισχύει είναι θέσφατο, αμετάβλητο. Δηλαδή η παιδεία δεν χρήζει επανεξέτασης; δεν υπάρχουν αδικίες (όπως π.χ. Αυτά που αναφέρει ο ΑΓ); είναι αδικαιολόγητη η αγανάκτηση των μηχανικών των ΤΕΙ; να μείνουμε χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα αφού ούτως ή άλλως ποτέ δεν είχαμε; Και μάλιστα επειδή είχα την ατυχία να γεννηθώ Έλληνας, δεν θα πρέπει να διεκδικώ τη βελτίωση της ζωής μου και της κοινωνίας, άλλωστε όταν γεννήθηκα το 1979 η κατάσταση χάλια ήταν! Τι ζητάω τώρα να αλλάξω; Δηλαδή απαιτώ να αλλάξουν τα Βασιλικά Διατάγματα που διέπουν μέχρι και σήμερα το επάγγελμα του μηχανικού; Πόσο λάθος είμαι; Πόσο λάθος είναι οι Ευρωπαϊκές χώρες που εξελίσσονται σε όλους τους τομείς (και πόσο μάλλον στη Παιδεία);----- Πραγματικά είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση! Αναδεικνύει ξεκάθαρα την παντελή έλλειψη επιχειρημάτων, την πλημμελή κριτική σκέψη αλλά κυρίως την εμπάθεια . Κορυφαία μπακαλοτοποθέτηση "Με το ζόρι γάμος δεν γίνεται"...επιχείρημα για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Ribopaido
|

@DR

Σαφώς, ΑΕΙ ΤΤ πρέπει να λέγονται ,απλώς συμφώνησα με την διαφορά ΤΕΙ με Α-ΤΕΙ..

DR
|

@Ribopaido
Αγαπητέ, ο όρος ΑΤΕΙ είναι αδόκιμος (στην ουσία δεν υφίσταται). ή ΤΕΙ ή ΑΕΙ ΤΤ

Ribopaido
|

ΑΤΕΙ είναι εδω και χρόνια το θέλετε είτε όχι..Δεν μπήκαμε τει γιατι δεν περνάγαμε αλλού.. Η κάθε ανακρίβεια στο μεγαλείο της..

Δικαίαρχος
|

Μερικές διαπιστώσεις για όσους επιμένουν με τα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα !!!.
Αποφασίσατε να σπουδάσετε σε ΤΕΙ για ποιο λόγο ;;; Το επιλέξατε ή δεν μπορέσατε να εισαχθείτε σε αντίστοιχο ΑΕΙ;;; Το αν οι θέσεις που προσφέρουν τα ΑΕΙ είναι λίγες είναι άλλο θέμα.
Δεν εγγράφονται στο ΤΕΕ οι απόφοιτοι ΤΕΙ δεν το ξέρατε ;;; να το είχατε μάθει … Το να ζητάς να γίνεις μέλος κάπου πρέπει και οι άλλοι να το θέλουν… με το ζόρι γάμος δεν γίνεται.
Στο τέλος υπάρχει το ΣΤΕ και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, προσφύγετε για να δικαιωθείτε.

ΑΓ
|

@ Θάνος Τρικαλιώτης
Απ’ όλα όσα έγραψα, εκεί στάθηκες; Αυτή είναι μικροψυχία! Όταν έρχεσαι σε αντιπαράθεση με κάποιον και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, καλό είναι να αντιτάσσεις τα επιχειρήματά σου και όχι να μας κάνεις μαθήματα ορθογραφίας. Άλλωστε μεταξύ αερολογίας και ανορθογραφίας, προτιμώ το δεύτερο. Η ορθογραφία δεν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, η ψυχή όμως, η λογική και οι αξίες που υιοθετούμε μας χαρακτηρίζουν.
Ως δάσκαλος που είσαι, θα περίμενα να κατανοήσεις καλύτερα τα σχόλιά μου. Μπορείς να μου πεις σε ποιο σημείο σε υβρίζω; Επίσης μου προσάπτεις έλλειψη επιχειρημάτων. Μα καλά, το προηγούμενο σχόλιό μου (462 λέξεις) το διάβασες; Είναι μόνο επιχειρήματα! Είναι αιτιάσεις που κανένας Μηχανικός Πολυτεχνείου δεν είναι σε θέσει να αμφισβητήσει την ορθότητά τους. Προφανώς βλέπεις μόνο αυτό που θες να δεις και παραβλέπεις αυτό που απεύχεσαι.
Θα σου πρότεινα, αν και μικρότερος κατά πολύ, να διδάσκεις στους μαθητές σου να σκέπτονται λογικά, απαλλαγμένοι από τα προσωπικά τους συμφέροντα. Καταλαβαίνει το εύρος της καταστροφής που έχουν υποστεί χιλιάδες μηχανικοί των ΤΕΙ λόγω της σκόπιμης αδιαφορίας της Πολιτείας. Και έρχεσαι εσύ να μας πεις πράγματα της δεκαετίας σου!
Τελειώνω την προσωπική αντιπαράθεση εδώ. Άλλωστε δεν περιμένω να σας αλλάξω ιδεοληψίες ολόκληρών δεκαετιών μέσα από ένα blog!

Ribopaido
|

Δηλαδή ποιοί είστε?..Βγαίνετε ΗΜΜΥ πχ και έχετε δικαίωμα σε όλα? ΣΕ καθε ροή , σε 100 διαφορετικές ειδικότητες? Σιγα ρε παίδες.. .Σύντομα θα υπάρξει δικαιοσύνη..

Θάνος Τρικαλιώτης
|

@ΑΓ
Παρότι γεννηθείς (ή μήπως γεννηθής;) το 1934 διδάσκω ακόμη ορθογραφία στους μαθητές μου που ελπίζω να μπορέσουν να διατηρήσουν τουλάχιστον την ελληνική γλώσσα μέσα σ' αυτό τον κυκεώνα των ανορθόγραφων . Επίσης τους μαθαίνω πως να σέβονται το συνομιλητή τους και να μην τον υβρίζουν όταν δεν έχουν επιχειρήματα γιατί αυτό είναι το γνώρισμα του δημοκράτη πολίτη.

ΑΓ
|

@ Θάνος Τρικαλιώτης
Νομίζω πως με το δεύτερο μήνυμά σου τα έκανες χειρότερα. Και αναρωτιέμαι όντως έχεις τελειώσει πολυτεχνείο; Τρεις γραμμές έγραψες και είναι όλα όσα αναφέρεις εκτός τόπου και χρόνου.
Ποιοι είναι οι υπομηχανικοί; Σας τους αναφέρουν στο Πολυτεχνείο μήπως; Ίσως δια της αυτοεκπληρούμενης προφητείας να τους βρεις κάπου, κάποτε!! Τι σημαίνει βοηθός χημικού/μικροβιολόγου; Υπονοείς ότι οι μηχανικοί των ΤΕΙ είναι βοηθοί των μηχανικών του Πολυτεχνείου; Που ζεις; Σε ποια εποχή; Πότε γεννήθηκες; Μήπως είσαι γεννηθής του 1934, τότε που γινόταν αναφορά σε όλα αυτά που προανέφερες, στα προεδρικά διατάγματά σας; Σε ποια polytechnics αναφέρεσαι; Γνωρίζεις ότι από το 1992 δεν υφίστανται στην Αγγλία και έχουν γίνει όλα πανεπιστήμια; Καλή δύναμη. Και να θυμάσαι ότι είμαστε στο 2017 και έχουμε Δημοκρατία!

Θάνος Τρικαλιώτης
|

@Νίκος Κατριγκός,ΑΓ Δεν είχα σκοπό να θίξω τα ΤΕΙ, γνωρίζω πως κάποιων το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό. Όμως άλλο πράγμα το πτυχίο υπομηχανικού και άλλο του μηχανικού, άλλο ο χημικός και άλλο ο βοηθός χημικός. άλλο ο μικροβιολόγος και άλλο ο βοηθός μικροβιολόγος. Γιατί στην Ελλάδα θέλετε ορισμένοι να τα εξισώνετε όλα και ζητάτε από μια ανίκανη εξουσία να ικανοποιεί κάθε σας επιθυμία όσο παράλογη κι αν είναι; Και επειδή ορισμένοι αρέσκεστε να αναφέρεστε στο εξωτερικό, γιατί άραγε στην Αγγλία τα polytechnics δεν είναι ίδια με τις σχολές engineering;

Θάνος Τρικαλιώτης
|

@Νίκος Κατριγκός,ΑΓ Δεν είχα σκοπό να θίξω τα ΤΕΙ, γνωρίζω πως κάποιων το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό. Όμως άλλο πράγμα το πτυχίο υπομηχανικού και άλλο του μηχανικού, άλλο ο χημικός και άλλο ο βοηθός χημικός. άλλο ο μικροβιολόγος και άλλο ο βοηθός μικροβιολόγος. Γιατί στην Ελλάδα θέλετε ορισμένοι να τα εξισώνετε όλα και ζητάτε από μια ανίκανη εξουσία να ικανοποιεί κάθε σας επιθυμία όσο παράλογη κι αν είναι; Και επειδή ορισμένοι αρέσκεστε να αναφέρεστε στο εξωτερικό, γιατί άραγε στην Αγγλία τα polytechnics δεν είναι ίδια με τις σχολές engineering;

ΑΓ
|

@ Θάνος Τρικαλιώτης
ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί αναμασάτε την ίδια επιχειρηματολογία για να ισχυριστείτε την ανωτερότητα των Πολυτεχνείων έναντι των ΤΕΙ;
Πώς γίνεται να αποτελεί κριτήριο υπεροχής, ενός ιδρύματος, η βάση εισαγωγής στα Τμήματα/Σχολές του; Αφού καθοριστικό ρόλο παίζουν τα γεωγραφικά, δημογραφικά, κοινωνικά κριτήρια, όπως επίσης και τα επαγγελματικά δικαιώματα που χορηγεί ένα Τμήμα, μία Σχολή και συνδέεται άμεσα με την επαγγελματική καταξίωση. Αυτοί είναι (καλώς ή κακώς) οι λόγοι επιλογής των υποψηφίων φοιτητών.
Η υπεροχή ενός ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ) θα έπρεπε να καταδεικνύεται αποκλειστικά και μόνο από την επίσημη, αδιάβλητη και διαφανή αξιολόγηση του αρμοδίου φορέα (ΑΔΙΠ). Επομένως είναι πολύ απλοϊκή η εκτίμηση του σχολιαστή και δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη ουσιαστικών επιχειρημάτων.
Θα συμφωνήσω ότι οι σπουδές των Πολυτεχνείων προσφέρουν καλύτερο επίπεδο σπουδών από τις αντίστοιχες των μηχανικών ΤΕΙ. Όμως, το γεγονός αυτό επουδενί λόγω δεν δικαιολογεί ότι οι Μηχανικοί των ΤΕΙ δεν θα πρέπει να είναι κανονικότατοι μηχανικοί με την βούλα της Πολιτείας, δηλαδή εγγραφή στο ΤΕΕ. Θα μπορούσαν να μπουν κάποιες επιπλέον προϋποθέσεις έναντι των Μηχανικών των Πολυτεχνείων (π.χ. ένα μεταπτυχιακό στη μηχανική, ή 5 χρόνια προϋπηρεσία στον τομέα μηχανικής ενδιαφέροντος), οι οποίες, εφόσον πληρούνται, θα επέτρεπαν στους μηχανικούς των ΤΕΙ να εγγραφούν κανονικά στο ΤΕΕ.
Επίσης ένα άλλο σοβαρό θέμα, το οποίο δείχνει ξεκάθαρα την αδικία που επικρατεί στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση και ειδικότερα στον κλάδο των Μηχανικών είναι το εξής: Τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών των Πολυτεχνείων βασίζονται σε νόμους και λοιπές διατάξεις του 1930! Δηλαδή σε πλέον παρωχημένα θεσμικά κείμενα. Η πίτα όταν μοιράστηκε, δόθηκαν αυθαίρετα και αλόγιστα επαγγελματικά δικαιώματα σε ειδικότητες μηχανικών. Για παράδειγμα ένας μηχανικός ΗΜΜΥ έχει δικαιώματα μηχανολόγου, και όλων των Ροών της σχολής του (π.χ. Ενέργεια, Ηλεκτρονική, Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες κλπ) ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχει παρακολουθήσει μόνο μία Ροή. Για να μην επεκταθώ σε άλλες ειδικότητες. Για αυτό τι έχουν να πουν οι μηχανικοί των Πολυτεχνείων.
Από την άλλη, οι μηχανικοί των ΤΕΙ μάχονται τόσα χρόνια για να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα αυστηρά εντός της ειδικότητάς τους και βάσει του προγράμματος σπουδών τους. Για παράδειγμα ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από ΤΕΙ δεν επιζητά να έχει δικαιώματα επί άσχετων θεμάτων που δεν θεραπεύει η σχολή του!
Τελειώνοντας θέλω να κλείσω με το εξής ερώτημα: Είναι δυνατόν το ένα επιπλέον έτος σπουδών των Πολυτεχνείων - όταν μάλιστα το ένα εξάμηνο (10ο) είναι αποκλειστικά για την διπλωματική εργασία (καμία διδακτική ώρα), όταν το προτελευταίο (9ο) εξάμηνο έχει μόλις τρία-τέσσερα μαθήματα, όταν μέσα στο πρόγραμμα σπουδών υπάρχουν μαθήματα τύπου «Ιστορία των Επιστημονικών και Φιλοσοφικών Ιδεών», «Κοινωνιολογία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας», «Φιλοσοφία» - να συνεπάγεται την πλήρη αφαίμαξη χιλιάδων συμπολιτών μας (πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ) με την απόλυτη απαξίωση τους προς όφελος άλλων συμπολιτών μας, οι οποίοι απολαμβάνουν υπερβολικά και αδικαιολόγητα επαγγελματικά προνόμια;
Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και αγγίζει το πεδίο εφαρμογής του Συντάγματος και τις θεμελιώδεις Αρχές του: Ισότητα, Ισονομία, Ισοπολιτεία.

Νίκος Κατριγκός
|

@Θάνος Τρικαλιωτης
Πριν πεις κάτι καλό είναι να το ελέγξεις.. Δεν ισχύει πλέον ότι όλα τα Πολυτεχνεία έχουν βάση πάνω απο 16.Κάποια πέσανε και στο 10-11 και πιο κάτω.. από πολλές σχολές ΤΕΙ!
Σε αυτό τι λέμε;

Θάνος Τρικαλιώτης
|

Έτσι τα 5άρια των ΤΕΙ να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα επαγγελματικά με τους πτυχιούχους των Πολυτεχνείων του 16 και άνω. Εδώ κε υπουργέ αναγνωρίσατε ίσα δικαιώματα επαγγελματικά με τους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων στους απόφοιτους κολεγίων. Πτυχιούχοι Αγγλικής Φιλολογίας, νομικής κλπ έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους έχουν χρήματα και αποφοιτούν από κολέγια. Μήπως αυτό εννοεί ο Γαβρόγλου όταν κάνει λόγο για στραμπουληγμένους;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ-ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤ
|

Κύριε Υπουργέ,
Την συνείδηση των πολιτών την χαράζει η Πολιτική των συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.
Θα περιμένουμε από εσάς να βάλετε ένα τέλος στην ΟΜΗΡΙΑ 33 χρόνων , να προχωρήσετε άμεσα στην έκδοση με νόμο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ. Η Υπομονή μας έχει εξαντληθεί . ΕΔΩ & ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ σε όλες τις ειδικότητες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
|

Λάθος η αναφορά σας για το οριο των πολυτεκνων οικογενειων κ.υπουργέ.με τον κατηφορο που εχει παρει το δημογραφικο και τις εφιαλτικες του διαστασεις τα κινητρα υπερ των πολυτεκνων οικογενειων εχουν προτεραιοτητα!!!
και πόσες σημερα ειναι οι πολυτεκνες οικογενειες που εχουν εισοδημα 50.000€!! και ο αριθμος των πολυτεκνων φοιτητων ολοενα και λιγοστευει (εκτος κι αν θεωρειται οτι γιναμε ξαφνικα ΚΙΝΑ) και τα εισοδηματα μας με ολα αυτα τα μνημονιακα μετρα που λαβατε ολοι εσεις που κοπτεστε για το καλο μας (οι προσφατες ντροπιαστικες ανακοινωσεις για το ποθεν εσχες των βουλευτων-υπουργων δεν σας αγγίζουν!!) εκει που ειχαμε ορισμενα χρηματα στην ακρη δυστυχως ΠΑΝΕ ΚΙ ΑΥΤΑ. κι οταν εχεις δυο ή περισσοτερα παιδια να σπουδαζουν σε διαφορετικες πολεις, τι εχετε να πειτε; αφήστε λοιπόν τη καραμέλα που πιπιλίζετε όλοι σας ....ότι αυτό είναι εναντίον των φτωχών φοιτητών, είναι εναντίον των λαϊκών στρωμάτων.ενδιαφερθείτε για την αναπτυξη στο τοπο μας να λυθει το θεμα της ανεργιας των νεων που αηδιασμενοι μεταναστευουν χαρίζοντας στους Γερμανούς δυνάστες μας κορυφαία μυαλά!!!!!

Ηλίας
|

Πολύ μ' αρέσει όταν τσακώνεται ο κόσμος για το ποιός είναι "μηχανικός" και ποιός όχι στην Ελλάδα.

Γενικά, όποιος χρησιμοποιεί επιστημονικές γνώσεις, μίας θεωρητικής ή εφαρμοσμένης επιστήμης, για να λύσει πρακτικά ζητήματα μπορούμε να πούμε ότι είναι μηχανικός. Αυτό ισχύει σε όλο τον κόσμο από την εποχή του Αρχιμήδη. Στην Ελλαδά μηχανικός είναι όποιος έχει δικαίωμα εγγραφής στο ΤΕΕ. Αλήθεια, για παράδειγμα ένας μηχανολόγος απόφοιτος ΤΕΙ τι είναι? Σαμάνος?

Το περίεργο μάλιστα είναι πως ο ίδιος απόφοιτος, στο εξωτερικό θεωρείται μηχανικός αλλά στην Ελλάδα, και παρόλο που το πτυχίο που φέρει την αναγνώριση του επίσημου κράτους λέει "Μηχανικός Τ.Ε", πολλοί δεν το δέχονται. Μάλλον γιατί το ΤΕΕ είναι κάτι πιο πάνω από το κράτος.

Kostas
|

Και εγώ το ΕΜΠ τελείωσα (ΗΜΜΥ). Θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενικός.

Το 1ο παράλογο της υπόθεσης: το πτυχίο ΕΜΠ δεν είναι αρκετό για να ασκήσεις επάγγελμα. Απαιτείται να εξεταστείς από το ΤΕΕ !!! Δηλαδή οι καθηγητές ΕΜΠ δεν εξετάζουν τόσο καλά. Οι εξεταστές ΤΕΕ εξετάζουν καλύτερα !!!

Το 2ο παράλογο της υπόθεσης: οι απόφοιτοι ΤΕΙ δεν έχουν καν δυνατότητα να εξεταστούν από το ΤΕΕ !!! Αφήστε τους τουλάχιστον να εξεταστούν.

Το 3ο παράλογο της υπόθεσης: έρχεται ο μαθητής του 3 (στις Πανελλήνιες) με πτυχίο μηχανικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός μπορεί να εξεταστεί από το ΤΕΕ !!! Ο μαθητής του 12-14 που πέρασε σε ΤΕΙ δεν μπορεί !

Πρόταση (εφόσον παραμείνει το ΤΕΕ): αφήστε τους όλους να εξεταστούν. Όποιος περάσει παίρνει κάποια αρχικά δικαιώματα. Όποιος δεν περάσει ξαναδίνει. Τα υπόλοιπα δικαιώματα να λαμβάνονται με την άσκηση του επαγγέλματος.

@
|

Δεν ειναι θεμα εμπαθειας αλλα θεμα κοινης λογικης. Υποψιν πρωτα πηρα διπλωμα απο πολυτεχνειο, μετα απο τει και μετα μαστερ και ξερω καλα τι γινεται. Το πτυχιο του τει με το διπλωμα του πολυτεχνειου στην Ελλαδα οποιος τα συγκρινει απλα δεν ξερει. Τα πτυχια σου απο Αγγλια μη μου τα αναφερεις.

Κωνσταντίνος Π.
|

@ @Ribopaido
Στον ανώνυμο που απήντησε στον @Ribopaido: Η απάντηση αυτή, η οποία αντιπροσωπεύει το σύνολο των μηχανικών των Πολυτεχνείων και φυσικά του Επιμελητηρίου σας, καταδεικνύει ξεκάθαρα την εμπάθεια σας προς τους μηχανικούς των ΤΕΙ και την αστείρευτη δίψα για άπειρα δικαιώματα που δεν θα έπρεπε να έχετε. Προφανώς οι μηχανικοί των Αγγλικών και των Αμερικανικών Πανεπιστημίων ομοίως δεν είναι μηχανικοί για εσάς. Άρα στη δική σας σφαίρα της δεινής πραγματικότητας (του 1930) είστε όντως οι μοναδικοί μηχανικοί στη χώρα μας. Φυσικά και εγώ με πτυχίο ΤΕΙ, MSc, PhD και Chartered Engineer από το ΤΕΕ της Αγγλίας (Engineering Council) και PEng από το ΤΕΕ των ΗΠΑ, δεν είμαι μηχανικός στην Ελλάδα. Αλλά όχι γιατί το λες εσύ ο εμπαθής, αλλά γιατί η πολιτεία των συμφερόντων τόσα χρόνια, μαζί με άλλες πολλές αυθαιρεσίες, δεν με έχει εντάξει στο επιμελητήριο των μηχανικών της Χώρας μου! Οπότε υπό την έννοια τη δική σου και τηρουμένων των συνθηκών αυτής της Χώρας που είχαμε την ατυχία να γεννηθούμε, όντως δεν είμαι μηχανικός ούτε εγώ, ούτε ο κ. Ribopaido.

@Ribopaido
|

Δεν είσαι μηχανικός. Και κανένα τει δεν είναι καλύτερο από πολυτεχνείο.

Ribopaido
|

Αν θεωρείτε ότι τα ΤΕΙ είναι κατώτερα των πανεπιστημίων κάνετε λάθος ,Υπάρχουν σχολές πχ του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ που έχουν πολυ μεγαλύτερες βάσεις απο αντίστοιχα πανεπιστήμια..Ήρθε ώρα να πάρουμε τα δικαιώματα που μας στερούν τόσα χρόνια..Ειδικά εμείς οι μηχανικοί

Απόφοιτος Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε Τμήματος Ηλεκτρολογίας

Giorgos
|

Σωστή η διάγνωση. Όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η πολιτεία δεν δίνει σε ορισμένες ειδικότητες των ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα επαγγελματικά δικαιώματα, δεν επιτρέπει τα διδακτορικά, δεν ρυθμίζει τα ωράρια του προσωπικού κλπ κλπ. Η πολιτεία λοιπόν δημιούργησε και συντηρεί αυτό το πρόβλημα. Και η πολιτεία οφείλει να το λύσει. Εμείς που υποστηρίζουμε τη δωρεάν δημόσια παιδεία και θεωρούμε τη μόρφωση ένα από τα σημαντικότερα αγαθά προτείνουμε την φυσική εξέλιξη των ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα σε Πανεπιστήμια (όπως εξελίχθηκε η Χαροκόπειος Σχολή, η Σχολή Πετράδων (ΕΜΠ), η Παιδαγωγική Ακαδημία κλπ). Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα θα αποκτήσει 40 δημόσια Πανεπιστήμια (από 26 που είναι τώρα). Έτσι θα μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά μας εδώ και να μην φεύγει συνάλλαγμα. Επίσης καλύτερα να "εξάγουμε" επιστήμονες παρά εργάτες. Τέλος να αναφέρω ότι ένας μορφωμένος λαός εύκολα κυβερνάτε, δύσκολα χειραγωγείτε. Ο αμόρφωτος λαός εύκολα χειραγωγείτε, δύσκολα κυβερνάτε.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/48282/ypoyrgos-apotyhia-sti-syneidisi-ton-politon-i-foitisi-se-tei