ΠΑΜΕ: Είναι ψέμα ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της επανάστασης του 1821

Δημοσίευση: 22/03/2017

Τελευταία Ενημέρωση: 23/03/2017, 07:32

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΠΑΜΕ: Είναι ψέμα ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της επανάστασης του 1821

Επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στους μαθητές για την 25η Μαρτίου

Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια,

Αυτές τις μέρες με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου θα ακούσεις για τους εθνικούς στόχους, ότι η Ελλάδα περνά δυσκολίες, για την ανάπτυξη, που ουσιαστικά είναι ανάπτυξη για τους λίγους,  ότι χρειάζεται σταθερότητα, ότι οι αγώνες και οι απεργίες βλάπτουν τον τόπο. Θεωρούν δηλαδή εθνικό καθήκον οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά της ανεργίας, των 200-300 ευρώ, της διαρκούς ανασφάλειας να κάτσει στα αυγά της, για να αυξηθούν τα κέρδη μια χούφτα ανθρώπων που καρπώνονται το πλούτο, που παράγουν με το μόχθο τους εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σου πούμε γι’ αυτά που δεν σου λένε τα σχολικά βιβλία γιατί δεν θέλουν να ξέρεις τι είναι η επανάσταση, για να βγάλεις τα σωστά συμπεράσματα για το σήμερα και τη ζωή σου.

Θα ρωτήσεις λοιπόν: Μα δεν ήμασταν όλοι μαζί εναντίον των Τούρκων; Σου απαντάμε: ΌΧΙ.

➢    Για παράδειγμα, είναι ψέμα ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της επανάστασης του 1821. Όταν ο Παπαφλέσας συναντήθηκε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να του πει ότι όλα ήταν έτοιμα για την επανάσταση, ο τελευταίος άρχισε να τον βρίζει ότι είναι απατεώνας. Τη σημαία στην Πάτρα την ύψωσε ο λαϊκός ηγέτης Παναγιώτης Καρατζάς, τον οποίο δολοφόνησαν οι πρόκριτοι της Πάτρας.

➢    Οι πρόκριτοι καταπολέμησαν λυσσαλέα κάθε ιδέα για διανομή της εθνικής γης στους φτωχούς αγρότες. Για να ανατρέψουν το Δημ. Μπαλή και τους χωρικούς, που είχαν λύσει δυναμικά το πρόβλημα των εθνικών κτημάτων και των τσιφλικιών, δε δίσταζαν οι πρόκριτοι να ζητάνε τη βοήθεια του Καπουδάν πασά.

➢    Οι προεστοί της Υδρας, σκότωσαν με 70 μισθοφόρους το Λαϊκό ηγέτη και πρωτεργάτη του ξεσηκωμού στην Ύδρα Αντώνη Οικονόμου, ενώ αυτός κατευθυνόταν στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.

➢    Οι πρόκριτοι της Αχαίας απείλησαν με εμφύλιο πόλεμο αν ο Κολοκοτρώνης πλησίαζε στην Πάτρα η οποία έμεινε στα χέρια των Τούρκων μέχρι το τέλος.

Θα ρωτήσεις: Μα λένε όμως, ότι αυτές οι διχόνοιες είναι που έβλαψαν τους Έλληνες, που δεν άφησαν να πάει ο τόπος μπροστά;

Σου απαντάμε: η κοινωνία τραβά μπροστά, όταν ο λαός παλεύει για να ζει ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, με βάση τις δυνατότητες που επιτρέπει η σημερινή επιστήμη και τεχνολογία. Για αυτό με τις επαναστάσεις, με τους αγώνες τους οι λαοί γράφουν ιστορία. Αλλά δεν κερδίζουν όλοι από αυτό. Κάποιες κοινωνικές ομάδες, κάποιες τάξεις υπερασπίζονται το παλιό, για να μην χάσουν τα πλούτη τους, τα προνόμια που τους εξασφάλιζε το παλιό καθεστώς.

Η επανάσταση του 1821 δεν ήταν μόνο πόλεμος ενάντια στον οθωμανικό δεσποτισμό, αλλά ήταν παιδί της Γαλλικής Επανάστασης που άνοιξε το δρόμο για να γκρεμιστεί το παλιό, η εξουσία των φεουδαρχών (κάτοχοι γης) που ήταν πλέον ξεπερασμένο σύστημα και να έρθει ένα νέο, για την εποχή εκείνη, οικονομικό σύστημα, της πολιτικής εξουσίας των αστών (κάτοχοι κεφαλαίου που εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη), ο καπιταλισμός δηλαδή.

Μην απορείς για αυτό. Ο πρόκριτοι και οι Εκκλησιαστικές αρχές που συμβούλευαν υποταγή στην «ισχυράν βασιλείαν των Οθωμανών" είχαν κτήματα, αντλούσαν φόρους, δοσίματα, εξουσίες από το παλιό κοινωνικό καθεστώς, το οθωμανικό σύστημα και την εξουσία του Σουλτάνου.

Όλοι αυτοί καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία, τρομοκρατούσαν το λαό. Απαιτούσαν πίστη και υποταγή στην "Ιερή Συμμαχία" των δυναστών. Έλεγαν να αλλάξουμε τον Σουλτάνο με τους Άγγλους και τους Γάλλους. Θυμήσου τη δίκη του Κολοκοτρώνη, την δολοφονία του Ανδρούτσου, κ.α.

Άλλα είναι όμως τα δίκαια των πολλών, αυτών που κάθε μέρα αγωνιούν για το μεροκάματο και άλλα των εκμεταλλευτών τους. Ούτε το 1821, ούτε και σήμερα, δεν ήταν όλοι οι Έλληνες μαζί.

Όλα αυτά δεν τα διδάσκουν, γιατί θέλουν να μας κρύψουν ότι οι λαοί γράφουν την ιστορία. Ο λαός όρθωσε το ανάστημα του, παρόλο που τον τρομοκρατούσαν ότι, αν ξεσηκωθεί κατά του Σουλτάνου, των ντόπιων συνεργατών του και της «Ιερής Συμμαχίας», θα καταστραφεί.

Μπροστά σε τέτοιους εκβιασμούς έχει βρεθεί πολλές φορές ο λαός μας και έδωσε την απάντηση με τους αγώνες του. Βρέθηκε και την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, όταν οι συνεργάτες των ναζί, πολιτικοί πρόγονοι της σημερινής Χρυσής Αυγής, καθώς και άλλοι πολιτικοί, τον καλούσαν σε υποταγή και συνεργασία με τους κατακτητές, είτε οργάνωναν ή ευλογούσαν τα Τάγματα Ασφαλείας που ήταν συνεργάτες των ναζί στην κατοχή (Θ. Πάγκαλος, Στ. Γονατάς, Θεμ. Σοφούλης κ.ά.). Και σήμερα μέσα στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές έδωσαν την απάντηση τους στα ρατσιστικά κηρύγματα της εγκληματικής Χρυσής Αυγής που χτυπάνε τους αγωνιστές ναυτεργάτες και ζητάνε να δουλεύουν με μεροκάματα πείνας, ενώ στα σχολεία ρίχνουν το ρατσιστικό δηλητήριο ενάντια στα προσφυγόπουλα, θέλουν το φτωχό να σκοτώνεται με τον φτωχότερο.

Σήμερα οι σύγχρονοι Κοτζαμπάσηδες και Φαναριώτες, οι βιομήχανοι, οι Τραπεζίτες, οι εφοπλιστές έχουν φτιάξει τη δική τους Ιερή Συμμαχία, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ, το ΝΑΤΟ. Αυτή τη συμμαχία της πλουτοκρατίας φτιασιδώνει σήμερα και το Υπουργείο Παιδείας  που καλεί με σχολικό πρόγραμμα μαθητές και εκπαιδευτικούς να γίνουν «πρέσβεις των Ευρωπαϊκών αξιών».

Γι’ αυτό σου λέμε. Και σήμερα, και χθες και αύριο, το θέμα είναι να μην κάνουμε πίσω από τη ζωή που έχουμε ανάγκη και να παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που έχουν συμφέρον να μας εμποδίσουν να ζούμε «στο ύψος των ονείρων μας».

Σε καλούμε να αναρωτηθείς:

-γιατί  στα σχολεία μας, στα σπίτια μας, ζούμε τη φτώχεια, την ανεργία, Μνημόνια δίχως τέλος και από την άλλη οι εφοπλιστές παίρνουν αφορολόγητα καύσιμα και στους βιομήχανους δίνουν φτηνό ρεύμα;

-γιατί ενώ η παραγωγή, συνεχώς αυτοματοποιείται με «διαστημικές» τεχνολογίες, συνεχώς ακούμε για νέα θαύματα της επιστήμης, δεν εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους, δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών στην υγεία και στην παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός για όλη τη νεολαία;

Οι επαναστάτες του 21 λέγανε «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», δεν το έλεγαν για τους ξένους αλλά για τους Έλληνες. Σκέψου ποιος είναι τώρα ο προσκυνημένος....
Σήμερα, «προσκυνημένοι» είναι αυτοί που στηρίζουν την ΕΕ, το ΔΝΤ, την κοινωνία του κέρδους, όλοι αυτοί που μας λένε πως στην ζωή μας πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί, πως εδώ είναι ο «θάνατος σου η ζωή μου», πως πρέπει να ζήσουμε με ψίχουλα.

Οργάνωσε τον αγώνα σου για τα δικαιώματά σου, διάβασε και μάθε την αληθινή ιστορία του λαού και του τόπου σου.

Διεκδικούμε την ζωή που μας αξίζει. Σήμερα είναι η δική σου σειρά. Σπάσε τα δεσμά!
Αντάρτης - κλέφτης – παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο λαός!

Το ΠΑΜΕ

 

Σχόλια (10)

Λευτέρης
|

Αγαπητέ κ. Αθανασιάδη η θέση του κομαντάτε ήταν, είναι και είναι αυτή που θα ταυτίζεται με τα δίκια του Λαού. Έτσι απλά.
Αντιστρέφω το ερώτημα για το 1940 μήπως και γίνω πιο κατανοητός. Γνωρίζετε έστω έναν αριστερό που στην κατοχή να συνεργάστηκε με τους ναζί; Σε ποια άραγε παράταξη ανήκαν όλοι οι δοσίλογοι;;; Ενοχλεί, αλλά μέχρι εκεί...
Οι πηγές που χρησιμοποιούν κάποιοι δίνουν άλλοθι για να βαπτίζουν το άσπρο μαύρο προφανώς. Φυσικά άλλες πηγές άλλα πράγματα αναφέρουν.
Τώρα στο θέμα: Αν είναι να καυτηριάζετε κάτι καλό θα ήταν να το αντικρούσετε επακριβώς σε αυτά που αναφέρει και όχι με παράλληλες αμφίβολες αναφορές.
(Αλήθεια, εσείς γιατί είστε τόσο υπέρ των ακραίων συντηρητικών θέσεων; Το ΠΑΜΕ, να υποθέσω, προσπαθεί να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Εσείς για ποιον ακριβώς κόπτεστε; )

@ Ρεμούνδος: Περισσότερο σύμφωνο δεν θα μπορούσατε να με βρείτε.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ
|

Άλλο πράγμα είναι να φιλοσοφούμε και άλλο να αναφερόμαστε σε ιστορικά γεγονότα. Στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται σοβαρή τεκμηρίωση και διασταύρωση από τις πηγές. Αν όμως παρουσιάζουμε τα γεγονότα με τρόπο που να συμφωνεί με την ιδεολογία μας, τότε έχουμε διαπράξει έγκλημα. Διότι, εν γνώσει μας, αλλοιώνουμε την ιστορία. Προσπαθούμε όπως ο Προκρούστης, να φέρουμε την ιστορία στα μέτρα μας. Ευτυχώς όμως που όποτε κάποιος λέει ιστορικές αρλούμπες στους μαθητές, ευρίσκει τον δάσκαλό του!!!
Επίσης χρειάζεται προσοχή τι βάζουμε στο μυαλό για να δουλέψει. Αν βάλουμε μαζούτ μπορεί και να το κάψουμε...

Αθανασιάδης Νώντας
|

Αγαπητέ Λευτέρη, ειλικρινά δε γνωρίζω τι θα είχε πράξει το ΚΚΕ στις Θερμοπύλες, διότι δε γνωρίζω ποια θα ήταν η θέση του κομαντάτε.

Πάμε στο 1940-45.
Τα στελέχη του ΚΚΕ πολέμησαν τον κατακτητή; ή ο Ελληνικός λαός; Μην ξεχνάμε ότι στις τελευταίες εκλογές πριν τη δικτατορία του Μεταξά το ΚΚΕ είχε εισπράξει περίπου το 6%. Στην αντίσταση όμως συμμετείχε πάνω από το 50% των Ελλήνων. Αν τώρα εσύ πιστεύεις ότι μέσα σε 5 χρόνια το κόμμα αύξησε τη δύναμή του κατά περίπου 50%, είναι σίγουρα δικαίωμά σου, αλλά μέχρι εκεί.

Αν θέλεις τώρα να μιλήσουμε για την απίστευτη περιουσία της Εκκλησίας δεν έχω κανένα πρόβλημα αλλά και εκεί θα απογοητευτείς.

Στην παραπάνω ανάλυση που έκανα απλά περιέγραψα μέσα από πηγές, όπως π.χ. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος - Λαρούς - Μπριτάννικα και ο Διονύσιος Κόκκινος στο έργο του η Ελληνική επανάσταση.

Όσο για τα μυθεύματα που λες ότι τα έγραψαν οι νικητές, δυστυχώς για σένα τα ίδια λένε και οι Τούρκοι ιστορικοί, με τους ρασοφόρους τα έχουν και με τους προκρίτους.

Για το τι συμβαίνει σήμερα είναι άλλο καπέλο και όλοι μας γνωρίζουμε. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Το θέμα είναι η επιστολή του ΠΑΜΕ που λέει άρες μάρες κουταμάρες όσον αφορά τη συμμετοχή του κλήρου και της εκκλησίας στον αγώνα. Εγώ αυτό καυτηριάζω.

Λευτέρης
|

κ. Αθανασιάδη πολύ ωραία τα λέτε. Επιστημονικά και τεκμηριωμένα.
Σχεδόν μας πείσατε!
Προφανώς το ΚΚΕ φταίει και για την ήττα στις Θερμοπύλες. Σωστά;
Από την άλλη πάλι, γιατί θυμάμαι ότι κάπου διάβασα ότι το 1940-1945 αυτοί που πολέμησαν για την πατρίδα ήταν τα στελέχη του ΚΚΕ;
ΕΑΜ-ΕΛΑΣ σας λέει τίποτα ή μπα;
Τελικά οι ιδεοληψίες και σήμερα κυρίαρχες είναι. Μη βαπτίζουμε όμως το κρέας ψάρι, ε;
Απλή λογική είναι: Η εκκλησία και επί τουρκοκρατίας μια χαρά προνόμια είχε. Γι αυτό και απέκτησε την τεράστια περιουσία της. Από Έλληνες που προτιμούσαν φυσικά να γράψουν στα μοναστήρια την περιουσία τους ώστε να μην την πάρουν οι Τούρκοι. Και όταν έφυγαν οι Τούρκοι η ίδια εκκλησία κράτησε για το εαυτό της την αμύθητη περιουσία της. Και τώρα που η πατρίδα υποφέρει βεβαίως συνεχίζει να κρατά και να εκμεταλλεύεται την περιουσία της. Ο Χριστός αυτό δίδαξε άραγε;
Αντί να διαβάζουμε μυθεύματα που τα έγραψαν (πάντα έτσι δεν γίνεται; ) οι νικητές (η μετέπειτα δηλαδή κυρίαρχη τάξη) δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε γύρω μας τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα;
Πράγματι έχετε δίκιο ότι δεν χρειαζόμαστε κανέναν να μας κάνει μαθήματα ιστορίας και πατριωτισμού. Αρκεί να βάλουμε χωρίς παρωπίδες το μυαλό μας να δουλέψει λιγάκι!

Γιώργος
|

@Πολίτης
"Οι πολιτικές σας ιδεοληψίες μας οδήγησαν στην κατάντια μας σήμερα.
Καλά θα κάνετε να σταματήσετε την πλύση που κάνετε."

Σωστό. Το ΠΑΜΕ που κυβέρνησε τόσα χρόνια, μας οδήγησε στη σημερινή μας κατάντια.
Τη δε πλύση την κάνει το ΠΑΜΕ και όχι οι κυβερνώντες από το 1821 μέχρι σήμερα.....
Μάλιστα!

Ματίνα
|

Εγώ που δεν είμαι του ΠΑΜΕ μπορώ να ρωτήσω τους (ή μήπως τον; ) σχολιαστές παραπάνω, σε τι ακριβώς διαφωνούν με το κείμενο;
Χωρίς να μου τα έχει πει κάποιος, με την απλή λογική, στα ίδια συμπεράσματα με το κείμενο κατέληγα πάντα. Παιδάκι, θυμάμαι, ρώταγα το δάσκαλο ποιοι ήταν οι κλέφτες και ποιοι οι αρματολοί.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια: "Οι αρματολοί ή αρματωλοί ήταν ένοπλοι Χριστιανοί τους οποίους προσεταιρίζονταν οι οθωμανικές αρχές και τους ανέθεταν την τήρηση της τάξης σε μια περιοχή (αρματολίκι)."

Αθανασιάδης Νώντας
|

Μαθήματα πατριωτισμού και δημοκρατίας δεν χρειαζόμαστε από κανένα π.

Ήταν στην Πάτρα στις 23ης, ενώ στις 24ης έγινε η ορκωμοσία μπροστά στον μεγάλο σταυρό που είχε στίσει ο Γερμανός στη μέση της πλατείας του Αγίου Γεωργίου και στις 25 σχηματίστηκε η επιτροπή "Επαναστατικόν Διευθυντήριον" για την διεύθυνση και οργάνωση του "Ελληνικού αγώνος", πλέον είχαμε επίσημα μια μορφή κυβέρνησης.
Η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους τα αναφέρει αυτά.

Η επανάσταση ξεκίνησε λίγες μόλις μέρες πριν από την εορτή της Παναγίας σε διάφορα μέρη και όχι πάντως την ίδια ημέρα. Αλλού στις 22, αλλού στις 23, αλλού στις 24, αλλού στις 25 και αλλού αργότερα.
Επεισόδια όμως είχαν συμβεί και στις 16 Μαρτίου, όταν ο Νικόλαος Σολιώτης και ο Κορδής με άλλους, κατόπιν εντολής του Χαραλάμπη, θεωρώντας επιζήμια κάθε αναβολή, χτύπησαν στο Αγρίδι τους γυφτοχαρατζήδες και τρεις γραμματοφόρους του καϊμακάνη της Τριπολιτσάς προς τον Χουρσίτ πασσά.
Στις 17 Μαρτίου του 1821 ο Μαυρομιχάλης υψώνοντας το λάβαρο του Αγώνα στην Τσίμοβα, όπως λεγόταν τότε η Αρεόπολη τεθείς επικεφαλής δύο-πέντε χιλιάδων Μανιατών προχώρησε μαζί με άλλους οπλαρχηγούς στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, όπερ και εγένετο στις 23 Μαρτίου καθώς η τουρκική φρουρά παραδόθηκαν άνευ όρων.

Στις 21 οι Θεοχαρόπουλος, Σολιώτης, Παπαδόπουλος και οι Πετιμεζαίοι ξεκίνησαν, σηκώνοντας την χρυσοκέντητη εικόνα της κοιμήσεως της Θεοτόκου από την Αγία Λαύρα, την επανάσταση στα Καλάβρυτα,
Την ίδια μέρα στο Μπέτσι οι Πλαποταίοι ξεκίνησαν και αυτοί την επανάσταση.
Στις 22 οι Δηληγγιαναίοι στα Λαγκάδια
Στις 25 συντάχθηκε η διακύτριξη της επανάστασης από τον Παλαιό Πατρών Γερμανό προς τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις και επιδόθηκε σε έναν πρόξενο στην Πάτρα στις 26.
Ξεκινούσε η διακήρυξη.. <<Ημείς, το Ελληνικό Έθνος των Χριστιανών...........>>

Στις 24 Μαρτίου, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ως στρατάρχης της Μάνης, τελούσε δοξολογία στον Νέδωνα, έναν μικρό ποταμό της Καλαμάτας "διά την σωτηρίαν της πατρίδος".
Οι ιερείς ευλόγησαν τα όπλα και τις σημαίες και έπειτα έγεινε ο όρκος με πρώτο ορκισθέντα τον Πετρόμπεη: "Ίνα αμύνω την πατρίδα και μόνος και μετά πάντων, και ιερά τα πάτρια τιμήσω."

-Στις 24, την ίδια ημέρα από τον Πετρόμπεη συστάθηκε η Μεσσηνιακή Γερουσία.
-Στις 24 Μαρτίου, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ως στρατάρχης της Μάνης, τελούσε δοξολογία στον Νέδωνα, έναν μικρό ποταμό της Καλαμάτας "διά την σωτηρίαν της πατρίδος".
Οι ιερείς ευλόγησαν τα όπλα και τις σημαίες και έπειτα έγεινε ο όρκος με πρώτο ορκισθέντα τον Πετρόμπεη:"Ίνα αμύνω την πατρίδα και μόνος και μετά πάντων, και ιερά τα πάτρια τιμήσω."

-Στις 25, την επομένη του όρκου, στην Πάτρα συστάθηκε το "Επαναστατικόν Διευθυντήριον".
-Στις 25, υπογράφηκε η Προκύριξης στην Καλαμάτα.
-Στις 25, υπογράφηκε η διακήρυξη της Ελληνική Επαναστάσεως στην Πάτρα.

-Στις 26, από τον Γερμανό στους ξένους.

Η καθιέρωση τώρα της 25ης Μαρτίου ως επέτειος της κηρύξεως της επαναστάσεως με βασιλικό διάταγμα, οφείλεται στην ανάγκη να οριστεί επέτειος περιεκτική όλων των διαφορετικών ημερομηνιών που εκδηλώθηκαν τα κινήματα και σε συνδιασμό με την εορτή του Ευαγγελισμού που συμβολίζει την αναγέννηση.
Το χαρμόσυνο αυτό μήνυμα της Θεοτόκου συνδιάστηκε με το χαρμόσυνο μήνυμα της επανάστασης!
Ούτως ή άλλος οι Έλληνες στην Παναγία και στον Χριστό ορκιζόντουσαν για την επανάσταση, οπότε έγινε ο συνδυασμός.
Έτσι ως επίσημη ημέρα της επανάστασης ορίστηκε η 25η Μαρτίου.Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι τότε υπογάφηκαν και οι δύο διακυρήξεις για την επανάσταση, είχαν τα γούρια τους οι οπλαρχηγοί.

Να πούμε για το ποιον αδικεί η ιστορία; Να αρχίσουμε να μιλάμε για το πραγματικά ανέντιμο; Ας το κάνουμε!
Πραγματικά ανέντιμο είναι, ότι στη μάχη της Αλαμάνας επαινείται μεν ο Αθανάσιος Διάκος, ως «κατώτερος» κληρικός, όχι όμως και ο οργανωτής και αρχηγός του ελληνικού σώματος Μητροπολίτης Σαλώνων Ησαΐας, που έπεσε ηρωικά στη μάχη μαζί με τον αδελφό του παπα Γιάννη, έγγαμο και πατέρα πολλών τέκνων. Αλλά πρέπει να πολεμούνται οι «δεσποτάδες»!

Οι περισσότεροι ιστορικοί δέχονται, ότι οι Αρχιερείς υπήρξαν η σπονδυλική στήλη της Φιλικής και ο κύριος παράγων του έργου της λόγω του υψηλού κύρους τους στο Λαό. Αν οι Αρχιερείς εξ άλλου δεν περιέβαλλαν με την αγάπη τους το έργο της Φιλικής, πολλά πράγματα μπορούσαν να ανατραπούν.
Μια αναφορά, τέλος, στην ποσοστιαία σύνθεση της Φιλικής δίνει τα στοιχεία:
Κληρικοί 9,5%, Αγρότες 6% και Πρόκριτοι 11,7%.

Μπορώ να αναφέρω πλήθος παρομοίων περιπτώσεων, αλλά δε χρειάζεται!
Λένε οι του ΠΑΜΕ ότι η εκκλησία ήταν κατά της επανάστασης!

Υπάρχει, όμως, και το «εξ αντιθέτου» επιχείρημα. Η μαρτυρία των Τούρκων ιστορικών για τη δράση του ελληνορθόδοξου Κλήρου στον Αγώνα του. Έτσι ο Μώραλη Μελίκ Μπέη δέχεται ότι «τον λαόν (της Πελοποννήσου) υπεκίνησαν οι έχοντες συμφέροντα και σχέσεις μετά τούτων, οι έμποροι, οι πρόκριτοι, και κυρίως οι μητροπολίται και γενικώς οι ανήκοντες εις τον κλήρον, δηλαδή οι πραγματικοί ηγέται του Έθνους».
Ο δε Ζανί Ζαντέ σημειώνει: «Τα σχέδια ετηρούντο μυστικά μεταξύ του Πατριάρχου, των Μητροπολιτών, των Παπάδων, των Δημογερόντων».

Επίκαιρο χειρόγραφο του θρυλικού Στρατηγού της Ελληνικής Επανάστασης Ιωάννη Μακρυγιάννη (1797-1864), περί πατριωτισμού, Ορθοδοξίας, Κληρικών και άλλων
«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
Και συνεχίζει ο μεγάλος αυτός εθνικός ήρωας:
"Και είπαν οι άθρησκοι που εβάλαμεν εις τον σβέρκο μας να μη μανθάνουν τα παιδιά μας Χριστόν και Παναγίαν, διότι θα μας παρεξηγήσουν οι ισχυροί. Και βγήκαν ακόμη να’ ποτάξουν την Εκκλησίαν, διότι έχει πολλήν δύναμη και την φοβούνται. Και είπαν λόγια άπρεπα δια τους παπάδες.
Εμείς, με σκιάν μας τον Τίμιον Σταυρόν, επολεμήσαμεν ολούθε, σε κάστρα, σε ντερβένια, σε μπογάζια και σε ταμπούργια. Και αυτός ο Σταυρός μας έσωσε. Μας έδωσε την νίκη και έχασε (οδήγησε σε ήττα) τον άπιστον Τούρκον. Τόση μικρότητα στον Σταυρό, τον σωτήρα μας!"

Και για να μην ξεχνιόμαστε όσον αφορά τους εθνοπατέρες......και για όσους δε γνωρίζουν βεβαίως!

ΚΚΕ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ. ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

«Αν δεν νικιόμασταν στη Μ.Ασία, η Τουρκία θα ‘τανε σήμερα πεθαμένη και εμείς μεγάλη Ελλάδα. Τη “λευτεριά” μας θα την στηρίζαμε στην υποδούλωση του Τουρκικού λαού. Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε. Το αποκρούουμε κατηγορηματικά. Η αστικοτσιφλικάδικη Ελλάδα στη Μ.Ασία πήγε όχι σαν εθνικός απελευθερωτής μα σαν ιμπεριαλιστική δύναμη, όργανο των εγγλέζων μεγαλοκαρχαριών. Πήγαινε όχι μόνο για να διαιωνίσει την ξενική κυριαρχία πάνω στον Τουρκικό λαό μα και να κάνει την Τουρκία αντισοβιετικό ορμητήριο. Γι’ αυτό εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστικοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία μα και την επιδιώξαμε»
ΑΥΤΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΣΤΙΣ 12/07/1935

Ο Σοβιετικός ιστορικός Νόβιτσεφ, αναφέρει χαρακτηριστικά («Turtsia: Kratkayia Istoria»):

«Χάρις στην εκτεταμένη προπαγάνδα του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που συνεργάστηκε με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας… 100.000 φυγόστρατοι ή λιποτάκτες απέφυγαν τον ελληνικό στρατό… Ομάδες των κομμουνιστών παλαιμάχων της Μικράς Ασίας καυχώνταν ότι είχαν παίξει «οργανικό» ρόλο, διαδίδοντας τη σύγχυση και τον πανικό ανάμεσα στις ελληνικές μονάδες, τις κρίσιμες μέρες του Αυγούστου του 1922, όταν ο τουρκικός στρατός διέσπασε τις ελληνικές γραμμές… Αν και η αποτελεσματικότητα των κομμουνιστών πρακτόρων την κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να υπερτιμηθεί, συνέβαλαν στην περαιτέρω διάσπαση του μετώπου, όταν η τουρκική επίθεση έφτασε στο αποκορύφωμά της».

Ο στρατηγός Σπυρίδωνας που υπηρέτησε στη Μ. Ασία από το 1919-1922, ως διευθυντής του 4ου γραφείου της Στρατιάς (εφοδιασμός-μεταφορές), αναφέρει την κομμουνιστική προπαγάνδα ώς μία από τις τρεις βασικές αιτίες της κατάρρευσης.
Ο στρατηγός Μπουλαλάς αναφέρει ότι ένα από τα νοσογόνα αίτια ήταν "....η όχι επουσιώδης κομμουνιστική προπαγάνδα"

Ο Ελευθέριος Σταυρίδης, άλλοτε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ΤΟ 1924-6 δε διστάζει να αποκαλύψει ότι η Μόσχα είχε στείλει εγγράφως οδηγίες στους Έλληνες κομμουνιστές ότι όφειλαν να προπαγανδίζουν ότι ο Βενιζέλος είχε κάνει την εκστρατεία για να κερδίσουν οι Άγγλοι τα πετρέλαια της Μοσούλης.

Τέσπα... όσον αφορά τα περί Γαλλικής επανάστασης και ότιο το 1821 ήταν παιδί της......
Αυτή είναι η σοφιστικέ άποψη: άλλαξαν οι συνειδήσεις των ανθρώπων από την επανάσταση των Γάλλων και ενώ ο πατέρας του Κολοκοτρώνη που μετείχε στα Ορλοφικά και σκοτώθηκε ήταν Ρωμιός, ο γιος του Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν Έλληνας σπουδαγμένος στο Παρίσι που έφερε την Γαλλική επανάσταση στην Ελλάδα! Φεύ!

Πολίτης
|

Πραγματικά...ανάξιο σχολιασμού.
Οι πολιτικές σας ιδεοληψίες μας οδήγησαν στην κατάντια μας σήμερα.
Καλά θα κάνετε να σταματήσετε την πλύση που κάνετε.

Ότι να νάνε !!!
|

Ότι θέλει ο καθένας λέει!

Πράγματι η έναρξη της επανάστασης δεν έγινε στην Αγ. Λαύρα αλλά ούτε και εκεί που λέει το ΠΑΜΕ.

Δυστυχώς δε διαβάζουμε αυτά που γράφτηκαν εκείνα τα χρόνια, λίγο μετά το τέλος της Επανανάστασης.

Όποιος θέλει να διαβάσει και να κρίνει για το που έγινε η Επανάσταση και από ποιον, ας ανατρέξει παρακάτω στην ΕΠΙΤΟΜΗ της Ελληνικής Επανάστασης που το αναφέρει ξεκάθαρα (καθόλα τα μέρη).

Για την ιστορία η έναρξη της Επανάστασης έγινε από τους Στρατηγούς Δημητράκη Πλαπούτα και Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στο Παλούμπα Αρκαδίας.

Δυστυχώς τα βιβλία μας άλλα λένε!!

Τραγικό
|

τραγικό!!!


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/49602/pame-einai-psema-oti-o-palaion-patron-germanos-ypsose-protos-ti-simaia-tis-epanastasis