ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης:Εγιναν όλα νόμιμα- Πολιτική δίωξη η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας

Δημοσίευση: 17/06/2017

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης:Εγιναν όλα νόμιμα- Πολιτική δίωξη η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας

“Η επίκληση περί περιφρούρησης της διαφάνειας και του κύρους των θεσμών πρέπει να έχει αποδέκτη και την ίδια την πολιτική ηγεσία και να μην είναι προσχηματική”.

Η διαδικασία εκλογής  Γραμματέα  ΑΕΙ  προβλέπεται  κατά τις διατάξεις   του Ν. 4009/2011 (ΦΕΚ 195/τΑ ́ /06-09-2011)  και  νόμιμα εφαρμόστηκε.

Αυτό τονίζει το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε γραπτή απάντηση στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που κάνει λόγο για  αυτογελοιοποίηση  σχετικά με τον διορισμό του προέδρου του Ιδρύματος Καθηγητή Κώστα Βαρσαμίδη, ως Γραμματέα του ΑΤΕΙ.

Στο ανακοινωθέν το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για πολιτική δίωξη του προέδρου  από το υπουργείο Παιδείας, υπογραμμίζοντας τα εξής:

  1. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας  και εκλογής  έχει όποιος  πληροί τα νόμιμα προσόντα.
  2. Η προσωπική  στόχευση  και η πολιτική  βούληση   δεν αποτελεί  κριτήριο  νομιμότητας.
  3. Αποκαλύπτεται  πλέον περίτρανα ότι  αποκλειστικός  στόχος της όποιας  προαναγγελλόμενης   σχετικής ενέργειας  του  Υπουργού  είναι απλά  η  βίαιη επιβολή  με στόχο  την κάμψη του  ηθικού  της ακαδημαϊκής  κοινότητας.
  4. Είναι  πρωτοφανές   στα χρονικά  να εγκαλείται  το  δικαίωμα  υποβολής υποψηφιότητας  και  εκλογής κατά  τις  προβλεπόμενες  διατάξεις  προσώπου που  πληροί  τα  νόμιμα  προσόντα.
  5. Είναι  προφανής η πολιτική  πρόθεση   εκτός  από την εκλογή  των  Πρυτανικών Αρχών  να καθορίζεται   και η  ανάδειξη  των επιθυμητών προσώπων  και σε  κάθε  άλλη  θέση  ακαδημαϊκή  ή  διοικητική.
  6. επίκληση   περί  περιφρούρησης  της διαφάνειας  και του κύρους  των  θεσμών  πρέπει  να  έχει αποδέκτη  και  την  ίδια  την  πολιτική  ηγεσία  και  να  μην είναι  προσχηματική.
  7. Η  άσκηση  πολιτικής  δίωξης δεν  αποτελεί  χαρακτηριστικό  ευνομούμενης  πολιτείας.

Σχόλια (2)

Δημήτρης Αυλωνίτης
|

Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο κατά το νόμο. Κατά τη διοικητική πρακτική, των ΤΕΙ και όχι μόνο, επιτρέπεται οτι δεν απαγορεύεται ρητώς, π.χ. Πρύτανης του ΕΚΠΑ ήταν και Πρόεδρος του Τμήματός του, ομοίως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελλοπονήσου κλπ. Υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, που επιτρέπει την πολυθεσία εφόσον δεν υπάρχει πρόσθετη αμοιβή.

ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ παναγιωτης
|

Αν θα είχατε παραιτηθεί πρόεδρε απο την θέση του ο προέδρου δεν θα γινοσασταν δέκτης σχολίων. Όμως δεν το κάνατε. Μπορείτε και τώρα.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/51303/atei-thessalonikiseginan-ola-nomima-politiki-dioxi-i-anakoinosi-toy-yp-paideias