Μαθητικές Καταλήψεις: Εντολή να εφαρμοστεί η νομοθεσία

Δημοσίευση: 04/10/2017

Τελευταία Ενημέρωση: 04/10/2017, 10:17

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μαθητικές Καταλήψεις: Εντολή να εφαρμοστεί η νομοθεσία

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Οι εκπαιδευτικοί να σέβονται τις μαθητικές κινητοποιήσεις

"Στην περίπτωση κατάληψης σχολικής μονάδας θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα και εγγράφως η ΔΔΕ Πειραιά   και να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Την εντολή αυτή έδωσε εγγράφως, προς όλες τις σχολικές μονάδες του Πειραιά ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκος Μουμούρης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Οι εκπαιδευτικοί να σέβονται τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Την πλήρη αντίθεσή του στην πρακτική να οδηγούνται μαθητές/τριες στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις που αποφασίζει συλλογικά η μαθητική κοινότητα, ανακοίνωσε πέρσι το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μαθητών του Λυκείου και του Γυμνασίου Σάμης Κεφαλονιάς, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις στα σχολεία τους.

Αυτή η αντίθεση , τονίζει το υπουργείο Παιδείας, βασίζεται πρωτίστως σε παιδαγωγικές αρχές, τις οποίες οφείλουν να σέβονται πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και είναι ανεξάρτητη από τη συμφωνία ή τη διαφωνία με τον τρόπο που οι μαθητές/τριες διεκδικούν κάθε φορά τα αιτήματά τους.

Οι καταλήψεις έχουν και αυτό τον λόγο ύπαρξης

“Οι καταλήψεις έχουν και αυτό τον λόγο ύπαρξης. Είναι ένα μέσο διεκδίκησης. Εγώ δεν θα μάθαινα στα τμήματα του Αγρινίου τι συμβαίνει, αν οι φοιτητές δεν προέβαιναν σε καταλήψεις”.
Τη δήλωση αυτή είχε  κάνει στη Βουλή στις 8 Μαίου 2016, η Σία Αναγνωστοπούλου ως  Αν. υπουργός Παιδείας .

ΕΛΜΕ Πειραιά

Η ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει ως απαράδεκτο το  έγγραφο, που απέστειλε ο ΔΙΔΕ Πειραιά κ. Ν. Μουμούρης στις 27/09/2017 στα σχολεία, το οποίο καλεί τους διευθυντές να "ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες σύμφωνα με τη νομοθεσία" σε περίπτωση κατάληψης της σχολικής μονάδας!

Η ΕΛΜΕ τονίζει ότι “ο  ΔΙΔΕ Πειραιά ξέρει καλά ότι η απαράδεκτη νομοθεσία που επικαλείται προβλέπει εισαγγελείς και 15άρηδες να σέρνονται στα δικαστήρια. Ξέρει όμως και ότι υπηρετεί μια αντιεκπαιδευτική πολιτική που κόβει τμήματα στα ΕΠΑΛ, κόβει ξενόγλωσσα τμήματα, πιέζει για 27άρια τμήματα, εισηγείται το νέο λύκειο λαιμητόμο για τους μαθητές κοκ. Και προσπαθεί να προλάβει δικαιολογημένες αντιδράσεις με τη γνωστή μέθοδο που ακολουθούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις - και μάλιστα με μεγαλύτερο ζήλο. Εκφοβισμός του μαθητικού κινήματος, αυταρχισμός και καταστολή”!

Η ΕΛΜΕ καλεί τον κ. Μουμούρη να αποσύρει  άμεσα το έγγραφο που απέστειλε στις σχολικές μονάδες.

Σχόλια (14)

Δημοσθένης
|

Έτσι να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να σκύβουν.........βολεύει. Και ευκαιρία να τα βάζουμε με παιδιά.

Ηλίας Γκοτσόπουλος
|

Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, εγκαλείται ο Διευθυντής Εκπαίδευσης για προσήλωση στους νόμους και την τήρηση αυτών;;;
No hope...

Χ.Μ.
|

Οι καταλήψεις γίνονται συστηματικά σε ετήσια βάση από το 1974 -και δεν έχουν ξεκινήσει από την περίοδο Μητσοτάκη- τα παιδιά παρασύρονται , γίνονται πολύ σοβαρές καταστροφές στα σχολεία, τα φτωχά παιδιά και οι φτωχές περιοχές θίγονται, κυρίως -άλλωστε και ο κ. Τσίπρας μέσα από τις καταλήψεις ανελίχθη- στην πραγματικότητα κανείς δεν ενδιαφέρεται για το δημόσιο σχολείο!

Νίκος
|

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά για την οποία κανείς δεν κάνει λόγο είναι απαράδεκτη. Οι συνδικαλιστές καθηγητές οφειλαν να γνωρίζουν ότι τους νόμους τους εφαρμόζουμε και να το διδάσκουν. Όσο για τα της Σίας.....

εκπαιδευτικος
|

Εγω παντως σαν μαθητης επι αρσενη μια χαρα ειχα περασει στην καταληψη. Και στις πανελληνιες εγραψα μια χαρα και διοριστηκα και εκπαιδευτικος.

Ευγενία
|

Συμφωνώ απολύτως με τον Παναγιώτη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει κατάληψη σε ένα κτίριο το οποίο ανήκει σε όλους και που ο σκοπός του είναι να στεγάζει την εκπαίδευση. Μαζί όμως με την απαγόρευση των καταλήψεων, θα ήθελα να δω και την απαγόρευση των απεργιών των καθηγητών. Δεν γίνεται να κρατούν την γνώση και την πρόοδο των μαθητών τους ως όπλο ενάντια στην κυβέρνηση.

Καθημερινά
|

Ο Πειραιάς πρώτη Μούρη... κάθε μέρα σας διαβάζουμε... και ανοίγει η καρδιά μας ... χαιρόμαστε καλά πάτε... πολλούς χαιρετισμούς από τα ωραία Χανιά.
Η ΔΔΕ Πειραιά σου ετοίμασε μια έκπληξη μεγάλη,
η λύρα να σε πορπατεί στης κατάληψης την αγκάλη.
Και όπως αγωνίζεσαι στη θάλασσα αντίκρυ,
τα κύματα των ΜΑΤ σου χαϊδεύουνε την μύτη."

@Παναγιώτης
|

Οσμή ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά...
Αγαπητέ συνάδελφε η λύση είναι μία... η αστυνομία μέσα στο σχολείο σε καθημερινή βάση... αυτή είναι η καλλίτερη περίπτωση, θα έχουν ασφάλεια οι μαθητές δεν θα ξεσηκώνουν οι μικρές ομάδες τις μεγάλες θα ρίχνουν και καμιά ψιλή οι αστυνόμοι για προπόνηση αν πάει κάποιος να κουνηθεί... έτσι δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Πριν 2 χρόνια όμως που έχω κρατήσει τα σχόλια σου,... έγραφες τα αντίθετα ακριβώς, τι άλλαξε??
Ποιος από την ηγεσία έγινε γνωστός για τις καταλήψεις στα μαθητικά του χρόνια ?? άρα είσαι εκτός γραμμής...

Πέτρος Σ.
|

Αν δεν κάνω λάθος θα είναι το 4 έγγραφο αυτές τις ημέρες που μας προβληματίζει από το λιμάνι... σκεφτόμαστε εδώ στην περιφέρεια αν η ρύπανση έχει δημιουργήσει και άλλα προβλήματα... εκτός θαλάσσης..

Johny the fox
|

Είμαστε στα χαρακώματα και περιμένουμε το επόμενο έγγραφο της συγκεκριμένης ΔΔΕ. Τι άλλο θα ανεβάσετε να διαβάσουμε... πρέπει να σταματήσουν οι αναρτήσεις σας από αυτή τη ΔΔΕ γιατί δίνει το κακό παράδειγμα στις υπόλοιπες...

Παπαΐτσος Σ.
|

Διαβάζουμε καθημερινά σχεδόν το τελευταίο διάστημα ένα συγκεκριμένο όνομα στον τύπο, στο διαδίκτυο, σε ανακοινώσεις του που προκαλούν, σε δηλώσεις του.
Δεν προβληματίζεται η πολιτική ηγεσία ? η ζημιά που γίνεται καθημερινά στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε συγκεκριμένη συνδικαλιστική παράταξη στην πολιτική ηγεσία είναι τεράστια.

Λουμπινιάρης.
|

Η νομοθεσία προβλέπει εισαγγελική παρέμβαση, μηνύσεις, ματ, ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις. Τέτοια απαράδεκτα έγγραφα δεν έστελναν ούτε την περίοδο 67-73... πρώτη φορά αριστερά ... αμφιβάλουμε αν έστειλε ο Υπουργός τέτοιο έγγραφο. Αν δεν το έχει στείλει πρέπει να ζητήσει ευθύνες...

Γιάννης
|

Συμφωνώ απόλυτα με τον Παναγιώτη (πρώτο σχόλιο). Οι καταλήψεις ξεκίνησαν επι κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν αντιμετωπίστηκαν τότε όπως έπρεπε, και έγιναν μόδα, μάστιγα κ.α. Είναι όμως ντροπή και κατάντια και μάλιστα απο 12χρονους.
Ντροπή στην Σία Αναγνωστοπούλου που είπε οτι “Οι καταλήψεις έχουν και αυτό τον λόγο ύπαρξης. Είναι ένα μέσο διεκδίκησης". Όσοι διαφωνούν μαζί της (και με την πολιτική της κυβέρνησης), να πάνε λοιπόν να καταλάβουν το σπιτάκι της, για "να μαθευτεί σε όλους τί συμβαίνει"...
Έχεις αποκλειστεί Σία μου μέσα στο σπιτάκι σου για κάμποσα 24ωρα να δεις τί όμορφα είναι;

Παναγιώτης
|

Οι καταλήψεις είναι βαθιά αντιπαιδαγωγική, αντιδημοκρατική και φασιστική πράξη! Εγκυμονούν έναν σωρό κινδύνους για τα ίδια τα παιδιά, ειδικά στα γυμνάσια, και γίνονται αφορμή πλήρους απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης στα μάτια της κοινωνίας. Επίσης είναι κοινό μυστικό ότι οι καταλήψεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιβάλλονται από μικρές ομάδες μαθητών στους υπόλοιπους, που δεν αντιδρούν γιατί δεν βρίσκουν συμπαράσταση από κανέναν επί της ουσίας κι έτσι μαθαίνουν να σκύβουν το κεφάλι στο θράσος κάποιων! Εύγε λοιπόν στη ΔΔΕ Πειραιά για το έγγραφο, που δείχνει ότι διακατέχεται από συναίσθηση της ευθύνης της για τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών!


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/53126/mathitikes-katalipseis-entoli-na-efarmostei-i-nomothesia