Η εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αθήνας

Δημοσίευση: 21/10/2017

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αθήνας

Καθηγητής Γιώργος Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας

Η αδιαμφισβήτητη πρόοδος του ΤΕΙ-Α σε όλους τους τομείς είναι πανθομολογούμενη και εσχάτως φαίνεται ότι αναγνωρίζεται και από την πολιτεία, καθώς προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για τη ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η έρευνα του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, μικρό μέρος της οποίας παρουσιάζεται εδώ, αποτυπώνει με σαφήνεια την εντυπωσιακή εξέλιξη του Ιδρύματος στον τομέα των επιστημονικών δημοσιεύσεων και των αναφορών σε αυτές.

Ομάδα του εργαστηρίου Διαχείρισης της Πληροφορίας του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων πληροφόρησης, υπό την καθοδήγηση του επίκουρου καθηγητή Δημήτρη Κουή, ανέπτυξε μεθοδολογία που εντοπίζει την μεγαλύτερη κατά το δυνατόν ακρίβεια επιστημονικές δημοσιεύσεις και αναφορές, αντλώντας στοιχεία από τη βιβλιογραφική βάση Scopus.

Παρότι η μέθοδος, που εφαρμόστηκε, αποφέρει αποτελέσματα περισσότερο ακριβή από οποιανδήποτε άλλη, η επιστημονική δεοντολογία επιβάλλει να κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις για τους ακριβείς αριθμούς.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αποτυπώνουν μια ισχυρή ένδειξη και σίγουρα μια σαφέστατη και εντυπωσιακή τάση προόδου: Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, όπως φαίνεται στους παρακάτω πίνακες, οι επιστημονικές δημοσιεύσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 500%, ενώ οι αναφορές σε αυτές κατά 1700%.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν από το ολιγάριθμο εκπαιδευτικό προσωπικό του Ιδρύματος, το οποίο (έως πρόσφατα τουλάχιστον) αποκλειόταν (τύποις και ουσία) από την ερευνητική δραστηριότητα.

Το τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης θα συνεχίσει τη συγκεκριμένη έρευνα με σκοπό να εντάξει στοιχεία κι από άλλες βιβλιογραφικές βάσεις στο corpus των δεδομένων που επεξεργάζεται, προκειμένου να αποτυπώσει με την μεγαλύτερη δυνατή ευρύτητα και ακρίβεια τα ερευνητικά αποτελέσματα του Ιδρύματος μας (το οποίο σε λίγο θα είναι πανεπιστήμιο), όπως και κάθε άλλου ιδρύματος ενδιαφερθεί να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο.

 


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/53568/i-exelixi-tis-epistimonikis-ereynas-sto-tehnologiko-ekpaideytiko-idryma-tis-athinas