Ι. Φωτήλας: Δεν έχουν τέλος τα φαινόμενα κακοδιοίκησης στο ΕΑΠ

Δημοσίευση: 02/11/2017

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ι. Φωτήλας: Δεν  έχουν τέλος τα φαινόμενα κακοδιοίκησης στο ΕΑΠ

Για  συνεχιζόμενα φαινόμενα κακοδιοίκησης στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) κάνει λόγο με ερώτησή που κατέθεσε  προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στη Βουλή, ο Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Σε συνέχεια της 427/16.10.2017 ερώτησής μου σχετικά με τα πρωτοφανή γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π) επανέρχομαι στο ζήτημα καθώς η Διοικούσα Επιτροπή του ιδρύματος όχι μόνο δεν έχει ομαλοποιήσει την κατάσταση στο ίδρυμα αλλά τουναντίον, συνεχίζει να ταλαιπωρεί φοιτητές και τα μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π) υποβαθμίζοντας συνολικά τη λειτουργία του Ε.Α.Π.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του Σ.Ε.Π. όχι μόνο δεν φαίνεται να επιλέγονται με αξιοκρατικό τρόπο ώστε να αυξηθεί ταυτόχρονα και η δυνατότητα πρόσβασης των νέων επιστημόνων αλλά επιπλέον προκύπτει ζήτημα και κατά πόσον η εξέταση των αιτήσεών τους έχουν γίνει από ειδικούς. Δεν μπορεί για παράδειγμα στη θεματική ενότητα που αφορά στην ασφάλεια των τεχνικών έργων για την καταλληλότητα διδασκόντων να αποφαίνεται επιτροπή που αποτελείται από 1 φυσικό, 1 μαθηματικό και 1 φυσιογνώστη!

Και βέβαια, είναι άξιο απορίας πως, την ίδια στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες αναπάντητες ενστάσεις για την κατάταξη των μελών ΣΕΠ, να ξεκινούν οι Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (ΟΣΣ) μεταξύ καθηγητών και φοιτητών! Το σωστό θα ήταν πρώτα να απαντήσει η διοίκηση στις ενστάσεις – οι οποίες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο-, να γίνουν οι όποιες αλλαγές στους πίνακες κατάταξης και μετά να αναλαμβάνουν τα τμήματα τα μέλη ΣΕΠ.

Επιπλέον, τα μέλη ΣΕΠ που έχουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους «ακαδημαϊκή ελευθερία», όπως κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα μόλις πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκαν για την αντικατάσταση του εκπαιδευτικού υλικού με νέο (Σχολή Κοινωνικών Επιστημών), χωρίς να έχει καν ολοκληρωθεί η διανομή του στους φοιτητές!

Τέλος, έχουν έρθει σε γνώση μου καταγγελίες για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΑΠ που ζητούσαν τη μη εφαρμογή των κριτηρίων αξιολόγησης, όπως είχαν αναρτηθεί στην αρχική προκήρυξη, για συγκεκριμένους υποψήφιους ΣΕΠ!

Με βάση τα προεκτεθέντα ερωτάται  ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Η αξιολόγηση των αιτήσεων των μελών ΣΕΠ έγινε από ειδικούς στις θεματικές ενότητες; Μήπως τελικά η ανανέωση δεν αφορούσε νέους επιστήμονες αλλά μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) από άλλους κλάδους που δεν είχαν τα προσόντα να επιλεγούν στον κλάδο τους;

2.    Υπάρχουν αποτελέσματα αξιολόγησης που στάλθηκαν πίσω στις επιτροπές με συγκεκριμένες οδηγίες για κάποιους υποψήφιους, ώστε να μην εφαρμοστούν για αυτούς τα κριτήρια;  

3.    Πότε θα ολοκληρωθεί η παράδοση του νέου εκπαιδευτικού υλικού στους φοιτητές του ΕΑΠ;

4.    Σκοπεύετε επιτέλους να σταματήσετε την κατρακύλα στην οποία έχει περιπέσει το ΕΑΠ που οδηγούν μαθηματικά στην αποδόμησή του; Αν ναι, σε ποιες ενέργειες ακριβώς θα προβείτε;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας
Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας

 


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/53786/i-fotilas-den-ehoyn-telos-ta-fainomena-kakodioikisis-sto-eap