Αναβλήθηκε για τις 7 Ιουνίου η προσφυγή στο ΣτΕ των 150 υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων

Δημοσίευση: 22/02/2018

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αναβλήθηκε για τις 7 Ιουνίου η προσφυγή στο ΣτΕ των 150 υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων

Κομισιόν:Εξακολουθεί να επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να αποστέλλουν ανώνυμα τη γνώμη τους, η οποία μπορεί να λαμβάνεται υπόψη για τους διορισμούς από τα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αναβλήθηκε για τις 7 Ιουνίου 2018 η προγραμματισμένη για σήμερα  22 Φεβρουαρίου ,  στο πενταμελές τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας,   συζήτηση επί των δύο  προσφυγών  150  υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων κατά του νόμου “Γαβρόγλου” με τον οποίο έγιναν οι τελευταίες επιλογές Διευθυντών.

Εισηγητής στο ανώτατο δικαστήριο είναι ο ίδιος ο ανώτατος δικαστικός  που έκανε την εισήγηση με την οποία ακυρώθηκε ο νόμος “Μπαλτά-Κουράκη” (Δείτε εδώ).

Υπουργός: Οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων που θεωρούν ότι αδικήθηκαν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια

Οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων που κατά τις πρόσφατες κρίσεις  θεωρούν ότι αδικήθηκαν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου , πρόσφατα στη Βουλή.

«Προφανώς οι εκπαιδευτικοί  μπορεί να προσφύγουν νομικά. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι έχουν προσφύγει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας και υπογράμμισε:

Διοικητικά δικαστήρια δικαίωσαν υποψήφιους Διευθυντές στις κρίσεις του 2015  

Στο μεταξύ κοινοποιήθηκαν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Α Αθήνας και Πρωτοβάθμιας Πειραιά αποφάσεις Διοικητικών Δικαστηρίων, οι οποίες δικαιώνουν εκπαιδευτικούς που είχαν προσφύγει για τις επιλογές του 2015 με το νόμο “Μπαλτά-Κουράκη”  και αναπέμπουν στη  διοίκηση την επανάκρισή τους.

Έκθεση της Κομισιόν για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων και αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Ειδικές  αναφορές στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών των Σχολείων και την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών κάνει η Κομισιόν στην ετήσια έκθεσή της για το 2017

Ειδικότερα:

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

“Η διαδικασία διορισμού των διευθυντών των σχολείων έχει αλλάξει” σημειώνει η Κομισιόν  και υπογραμμίζει τα εξής:

1. Τον Μάρτιο του 2017 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την πρακτική της εκλογής των διευθυντών των σχολείων με μυστική ψηφοφορία των εκπαιδευτικών.

2. Κατόπιν αυτού, η εν λόγω μέθοδος καταργήθηκε με νέο νόμο τον Μάιο, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να αποστέλλουν ανώνυμα τη γνώμη τους, η οποία μπορεί να λαμβάνεται υπόψη για τους διορισμούς από τα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

3. Δεν είναι σαφές ποια βαρύτητα έχει η γνώμη των εκπαιδευτικών σ’ αυτή τη διαδικασία.

Πενήντα υποψήφιοι Διευθυντές στην Ευρωπαική Επιτροπή για τις τελευταίες κρίσεις επιλογής Διευθυντών Σχολείων

Πενήντα περίπου υποψήφιοι Διευθυντές των Διευθύνσεων Πειραιά, Α, Γ, Δ Αθήνας, και Κορινθίας, κατέθεσαν στον Γενικό Γραμματέα της Κομισιόν (Βρυξέλες) προσφυγή για διερεύνηση και εκδίκαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπόθεσης με θέμα τις διαδικασίες των κρίσεων διευθυντών που έγιναν τον Ιούλιο 2017, σύμφωνα με το Νόμο (Γαβρόγλου) Ν. 4473/2017.

Τα κύρια σημεία της προσφυγής τους είναι :

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Ο διορισμός των 2 μελών των Συμβουλίων Επιλογής χωρίς προηγούμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τα 5 από τα 7 μέλη ήταν διορισμένα όπως έχει γραφεί πολλές φορές.

ΜΕΛΟΣ ΠΥΣΔΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΕ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Σύμφωνα με το κείμενο της προσφυγλης μέλος   διευρυμένου Συμβουλίου επιλογής διεκδικούσε και θέση Διευθυντή Σχολείου, γεγονός  που απαγορεύεται ρητά από το νόμο 4327/2015 στο άρθρο 21, παράγραφο 13.

ΙΣΟΤΗΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ: Η σύνθεση συγκεκριμένων Συμβουλίων, λόγω της ισότητας των δύο φύλων, δεν ήταν σωστή. Θα έπρεπε το 1/3 των μελών να είναι γυναίκες. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1α του Ν.2839/2000 ( Α ́196 ), και της εγκυκλίου Φ350/81197846/Ε3/21-11-2016 σε κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο των δημόσιων υπηρεσιών, των Ν.Π.Δ.Δ., και των Ο.Τ.Α., ο αριθμός των οριζομένων από τη Διοίκηση μελών κάθε φύλου ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 των οριζομένων. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επομένη ακέραια μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.  

ΜΥΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ:  Καταγγέλλεται η μυστική ψηφοφορία των συλλόγων με τα φύλλα αποτίμησης που αποτύπωνε τη γνώμη των μονίμων συνυπηρετούντων εκπαιδευτικών και θα έπρεπε να συνεκτιμηθεί από τα διευρυμένα συμβούλια. Η απόφαση του ΣτΕ 711/2017 για το λόγο της ψηφοφορίας ακύρωσε το Νόμο Μπαλτά Κουράκου (Ν. 4327/2015). Στην ενότητα 5 της έκθεσης της Κομισιόν 2017 αναφέρεται στη ψηφοφορία με την πρόταση: «δεν είναι σαφές ποια βαρύτητα έχει η γνώμη των εκπαιδευτικών».

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αναφέρεται επίσης στην προσφυγή προς τον Γραμματέα της Κομισιόν ότι έχουν κατατεθεί 2 αιτήσεις ακύρωσης του νόμου Γαβρόγλου στο Συμβούλιο Επικρατείας από 150 περίπου υποψήφιους διευθυντές και αναμένεται η εκδίκαση στους επόμενους 6 μήνες.

ΜΗΝΥΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ: Επίσης τον ενημερώνουν ότι έχουν κατατεθεί πολλές μηνυτήριες αναφορές στις εισαγγελικές αρχές.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Οι υποψήφιοι που προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή επιτροπή για δικαίωσή τους αναφέρουν εκτός των άλλων ότι έγιναν αυθαιρεσίες στις κρίσεις και προσκομίζουν  στοιχεία με αποδελτιωμένους πίνακες καθώς επίσης και με τις ανακηρύξεις υποψηφίων για μέλη των ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ (ψηφοδέλτια).

ΤΟ «ΑΣΑΝΣΕΡ»: Υπάρχει επίσης η καταγγελία τους ότι πολλοί υποψήφιοι ανέβηκαν  δεκάδες θέσεις στον πίνακα των υποψηφίων Διευθυντών με τη βοήθεια της συνέντευξης ενώ αντίθετα κάποιοι άλλοι, επιλεκτικά, που ήταν σε πολύ υψηλές θέσεις του πίνακα των αντικειμενικών κριτηρίων κατέβηκαν δεκάδες θέσεις.

Σχόλια (2)

Μια από τα ίδια
|

Στις 7 Ιουνίου θα εκδικασθεί.Συν μέχρι 8 μήνες να ...καθαρογραφεί η απόφαση πάμε αρχές του 2019.Η θητεία των Διευθυντών λήγει το 2020.Άρα διάνυσαν πάνω από την μισή θητεία.Οι εκλογές θα γίνουν από τον φετινό Σεπτέμβριο μέχρι το αργότερο το καλοκαίρι του 2019.Άρα ,αν είναι θετική η απόφαση,καλείται να την διαχειριστεί η ΝΔ η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν θέλει να σπάσει το απόστημα των αντισυνταγματικών νόμων Μπαλτά-Κουράκη-Γαβρόγλου.Πιστεύω ότι θα το σπάσει γιατί υπάρχει πλέον φανατική πόλωση του πολιτικού συστήματος, την ώρα που ειδικά η Τουρκία συνεπικουρούμενη από Σκόπια και Αλβανία απειλεί με πόλεμο και έπρεπε να ήμασταν ενωμένοι, μη διδασκόμενοι τίποτε από τα αίτια της ήττας στην Μικρά Ασία.Το καλοκαίρι θα γίνουν και οι επιλογές Σχολικών Συμβούλων και Διευθυντών Εκπαίδευσης και αν γίνουν πάλι εντός πλαισίων αντισυνταγματικών νόμων(ψηφοφορία,ναι ή όχι ή κάτι άλλο) ή να είναι εμφανώς κομματικές , είναι βέβαιο ότι με την άνοδο της στην εξουσία θα προχωρήσει άμεσα σε θέσπιση νέων νόμων επιλογών και σε νέες επιλογές όλων των στελεχών της εκπαίδευσης.Ας μην ξεχνάμε ότι πιθανόν ,λόγω εκλογής ΠΔ,να έχουμε νέες εκλογές το 2021 με απλή αναλογική και συνεπώς η ΝΔ δεν θα είναι πιθανόν κυβέρνηση.Και όλα αυτά με την Τουρκία πανέτοιμη και ανεξέλεγτη να επιδιώκει πάση θυσία πόλεμο.Η χώρα είναι άξια της τύχης της.Το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν θα αποδεχτεί τις επιλογές και των ΣΣ και των ΔΕ αν βρεί πάτημα.Είναι αποκλειστικά και μόνο στο χέρι του Γαβρόγλου και του ΣΥΡΙΖΑ να μην δοθεί αυτό το πάτημα κάνοντας απόλυτα μη κομματικές και εντός των συνταγματικών πλαισίων επιλογές.Έχουν την θέληση να το κάνουν;Τέλος υπενθυμίζω ότι επιλογές στελεχών της εκπαίδευσης με αμιγώς κυβέρνηση ΝΔ έχουν να γίνουν από το 2007 και αυτό δεν το ξεχνάνε.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
|

Ισως η καταγγελία στον γενικό γραμματέα της Κομισιόν να προκάλεσε την αναβολή....
Ίδωμεν.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/55594/anavlithike-gia-tis-7-ioynioy-i-prosfygi-sto-ste-ton-150-ypopsifion-dieythynton