Μειώθηκαν κλοπές, ληστείες και παραβάσεις περί ναρκωτικών στα Πανεπιστήμια

Δημοσίευση: 08/05/2018

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μειώθηκαν κλοπές, ληστείες και παραβάσεις περί ναρκωτικών στα Πανεπιστήμια

Δραστική μείωση σε φαινόμενα κλοπών, ληστειών και παραβάσεων περί ναρκωτικών διαπιστώθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ανακοίνωσε στη Βουλή ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Γ. Ψαριανού.

Ειδικότερα , σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Τόσκας στη Βουλή:

Νομική Αθηνών:  Σε ό,τι αφορά στην περιοχή πέριξ της Νομικής Σχολής Αθηνών, υπογραμμίζεται η διαρκώς μειούμενη τάση στις παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών (μείωση -61% το 2017 συγκριτικά με το 2016).

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μειώθηκαν οι κλοπές εξοπλισμού και οι ληστείες το 2017 σε σχέση με το 2016 κατά 61,68% και 71,43%, αντίστοιχα, ενώ η ίδια πτωτική τάση παρατηρείται και κατά το τρέχον έτος (-60,98% και -50%, αντίστοιχα μέχρι 03-2018).

ΕΚΠΑ: Η ίδια τάση για το πρώτο τρίμηνο του 2018 επιβεβαιώνεται και για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (-69,62% στις κλοπές εξοπλισμού και -75% στις ληστείες).

ΕΜΠ: Αλλά και για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (-67,65% στις κλοπές εξοπλισμού και -60% στις ληστείες).

ΑΠΘ: Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παρατηρείται μείωση στα ποσοστά των κλοπών εντός του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, αλλά και των ληστειών πέριξ αυτού το 2017 συγκριτικά με το 2016 (-13,89% και -41,46%, αντίστοιχα) και κατά το πρώτο τρίμηνο τ.ε. (-67,74% και -75%, αντίστοιχα).

Ο Αν. υπουργός τονίζει επίσης τα εξής:

Α. Κατ’ εφαρμογή του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι υφιστάμενες Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) και Θεσσαλονίκης (Γ.Α.Δ.Θ.), καθώς και των υπολοίπων Διευθύνσεων Αστυνομίας της Χώρας, δραστηριοποιούνται, σε καθημερινή βάση, συστηματικά και κατόπιν συνεχούς επικοινωνίας με τους εμπλεκόμενους φορείς (πρυτανικές, εισαγγελικές αρχές κ.λ.π.), εφαρμόζοντας εξειδικευμένα επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία προβλέπουν στοχευμένες και συστηματικές δράσεις στις περιοχές εδαφικής αρμοδιότητάς τους, συμπεριλαμβανομένων των ευρύτερων περιοχών των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που εδρεύουν σε αυτές, για την πρόληψη των όποιων έκνομων ενεργειών.

Β. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που εδρεύουν στο κέντρο της Αθήνας (π.χ. Νομική, Οικονομικό Πανεπιστήμιο), καθίσταται γνωστό ότι, πλέον του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού, έχουν ήδη ενταχθεί και στο εφαρμοζόμενο (από 1/3/2018) Αναθεωρημένο-Τροποποιημένο Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης του Ευρύτερου Κέντρου της Αθήνας. Παράλληλα, υπό την κατεύθυνση του υπογράφοντος, η προληπτική και εμφανής αστυνόμευση της Αττικής και επομένως και των διαλαμβανόμενων περιοχών, αναβαθμίζεται περαιτέρω, με την άμεση, επιχειρησιακή εφαρμογή του νέου επιτελικού σχεδιασμού, ο οποίος προβλέπει την αποδέσμευση 800 αστυνομικών από καθήκοντα ασφάλειας προσώπων και χώρων, αλλά και από υπηρεσίες σε επιτελικά γραφεία.

Γ. Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, κατά το τρέχον έτος (έως 31-03), πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες εξορμήσεις και σημαντικότατος αριθμός αστυνομικών ελέγχων στις εν λόγω περιοχές, κατά τη διάρκεια των οποίων εκδηλώθηκαν όλες οι, κατά περίπτωση, προβλεπόμενες υπηρεσιακές και δικονομικές ενέργειες (προσαγωγές, συλλήψεις, κατασχέσεις, βεβαιώσεις παραβάσεων κ.ά.).


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/56745/meiothikan-klopes-listeies-kai-paravaseis-peri-narkotikon-sta-panepistimia