Το σχόλιο της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων για τα θέματα στην Ιστορία που διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι

Δημοσίευση: 13/06/2018

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το σχόλιο της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων  για τα θέματα στην Ιστορία που διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι

Τὰ θέματα παρουσιάζουν κλιμακωτὴ δυσκολία. Στὴν Πρώτη Ὁμάδα οἱ ἀπαντήσεις μποροῦν νὰ ἀντιμετωπισθοῦν σχετικῶς εὔκολα ἀπὸ τὴν πλειονότητα τῶν μαθητῶν. Ἡ Δεύτερη Ὁμάδα, ἡ ὁποία περιλαμβάνει ἀνάλυση τῶν πηγῶν, ἐγείρει περισσότερες δυσκολίες.

Στὸ σύνολό τους τὰ θέματα εἶναι γιὰ καλὰ προετοιμασμένους καὶ ἐξοικειωμένους στὴν κριτικὴ προσέγγιση τῶν πηγῶν ὑποψηφίους.

 Ἀπὸ τὸ Δ.Σ. τῆς ΕΕΦ

Σχόλια (4)

@Αργυρώ Δασκαλάκη
|

Καθηγητές ΑΕΙ που διδάσκουν και σε ΑΕΙ του εξωτερικού ή και της Κύπρου συγγραφείς δεκάδων βιβλίων ,με βιογραφικά που γεμίζουν τριαξονική νταλίκα χρησιμοποιούν το πολυτονικό.Ο Ελύτης επίσης, όπως και ο Χατζιδάκης μετά την κατάργηση του και πολλοί άλλοι σύγρονοι ιστορικοί,φιλόλογοι,θεολόγοι, ποιητές κλπ.Έτσι αισθάνονται και έτσι γράφουν.Θα τους το απαγορεύσετε;Πολύ καλά κάνουν.Συγχαρητήρια και στην Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων που το κάνει.Είναι άξια κάθε επαίνου.Στην Γαλλία για να καταργήσουν μια βαρεία συζητούσαν δεκαετίες.Και για αυτό είναι και μεγάλη δύναμη.Εσείς κα.Δασκαλάκη στην Ελλάδα των αιωνίων μνημονίων και της υποθήκευσης της χώρας για 99 χρόνια αυτό σας πείραξε .Η γλώσσα μας από τον Όμηρο μέχρι σήμερα είναι η ίδια και όλες οι μορφές της-και το πολυτονικό-σηματοδοτούν τον πλούτο της.Στο "1984" ο Όργουελ έγραφε για τις επιτροπές γλώσσας που συνεχώς αφαιρούσαν λέξεις από το καθημερινό λεξιλόγιο με στόχο η Νέα Γλώσσα να φτάσει τις 200 λέξεις .Εσάς λοιπόν το πολυτονικό σας πείραξε και όχι κάτι άλλο.

Δον Κιχώτης DDs
|

@ Αργυρώ Δασκαλάκη
Οι λέξεις μας είναι ζωντανές κι έχουν σώμα και ψυχή. Τι λέμε στην Κρήτη;
Εις τα πλουμιά του σώματος, να δίνεις σημασία
αλλά σε 'κείνα τση ψυχής, τη πλιά πολύ αξία.
Ή αλλιώς:
Όταν ο νους σου είναι στα ''ψεύτικα ξόμπλια'' και στη σκόπιμη επιτήδευση, χάνεις, μερικές φορές, την ουσία, την απλότητα και αντί π.χ. για ''ερωτήσεις'', γράφεις ''απαντήσεις'' ή αντί '' οι απαντήσεις μπορούν να διατυπωθούν σχετικώς εύκολα'', γράφεις '' οι απαντήσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν σχετικώς εύκολα''.
Κι αυτό το ''εγείρω''; Πόσο δόκιμο είναι σε τέτοιου είδους σχόλια και γενικώς, πόσο δόκιμη είναι η σκόπιμη χρήση λογοτεχνικών σχημάτων σε τέτοιου είδους σχόλια;

Ιούδσεν Μακεντόσκι(Νοτιομακεδόνας)
|

Έχετε θέση για την Βόρεια Μακεδονία;Για το μακεδονικό έθνος;Για την μακεδονική γλώσσα; Φιλόλογοι είστε.Αυτά διδάσκετε.Γνώμη και άποψη δεν έχετε;Κάποιο σχόλιο μήπως;Πάντως για το μείζον θέμα της κατάργησης του θεσμού των σχολικών συμβούλων εκφράσατε την άποψη σας.

Αργυρώ Δασκαλακη
|

Γιατί με πολυτονικό η ανακοίνωση;


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/57450/sholio-tis-etaireias-ellinon-filologon-gia-ta-themata-stin-istoria-poy-diagonistikan