Με την υψηλότερη βαθμολογία το Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημοσίευση: 05/11/2018

Τελευταία Ενημέρωση: 05/11/2018, 10:07

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με την υψηλότερη βαθμολογία  το  Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας  του Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών

«Είμαστε την ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι το συμβούλιο της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), κατά την 70η (2/11/2018) Συνεδρίασή του, αποφάσισε την χορήγηση πιστοποίησης στο Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με διάρκεια ισχύος τεσσάρων ετών, από 2/11/2018 – 1/11/2022.»

Στην επιστολή της  προς τον Πρύτανη του Ιδρύματος  η ΑΔΙΠ  δίνει τα θερμά της συγχαρητήρια για την άριστη ανταπόκριση του Ιδρύματος στη διαδικασία πιστοποίησης του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (επισυνάπτονται σχετικά έγγραφα).

Σχετικά ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μας ενημερώνει:

Το Ίδρυμα ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της ΑΔΙΠ, υπέβαλε στις 20 Ιουλίου του 2018 τον φάκελο Πιστοποίησης του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης της Ποιότητάς του. Η πιστοποίηση ποιότητας, διενεργήθηκε από την ΑΔΙΠ και αποτέλεσε διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης, με βάση συγκεκριμένα, προκαθορισμένα, διεθνώς αποδεκτά και, εκ των προτέρων δημοσιοποιημένα, ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια και δείκτες, εναρμονισμένα με τις Αρχές και Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διασφάλιση Ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ). Ο έλεγχος του Εσωτερικού Συστήματος Ποιότητας του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε από πενταμελή Επιτροπή Καθηγητών Πανεπιστημίου και  ειδικών σε θέματα Διοίκησης και Διασφάλισης Ποιότητας, την οποία συγκρότησε η ΑΔΙΠ. Τα μέλη της Επιτροπής εργάζονται σε εγνωσμένης αξίας Πανεπιστήμια και φορείς  της Μεγάλης  Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,  των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου. Η διαδικασία της Πιστοποίησης του ΕΚΠΑ, πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 13 έως 19 Οκτωβρίου 2018.

Το αποτέλεσμα, όπως αποτυπώνεται στην πολυσέλιδη έκθεση της επιτροπής, ήταν εξαιρετικό  για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, αφού αυτό έλαβε την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση (‘fully compliant’). Εν συνεχεία το Συμβούλιο της ΑΔΙΠ έκανε δεκτή της Έκθεση της Επιτροπής Πιστοποίησης, βάσει της οποίας το ΕΣΔΠ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμορφώνεται πλήρως με τις αρχές του Προτύπου Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG).

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου που συντελείται στους κόλπους του, λαμβάνοντας διεθνή Ακαδημαϊκή Πιστοποίηση για την επίσημη πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας που έχει καταρτίσει και εφαρμόζει, και η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής του.

Το Ίδρυμα από το 2014 έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει ήδη ένα ολοκληρωμένο Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ). Σκοπός του ΕΣΔΠ είναι η επίτευξη υψηλής ποιότητας στη λειτουργία του Ιδρύματος και η συνεχής βελτίωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του, καθώς και η αποτελεσματική εργασία και απόδοση των υπηρεσιών του, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, ιδίως εκείνες του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, και τις αρχές και κατευθύνσεις της ΑΔΙΠ.

Το ΕΣΔΠ του ΕΚΠΑ περιλαμβάνει όλες εκείνες τις διεργασίες και διαδικασίες που απαιτούνται από το ίδρυμα για την συστηματική εφαρμογή της διασφάλισης ποιότητας με σκοπό τη συνεχή βελτίωση του όλου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου που συντελείται στο ΕΚΠΑ, και ειδικότερα την εφαρμογή διαδικασιών πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών του όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε κατά συστηματικό τρόπο σε στενή συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών με τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και με τη σημαντική συμβολή των θεσμικών οργάνων, των στελεχών της Διοίκησης, μελών ΔΕΠ, φοιτητών, ερευνητών, αποφοίτων καθώς και κοινωνικών εταίρων.

Η Πιστοποίηση του Ιδρύματος αναδεικνύει ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι προσηλωμένο στην παροχή υψηλής ποιότητας ανώτατης εκπαίδευσης στους φοιτητές του αλλά και στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός δημιουργικού περιβάλλοντος έρευνας και εργασίας για το προσωπικό του.  Η δέσμευση της ηγεσίας αλλά και όλου του προσωπικού του Ιδρύματος για τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελεί στρατηγική επιλογή διοίκησης και ευθύνης.

Το όραμα του Πανεπιστημίου μας είναι να συνεχίσει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών του τόπου και του λαού μας με προσήλωση στις αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας, της λογοδοσίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Μέσα από την θέσπιση, ανασκόπηση, επανασχεδιασμό και επαναπροσδιορισμό της πολιτικής ποιότητας, το ΕΚΠΑ δεσμεύεται στο να επιτύχει ακόμα υψηλότερες επιδόσεις. Με αυτή τη στρατηγική επιδιώκει ν’ αναδείξει αξίες, πρότυπα και παραδείγματα, ώστε να βοηθηθεί η χώρα προς μια σταθερή πορεία πραγματικής ανάπτυξης, την οποία τόσο χρειάζεται.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/59751/me-tin-ypsiloteri-vathmologia-esoteriko-systima-diasfalisis-poiotitas-toy-ethnikoy-kai