Την “πόρτα” του υπ. Παιδείας κτύπησε η Κομισιόν για τους ρυθμούς “χελώνας” αναγνώρισης των πτυχίων από το ΣΑΕΠ

Δημοσίευση: 14/11/2018

Τελευταία Ενημέρωση: 14/11/2018, 14:56

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την “πόρτα” του υπ. Παιδείας κτύπησε η Κομισιόν για τους ρυθμούς “χελώνας” αναγνώρισης των πτυχίων από το ΣΑΕΠ

Κομισιόν: Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει

Προειδοποιητική επιστολή στο Γραφείο του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου απέστειλε χθες η Κομισιόν ζητώντας εξηγήσεις  για  τη μακρόχρονη διαδικασία για την αναγνώριση  των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας των  πτυχίων αποφοίτων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων  .

Η Ευρωπαική Επιτροπή καλεί τον Ελληνα υπουργό Παιδείας να αλλάξει τις πρακτικές του σε σχέση με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Η Κομισιόν στο έγγραφο είναι ξεκάθαρη: Σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, οι αιτήσεις για αναγνώριση προσόντων πρέπει να αντιμετωπίζονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, και συγκεκριμένα εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών (οδηγία 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων).

Ωστόσο, στο υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας , υπογραμμίζει η Ευρωπαική Επιτροπή,  η διαδικασία αυτή διαρκεί πολύ περισσότερο —κατά μέσο όρο, 11 έως 18 μήνες.

Το γεγονός αυτό, σημειώνει η Κομισιόν,  έχει αρνητικό αντίκτυπο στους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως μισθωτοί.

Η Επιτροπή είχε ήδη κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας το 2016, η οποία περατώθηκε το 2017, καθώς η Ελλάδα έλαβε μια σειρά μέτρων.

Η Επιτροπή παρέμεινε σε επαφή με τις εθνικές αρχές για να παρακολουθεί το ζήτημα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν επαρκή για την απορρόφηση των καθυστερήσεων.

Η Κομισιόν δίνει προθεσμία δύο μηνών στον υπουργό Παιδείας  να απαντήσει  για τις ενέργειες που θα προβεί ώστε να επιταχυνθεί η αναγνώριση αναγνώριση  των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας των  πτυχίων .

Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας    αιτιολογημένη γνώμη.

Ο υπουργός Παιδείας

Πριν ένα χρόνο, τον Οκτώβρη του 2017 ο υπουργός Παιδείας με δήλωσή του, σε Συνέντευξη Τύπου, είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει σχετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών , κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας, είχε δηλώσει τα εξής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου:

  • Δυστυχώς εδώ μπλέκονται δυο θέματα. Ένα είναι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και το δεύτερο είναι της ακαδημαϊκής επάρκειας, αν εγώ έχω τελειώσει ένα Κολέγιο το οποίο λόγω του άρθρου 16 δεν προβλέπεται να έχουμε ιδιωτικά Πανεπιστήμια και θέλω το πτυχίο μου αυτό να έχει την ακαδημαϊκή εγκυρότητα ή ισοτιμία. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να γίνει εξ ορισμού.
  • Υπάρχει όμως μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που μιλάει για επαγγελματικά δικαιώματα ότι μπορεί αυτό το άτομο να έχει επαγγελματικά δικαιώματα ανεξαρτήτως. Εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό μπλέξιμο. Εμείς εγκρίνουμε πάρα πολλά τέτοια πτυχία απλώς να ξέρετε ότι η διαδικασία είναι –όπως υπονοήσατε- δεν είναι γρήγορη.
  • Διότι πρώτον πρέπει να ξέρουμε ακριβώς από πού πήραν αυτοί οι άνθρωποι πτυχίο και ποιο ήταν το πρόγραμμα. Γιατί ξέρετε εμείς θεωρούμε ότι η απατεωνιά ανθίζει μόνο στη χώρα μας. Θέλω να ξέρετε και σας το λέω έγκυρα ότι δεν είμαστε η μόνη χώρα στην οποία υπάρχει αυτό και μάλιστα νομίζω τα τελευταία δυο χρόνια πρέπει να πούμε ότι έχει μπει κι ένα φρένο σε τέτοιου είδους πράγματα.
  • Αλλά υπάρχουν άλλες χώρες που εκεί ανθεί και δεν είναι μόνο οι χώρες των Βαλκανίων γιατί πολύ φοβάμαι υπάρχει μια μυθολογία γύρω από τις χώρες των Βαλκανίων. Εδώ εμείς πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί από πού έρχεται το κάθε πτυχίο.
  • Και το δεύτερο πρέπει να παίρνουμε υπόψη και τις γνώμες των αντίστοιχων Επιμελητηρίων, του Δικηγορικού Συλλόγου σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις. Άρα το κάνει εξ ορισμού ένα πράγμα λίγο δύσκολο.
  • Από την άλλη μεριά περιμένουν πάρα πολλά παιδιά και η υπόσχεση του Υπουργείου είναι ότι και στο νόμο του Δεκεμβρίου θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα βήματα.

Σχόλια (6)

Προς Πετρο
|

Φιλε Πετρο λεμε για τον κ.Γαβρογλου γιατι εχει την πολιτικη ευθυνη για το προβλημα των καθυστερησεων του ΣΑΕΠ. Δεν λεμε προσωπικα για τον ανθρωπο αλλα για τον θεσμικο του ρολο. Το γεγονος ειναι οτι λογω του οτι δεν προχωραει καθολου το ΣΑΕΠ δω και τρια χρονια την εξεταση των χιλιαδων αιτησεων εχει οδηγησει να εξοργιστουν οι πολιτες , οι βουλευτες ολων των κομματων να κανουν ερωτησεις, ο Τυπος, το esos συνεχως να αναφερουν το θεμα και τελευταια η ΕΕ να απευθυνει ερωτημα για το θεμα.
Αυτα δειχνουν αν μη τι αλλο οτι η σκληρη κριτικη προς τον Υπουργο δεν ειναι καθολου αδικη.

Ανδρέας
|

Το ΣΑΕΠ λοιπόν έχει να διαχειριστεί συγκεκριμένα πτυχία. Που είναι πάντα τα ίδια!!συγκεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Άρα τι έχουμε εδώ; Χ πανεπιστήμιο. Μάλιστα. Σε αποφοίτους αυτού του πανεπιστημίου έχουμε δώσει πχ 100 αναγνωρίσεις άρα πλέον όταν βλέπουν αυτά τα πτυχία να τα περνάνε αυτόματα. Τόσο απλά τα πράγματα...Διότι δεν είναι σαν τον ΔΟΑΤΑΠ που μπορεί να του έρθει ένα άγνωστο πτυχίο που μπορεί να μην το έχουν ξαναδεί ποτέ και άρα πρέπει να δουν επί του συγκεκριμένου τι και πως. Στο ΣΑΕΠ είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα. 90% συγκεκριμένα Βρετανικά πανεπιστήμια. Δηλαδή, έχει πχ 100 φακέλους από το χ πανεπιστήμιο, χ σχολή. Πρέπει να ψάξει έναν-έναν τους φακέλους; Τα ίδια είναι!!

Πέτρος
|

Συγνώμη ρε παιδιά , για ποιο λόγο υπάρχει προσωποποίηση του προβλήματος και μοναδικός υπεύθυνος ο γαβρόγλου ? Η Ελλάδα παρανομεί εδώ και δεκαετίες επί του θέματος . Πότε δούλευε το ΣΑΕΠ και πρέπει να δουλέψει τώρα ?

Σάκης
|

Μια ερώτηση, το πρόστιμο που θα επιβληθεί λογω παραβίασης της νομοθεσίας, έχοντας ομήρους 6000 πτυχιούχους που περιμένουν την αναγνώριση τρία και πλέον χρόνια, ποιος θα το πληρώσει; Ο κ Γαβρόγλου; Δεν νομίζω ! Την ευθύνη για την φυγή στο εξωτερικό χιλιάδων νέων επιστημόνων ποιος θα την πάρει; Ο κ.Γαβρόγλου; Δεν νομίζω και πάλι. Οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανέβει στα κάγκελα για την μη λειτουργία του ΣΑΕΠ, αλλά ο Κ.Γαβρόγλου ασχολείται με πιο σοβαρά θέματα όπως φαίνεται. Κρίμα οι τύχες των νέων ανθρώπων να ορίζονται από πολιτικούς!

Νασος
|

Καιρός ήταν!...

Δικαιολογίες
|

Ναι, αλλά ίδια και χειρότερη είναι η αντιμετώπιση(ΔΟΑΤΑΠ και ΣΑΕΠ) και στα, με σπουδές εξ ολοκλήρου στις Η.Π.Α, πτυχία αναγνωρισμένων πανεπιστημίων.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/59914/tin-porta-toy-yp-paideias-ktypise-i-komision-gia-toys-rythmoys-helonas-anagnorisis-ton